Koktajle warzywne – różne przepisy

26 kwietnia 2018, dodał: pinkmause

 

Koktajle nigdy się nie znudzą, dlatego dzisiaj podajemy kilka przepisów na warzywne koktajle vel szejki. Koktajle warzywne doskonale oczyszczają organizm i dostarczają nam niezbędnych składników, szczególnie tak potrzebnych w okresie wiosennego przesilenia.

kok

Marchewka, ogórek, dynia

Składniki:
_koj1– 2 marchewki
– kawałek dyni
– mały ogórek
– 1 jabłko
– sok z cytryny
– ew. odrobina miodu

Przygotowanie:
Marchewkę umyć, obrać i pokroić. Dynię obrać, odpestkować i podzielić na mniejsze kawałki. Ogórka umyć, obrać i pokroić. Jabłko umyć, pokroić, wyjąć gniazdo nasienne. Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować. Dodać sok z cytryny i miód do smaku, jeszcze raz zmiksować. Podawać od razu.

Rukola, ogórek, orzechy

Składniki:
– 3 duże garście rukoli
_koj2– 1 mały ogórek
– 4 łyżki orzechów nerkowca lub migdałów
– jogurt naturalny
– sok wyciśnięty z 1 limonki
– 4 łyżki otrębów
– 2 łyżki cukru trzcinowego

Przygotowanie:
Ogórka umyć, obrać i pokroić. Rukolę wraz z ogórkiem i orzechami zmiksować, następnie dodać pozostałe składniki i ponownie zmiksować. Przelać do szklanek dodając odrobinę czystego jogurtu jako warstwę pośrednią.

 

Marchew, cukinia, pietruszka

Składniki:
_koj3– 3 marchewki
– kawałek selera
– kawałek cukinii
– pęczek zielonej pietruszki
– sok z grapefruita

Przygotowanie:
Marchew umyć, obrać, drobno pokroić. Selera i pietruszkę umyć, pokroić. Cukinię umyć, obrać i drobno pokroić po wyjęciu nasion. Wszystkie składniki wrzucić do blendera, zmiksować na gładką masę. Dodać sok z grapefruita i jeszcze raz zamieszać.

 

Szpinak, roszponka, rukola

Składniki:
– 1 i 1/2 szklanki wody
_koj4– garść roszponki
– garść rukoli
– garść szpinaku
– seler naciowy
– 1 jabłko
– 1 brzoskwinia
– sok z 1 cytryny

Przygotowanie:
Liście roszponki, rukoli i szpinaku umyć, odsączyć, wrzucić do blendera. Selera pokroić, dodać do liści. Jabłko umyć, pokroić, wyjąć gniazdo nasienne, dodać do warzyw. Brzoskwinię umyć, wyjąć pestkę, rozdrobnić, dodać do blendera. Wszystko dobrze zmiksować na gładką masę. Pod koniec miksowania dodać sok z cytryny i wodę. Podawać z lodem.

Wyciskarka pionowa Sana EUJ-808 firmy Omega (pomarańczowa) – Eujuicers.pl

 

wyciskarka-Sana-EUJ-808

Burak, marchew i sok pomarańczowy

_koj6Składniki:
– 1/2 buraka
– 1 mała marchew
– 4 pomidorki koktajlowe
– ćwiartka selera
– 2 szklanki soku pomarańczowego

Przygotowanie:

Sparzyć pomidorki i obrać je ze skórki. Usunąć skórkę z marchwi, buraka oraz selera. Pokroić warzywa na malutkie kawałeczki. Wrzucić wszystko do wyciskarki, wycisnąć sok,  dodać sok z pomarańczy i zmiksować bardzo dokładnie za pomocą blendera. Przelać do szklanek, podawać natychmiast.

 

Seler, jarmuż, awokado

Składniki:
– garść jarmużu
_koj5– burak liściowy
– ogórek
– garść roszpunki
– seler naciowy
– pietruszka zielona
– awokado
– woda mineralna

Przygotowanie:
Wszystkie liście dokładnie umyć, osuszyć, wrzucić do  wyciskarki lub blendera. Ogórka umyć, pokroić, awokado podobnie. Wszystko razem bardzo dokładnie zmiksować w blenderze na wysokich obrotach. Przelać do szklanek, dopełnić wodą według gustu. Wymieszać.

Pomidory, papryka, seler

Składniki:
– 1/2 kg dojrzałych pomidorów
_koj8– mały seler korzeniowy (ok. 20 dag)
– nać selera
– 1/2 czerwonej papryki
– 0,5 l przegotowanej wody
– koperek
– sól, pieprz

Przygotowanie:
Warzywa umyć (seler obrać ze skórki), pokroić na małe kawałki i wycisnąć z nich sok w wyciskarce. Przegotować wodę z solą i pieprzem, ostudzoną rozcieńczyć sok. Po schłodzeniu w lodówce podawać napój z dodatkiem lodu, posiekanego koperku lub orzechami.

Kapusta, cukinia, szpinak

Składniki:
– ok . 7/8 liści kapusty
– 1 kiwi
_koj11– 1/3 cukinii
– 1/3 ogórka zielonego
– 2 spore garście szpinaku
– 1/3 sporego selera
– 2 jabłka
– 1 marchew

Przygotowanie:
Liście kapusty umyć i posiekać. Cukinię i ogórka umyć, obrać, wydrążyć nasiona, pokroić. Seler i marchewki, umyć, obrać i pokroić. Z jabłka wyjąć gniazdo nasienne, pokroić. Liście szpinaku umyć. Kiwi obrać i rozdrobnić. Wszystko przecisnąć przez wyciskarkę lub wrzucić do blendera, dobrze zmiksować na gładką masę. Można ewentualnie doprawić odrobinką soli lub cukru.

Marchew, pomidor, czosnek

_koj7Składniki:
– 1 pomidor
– 3 marchewki
– 1-2 ząbki czosnku
– pół cytryny
– seler naciowy

Przygotowanie:
Warzywa umyć. Liście selera osuszyć. Marchewkę obrać. Pomidora obrać ze skórki. Wszystko drobno posiekać. Czosnek wygnieść. Wrzucić wszystko do wyciskarki lub blendera i bardzo dokładnie zmiksować. Rozlać do szklanek. Podawać lekko schłodzone lub z lodem.

Szpinak, ogórek, seler

_koj12Składniki:
– 1 ogórek
– garść szpinaku
– seler naciowy
– sok z cytryny
– odrobina cukru lub soli

Przygotowanie:
Liście bardzo dokładnie umyć, przebrać, osuszyć. Ogórka umyć i drobno pokroć (można nie obierać). Wrzucić wszystkie warzywa do wyciskarki lub blendera i bardzo dokładnie zmiksować na jednolitą gładką masę. Dodać sok z cytryny, ewentualnie doprawić. Jeszcze raz wymieszać. Przelać do szklanek.

 

Burak, ogórek, zioła

Składniki:
– ¾ szklanki wody lub jogurtu
_koj9– 1 nieduży, młody burak
– 1 ogórek
– ¼ zielonej papryki
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
– 1 łyżka posiekanego koperku
– sok z cytryny
– sól, pieprz

Przygotowanie:
Warzywa dokładnie umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki przecisnąć przez wyciskarkę lub bardzo dokładnie zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Jeszcze raz dokładnie wymieszać. Dodać wodę lub jogurt. Lekko wymieszać. Przelać do szklanek.

Szpinak, jabłko i imbir

Składniki:
anti-inflammatory-smoothie– garść szpinaku
– 1 jabłko
– 1 ogórek
– sok z cytryny
– imbir
– 1 łyżka nasion lnu, orzechów itp.

Przygotowanie:
Szpinak dokładnie myjemy i osuszamy. Jabłko myjemy, kroimy, wyciągamy gniazdo nasienne. ogórka myjemy, drobno kroimy. Wrzucamy do wyciskarki lub blendera i wszystko bardzo dokładnie miksujemy. Dodajemy sok z cytryny. Jeszcze raz mieszamy na gładka konsystencję. Przelewamy do szklanek.

Czerwona kapusta, pietruszka, banan

Składniki:
– 2 szklanki zszatkowanej czerwonej kapusty
_koj10– natka pietruszki
– 1 mango
– 1 pomarańcza
– 1 banan
– woda wg. uznania

Przygotowanie:
Wszystko po przygotowaniu (umyte, pokrojone, podzielone na cząstki itp.) wrzucamy do wyciskarki lub blendera. Miksujemy na szybkich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy wodę według uznania i jeszcze raz mieszamy dokładnie. Przelewamy do szklanek, podajemy z lodem lub lekko schłodzone.

  zobacz również:

  1. Odchudzające koktajle owocowe i witaminowe

  2. Koktajle owocowe – dużo przepisów

  3. Rozgrzewające gulasze – różne przepisy na mięsne kociołki

  4. Pieczemy jabłka i gruszki z pysznym nadzieniem



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

8 komentarzy do Koktajle warzywne – różne przepisy

  1. avatar Marcepanmarcelinka napisał(a):

    Koktajle warzywne i owocowe są pyszna. I ja i moje koleżanki uwielbiame je.

  2. avatar Anonim napisał(a):

    Ciekawe przepisy i wspaniale zdjecia
    Aż ślinka.cieknie na te zdrowe cudeńka.

  3. avatar Iwona napisał(a):

    Ciekawe przepisy. Chętnie wypróbuję :)

  4. avatar Aga napisał(a):

    Przepis fajny ale zupełnie inaczej wygląda niż na zdjęciu

  5. avatar Marcepanmarcelinka napisał(a):

    Koktajle warzywne i owocowe są pyszna.

  6. avatar Katiusza napisał(a):

    Tak dokładnie! Najlepiej przyjmować w czopkach doustnie tuż przed uwolnieniem ptaka.

  7. avatar euromax napisał(a):

    koniecznie trzeba wypróbować

  8. avatar Marta-diet napisał(a):

    Wiele osób nie docenia koktaili z warzyw, gdyż nie zdają sobie sprawy, jak wiele właściwości zdrowotnych posiada chlorofil roślinny – najważniejsza substancja, która znajduje się w warzywach.

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Najlepsza oferta bielizny nocnej
Tylko na bielizna9.com!
Aktywna podstawka do wody
Technologia żywej wody „Living Water Technology”
Cena:
390 zł
Piękna bielizna na każdy dzień!
Sprawdź na bielizna9.com!
Naturalne płatki mydlane do prania Enklare NumberOne
Delikatne dla skóry, wykonane na bazie mydła naturalnego Enklare
Cena:
17,90 zł
Body wyszczuplające i modelujące
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 ZŁ
100% woda kokosowa!
Bez cukru i chemii - 24 opakowania
Cena:
145 zł

FORUM - bieżące dyskusje

Masaże pomagają na nerwowość?
Myślę, że można spróbować. Takie masaże lecznicze jak jestescie z Warszawy to wykonuje...
Gdzie kupić mieszkanie w Warszawie
W Warszawie moją uwagę zawsze przykuwa Zlota 44. Zawsze spoglądałam z podziwem na ten...
Najskuteczniejszy zabieg na celluli…
Endermologia najlepsza. Ja chodzę i bardzo sobie chwalę, fachowa opieka i świetne efekty...
Strona główna O nas Regulamin Polityka prywatności Kontakt Reklama dodatkowy zarobek oladi.pl