Odmiany truskawek oraz pyszne przepisy
Truskawki to jedne z najsmaczniejszych, rodzimych owoców. Chociaż można je kupować przez cały rok (np. w postaci mrożonek) to i tak najlepiej smakują na surowo latem, kiedy prosto z krzaka trafiają na nasz stół. Wyjątkowość truskawek tkwi w tym, że można je jeść i przetwarzać na wiele sposobów. Nie ma nic przyjemniejszego niż zimą otworzyć słoik ze słodziutką, truskawkową konfiturą – w mgnieniu oka robi się przyjemniej, pysznie i ciepło.
Truskawki bogate są w liczne rodzaje witamin i minerałów. Uważa się, że zawierają większą ilość witaminy C niż grejpfrut, czy cytryna. Oprócz tego zawierają także witaminę A, B1, B2 oraz PP, która np. reguluje dotlenianie krwi, przez co zapobiega łączeniu się czerwonych ciałek. Owoce te zawierają również znaczne ilości żelaza, wapń, fosfor, magnez oraz mangan. Wzmacniają nasze zęby, układ kostny, jak również poprawiają pracę mięśni. Dzięki zawartości soli organicznych poprawiają przemianę materii, zaś pektyny oczyszczają jelita z resztek pokarmu i korzystnie wpływają na naturalną florę bakteryjną.
Truskawki bogate są w liczne rodzaje witamin i minerałów. Uważa się, że zawierają większą ilość witaminy C niż grejpfrut, czy cytryna. Oprócz tego zawierają także witaminę A, B1, B2 oraz PP, która np. reguluje dotlenianie krwi, przez co zapobiega łączeniu się czerwonych ciałek. Owoce te zawierają również znaczne ilości żelaza, wapń, fosfor, magnez oraz mangan. Wzmacniają nasze zęby, układ kostny, jak również poprawiają pracę mięśni. Dzięki zawartości soli organicznych poprawiają przemianę materii, zaś pektyny oczyszczają jelita z resztek pokarmu i korzystnie wpływają na naturalną florę bakteryjną.
Odmiany truskawek:
Dukat
Korona
Marmolada
Vicoda
Naleśniki z truskawkami
Dżem truskawkowy
Przepis na babeczki z bitą śmietaną i truskawkami:
Składniki:
- 30 dag mąki
- 15 dag margaryny
- 4 dag cukru
- jajko
- łyżka śmietany
- szczypta soli
- 30 dag truskawek
- tłuszcz
Na krem:
- 2 szklanki kremówki
- 15 dag cukru pudru
- cukier waniliowy
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiej na stolnicę, posiekaj z margaryną. Następnie dodaj cukier, sól, jajko i śmietanę. Składniki szybko połącz. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w chłodne miejsce na 20 min.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość 3 mm, wytnij krążki i włóż do małych nasmarowanych tłuszczem foremek. Wyrównaj brzegi. Następnie upiecz babeczki na złoty kolor w temperaturze 180 stopni (10-15 min).
Truskawki umyj, osącz i usuń szypułki. Schłodzoną kremówkę ubij, dodając pod koniec ubijania cukier puder i cukier waniliowy.
Upieczone i ostudzone babeczki wyjmij z foremek, napełnij ubitą kremówką, a na wierzchu ułóż truskawki.
Domowe lody truskawkowe:
- 0,5 kg mrożonych truskawek
- 3 łyżki cukru
- 1 szklanka soku pomarańczowego
Sposób przygotowania:
Składniki zmiksuj w malakserze na gęste puree. Dosłódź do smaku. Wlej do plastikowych pojemniczków do robienia lodów na patyku (dostępne w Ikea, Duka) lub do umytych pojemników po jogurcie. Do środka wstaw pionowo plastikową łyżeczkę. By zastygła na środku, opakuj pojemnik folią spożywczą. Wstaw do zamrażarki i zostaw do zamrożenia.
Zobacz również: Jak samemu zrobić pyszne lody?