Możliwości zastosowania palmy kokosowej i jej owoców można by wymieniać w nieskończoność. Z miąższu samego kokosa można przygotować głównie słodycze, w tym liczne desery i lody oraz wysokoprocentowe alkohole.
Mieszkańcy Dalekiego Wschodu od stuleci znają nie tylko wino palmowe zwane na Filipinach Tuba, ale także nalewkę kokosową, nie wspomniawszy już o słynnym Malibu. Ten ostatni alkohol w wielu krajach jest robiony metodą domową. Ponadto wiedzą, jak sporządzić z mleczka świeżo rozbitego kokosa orzeźwiający napój bogaty w składniki odżywcze i witaminy oraz wspaniały deser zwany Nata de Coco. W ostatnich latach ten galaretkowaty filipiński deser zrobił nie lada furorę w Japonii i zaczyna być bardzo popularny także w Europie. Największą ilością dań, w skład których wchodzi kokos, może poszczycić się pikanto-słodka kuchnia tajska.
Kokosa stosować można też jako składnik drinków, orzeźwiających owocowych shakeów czy ciasteczek typu „kokosanki”. Świeżo starty, z dodatkiem gorącego mleka czy wody stanowić może fenomenalną bazę do mas i kremów. Ma zdecydowanie mocniejszy (i przyjemniejszy) aromat niż wiórki kokosowe, jest też w smaku bardziej aksamitny. Startym kokosem, czyli znanymi wszystkim wiórkami, można zdobić ciasta i torty. Jeśli zostanie nam po rozłupaniu niewykorzystany miąższ, można go śmiało suszyć lub zamrażać.
Napój kokosowy z owocami
Składniki:
– pół szklanki mleka kokosowego
– 250 ml soku z grejpfruta
– szczypta cynamonu
– szczypta kardamonu
– 1 pomarańcza
– 1 nektarynka
– 2 kiwi
– 3 łyżki cukru
Przygotowanie:
Owoce obrać i pokroić na kawałki. Dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować.
Napój kokosowy z brzoskwiniami
Składniki:
– herbata ekspresowa 5 torebek
– brzoskwinie w syropie
– 1 puszka mleka kokosowego
– 1 szklanka soku z pomarańczy
– 1/2 szklanka pomarańcza 1 szt. cukier do smaku
Przygotowanie:
Herbatę zalać 3 szklankami wrzącej wody, ostudzić. Brzoskwinie osączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Do zimnej herbaty wlać mleko kokosowe, syrop brzoskwiniowy, sok z pomarańczy. Dokładnie wymieszać, dodać cukru do smaku, odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Następnie wyjąć z lodówki, dodać pokrojone brzoskwinie, wymieszać. Herbatę rozlać do pucharków, dodać kilka kostek lodu, ozdobić plasterkami pomarańczy.
Napój kokosowy z lodami
Składniki:
– 150 ml mleka kokosowego
– 100 ml śmietany kremówki
– 1 banan
– 3 gałki lodów śmietankowych
– cynamon
Przygotowanie:
Obrać banana, pokroić na kawałki, dodać pozostałe składniki, zmiksować. Wierzch dokładnie oprószyć cynamonem.
Drink z mlekiem kokosowym
Składniki:
– 3 banany
– 150 ml mleka kokosowego
– cukier waniliowy
– ewentualnie czekolada
Przygotowanie:
Zmiksować banany z mlekiem kokosowym i cukrem waniliowym. Uzyskaną gęstą masę udekorować startą na tarce gorzką czekoladą. W wersji alkoholowej można połączyć mleko z lodami waniliowymi, wódką oraz cynamonem.
Shake kokosowo-budyniowy
Składniki:
– opakowanie budyniu kokosowego
– 2 szklanki mleka
– 1,5 szklanki coli – orzeszki ziemne (2 opakowania po 50 g)
– dodatkowo ok. 0,5 l mleka (do ugotowania budyniu)
– dodatkowo ok. 2 łyżki cukru ( do ugotowania budyniu)
Przygotowanie:
Budyń gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. A następnie schładzamy go. Zimny budyń wlewamy do dzbanku blendera razem z resztą składników i mieszamy chwilę na najwyższych obrotach. Przed podaniem mocno schładzamy.
Shake kokosowy z lodami
Składniki:
– 200 g lodów calipso
– 50 ml mleka kokosowego
– 100 ml mleka
Przygotowanie:
Leko wymieszać mleko, mleko kokosowe z lekko rozpuszczonymi lodami. Zmiksować składniki na jednolitą masę. Podawać od razu po wymieszaniu z odrobiną lodu.
Melona obrać, pokroić w drobną kosteczkę i zamrozić. Zamrożonego melona przełożyć do blendera dodać sok z ananasa i mleko kokosowe. Wszystko razem dokładnie zmiksować, do uzyskania gładkiej konsystencji.
Wystarczy wszystko zmiksować w blenderze i gotowe. Shake jest pyyyszny.
Shake kokosowy z miętą
Składniki:
– 2 orzechy kokosowe
– 1 duży jogurt naturalny
– kilka listków mięty
– szczypta soli
– 1/2 szklanki gazowanej wody
Czas: do 30 min
Przygotowanie:
W kokosie należy zrobić dwa otwory, za pomocą wkrętarki, ale możecie też otwory zrobić za pomocą korkociągu lub śrubokręta. Z kokosów wylać mleczko. Liście mięty dokładnie opłukać, drobno posiekać i wrzucić do wysokiego miksera do robienia koktajli razem z jogurtem naturalnym, mleczkiem kokosowym, wodą gazowana oraz szczyptą soli.
Wszystko dokładnie miksować około 2-3 minut. Napój przelać do wysokich kieliszków i przyozdabić miętą.
Herbatę zaparzyć w pól litra wrzącej wody. Odstawić do wystygnięcia. Ananasa odcedzić z zalewy (zalewę zachować), owoce pokroić w kostkę. Do wystudzonej herbaty wlać mleczko kokosowe i połowę zalewy ananasowej. Napój starannie wymieszać (najlepiej trzepaczką) i ewentualnie dodać cukru do smaku. Odstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny. Do zimnego napoju dodać pokrojonego ananasa i rozlać herbatę do pucharków. Wierzch każej posypać odrobiną imbiru.
Likier kokosowy z limonką
Składniki:
– wódka
– sok ananasowy
– likier kokosowy
– limonka
– kostki lodu
Przygotowanie:
Do wysokiej, przezroczystej szklanki włożyć kilka kostek lodu i wlać 50 ml wódki. Dodać 50 ml likieru kokosowego. Aby smak nabrał wyjątkowego charakteru dolać do pełna soku ananasowego. Na koniec skropić kilkoma kroplami soku z limonki. Całość udekorować ozdobną, kolorową parasolką.
Smoothie kokosowo-truskawkowy
Składniki:
– 150 g truskawek
– 1 mały banan (około 150 g) – 1 mała puszka mleka kokosowego (165 ml)
– 1 czubata łyżka (około 80 g) jogurtu naturalnego
– sok z 1/2 soczystej limonki
– 2 łyżki cukru (lub od smaku)
– wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Wszystkie składniki oprócz wiórków kokosowych zmiksować w blenderze. Brzeg szklanek zwilżyć wyciśniętą skórką z limonki i obsypać wiórkami kokosowymi. Aby wzmocnić smak kokosa można też dodać wiórki kokosowe do środka smoothie, dokładnie zmiksować z resztą składników.
Smoothie kokosowo-brzoskwiniowe
Składniki:
– 5 brzoskwiń w lekkim syropie
– ok 1/2 szklanki syropu z brzoskwiń
– 3 torebki zielonej herbaty
– 1 szklanka wody
– 2 szklanki jogurtu brzoskwiniowego
Przygotowanie:
Owoce możemy najpierw wrzucić na kilka godzin do zamrażalnika w pudełku lub woreczku. Herbatę parzyć ok. 10 minut w 1 szklance wody, żeby napar był mocny. Wyrzucić torebki i ostudzić. Wszystkie składniki zmiksować i podawać od razu do spożycia.
Mleczko kokosowe, cukier, sok z limonki i mango zmieszać w malakserze. Dodać pokruszony lód i wymieszać. Udekorować miętą lub limonką i podawać zaraz po przygotowaniu.
Smoothie kokosowo-leśne
Składniki:
– 2 duże opakowania jogurtu naturalnego chudego lub pełnotłustego
– 25 g owoców leśnych (jeżyny, poziomki, jagody, maliny)
– garstka wiórków kokosowych (2 pełne łyżki)
Przygotowanie:
Owoce leśne opłukać dokładnie pod bieżącą wodą na sitku i osączyć. Wlać jogurt z opakowań do miksera, wsypać owoce i dwie łyżki wiórków kokosowych albo też mleczka kokosowego skondensowanego. Zmiksować, aż składniki się połączą i podawać.