Latem zawsze możemy przynajmniej wyczarować sobie w kuchni kilka egzotycznych deserów, które umilą nam wakacyjne dni. Dzisiaj chciałam zaprezentować kilka przepisów z serii super łatwe, szybkie i szalenie owocowe. Takie orzeźwiające słodkie małe coś można zrobić z sezonowych owoców, ponieważ doskonale gaszą nasze pragnienie słodyczy a przy tym nawadniają od wewnątrz.
Serek z jeżynami
Składniki: – twarożek, jogurt naturalny lub kefir
– owoce, świeże lub mrożone, polecam jeżyny
– cukier, miód lub fruktoza
– owoce do dekoracji
Przygotowanie: Zmiksować owoce z serkiem lub jogurtem i posłodzić do smaku. Na każdym etapie próbować, aby osiągnąć wymarzony smak, słodycz i konsystencję. Wlać do pucharków i udekorować owocami lub płatkami migdałów.
Sorbet pomarańczowy
Składniki: – 2 duże dorodne pomarańcze
– 1 szklanka soku z pomarańczy lub konfitury
– 1 łyżka cukru
Przygotowanie: Pomarańcze umyć, obrać dokładnie oraz zmiksować je z sokiem lub konfiturą pomarańczową i cukrem. Pprzełożyć na podłużny nieco głębszy półmisek i wstawić do zamrażalnika na 45 min. Podczas zamrażania przemieszać widelcem masę co jakiś czas, a po czasie wyjąć półmisek z masą sorbetową i rozłożyć do małych czareczek. Podawać od razu.
Przygotowanie: Z cukru i 1 szklanki wody przygotować syrop. Dodać sok z cytryny. Wymieszać. Zmiksować jeżyny, przetrzeć przez sito, dolać do musu syrop. Dopełnić wodą. Dodać lód, listki mięty, ozdobić cytryną.
Lody brzoskwiniowe
Składniki:
– ½ brzoskwiń
– 8 gałek lodów waniliowych
– 250 ml śmietany kremówki (do dekoracji)
– 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Brzoskwinie pokroić w kostkę i dobrze schłodzić. Lody zmiksować z owocami i cukrem, włożyć do zamrażalki na kilka godz. Ubić śmietanę zmrozić (można formować z niej dekoracyjne kształty). Bitą śmietaną wyłożyć dno pucharków i poukładać na niej lody brzoskwiniowe. Udekorować kawałkami brzoskwiń. Do dekoracji możesz też użyć rurek waflowych, kolorowych gum do żucia w kulkach i listków świeżej mięty.
Bita śmietana z jagodami
Składniki: – biszkopty
– 250 ml śmietanki 30%
– 1 łyżka cukru pudru
– jagody
– ulubiony likier (w porcjach dla dorosłych)
– woda z cukrem i sokiem z cytryny (w porcjach dla dzieci)
Przygotowanie:
Śmietankę ubić na sztywno dodając na koniec cukier puder. Układać w pucharkach warstwami. Biszkopty skropić alkoholem lub wodą z sokiem z cytryny. Wrażenia smakowe – niezapomniane.
Ryż cytrynowy z jagodami
Składniki:
– 500 g ryżu ugotowanego na sypko
– 1 łyżeczka imbiru w proszku
– 1 łyżeczka asafetydy
– sok z 1 cytryny
– jagody
Przygotowanie: Podgrzać w rondlu 1 łyżeczkę masła. Dodać asafetydę oraz imbir. Do podsmażonych przypraw włożyć ryż, skropić całość sokiem cytrynowym. Wymieszać. Dodać owoce. podawać na ciepło lub zimno.
Jogurt z mandarynkami
Składniki:
– gęsty jogurt naturalny
– cukier puder
– biszkopty
– mandarynki
– czekolada do dekoracji
Przygotowanie:
Mandarynki obrać podzielić na cząstki, delikatnie posypać cukrem. wkładać do pucharków warstwami i zalać jogurtem wymieszanym z cukrem. Posypać czekoladą. Podawać schłodzone.
Budyń z jeżynami
Składniki:
– budyń śmietankowy
– mleko
– jeżyny
– cukier puder
Przygotowanie:
Ugotować budyń zgodnie z instrukcją zmniejszając ilość mleka. Ostudzić dobrze i wyjąć na tależyk. Część jeżyn wycisnąć na sok lub zmiksować z cukrem na jednolitą masę. Polać budyń, udekorować owocami.
Sorbet cytrynowy
Składniki:
– 3/4 szklanki soku z cytryny
– 2 łyżki stołowe tartej skórki z cytryny
– 1 szklanka drobnego cukru
– 2 ½ szklanki wody
– 1 białko
Przygotowanie:
Do garnka wlać wodę i dodać cukier oraz startą skórkę z cytryny. Całość podgrzewać kilka minut do momentu, aż cukier się rozpuści. Po wystudzeniu dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Naczynie przykryć i wstawić do lodówki na ok. 3 godziny. Następnie mieszankę zmiksować z białkiem tak, aby powstała jednolita masa. Przykryć i wstawić do zamrażalnika na ok. 3 godziny.
Lody malinowe
Składniki:
– szklanka malin (mogą być mrożone)
– 125 ml jogurtu naturalnego
– 2-3 łyżki cukru
Przygotowanie: Maliny przełożyć do naczynia, zalać jogurtem i dosłodzić. Wszystko zmiksować za pomocą blendera. Gotowe lody przełożyć do naczynia i zamrozić (przynajmniej na trzy godziny). W związku z tym, że nie trzeba ich mieszać w międzyczasie można je od razu zamrozić w foremkach do lodów, aby uzyskać ładniejsze kształty.