Truskawki to jedne z najsmaczniejszych, rodzimych owoców. Chociaż można je kupować przez cały rok (np. w postaci mrożonek) to i tak najlepiej smakują na surowo latem, kiedy prosto z krzaka trafiają na nasz stół. Wyjątkowość truskawek tkwi w tym, że można je jeść i przetwarzać na wiele sposobów. Nie ma nic przyjemniejszego niż zimą otworzyć słoik ze słodziutką, truskawkową konfiturą – w mgnieniu oka robi się przyjemniej, pysznie i ciepło.
Truskawki bogate są w liczne rodzaje witamin i minerałów. Uważa się, że zawierają większą ilość witaminy C niż grejpfrut, czy cytryna. Oprócz tego zawierają także witaminę A, B1, B2 oraz PP, która np. reguluje dotlenianie krwi, przez co zapobiega łączeniu się czerwonych ciałek. Owoce te zawierają również znaczne ilości żelaza, wapń, fosfor, magnez oraz mangan. Wzmacniają nasze zęby, układ kostny, jak również poprawiają pracę mięśni. Dzięki zawartości soli organicznych poprawiają przemianę materii, zaś pektyny oczyszczają jelita z resztek pokarmu i korzystnie wpływają na naturalną florę bakteryjną.
Truskawki bogate są w liczne rodzaje witamin i minerałów. Uważa się, że zawierają większą ilość witaminy C niż grejpfrut, czy cytryna. Oprócz tego zawierają także witaminę A, B1, B2 oraz PP, która np. reguluje dotlenianie krwi, przez co zapobiega łączeniu się czerwonych ciałek. Owoce te zawierają również znaczne ilości żelaza, wapń, fosfor, magnez oraz mangan. Wzmacniają nasze zęby, układ kostny, jak również poprawiają pracę mięśni. Dzięki zawartości soli organicznych poprawiają przemianę materii, zaś pektyny oczyszczają jelita z resztek pokarmu i korzystnie wpływają na naturalną florę bakteryjną.
Odmiany truskawek:
Dukat
Jest to odmiana polska, w uprawie od 1985 r., raczej przemysłowa niż deserowa. Bardzo plenna, wymaga ona jednak gleb żyznych i dostatecznie wilgotnych. Jest także wytrzymała na mróz. Owoce tej odmiany są bardzo jędrne i duże, lecz mało soczyste i aromatyczne w porównaniu z odmianą Senga Sengana. Owoce dojrzewają 2-4 dni przed niemiecką koleżanką :). Rośliny Dukat są bardzo odporne na czerwoną i białą plamistość liści oraz na choroby systemu korzeniowego. Jest ona także średnio podatna na szarą pleśń i na mączniaka prawdziwego truskawek.
Korona
Odmiana holenderska, w uprawie od 1978 r. Odmiana wybitnie deserowa, plenna o bardzo smacznych, lecz delikatnych owocach . Ma niewielkie wymagania glebowe. Owoce średniej wielkości lub duże, mają przyjemny aromat i są bardzo smaczne. Dojrzewa 3-6 dni przed Sengą Senganą. Owoce są podatne na szarą pleśń, a rośliny są umiarkowanie podatne na mączniaka prawdziwego truskawki i wrażliwe na białą plamistość liści. Korona jest dość wytrzymała na mrozy i na przymrozki wiosenne.
Marmolada
Odmiana włoska, w uprawie od 1988 r. Dobra odmiana deserowa o dużych, bardzo jędrnych i atrakcyjnych owocach. Owoce wyraźnie ciemniejsze od Elsanty. Odmiana przydatna do uprawy sterowanej pod osłonami, oraz na zbiór opóźniony w gruncie. Dojrzewa w terminie Elsanty, 3-5 dni przed Sengą Senganą. Owoce bardzo duże i duże, znacznie większe niż Sengi. Skórka owoców ciemnoczerwona, miąższ soczysty, aromatyczny, dość smaczny. Trwałość owoców duża. Owoce mało porażane przez szarą pleśń. Na liściach może występować mączniak właściwy truskawki. Rośliny są stosunkowo odporne na choroby systemu korzeniowego. Odmiana wytrzymała na mróz bardziej od Elsanty.
Vicoda
Odmiana belgijska w uprawie od 1988 r. Odmiana typowo deserowa, plenna, wielkoowocowa, bardzo późna. Owoce bardzo duże i duże o przeciętnym smaku, jędrne, dobrze znoszą transport. Skórka jasnoczerwona, matowa. Dojrzewa 10-14 dni po Sendze Senganie. Owoce mało podatne na szarą pleśń. Rośliny są odporne na białą i czerwoną plamistość liści, ale dość podatne na mączniaka prawdziwego i na werticiliozę . Na niektórych roślinach wiosną mogą występować żółte przemijające przebarwienia, związane prawdopodobnie z chorobą genetyczną – żółtaczką czerwcową. Ze względu na późne kwitnienie, kwiaty unikają przymrozków wiosennych . Rośliny są też odporne na mróz.
Truskawkowe przepisy-kilka propozycji:
Naleśniki z truskawkami
składniki:
·1 szklanka mąki pszennej;
·1 szklanka mleka;
·2 jaja;
·3 łyżki oleju;
· truskawki
wykonanie:
Z przesianej mąki, mleka, jaj i wody przygotować ciasto naleśnikowe o rzadkiej konsystencji. Ciasto dokładnie wymieszać. Rozgrzać dobrze patelnię i smażyć cienkie naleśniki. Truskawki umyć i obrać, a następnie zmiksować. Podsmażone naleśniki polać przetartymi truskawkami i posypać cukrem. Smacznego!
Dżem truskawkowy
składniki:
– 1 kg truskawek
– 35 dkg cukru żelującego 3:1
– sok z 1cytryny
– starta skórka z cytryny
Opis przygotowania:
Truskawki umyć, odszypułkować, przełożyć do garnka. Wsypać cukier żelujący, dodać sok i skórkę z cytryny. Mieszając, masę doprowadzić do wrzenia, gotować 3 min. Mieszać do zaniku piany. Przełożyć do wyparzonych słoików. Ułożyć je dnem do góry na ok. 5 min.
Przepis na babeczki z bitą śmietaną i truskawkami:
Składniki:
30 dag mąki
15 dag margaryny
4 dag cukru
jajko
łyżka śmietany
szczypta soli
30 dag truskawek
tłuszcz
Na krem:
2 szklanki kremówki
15 dag cukru pudru
cukier waniliowy
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiej na stolnicę, posiekaj z margaryną. Następnie dodaj cukier, sól, jajko i śmietanę. Składniki szybko połącz. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w chłodne miejsce na 20 min.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość 3 mm, wytnij krążki i włóż do małych nasmarowanych tłuszczem foremek. Wyrównaj brzegi. Następnie upiecz babeczki na złoty kolor w temperaturze 180 stopni (10-15 min).
Truskawki umyj, osącz i usuń szypułki. Schłodzoną kremówkę ubij, dodając pod koniec ubijania cukier puder i cukier waniliowy.
Upieczone i ostudzone babeczki wyjmij z foremek, napełnij ubitą kremówką, a na wierzchu ułóż truskawki.
Domowe lody truskawkowe:
Składniki:
0,5 kg mrożonych truskawek
3 łyżki cukru
1 szklanka soku pomarańczowego
Sposób przygotowania:
Składniki zmiksuj w malakserze na gęste puree. Dosłódź do smaku. Wlej do plastikowych pojemniczków do robienia lodów na patyku (dostępne w Ikea, Duka) lub do umytych pojemników po jogurcie. Do środka wstaw pionowo plastikową łyżeczkę. By zastygła na środku, opakuj pojemnik folią spożywczą. Wstaw do zamrażarki i zostaw do zamrożenia.