Które truskawki są najlepsze na deser?

19 maja 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Najbardziej znane odmiany truskawek: czyli, które truskawki są najlepsze?

Świeże owoce truskawek dostępne są krótko – przez około 3-4 tygodnie czerwca. Przed sezonem, w kwietniu i maju, można kupić truskawki spod osłon, są one droższe, czasem mniej smaczne lecz zaspakajają głód na świeże owoce. Truskawki uprawiane na późniejszy zbiór (lipiec-sierpień) cieszą się mniejszym wzięciem, bo jest wtedy na rynku duży wybór owoców, często tańszych.
W tym roku truskawki będą drogie – prognozuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Nie należy spodziewać się rekordowych zbiorów tych owoców – jeśli pogoda dopisze, będą one na średnim poziomie. Bożena Nosecka z Instytutu powiedziała, że w tym roku truskawki nie będą tańsze niż w ubiegłym roku. Droższe odmiany, deserowe, w tym roku będą kosztowały co najmniej tyle, ile w ubiegłym, czyli ok. 7 zł za kilogram. Podobnie uważa prof. Edward Żurawicz z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach. Najbardziej popularna w Polsce średniopóźna odmiana – Zenga Zengana – w czasie gwałtownego ochłodzenia nie została uszkodzona, gdyż jeszcze nie kwitła. Przyznał, że ostatnie przymrozki mogły zaszkodzić plantacjom przede wszystkim na Kujawach, Kaszubach i w innych rejonach zachodnio-północnej Polski. Na razie w sprzedaży są truskawki importowane z Hiszpanii, Grecji i Węgier. Ich cena na rynku hurtowym w Broniszach pod Warszawą waha się od 6 do 18 zł za kg. Najdrożej trzeba zapłacić za owoce węgierskie – 15-18 zł/kg.

Co o truskawkach mówi encyklopedia?

Ich tradycja sięga czasów starożytnych, pisali o nich tacy twórcy jak Owidiusz i Wirglusz … z tym, że wychwalali nie naszą truskawkę, tylko jej prababkę poziomkę! Poziomka ananasowa, czyli truskawka, lub też poziomka wielkoowocowa – jest to takson mieszańcowy z rodziny różowatych. Bylina ta została uzyskana w Europie przez skrzyżowanie pochodzącej ze wschodniej Ameryki Północnej poziomki wirginijskiej z chilijską, którego dokonał Duchesne w 1712 roku. Pierwsza z nich rośnie w stanie dzikim w Ameryce Południowej, głównie na wydmach wydłuż wybrzeży Pacyfiku, natomiast druga występuje dość powszechnie w Ameryce Północnej. Truskawka jest uprawiana ze względu na smaczne owoce, wyjątkowo i przejściowo dziczeje. Botanicznie owoce które jadamy nie są owocem lecz mięsistym rozrośniętym dnem kwiatowym zawierającym na powierzchni wiele małych suchych owocków o budowie niełupki. Słowo truskawka pochodzi od dźwiękonaśladowczego słowa trusk oznaczającego lekki trzask, pękanie liści i gałęzi; pierwotnie ten wyraz odnosił się do różnych roślin. Truskawka podbiła Europę i natychmiast podjęto dalsze starania jej ulepszania, które są tak skutecznie, że obecnie trudno wyliczyć wszystkie truskawkowe odmiany. Jako ciekawostkę warto dodać, że w starych czasach (dla niektórych lepszych) uważano, że truskawki są dobre tylko dla mężczyzn, a kobietą przynoszą nieszczęście. Truskawki można uprawiać na różnorodnych terenach – równinnych i pagórkowatych. Najlepiej udają się na glebach lekko kwaśnych (pH 5,5-6,0) piaszczysto-gliniastych i gliniasto – piaszczystych.

Truskawka w Polsce

Polska jest jednym z największych producentów tych owoców na świecie. Od kilku lat w Polsce zmienia się struktura odmianowa i wzrasta poziom agrotechniki na plantacjach truskawek. Odmiany deserowe, takie jak na przykład Elsanta, zaczynają przeważać nad przemysłowymi, takimi, jak znana wszystkim Senga Sengana. U naszych zagranicznych
sąsiadów udział odmian deserowych wynosi około 75%, u nas w kraju zbliżamy się do 50%. Producenci truskawek zorientowali się, że owoce deserowe można sprzedać co najmniej dwa razy drożej niż przemysłowe. Warunkiem powodzenia w uprawie i sprzedaży jest dobra jakość owoców, wydłużenie okresu podaży (uprawa przyspieszona lub opóźniona), uprawa coraz nowszych odmian deserowych oraz plon przekraczający 10 ton z 1 ha, gwarantujący opłacalność.
Analizując zagospodarowanie owoców łatwo zauważyć, że we wszystkich krajach zachodnioeuropejskich uprawia się wyłącznie uprawy deserowe, a do przemysłu kieruje się jedynie owoce niespełniające norm lub te których nie udało się sprzedać. Natomiast w naszym kraju przemysł przetwórczy zagospodarowuje około 70-75% zbiorów i to właśnie zakłady przetwórcze decydują o cenie owoców i opłacalności produkcji. Większość truskawek na polskim rynku to uprawiane na polach odmiany tzw. przemysłowe, np. Zenga Zengana, nadające się na przetwory. Truskawki deserowe, przeznaczone do bezpośredniego spożycia, dojrzewają pod osłonami; na rynku pojawiają się co prawda wcześniej, ale są droższe od gruntowych.
Zdaniem Edwarda Żurawicza z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, w tym roku zbiory tych owoców mogą być do 20% niższe (od potencjalnych, szacowanych na około 200 tys. ton), czyli wyniosą 170-180 tys. ton. W 2010 roku zebrano około 175 tys. ton tych owoców; w 2009 r. – ok. 199 tys. ton; w 2008 r. zbiory były rekordowe i przekroczyły 200 tys. ton.

Odmiany truskawek

Istnieje ponad dwa tysiące odmian dostosowanych do warunków glebowych i klimatycznych, odmian deserowych lub do przetwórstwa. Istnieją również odmiany powtarzające, dające plon wiosną i jesienią. Owoce truskawek z upraw pochodzących z chłodniejszych rejonów strefy klimatu umiarkowanego są bardziej aromatyczne i smaczniejsze niż owoce z obszarów ciepłych, np. południowej Europy. Różnią się przede wszystkim odcieniem zabarwienia, kształtem, wielkością, teksturą. Wspólną cechą jest natomiast krwista barwa z żółtymi nasionkami przebijającymi powierzchnię oraz zielonym „czubkiem”, który stanowi koronę owocu. Należy wspomnieć o odmianach które rosną dziko. Te rodzaje truskawek charakteryzuje mały rozmiar, lecz bardziej intensywny posmak. Inne wymagania ma rynek świeżych owoców, a inne przemysł przetwórczy i zamrażalnictwo. Owoce do konsumpcji w stanie świeżym powinny być duże, kształtne, o atrakcyjnym, przeważnie jasnoczerwonym zabarwieniu, aromatyczne i smaczne, o jędrnym miąższu i wydłużonej trwałości rozbiorczej.

Najbardziej znane odmiany truskawek:

1. CAMAROSA

– odmiana amerykańska, średnio wczesna w uprawie od 1993 roku. Polecana jako odmiana deserowa nr 1 na południu Europy. W naszych warunkach klimatycznych plonuje umiarkowanie obficie. Posiada owoce duże, stożkowate, intensywnie czerwone, z silnym połyskiem, bardzo jędrne, odporne na uszkodzenia mechaniczne, soczyste, aromatyczne, smaczne. Rośliny są mało podatne na białą plamistość liści oraz średnio podatne na czerwoną plamistość liści i mączniaka prawdziwego truskawki. Wadą jest bardzo duża wrażliwość roślin na wertycyliozę. Rośliny mogą także łatwo wymarzać w czasie zimy. Wyróżniają się twardością w transporcie i dobrą jakością handlową.

2. HONEOYE

– odmiana amerykańska, bardzo wczesna – idealna do uprawy przyśpieszonej wprowadzona do uprawy w 1979 roku. Owoce bardzo duże, regularne, żywoczerwone, równomiernie dojrzewające nawet ostatnie są atrakcyjne. Owoce średnio jędrne, miąższ soczysty winno-słodki aromatyczny. Odmiana odporna na szarą pleśń i choroby liści, wytrzymała na mróz. Wyróżnia się wysoką plennością – sprawdzona w warunkach polskich. Typowa odmiana deserowa, o wczesnej porze dojrzewania owoców.
Fot. Odmiana Comarosa i Honeoye /http://www.hortplant.pl/


3. KENT

– odmiana kanadyjska, wyhodowana w 1981 roku, wczesna – nadaje się do uprawy przyśpeszonej. Wyróżnia się wysoką plennością i bardzo dużymi owocami. Doskonała średnio wczesna odmiana deserowa. Owoce są smaczne i bardzo dobrze znoszą transport. Barwa owoców od jasnoczerwonej do czerwonej z silnym połyskiem. Kent dojrzewa w tym samym czasie co Kama, jest jednak bardziej plenny i ma większe owoce niż Kama. Owoce są w małym stopniu porażane przez szarą pleśń, a rośliny odporne na choroby liści, jednak dość podatne na werticiliozę.

4. SENGA SENGANA

– niemiecka odmiana uprawiana od 1954 roku o średniej porze dojrzewania i dużej plenności. Owoce są duże i średnie, później drobniejące intensywnie czerwone, smaczne. Źle znosi transport lecz dobrze się szypułkuje. Wadą owoców jest ich mała jędrność i trwałość. Wytrzymała na mrozy ale bardzo podatna na szarą pleśń. Idealna do celów przetwórczych oraz na mrożonki.
Fot. Odmiana Kent i Senga Sengana /http://www.hortplant.pl/


5. DUKAT

– odmiana średnio-późna, bardzo plenna. Owoce duże i średnie. Skórka błyszcząca, intensywnie czerwona. Owoce smaczne i jędrne, dobrze znoszące transport lecz mniej soczyste i aromatyczne jak Sengi Sengany. Skórka owoców ze słabym połyskiem, miąższ intensywnie czerwony, odszypułkowanie dosyć dobre. Nadają się do zamrażania i przetwórstwa. Jest to odmiana polska, w uprawie od 1985 roku, raczej przemysłowa niż deserowa.

6. ELSANTA

– idealna odmiana do uprawy sterowanej. Odmiana holenderska wyhodowana w 1981 roku zalecana zarówno do uprawy w gruncie, jak i pod osłonami. Odmiana wczesna, bardzo plenna. Owoce bardzo duże i duże żywo czerwone z połyskiem. Miąższ jasnoczerwony, kwaskowy, aromatyczny i smaczny. Największą zaletą tej odmiany są bardzo jędrne, twarde owoce, odporne na szarą pleśń . Jest odmianą wybitnie deserową, o dużej trwałości owoców które doskonale znoszą transport .
Fot. Odmiana Dukat i Elsanta /http://www.hortplant.pl/


7. MARMOLADA

– odmiana włoska  w uprawie od 1988 roku o średnio-wczesnej porze dojrzewania owoców. Dobra odmiana deserowa. Bardzo plenna, owoce bardzo duże, pierwsze jakby w kształcie wachlarza czy grzebienia. Owoce regularne, intensywnie czerwone, z połyskiem. Skórka owoców ciemnoczerwona, miąższ soczysty, aromatyczny, dość smaczny. Trwałość owoców duża. Owoce mało porażane przez szarą pleśń. Na liściach może występować mączniak właściwy truskawki. Smakiem i wielkością owoców przewyższa Elsantę i jest od niej bardziej odporna na choroby.

8. KORONA

– odmiana holenderska, w uprawie od 1978 roku. Odmiana wybitnie deserowa, plenna o bardzo smacznych, lecz delikatnych owocach . Ma niewielkie wymagania glebowe. Owoce średniej wielkości lub duże, mają przyjemny aromat i są bardzo smaczne. Owoce są podatne na szarą pleśń, a rośliny są umiarkowanie podatne na mączniaka prawdziwego truskawki i wrażliwe na białą plamistość liści. Korona jest dość wytrzymała na mrozy i na przymrozki wiosenne.
Fot. Odmiana Marmolada i Korona /http://www.hortplant.pl/


9. PANDORA

– odmiana wyhodowana w Anglii, w uprawie od 1988 roku. Odmiana przede wszystkim deserowa, o późnej porze dojrzewania owoców, plenna lecz wymagająca zapylacza. Owoce średnie i duże o regularnym kształcie i jednolitym jasnoczerwonym wybarwieniu, z lekkim połyskiem. Miąższ owoców soczysty, aromatyczny i smaczny, niezbyt jędrny. Owoce wrażliwe na szarą pleśń.

10. PEGASUS

– odmiana wyhodowana w Wielkiej Brytanii, w uprawie od 1990 roku. Jest cenną odmianą deserową, średnio plenna o atrakcyjnych owocach, podobnych do Elsanty. Owoce dość jędrne średniej wielkości i duże z małą tendencją do drobnienia. Miąższ jaśniejszy od skórki lekko słodki, niezbyt aromatyczny lecz o dobrym smaku. Pierwsze obserwacje wykazują, że odmiana ta jest dostatecznie wytrzymała na niską temperaturę zimą.
Fot. Odmiana Pandora i Pegasus /http://www.hortplant.pl/


11. POLKA

– jest to odmiana holenderską, w uprawie od 1985 roku. Odmiana raczej uniwersalna, nie mniej jednak cenna dla przetwórstwa i zamrażalnictwa. Odmiana ta ma umiarkowane wymagania w stosunku do wody w glebie. Polka jest plenna, dobrze znosząca transport. Owoce Polki są jędrne i średniej wielkości. Miąższ ma intensywnie czerwony, smaczny, aromatyczny. Bardzo łatwo się odszypułkowuje.

12. SELVA

– odmiana amerykańska, wyhodowana w 1983 roku. Jedna z najciekawszych odmian powtarzających owocowanie. Letnio-jesienne plonowanie może być znacznie zwiększone i przyspieszone na skutek usunięcia kwiatów w okresie wiosennym. Owoce bardzo atrakcyjne jako deserowe, przeważnie duże i bardzo duże, nieregularne w kształcie. Skórka jasno czerwona z silnym połyskiem. Miąższ mało aromatyczny, smak przeciętny. Owoce są bardzo jędrne, dobre do transportu. Zbiór owoców zaczyna się 4-6 dni przed Sengą Senganą i trwa do późnej jesieni. Owoce są w niewielkim stopniu porażane przez szarą pleśń. Może przemarzać w surowe zimy dlatego powinno się ją okrywać na zimę.

13. VICODA

– odmiana belgijska w uprawie od 1988 roku. Odmiana typowo deserowa, plenna, wielkoowocowa, bardzo późna. Owoce bardzo duże i duże o przeciętnym smaku, jędrne, dobrze znoszą transport. Skórka jasnoczerwona, matowa. Owoce mało podatne na szarą pleśń. Na niektórych roślinach wiosną mogą występować żółte przemijające przebarwienia, związane prawdopodobnie z chorobą genetyczną – żółtaczką czerwcową. Ze względu na późne kwitnienie, kwiaty unikają przymrozków wiosennych. Rośliny są też odporne na mróz.

14. ALBION

– odmiana kalifornijska, wyhodowana w 2004 roku. Powtarza owocowanie od wiosny do jesieni. Zaletą tej odmiany jest wyjątkowa jakość owoców: duze, trwałe, o wyśmienitym smaku. Kształt owocow wydłużony, regularny. Albion jest odporny na Verticillium i Phytophthorę oraz umiarkowanie odporny na antraknozę. W drugiej połowie lata często wymaga ochrony przed zmienikami powodującymi deformacje owoców. Jak większość odmian powtarzających, w bezśnieżne zimy wymaga zabezpieczenia przed mrozem.
Fot. Odmiana Vicoda i Albion /http://www.hortplant.pl/

15. VIKAT

– odmiana polska, wyselekcjonowana w Instytucie Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach w wyniku skrzyżowania odmian „Tarda Vicoda” i „Dukat”. Wzrost roślin silny. Liście średniej wielkości i duże, intensywnie zielone, do ciemnozielonych, bez połysku, pomarszczone, średniej grubości, brzegami lekko podwinięte do góry. Rośliny odznaczają się wysokim poziomem odporności na wertycyliozę i dużą wytrzymałością na niskie temperatury w okresie zimowym. Plonuje bardzo obficie. Owoce bardzo duże, o niezbyt regularnym kształcie, szerokostożkowate. Barwa skórki ceglastoczerwona do intensywnie czerwonej, na wierzchołku owocu zwykle jaśniejsza. Miąższ o barwie podobnej do skórki, jednolicie wybarwiony, bardzo soczysty, kwaskowaty. Skórka dość delikatna.

16. SALUT

– odmiana polska, wyselekcjonowana w Instytucie Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach w wyniku skrzyżowania odmian „Selva” i „Dukat”. Rośliny rosną silnie i bardzo silnie. Liście średniej wielkości, od jasnozielonych do intensywnie zielonych, lekko połyskujące, średniej grubości, w większości prawie płaskie. Rośliny są odporne na plamistość liści i wertycyliozę, ale nieco podatne na mączniaka. Wytrzymałość na mróz wysoka. Należy do grupy odmian wysokoplennych. Owoce dość duże, szerokostożkowate lub sercowate. Skórka odporna na otarcia i odgniecenia, jasnopomarańczowa do jasnoczerwonej, z połyskiem. Miąższ barwy od ceglastoczerwonej do jasnoczerwonej, wybarwiony dość jednolicie, lekko kwaskowaty, soczysty, jędrny. Owoce dobrze znoszą transport i w małym stopniu ulęgają szarej pleśni.
W ostatnich latach obserwuje się zwiększenie zainteresowania polskimi truskawkami przez kupców z południowej Europy, ponieważ początek zbioru tych owoców w Polsce przypada na koniec ich zbioru we Włoszech czy Hiszpanii. Naszymi atutami są także m.in.: niska cena owoców, niskie koszty robocizny, klimat i gleba wpływające na doskonały smak i aromat, duże tradycje w uprawie oraz bezpieczeństwo spożycia. Do utrudnień w rozwijaniu produkcji owoców deserowych można zaliczyć: nierozwiniętą bądź słabo rozwiniętą świadomość marketingową naszych producentów, silne rozdrobnienie i wciąż przeważający ekstensywny charakter upraw, duże opóźnienia we wdrażaniu nowych technologii, niechęć producentów do zrzeszania się, ograniczenia logistyczne, niski poziom certyfikacji upraw, koniecznej przy eksporcie owoców.
Materiały:www.truskawki.com.pl, www.hortplant.pl, www.cbr.edu.pl, www.forbes.pl.

Zobacz również:

  1. Białe truskawki – jak smakują?
  2. Najlepsze dania z truskawek i maseczki
  3. Dlaczego warto jeść truskawki?
  4. Oczyszczające maseczki truskawkowe






FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...