Moc witamin w truskawkach

24 maja 2011, dodał: ilona.sonta
Artykuł zewnętrzny

Lato już za pasem a truskawki są jej zapowiedzią. Pojawiają się w czerwcu i będą z nami aż do połowy lipca. Późniejsze odmiany mają owoce nawet wczesną jesienią. Owoce te mają wyjątkowe cechy. Dosyć, że są wyśmienite w smaku to korzystnie wpływają na nasz organizm.

Zbawienne działanie witamin

Truskawki są bogatym źródłem witamin. Dostarczają nam witaminy A, B1, B2 i PP które regulują dotlenienie krwi. Truskawki zawierają o wiele więcej witaminy C niż cytryna. Dlatego korzystniej jest jeść truskawki oprócz cytryny. Oprócz witamin owoce te, zawierają wapń, fosfor, żelazo i magnez. Poprzez spożywanie truskawek uzupełniamy dobory mikroelementów i makroelementów. Jak już nam wiadomo wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby a także poprawiają prace mięśni a w połączeniu z magnezem odkwaszają organizm. Truskawki to naturalne źródło wapnia i fosforu w porównaniu do sztucznie wytwarzanych w laboratoriach. A dzięki dużej ilości żelaza truskawki są przede wszystkim zalecane w kobietom. Zapobiegają anemii i wzmacniają nasz organizm.

Jeść i być piękniejszym

To kilka z zalet truskawek. Te owoce wpływają odświeżająco na urodę. Truskawki są źródłem kwasu elegonowego, który chroni przed nowotworami. Tajemnicą nie jest również, że truskawki kiedyś były stosowane przeciw grzybicy, trądzikowi i oparzeniom słonecznym. Owoce te najlepiej jeść na czczo. Ich działanie będzie wtedy dla naszego organizmu najskuteczniejsze. Ten czerwony owoc może zbawiennie działać na naszą cerę. Maseczki z truskawek nawilżają skórę a z soku można wybielić przebarwienia na skórze i rozjaśnić piegi.

Truskawki w kilku postaciach

Truskawki to pyszne owoce, które smakują najlepiej bez jakichkolwiek dodatków. Chodź można je jeść w różnoraki sposób dodając je do musli i jogurtu. Bogate są w włókna pokarmowe, a błonnik i enzymy natychmiast przyspieszają trawienie zjedzonych tłustych potraw w ciągu dnia. Można z nich także robić wyśmienite przetwory, które pozwalają nam dłużej cieszyć się smakiem. Przygotujemy z truskawek także kompoty, galaretki, sorbety, koktajle, sałatki lub dżemy.

Zasadnicza rada przed spożyciem tego nadzwyczajnego owocu, pamiętajcie aby je najpierw opłukać zanim oskubiemy ogonki i nie moczmy w wodzie, która zabija naturalny ich smak.

Na podstawie http://www.zdrowie.senior.pl http://www.smakinatury.pl

Zobacz również:

  1. Które truskawki smakują najlepiej?
  2. Najlepsze dania z truskawek i maseczki
  3. Dlaczego warto jeść truskawki?
  4. Oczyszczające maseczki truskawkowe