Sezon na truskawki już niemal się rozpoczął, dlatego warto przypomnieć sobie, jakie zwykłe dania może nam umilić obecność tego owocu. Nie podaję przepisów trudnych i skomplikowanych, tylko te łatwe, bez wysiłku i nakładu pracy, ale jakie apetyczne i pyszne.
Naleśniki z czekoladą i truskawkami
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
– 2 szklanki mąki
– 1 szklanka mleka – 1 szklanka wody
– 2 jajka
– szczypta soli
– olej do smażenia
Nadzienie:
– ok. 0,7 kg truskawek
– 70 g czekolady gorzkiej
– 1/4 szklanki mleka
– 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
Rozbić jaja i roztrzepać. Wymieszać wszystkie mokre składniki razem (jajka, mleko, wodę). Dodać przesianą mąkę i sól. Postawić garnek z wrzącą wodą na najmniejszym płomieniu, a na garnku miseczkę, do której wrzucić czekoladę, przesiany cukier i mleko. Czekać, aż się rozpuszczą. Smażyć naleśniki na dobrze nagrzanej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Podawać gorące zawinięte z nadzieniem lub złożone w kopertę.
Naleśniki z twarożkiem i truskawkami
Składniki: Ciasto naleśnikowe:
– 2 szklanki mąki
– 1 szklanka mleka
– 1 szklanka wody
– 2 jajka – szczypta soli
– olej do smażenia
Ponadto:
– kostka białego sera
– śmietana (lub jogurt naturalny)
– cukier waniliowy
– cukier
– truskawki Przygotowanie: Z podanych składników zrobić ciasto naleśnikowe. Smażyć cienkie naleśniki, układać jeden na drugim i przykryć, aby nie wystygły. Z białego sera, cukru waniliowego, śmietany (jogurtu) i cukru zrobić twarożek. Ilość cukru – według uznania. Truskawki zmiksować z cukrem (jego ilość też według uznania). Naleśniki smarować twarożkiem i musem, składać w chusteczkę lub zwijać w rulonik. Dekorować owocami.
Ryż z truskawkami
Składniki: – 1,5 szklanki mleka
– 1,5 szklanki wody
– 3 woreczki ryżu ( lub 1,5 szklanki luzem)
– 2 łyżki masła
– duża szczypta soli – cukier waniliowy
Sos:
– 1/2 l śmietany
– mały jogurt truskawkowy
– cukier waniliowy
– 2 łyżki cukru pudru
– 60-80 dag truskawek Przygotowanie:
Wodę, mleko i pozostałe składniki zagotować, dać do tego ryż, na małym ogniu zagotować często mieszając, przykryć i tak gotować do czasu wchłonięcia płynu przez ryż (ok. 15 min). Wyłączyć gaz i odstawić na 5-10 min. Truskawki umyć, osuszyć, przebrać, najładniejsze zostawić całe. Śmietanę z jogurtem, cukrem i cukrem waniliowym ubić końcówką miksującą miksera, dodać część truskawek rozmiksować. Ryż polać truskawkową śmietaną, udekorować całymi truskawkami.
Przygotowanie: Blachę wyłożyć pergaminem, piekarnik nagrzać do 100°C. Białka ubić na pianę, pod koniec stopniowo dodać cukier i mąkę. Jeżeli piana nie chciała się ubić na sztywno (bo np. białka były z lodówki), nic nie szkodzi. Wylać masę na pergamin i piec powoli, aż bezy będą suche (ok. 2 godzin). Można też kupić gotowe krążki bezowe. Śmietankę kremówkę ubić na puch, pod koniec ubijania dodając dla aromatu listki melisy i skórkę cytrynową. Na bezowym krążku kłaść bitą śmietanę i dekorować obficie cząstkami truskawek.
Sałatka ze szpinaku i truskawek
Składniki: – 250 g liści świeżego szpinaku – 200 g dużych truskawek
– mała cebula
– 50 g orzechów
– 3 łyżki oliwy
– 2 łyżki octu winnego o aromacie malin
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Umyć i odsączyć liście szpinaku, umyć truskawki. Włożyć szpinak do miski. Pokroić truskawki w cząstki, a cebulę w piórka i dodać do szpinaku. Dorzucić orzechy. Wymieszać oliwę, ocet, sól i pieprz. Polać sałatkę i podawać.
Sałatka z melonem i truskawkami
Składniki:
– dojrzałe mango
– truskawki
– kilka rzodkiewek
– liść sałaty
– zielona pietruszka
– koperek
– 3 łyżki oliwy
– 2 łyżki octu balsamicznego
– papryka, pieprz i sól
Przygotowanie:
Mango pokroić w półkrążki, truskawki w połówki albo ćwiartki, rzodkiewki w plasterki. Wrzucić do miseczki. Wlać oliwę, ocet, dodać przyprawy, pokrojony koperek i wymieszać. Na talerzu położyć sałatę, dodać sałatkę i udekorować zieloną pietruszką.
Szparagi z boczkiem i truskawkami
Składniki: – szparagi
– truskawki – ser feta
– kilka plasterków boczku
Szparagi obrać i gotować 5 minut w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki cukru. W międzyczasie podsmażyć boczek. Truskawki pokroić na ćwiartki a ser w kostkę. Szparagi układać na talerzu, posypać serem, truskawkami i boczkiem. Całość polać sosem składającym się z 1 łyżki octu jabłkowego, 3 łyżek oliwy, szczypty pieprzu i soli.
Kanapka z truskawkami
Składniki:
– chleb
– twarożek czysty homogenizowany
– kilka liści ulubionej sałaty
– truskawki
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Chleb posmarować twarożkiem, ułożyć listki sałaty, udekorować truskawkami pokrojonymi w ćwiartki lub połówki. Posypać przyprawami wg uznania.
Makaron z kulkami serowymi i truskawkami
Składniki:
– truskawki
– makaron muszelki
– biały ser
– łyżka śmietany
– kilka listków zielonej pietruszki i bazylii
– przyprawy: sól, pieprz, papryka
Przygotowanie:
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W miseczce wymieszać ser ze śmietaną i przyprawami. Uformować kulki. Makaron odcedzić, wyłożyć na talerz. Dodać kulki serowe i truskawki pokrojone w ćwiartki. Posypać pokrojoną zieleniną i doprawić wg uznania.