Sezon arbuzowy już się rozpoczął, można kupić piękne i słodkie arbuzy już w wielu sklepach, cena też jest odpowiednia, czas więc poznać możliwości, jakie daje nam ten wspaniały słodki owoc. Dzisiaj kilka prostych przepisów na szybkie sałatki, ale arbuza możemy też grillować i mrozić, więc tak naprawdę sposobów podania jest cała masa.
Sałatka z arbuza z oliwkami
Składniki:
– 1,5 kg słodkiego arbuza
– 1 czerwona cebula – 2-3 limonki
– 250 g sera feta
– 100 g czarnych oliwek bez pestek
– pęczek świeżej mięty
– pęczek natki pietruszki
– 3 łyżki oliwy z oliwek Extra Virgin
– czarny pieprz
Przygotowanie:
Cebulę pokroić bardzo cienko w półksiężyce, włożyć do miseczki i zalać sokiem wyciśniętym z limonek. Odstawić. Miąższ arbuza pokroić w kostkę, tak samo ser feta. Dodać oliwki, posiekaną miętę i natkę. Dodać cebulę i polać sokiem z limonki. Na koniec skropić sałatkę oliwą i oprószyć świeżo zmielonymi pieprzem.
Sałatka z arbuza i ogórka
Składniki:
– ogórek
– arbuz
– mozzarella
w mniej więcej równych proporcjach
– czerwona i zielona papryka
– świeża mięta
– oliwa z oliwek
– sól
– pieprz
Przygotowanie:
Ogórka obrać. Pokroić, tak samo jak arbuza, paprykę i mozzarellę, w dość dużą kostkę lub wykroić kulki łyżką do melonów. Przełożyć do salaterki, skropić oliwą, posypać posiekaną miętą, lekko posolić i popieprzyć. Wymieszać. Sałatkę podawać schłodzoną.
Arbuz grillowany z sałatką
Składniki:
– pół arbuza, pokrojonego w grubą kostkę
– słodka papryka w proszku
– chili w proszku
– oliwa z oliwek
– wędzona lub grillowana pierś kurczaka
– mix sałat
– zielone oliwki
– świeży tymianek
– sól
– ocet balsamiczny
– miód akacjowy
Przygotowanie:
Arbuza pokroić na duże kawałki posypać papryką i chili, pokropić oliwą i grillować. Na tależu ułożyć mix sałat, pokropić oliwą, octem i miodem, wymieszać. Posolić. Dodać kurczaka i oliwki, wymieszać. Dodać arbuza, pokropić oliwą i miodem oraz posypać świeżym tymiankiem.
Sałatka z arbuzem i pomidorami
Składniki:
– 75 dkg pokrojonego w grubą kostkę miąższu arbuza
– 75 dkg pokrojonych w cząstki kolorowych pomidorków
– 1 brzoskwinia
– ser mozarella pokrojony w kosteczkę
– świeża bazylia
– 3 łyżeczki cukru
– ½ łyżeczki soli
– ½ szklanki oliwy
– pieprz do smaku
– ¼ szklanki czerwonego octu winnego
Przygotowanie:
Cukier i sól wymieszać z octem, dodać oliwę, zmiksować. W salaterce wymieszać brzoskwinię, pomidory i arbuza, polać przygotowanym dressingiem. Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Dodać ser, posypać bazylią. Znakomicie smakuje z mięsami z grilla.
Mix sałat z arbuzem
Składniki:
– arbuz
– mix sałat
– czerwona cebula
– sól
– pieprz
– ocet balsamiczny
– olej sezamowy
– syrop klonowy
Przygotowanie:
Arbuza pokroić w grubą kostkę. Sałatę umyć osuszyć, pokropić olejem, octem, syropem, dodać sól i pieprz. Wymieszać i odstawić na 15 min. Ponownie doprawić. W drugiej miseczce arbuza pokropić syropem klonowym i octem, dodać pokrojoną cebulkę. Ułożyć na sałacie.
Miąższ arbuza pokroić w kostkę. Ogórka posiekać dowolnie i lekko posolić. Roszponkę przepłukać i osuszyć. Rzodkiewkę pokroić na ćwiartki i razem z kiełkami, zieloną cebulką, arbuzem i ogórkiem włożyć do miski i wymieszać. Przygotować dressing: miód, ocet i olej, sól i pieprz energicznie wymieszać. Roszponkę rozłożyć na talerzach, dodać warzywa z arbuzem, polać sosem i posypać płatkami migdałów.
Arbuz grillowany na rukoli
Składniki:
– ½ arbuza bez nasion
– 1/4 szklanki octu balsamicznego – 1 łyżka oliwy z oliwek
– sól koszerna
– 2 szklanki świeżej młodej rukoli, umytej i wysuszonej
– 1 kubek sera koziego, najlepiej francuski Chevre
– świeży drobno zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Ostrym nożem pociąć arbuza na 8 kwadratów, około 3 na 3 cm. Wlać ocet do małego rondelka i gotować na wolnym ogniu. Gotować do zredukowania i otrzymania gęstej konsystencji syropu. Rozgrzać grill, ruszt nasmarować oliwą. Plastry arbuza też skropić oliwą i piec na małym ogniu z każdej strony około 2 min., (aż pojawią się charakterystyczne znaki). Zdjąć z rusztu i delikatnie posolić. Ułożyć rukolę na talerzu, a następnie grillowany kawałek arbuza (w centrum). Na arbuzie położyć łyżkę rozdrobnionego sera i rukolę. Dodać kolejny kawałek arbuza i następną łyżkę sera oraz rukolę. Na koniec lekko pokropić sałatkę oliwą z oliwek i syropem balsamicznym. Posypać pieprzem i natychmiast podawać.
Sałatka owocowa z arbuzem
Składniki:
– 1 puszka ananasów w kostkach
– 3 owoce kiwi
– 0,5 kg truskawek
– 1 plaster arbuza
– maliny
– porzeczki
ewentualnie inne owoce
– serek homogenizowany waniliowy
Przygotowanie:
Miąższ z arbuza pokroić ładnie w niewielkie kostki. Usunąć przy okazji wszystkie pestki. Rozdrobnić nieco truskawki, najlepiej na połowy, a obrane kiwi ściąć w plastry, pokroić ananasa i zmieszać wszystkie owoce. Podawać w pucharkach, dobrze schłodzone ozdobione łyżeczką serka.
Sałatka z arbuzem i owocami
Składniki:
– 1 arbuz (ok. 2 kg)
– 10 dag malin
– 20 dag winogron – 10 dag czereśni lub wiśni
– 20 dag jeżyn
– 125 ml soku z pomarańczy
– 2 łyżki cukru
– 1 łyżka miodu
– szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Z arbuza zrobić kulki (specjalną łyżeczką. Pozostałe owoce umyć, a z wiśni lub czereśni wyjąć pestki. W głębokiej misce wymieszać pokrojone owoce z kawałkami arbuza. Sok pomarańczowy lekko podgrzać z cukrem, a gdy cukier się rozpuści, ostudzić, dodać miód, cynamon i wymieszać. Sałatkę zalać sosem i wstawić do lodówki na dwie godziny. Następnie włożyć ją do schłodzonego arbuza. Deser można podawać z bitą śmietaną.