Koktajle warzywne – różne przepisy
Koktajle nigdy się nie znudzą, dlatego dzisiaj podajemy kilka przepisów na warzywne koktajle vel szejki. Koktajle warzywne doskonale oczyszczają organizm i dostarczają nam niezbędnych składników, szczególnie tak potrzebnych w okresie wiosennego przesilenia.
Marchewka, ogórek, dynia
Składniki:
– 2 marchewki
– kawałek dyni
– mały ogórek
– 1 jabłko
– sok z cytryny
– ew. odrobina miodu
Przygotowanie:
Marchewkę umyć, obrać i pokroić. Dynię obrać, odpestkować i podzielić na mniejsze kawałki. Ogórka umyć, obrać i pokroić. Jabłko umyć, pokroić, wyjąć gniazdo nasienne. Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować. Dodać sok z cytryny i miód do smaku, jeszcze raz zmiksować. Podawać od razu.
Polecamy wyciskarki i blendery ze sklepu Puregreen.pl
Rukola, ogórek, orzechy
Składniki:
– 3 duże garście rukoli
– 4 łyżki orzechów nerkowca lub migdałów
– jogurt naturalny
– sok wyciśnięty z 1 limonki
– 4 łyżki otrębów
– 2 łyżki cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Ogórka umyć, obrać i pokroić. Rukolę wraz z ogórkiem i orzechami zmiksować, następnie dodać pozostałe składniki i ponownie zmiksować. Przelać do szklanek dodając odrobinę czystego jogurtu jako warstwę pośrednią.
Marchew, cukinia, pietruszka
Składniki:
– kawałek selera
– kawałek cukinii
– pęczek zielonej pietruszki
– sok z grapefruita
Przygotowanie:
Marchew umyć, obrać, drobno pokroić. Selera i pietruszkę umyć, pokroić. Cukinię umyć, obrać i drobno pokroić po wyjęciu nasion. Wszystkie składniki wrzucić do blendera, zmiksować na gładką masę. Dodać sok z grapefruita i jeszcze raz zamieszać.
Polecamy bezprzewodowy blender Bamix ze sklepu Puregreen.pl
Szpinak, roszponka, rukola
Składniki:
– 1 i 1/2 szklanki wody
– garść rukoli
– garść szpinaku
– seler naciowy
– 1 jabłko
– 1 brzoskwinia
– sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
Liście roszponki, rukoli i szpinaku umyć, odsączyć, wrzucić do blendera. Selera pokroić, dodać do liści. Jabłko umyć, pokroić, wyjąć gniazdo nasienne, dodać do warzyw. Brzoskwinię umyć, wyjąć pestkę, rozdrobnić, dodać do blendera. Wszystko dobrze zmiksować na gładką masę. Pod koniec miksowania dodać sok z cytryny i wodę. Podawać z lodem.
blender Bamix sklep Puregreen.pl
Burak, marchew i sok pomarańczowy
– 1/2 buraka
– 1 mała marchew
– 4 pomidorki koktajlowe
– ćwiartka selera
– 2 szklanki soku pomarańczowego
Przygotowanie:
Sparzyć pomidorki i obrać je ze skórki. Usunąć skórkę z marchwi, buraka oraz selera. Pokroić warzywa na malutkie kawałeczki. Wrzucić wszystko do wyciskarki, wycisnąć sok, dodać sok z pomarańczy i zmiksować bardzo dokładnie za pomocą blendera. Przelać do szklanek, podawać natychmiast.
Seler, jarmuż, awokado
Składniki:
– garść jarmużu
– ogórek
– garść roszpunki
– seler naciowy
– pietruszka zielona
– awokado
– woda mineralna
Przygotowanie:
Wszystkie liście dokładnie umyć, osuszyć, wrzucić do wyciskarki lub blendera. Ogórka umyć, pokroić, awokado podobnie. Wszystko razem bardzo dokładnie zmiksować w blenderze na wysokich obrotach. Przelać do szklanek, dopełnić wodą według gustu. Wymieszać.
wyciskarki Hurom sklep Puregreen.pl
Pomidory, papryka, seler
Składniki:
– 1/2 kg dojrzałych pomidorów
– nać selera
– 1/2 czerwonej papryki
– 0,5 l przegotowanej wody
– koperek
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Warzywa umyć (seler obrać ze skórki), pokroić na małe kawałki i wycisnąć z nich sok w wyciskarce. Przegotować wodę z solą i pieprzem, ostudzoną rozcieńczyć sok. Po schłodzeniu w lodówce podawać napój z dodatkiem lodu, posiekanego koperku lub orzechami.
Kapusta, cukinia, szpinak
Składniki:
– ok . 7/8 liści kapusty
– 1 kiwi
– 1/3 ogórka zielonego
– 2 spore garście szpinaku
– 1/3 sporego selera
– 2 jabłka
– 1 marchew
Przygotowanie:
Liście kapusty umyć i posiekać. Cukinię i ogórka umyć, obrać, wydrążyć nasiona, pokroić. Seler i marchewki, umyć, obrać i pokroić. Z jabłka wyjąć gniazdo nasienne, pokroić. Liście szpinaku umyć. Kiwi obrać i rozdrobnić. Wszystko przecisnąć przez wyciskarkę lub wrzucić do blendera, dobrze zmiksować na gładką masę. Można ewentualnie doprawić odrobinką soli lub cukru.
wyciskarka Hurom sklep Puregreen.pl
Marchew, pomidor, czosnek
– 1 pomidor
– 3 marchewki
– 1-2 ząbki czosnku
– pół cytryny
– seler naciowy
Przygotowanie:
Warzywa umyć. Liście selera osuszyć. Marchewkę obrać. Pomidora obrać ze skórki. Wszystko drobno posiekać. Czosnek wygnieść. Wrzucić wszystko do wyciskarki lub blendera i bardzo dokładnie zmiksować. Rozlać do szklanek. Podawać lekko schłodzone lub z lodem.
Szpinak, ogórek, seler
– 1 ogórek
– garść szpinaku
– seler naciowy
– sok z cytryny
– odrobina cukru lub soli
Przygotowanie:
Liście bardzo dokładnie umyć, przebrać, osuszyć. Ogórka umyć i drobno pokroć (można nie obierać). Wrzucić wszystkie warzywa do wyciskarki lub blendera i bardzo dokładnie zmiksować na jednolitą gładką masę. Dodać sok z cytryny, ewentualnie doprawić. Jeszcze raz wymieszać. Przelać do szklanek.
wyciskarka Hurom sklep Puregreen.pl
Burak, ogórek, zioła
Składniki:
– ¾ szklanki wody lub jogurtu
– 1 ogórek
– ¼ zielonej papryki
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
– 1 łyżka posiekanego koperku
– sok z cytryny
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Warzywa dokładnie umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki przecisnąć przez wyciskarkę lub bardzo dokładnie zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Jeszcze raz dokładnie wymieszać. Dodać wodę lub jogurt. Lekko wymieszać. Przelać do szklanek.
Szpinak, jabłko i imbir
Składniki:
– 1 jabłko
– 1 ogórek
– sok z cytryny
– imbir
– 1 łyżka nasion lnu, orzechów itp.
Przygotowanie:
Szpinak dokładnie myjemy i osuszamy. Jabłko myjemy, kroimy, wyciągamy gniazdo nasienne. ogórka myjemy, drobno kroimy. Wrzucamy do wyciskarki Hurom lub blendera i wszystko bardzo dokładnie miksujemy. Dodajemy sok z cytryny. Jeszcze raz mieszamy na gładka konsystencję. Przelewamy do szklanek.
Czerwona kapusta, pietruszka, ba0nan
Składniki:
– 2 szklanki zszatkowanej czerwonej kapusty
– 1 mango
– 1 pomarańcza
– 1 banan
– woda wg. uznania
Przygotowanie:
Wszystko po przygotowaniu (umyte, pokrojone, podzielone na cząstki itp.) wrzucamy do wyciskarki lub blendera. Miksujemy na szybkich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy wodę według uznania i jeszcze raz mieszamy dokładnie. Przelewamy do szklanek, podajemy z lodem lub lekko schłodzone.
zobacz również:
-
Odchudzające koktajle owocowe i witaminowe
-
Koktajle owocowe – dużo przepisów
-
Rozgrzewające gulasze – różne przepisy na mięsne kociołki
-
Pieczemy jabłka i gruszki z pysznym nadzieniem