Lato już za pasem a truskawki są jej zapowiedzią. Pojawiają się w czerwcu i będą z
Zbawienne działanie witamin
Truskawki są bogatym źródłem witamin. Dostarczają nam witaminy A, B1, B2 i PP które regulują dotlenienie krwi. Truskawki zawierają o wiele więcej witaminy C niż cytryna. Dlatego korzystniej jest jeść truskawki oprócz cytryny. Oprócz witamin owoce te, zawierają wapń, fosfor, żelazo i magnez. Poprzez spożywanie truskawek uzupełniamy dobory mikroelementów i makroelementów. Jak już nam wiadomo wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby a także poprawiają prace mięśni a w połączeniu z magnezem odkwaszają organizm. Truskawki to naturalne źródło wapnia i fosforu w porównaniu do sztucznie wytwarzanych w laboratoriach. A dzięki dużej ilości żelaza truskawki są przede wszystkim zalecane w kobietom. Zapobiegają anemii i wzmacniają nasz organizm.
Jeść i być piękniejszym
To kilka z zalet truskawek. Te owoce wpływają odświeżająco na urodę. Truskawki są źródłem kwasu elegonowego, który chroni przed nowotworami. Tajemnicą nie jest również, że truskawki kiedyś były stosowane przeciw grzybicy, trądzikowi i oparzeniom słonecznym. Owoce te najlepiej jeść na czczo. Ich działanie będzie wtedy dla naszego organizmu najskuteczniejsze. Ten czerwony owoc może zbawiennie działać na naszą cerę. Maseczki z truskawek nawilżają skórę a z soku można wybielić przebarwienia na skórze i rozjaśnić piegi.
Truskawki w kilku postaciach
Zasadnicza rada przed spożyciem tego nadzwyczajnego owocu, pamiętajcie aby je najpierw opłukać zanim oskubiemy ogonki i nie moczmy w wodzie, która zabija naturalny ich smak.
Na podstawie http://www.zdrowie.senior.pl http://www.smakinatury.pl
Zobacz również:
- Które truskawki smakują najlepiej?
- Najlepsze dania z truskawek i maseczki
- Dlaczego warto jeść truskawki?
- Oczyszczające maseczki truskawkowe