Najlepsze dania z truskawkami i maseczki

7 czerwca 2020, dodał: malgosia74
Artykuł zewnętrzny

Ile kalorii mają truskawki, jakie zawierają witaminy, co można ugotować z truskawek – na te pytania odpowiada Małgorzata – specjalistka od truskawek.

Zrywane prosto z krzaczka w babcinym ogrodzie, trochę przybrudzone piaskiem chrzęszczącym w zębach, zanurzane ukradkiem w cukiernicy albo wyjadane z pierogów. Słodkie i pachnące truskawki to smak dzieciństwa i zapowiedź nadchodzącego lata.


Pojawiają się na  i przyciąga swoim kuszącym wyglądem, pięknym zapachem i podniecającym smakiem. Jest też afrodyzjakiem. Mowa oczywiście o TRUSKAWCE wszystkim dobrze znanej, ale mało docenianej. Ma wiele nazw np. poziomka ananasowa czy poziomka wielkoowocowa. Najczęściej jednak nazywana jest truskawką…

Pamiętacie  piosenkę o truskawkach w Milanówku „na talerzykach Rosenthala”, „wśród śmietankowej mgły”, „z cukrem jak śnieg Kilimandżaro”?

Zdarzyło Wam się z tęsknoty za nimi, w środku zimy zanucić: „Martwa natura, żywy dowód, że jeszcze wciąż istnieje powód, by podwieczorki jeść”?

Nic w tym dziwnego, bo choć możemy je kupować przez okrągły rok, tylko te czerwcowe i lipcowe są naprawdę smaczne – jędrne, lekko twardawe, soczyste i pachnące słońcem, pod którym dojrzewały. A do tego bardzo zdrowe i niskokaloryczne – kilogram tych owoców to tylko 300 kalorii, czyli mniej niż jeden pączek. Truskawki zawierają witaminy C, A, B1, B2 oraz PP, żelazo, sole wapnia i fosforu. Pomagają w usuwaniu z organizmu toksyn, poprawiają przemianę materii i działają lekko moczopędnie, wzmacniają kości i zęby, wspomagają pracę serca i chronią przed anemią. Są również doskonałym afrodyzjakiem i to nie tylko w połączeniu z szampanem.

Znacie jakieś osoby które nie lubią truskawek? Bo ja nie.

Znam niestety takich nieszczęśników, którzy mimo że za nimi przepadają, nie mogą ich spożywać z powodu alergii…Ale to już inny temat. Myślę że całe to wielkie uczucie do truskawek wynika z tego, że są to owoce sezonowe, dostępne w naszym klimacie praktycznie tylko przez miesiąc.

I właśnie się zaczął sezon na truskawki…

Ktoś może się ze mną nie zgodzić z tą sezonowością. Sama widziałam piękne i dorodne truskawki w supermarkecie już na początku marca. Jednak mimo że cieszą one oczy raczej nie ucieszyły naszego podniebienia. Nie maja tak wspaniałego smaku i zapachu co nasze rodzime. Okazuje się że truskawki dostępne w marcu, a nawet wcześniej pochodzą z Hiszpani. Hiszpańskie truskawki należą do odmian deserowych, o pięknym kształcie, błyszczących, z długim terminem przydatności do spożycia. Uprawiane w Polsce truskawki przemysłowe to głównie odmiana sanga sengana, bardzo smaczna, ale nie mogąca długo leżeć. Jest podatna na szarą pleśń.


Czy takie uprawiane na skalę przemysłową pod folią truskawki są zdrowe i ekologiczne?

Wielkie uprawy truskawek w Hiszpanii niszczą środowisko. Wymagają ogromnych ilości wody i powodują pustynnienie okolicznych obszarów. Poza tym są mocno „dokarmiane” chemią – środkami ochrony roślin i pestycydami jak twierdzi ekolog, dr Agnieszka Sznyk z WWF (World Wildlife Fundation) (źródło: Tutej.pl).

Dlatego warto poczekać już w zasadzie do połowy maja na nasze rodzime truskawki. Te najwcześniejsze pochodzą z pod folii, ale już na początku czerwca pojawiają się pierwsze hodowane pod chmurką.

Truskawki są zapowiedzią lata. Pojawiają się na początku czerwca i towarzyszą nam do połowy lipca. Późniejsze odmiany mają również owoce pod koniec sierpnia i wczesną jesienią. Sezon na truskawki trwa w Polsce stosunkowo krótko, więc warto wykorzystać go w pełni, jak najczęściej sięgając po te owoce. Truskawki są bowiem nie tylko bardzo smaczne i niskokaloryczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Owoce te nie tylko pięknie pachną, wyglądają i smakują. Przede wszystkim są zdrowe i korzystnie wpływają na nasz organizm.

Trochę historii czyli skąd pochodzi truskawka i jak wygląda?

Poziomka truskawka (Fragaria ananassa Duchesne) ma wiele nazw zwyczajowych tj. poziomka ananasowa, poziomka wielkoowocowa, najczęściej nazywana jest truskawką. Truskawki powstały w XVIII wieku przez skrzyżowanie dwóch gatunków poziomek: amerykańskiej słodkiej poziomki wirginijskiej i poziomki chilijskiej o wyjątkowo dużych owocach. Gdy posadzono je obok siebie, doszło do krzyżowego zapylenia, a powstała w ten sposób roślina wydawała niezwykle duże i smaczne owoce.  Wydarzenie to miało miejsce w 1712 r. we Francji a dokonał go Duchesne. Od tego zdarzenia truskawka uprawiana jest ze względu na smaczne, soczyste owoce. Od tego czasu trwa nieprzerwanie popularność tych owoców, które uprawiane są w krajach o umiarkowanym klimacie i w chłodniejszych rejonach podzwrotnikowych. Obecnie istnieje bardzo wiele odmian truskawek, nawet tak nietypowych jak ozdobne truskawki pnące.

Roślina jest byliną o wysokości 15-45 cm. Łodyga truskawki jest krótka o małym przyroście na długość, ale mająca stosunkowo duży przyrost na grubość. Tworzy rozłogi zwane „wąsami”, za pomocą których roślina rozprzestrzenia się i rozmnaża wegetatywnie.

Liście są trójlistkowe, na górnej stronie nagie i lśniące. Kwiaty są obupłciowe, złożone z pięciu białych płatków korony lub ich krotności oraz różnej liczby działek kielicha ułożonych w dwóch okółkach i kieliszka. Zewnętrzny okółek ma mniejsze działki, wewnętrzne są dłuższe i szersze. Po przekwitnieniu przylegają do owocu. Na wypukłym dnie kwiatowym znajduje się ok. 20 słupków i 20-30 pręcików. W czasie kwitnienia kwiatostan jest łukowato przygięty do ziemi.

Po zapyleniu kwiatu rozrasta się dno kwiatowe, tworząc jadalny owoc zbiorowy będący jagodą pozorną. Na jej powierzchni zawiązują się liczne orzeszki, będące właściwymi owocami truskawki. Kolor orzeszków w zależności od odmiany jest kremowy poprzez czerwonawy do purpurowego.

Truskawki uprawiane są we wszystkich krajach klimatu umiarkowanego oraz w chłodniejszych rejonach podzwrotnikowych. Najwięksi producenci to Stany Zjednoczone, Polska, Japonia i Chiny.

Kilka odmian truskawek, które uprawiane są w Polsce:

Dukat – jest to odmiana polska, tzw. deserowa; bardzo plenna, wymaga gleb żyznych i dostatecznie wilgotnych; jest także wytrzymała na mróz; owoce tej odmiany są bardzo jędrne i duże, lecz mało soczyste i aromatyczne,

Elsanta – odmiana holenderska, jest odmianą deserową o dużej trwałości owoców, które doskonale znoszą transport; jest najlepszą odmianą do uprawy w gruncie oraz pod osłonami; dobrze owocuje na glebach lekkich, lecz zasobnych w wilgoć, owoce są duże, skórka jasnoczerwona z silnym połyskiem; miąższ jasnoczerwony, kwaskowy, aromatyczny i smaczny,

Kent – odmiana kanadyjska, średnio – wczesna odmiana deserowa; nadaje się do uprawy przyspieszonej w gruncie; rośnie bardzo obficie i ma długi okres zbiorów; owoce są średniej wielkości, jędrne i z połyskiem; miąższ jasnoczerwony, soczysty i smaczny; owoce dobrze znoszą transport,

Korona – odmiana holenderska, odmiana deserowa, plenna o bardzo smacznych, lecz delikatnych owocach; ma niewielkie wymagania glebowe; owoce są średniej wielkości i mają przyjemny aromat oraz smak,

Polka – odmiana holenderska, uniwersalna, cenna dla przetwórstwa i zamrażalnictwa; odmiana ta ma umiarkowane wymagania w stosunku do wody w glebie; dobrze znosi transport; owoce są jędrne i średniej wielkości, miąższ ma intensywnie czerwony kolor, jest smaczny i aromatyczny; odmiana ta bardzo łatwo się odszypułkowuje,

Senga Sengana – odmiana niemiecka, uprawiana jest do celów przemysłowo – przetwórczych oraz na mrożonki; ma smaczne owoce o aromatycznym i bardzo intensywnie czerwonym miąższu; szypułki łatwo oddzielają się od owoców; wadą owoców tej odmiany jest ich mała jędrność i trwałość,

Vicoda – odmiana typowo deserowa, plenna, wielkoowocowa; owoce są bardzo duże o przeciętnym smaku i aromacie, owoce są jędrne i dlatego dobrze znoszą transport; skórka jasnoczerwona, lekko matowa.

Związki biologicznie czynne

Pojawiające się na początku czerwca truskawki, będące smaczną zapowiedzią lata, cieszą nas nie tylko słodkim, odurzającym zapachem, kuszącym wyglądem i podniecającym smakiem, lecz także gwarantują zdrowie i korzystny wpływ na organizm.

Moc witamin

Truskawki są źródłem wielu witamin i minerałów. Zawierają więcej witaminy C niż cytryny i grejpfruty. Ponadto zawierają także witaminę A, B1, B2 oraz PP, która m.in. reguluje dotlenienie krwi zapobiegając łączeniu się ciałek czerwonych.

W 100 gramach tych owoców znajduje się ok. 60 mg witaminy C, 100 mcg. witaminy B2, 30 mcg. witaminy B1 i około 100 j.m. witaminy A. Ponadto jedząc truskawki uzupełniamy niedobory makro- i mikroelementów. Owoce te zawierają również wapń, fosfor, żelazo, magnez oraz mangan – mówi dr n. med. Grzegorz Osmenda, internista z Centrum Medycznego LIM.

Wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby oraz poprawiają pracę mięśni a w połączeniu z magnezem, który również jest w truskawkach – odkwaszają organizm. Ponadto owoce te bogate w sole organiczne poprawiają przemianę materii, a pektyny oczyszczają jelita z resztek pokarmu i korzystnie wpływają na naturalną florę bakteryjną.

Ze względu na wysoką zawartość żelaza truskawki są istotne w diecie kobiet. Chronią przed anemią, są krwiotwórcze i wzmacniają nasz organizm. Poza tym truskawki są wielkimi sprzymierzeńcami w walce z chorobami reumatycznymi i artretycznymi. Obniżają kwasowość moczu i z tego powodu polecane są przy schorzeniach wątroby, nerek, kamieniach moczowych i żółciowych oraz przy podagrze – dodaje dr n. med. Grzegorz Osmenda, internista z Centrum Medycznego LIM.

100 g truskawek zawiera: 0,6 g białka, 6,2 g węglowodanów, 2,2 g błonnika, 160 mg potasu, 23 mg fosforu, 22 mg wapnia, 12 mg magnezu, 2 mg sodu, 0,7 mg żelaza, 0,1 mg cynku, mangan, 30 mg witaminy A, 0,02 mg witaminy B1, 0,03 mg witaminy B2, 0,4 mg witaminy B3 (PP), 0,06 mg witaminy B6, 60 mg witaminy C, 0,2 mg witaminy E oraz 20 mg kwasu foliowego.

To nie koniec korzyści z jedzenia truskawek. Te czerwone owoce bogate w mangan wpływają odświeżająco na urodę i włosy. Truskawki są również źródłem kwasu elegonowego, który chroni przed nowotworami. Warto też wspomnieć, że nasze babcie leczyły nimi grzybice, trądzik i oparzenia słoneczne.

Witaminowa bomba dla urody

Truskawkom przypisuje się także właściwości odtruwające i oczyszczające, gdyż wspomagają spalanie tłuszczów. A to wszystko za sprawą bromeliny, enzymu który rozkłada białka. Przepisywany jest on osobom, które mają kłopoty z trawieniem białek lub powinny obniżyć wagę ciała.

Kiedy najlepiej jeść truskawki?

Owoce najlepiej jeść na czczo. Będzie to najlepszy prezent dla organizmu. Możemy również dodać truskawki do porannej porcji muesli i jogurtu. Bogate są w włókna pokarmowe (rozpuszczalne i nierozpuszczalne), a błonnik i enzymy natychmiast przyspieszą trawienie zjedzonych dzień wcześniej tłustych potraw czy słodyczy – dodaje Grzegorz Osmenda, internista z Centrum Medycznego LIM.

Truskawki mogą zdziałać cuda dla naszej cery. Maseczki z truskawek doskonale ją nawilżą i odświeżą, natomiast sokiem z tych owoców można wybielić przebarwienia na skórze, rozjaśnić piegi i złagodzić objawy egzem (wyprysków).

Coś dla duszy

Jednak nie zapominajmy, że truskawki to przede wszystkim pyszne owoce, które wyśmienicie smakują bez jakichkolwiek dodatków, jak i ze śmietaną lub jogurtem. Można z nich także robić pyszne przetwory, które pozwolą dłużej cieszyć się ich smakiem. Z łatwością przygotujemy z truskawek kompoty, galaretki, sorbety, pyszne koktajle, sałatki, dżemy lub marmolady.

Uwaga alergicy!

Niestety, nie wszyscy mogą korzystać z dobrodziejstw truskawek, ponieważ należą one do owoców często wywołujących alergię. Uczulenie objawia się zwykle czerwoną, bardzo swędzącą pokrzywką. Szczególnie ostre odczyny alergiczne mogą pojawiać się u małych dzieci. Dlatego też truskawki należy wprowadzać do diety dopiero pod koniec pierwszego roku życia, w małych ilościach, uważnie obserwując reakcję dziecka. Truskawek powinny unikać również osoby uczulone na salicylany (np. aspirynę), bo owoce te zawierają spore ilości tych związków.

Najczęściej alergia pokarmowa na truskawki objawia się różnego rodzaju pokrzywkami. Mogą też pojawić się bolesne biegunki. Truskawki nie powinny też być spożywane przez osoby ze stwierdzoną nadwrażliwością na salicylany, bowiem owoce te zwierają duże ich ilości. Kobiety karmiące, małe dzieci i osoby z predyspozycją do alergii powinny wprowadzać te owoce do diety stopniowo. Jeśli przez kilka dni jedzenia po kilka truskawek dziecko nie ma żadnych objawów uczulenia (wysypka, kolka) matki mogą jeść je na zdrowie.– mówi dr n. med. Marcin Stobiecki, alergolog z Centrum Medycznego LIM.

Car Piotr I z dynastii Romanowów uwielbiał truskawki z bitą śmietaną. Do tego stopnia, że kazał podawać je sobie nawet podczas srogiej rosyjskiej zimy. Oczywiście kaprys władcy został spełniony, ale do dnia dzisiejszego pozostało tajemnicą, skąd podwładnym udało się sprowadzić świeże owoce.Obecnie podczas otwarcia turnieju tenisowego w Wimbledonie, dla rodziny królewskiej truskawki są nieodzownym dodatkiem do szampana.

Aktywność biologiczna truskawek

Truskawka posiada więcej witaminy C niż cytryna, czy grejpfrut. Zawarta w niej witamina PP reguluje m.in. dotlenienie krwi. W truskawkach znajduje się bogactwo soli organicznych, poprawiających przemianę materii i pektyn, oczyszczających jelita z resztek pokarmu i korzystnie wpływających na naturalną florę bakteryjną.

Wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby oraz poprawiają pracę mięśni, a w połączeniu z magnezem odkwaszają organizm. Co więcej, poprzez spalanie tłuszczów owoce te posiadają właściwości odtruwające i oczyszczające. Dzieje się tak za sprawą bromeliny, enzymu odpowiadającego za rozkład białka. Poleca się więc truskawki osobom, które mają kłopoty z trawieniem białek lub powinny obniżyć wagę ciała.

Ze względu na wysoką zawartość żelaza są również ważnym składnikiem kobiecej diety. Ochronią przed anemią, wzmacniają organizm, wpływają odświeżająco na cerę i włosy. Są poza tym wielkim sprzymierzeńcem w walce z chorobami reumatycznymi i artretycznymi, a także obniżą kwasowość moczu i z tego powodu poleca się je przy schorzeniach wątroby, nerek, kamieniach moczowych i żółciowych oraz przy podagrze.

Truskawki, cebula i czosnek posiadają w swoim składzie ten sam, wyjątkowo cenny składnik : fitocydy. Są to związki o właściwościach bakteriobójczych, bardzo istotne np. podczas leczenia stanów zapalnych jamy ustnej.

Owoce truskawki w medycynie

Medycyna ludowa od dawna wykorzystuje także napary z liści truskawek przy niedokrwistości, kamicy żółciowej, szkorbucie i anemii, a medycyna oficjalna potwierdziła rzeczywiste działanie tych specyfików. Zewnętrznie, rozgniecione owoce i sok stosuje się w przypadkach zaniedbanej egzemy, przeciw piegom, plamom i wągrom. Świeże i nagrzane liście przykłada się do ran i wrzodów. Herbatkę z liści i kwiatów truskawki zaleca się przy przeziębieniach.

Jedzenie truskawek można polecać wszystkim, niezależnie od wieku i stanu zdrowia. Nawet cukrzycy świetnie je znoszą, ponieważ zawierają one łatwo przyswajalne cukry – glukozę i fruktozę. Truskawek powinny unikać tylko osoby uczulone na nie, ale to zdarza się rzadko. Objawami alergii pokarmowej na truskawki najczęściej są różnego rodzaju pokrzywki a także bolesne biegunki. Truskawek nie powinny także jadać osoby ze stwierdzoną nadwrażliwością na salicylany, bowiem owoce te zwierają duże ich ilości.

Truskawki działają moczopędnie i alkalizująco oraz pomagają w usuwaniu kwasu moczowego z organizmu, więc są szczególnie polecane chorym na artretyzm (dnę moczanową). Wspomagają również pracę nerek i wydzielanie żółci. Truskawki należą do owoców szczególnie bogatych w pektyny, będące rozpuszczalną frakcją błonnika pokarmowego. W związku z tym polecane są w diecie przeciwmiażdżycowej, ponieważ pektyny, wiążąc spożyty cholesterol, zapobiegają wzrostowi jego poziomu we krwi. Owoce te mogą być również skuteczne przy problemach z zaparciami, bo doskonale pobudzają jelita do pracy.

Bardzo cennymi składnikami truskawek są również polifenole i antocyjany. Są to złożone związki o dużej aktywności przeciwutleniającej, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników, w związku z czym mogą mieć działanie przeciwnowotworowe. Włoscy naukowcy wykazali, że truskawki i poziomki mogą hamować rakotwórcze działanie toksycznych związków – nitrozoamin, powstających w przewodzie pokarmowym podczas reakcji azotynów z aminami. Badania laboratoryjne wykazały również, że truskawki wykazują silne działanie przeciwko licznym wirusom chorobotwórczym, takim jak poliowirusy, reowirusy, wirus Coxackie i wirus opryszczki.

Truskawki w kosmetyce

Wyciągi z truskawek w kosmetykach działają odżywczo, bakteriobójczo i ściągająco. Wchodzą w skład środków kosmetycznych używanych do pielęgnacji skóry zniszczonej, przesuszonej i łuszczącej się. Truskawka to idealny owoc do maseczek domowej roboty. Ze względu na dużą zawartość witaminy C flawonów i flawonoidów w owocach, truskawki są cennym składnikiem preparatów likwidujących przebarwienia skóry. Wykorzystywane są do produkcji preparatów, do opalania się jako naturalne blokery promieni UVA i UVB. Piękny aromat truskawek kojarzony z początkiem lata jest w często używany jako kompozycja zapachowa wielu kosmetyków.

Od truskawek rosną usta!

 

Sensacyjne odkrycie naukowców! Nie trzeba drogich zabiegów, by kobiece usta stały się pełniejsze, bardziej czerwone i superzmysłowe. Wystarczy tylko… truskawka.

Rozgnieć ją, połóż na usta i chwilę potrzymaj. To, co zobaczysz, zaskoczy cię i z pewnością wprawi w zachwyt, a twojego partnera powali na kolana! A to za sprawą cudownych składników, które dojrzała truskawka w sobie zawiera. To barwniki, kwasy i witaminy o właściwościach, które usatysfakcjonują każdą kobietę marzącą  ustach, ale bez pomocy chirurga.

Truskawka może być tanim, ale bardzo skutecznym kosmetykiem. Ma właściwości ujędrniające i lekko koloryzujące, z tego też powodu jest stosowana w kosmetologii – potwierdza dr Maja Błaszczyszyn – biochemik.

Drogie panie! Spróbujcie, sezon truskawkowy tuż, tuż!

Co zawiera truskawka, a dobre jest dla ust?
– antycyjany i karoteny (barwniki, które nadadzą ustom piękny, czerwony kolor);
– kwasy – salicylowy, elagowy i asparginowy (lekko podrażnią, wywołując efekt przyjemnego szczypania, co spowoduje ujędrnienie i powiększenie warg);
– witamina C (bezboleśnie wzmocni efekt powiększenia);
– witamina E (wygładzi wargi, utrwalając efekt powiększenia).

W kosmetyce wykorzystuje się również olej otrzymany z orzeszków truskawki Fragaria ananassa. Produkt ten jest cennym źródłem anty-oksydantów i gamma-tokoferolu, kwasu linolowego, alfa-linolenowego i kwasu oleinowego. Miejscowa aplikacja oleju z truskawek uzupełnia braki niezbędnych kwasów tłuszczowych skóry. Olej z orzeszków truskawki stosowany jest w pielęgnacji skóry suchej uszkodzonej i dojrzałej.

Truskawki nadają się nie tylko do jedzenia, można z nich przyrządzić także maseczkę do twarzy. Maseczka z rozgniecionych truskawek nałożonych na oczyszczoną twarz działa wybielająco na cerę i powoduje rozjaśnienie piegów i plam posłonecznych. Taka maseczka nie jest jednak wskazana przy skórze wrażliwej i alergicznej.
Napar z liści truskawek:
Składniki:

– Liście truskawek 15,0
– Woda 100,0

Surowiec zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy pod przykryciem na 10 min, a następnie przecedzamy. Stosujemy przy niedokrwistości, kamicy żółciowej, szkorbucie i anemii. Naparem można także płukać gardło kilka razy dziennie.

Maseczka przeciwzmarszczkowa z truskawek

Składniki:

– Dojrzałe truskawki 100,0
– Olej sojowy 15,0

Truskawki należy rozgnieć na papkę i połączyć z olejem. Nałożyć na twarz na ok. 20 minut, a następnie zmyć letnią, przegotowaną wodą.

Maseczka rozświetlająca z truskawek

Składniki:

– Dojrzałe truskawki 100,0
– Jogurt naturalny 15,0
– Sok z cytryny 2,5

Wszystkie składniki należy rozdrobnić i zmieszać razem, a następnie nanieść na twarz. Po ok. 10 minutach umyć twarz chłodną wodą.

Sezon truskawkowy tuż tuż! Jak wykorzystać te owoce do musów, kremów, ciast?

To owoce bardzo nietrwałe, ponieważ można je przechowywać do 3 dni, najlepiej oczywiście w chłodzie, zachowując ich świeżość. Ulubionym sposobem podania truskawek to łączone z galaretką lub śmietanką z cukrem.  Można łączyć je z ciastami biszkoptowymi, czy kruchymi z dodatkami różnych mas, kremów.

Oto praktyczne uwagi, które dotyczą truskawek używanych do różnych wypieków:
– kładąc truskawki na masie, układamy je tak, by nie dotykały ciasta
truskawki dokładnie należy wypłukać i osączyć z wody
– nie moczymy truskawek i nie zostawiamy ich na długo w wodzie
– wylewając na truskawki galaretkę, przykrywajmy je całkowicie galaretką – truskawki nie będą się psuły i pleśniały

Musy wyrabiane z truskawek są deserem lekko strawnym i bardzo odżywczym. Podajemy je po zrobieniu, zostawiając na dłuższy czas, np. na drugi dzień podchodzą wodą, smakują troszkę inaczej i niestety nie wyglądają już tak estetycznie jak pierwszego dnia.

Mus truskawkowy:

Truskawki umyć i obrać z szypułek. Kilka truskawek odłożyć i pokroić na kawałki, resztę zmiksować na masę. Wszystko ze sobą wymieszać i odstawic do zamrażalnika. Co około 20 – 30 minut mieszać. Jak mus będzie bardzo schłodzony w pół zamrożony, podawać i udekorować kawałami truskawek.
Do musu wcześniej przed chłodzeniem/mrożeniem można dodać troszkę startego świeżego imbiru.

Truskawki nadają się na mrożonki, konfitury, dżemy. Zawierają bardzo dużo witamin, minerałów i pektynę.

Pektyna – błonnik (rozpuszczalny w wodzie), obniża poziom cholesterolu i neutralizuje substancje toksyczne.

Dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C pokrywa 10 dag świeżych truskawek. Soli mineralne – potasu, magnezu i wapnia – działają odkwaszająco, żelazo działa krwiotwórczo i wzmacniająco.

Dobre i sprawdzone rady:

Truskawki należy myć pod bieżącą wodą. Jest to bardzo ważne, ponieważ mogą się na nich znajdować bakterie chorobotwórcze, z nawozów naturalnych. Szypułki usuwa się dopiero po umyciu.

Deser truskawkowy (truskawki z galaretką i bitą smietaną) wzmacnia system odpornościowy, zapobiega przeziębieniom, może przyspieszać gojenie sie ran.

Niesamowite właściwości smakowe i zdrowotne nie tylko w sezonie

Wyborny smak truskawek sprawia że są składnikiem wielu deserów. Dodawane są do ciast, owocowych sałatek, koktajli… Dla mnie najsmaczniejszym i najprostszym deserem są po prostu truskawki ze śmietaną. Truskawki możemy również przetworzyć na wiele sposób. Zamrażamy je, aby w czasie smutnej zimy ożywić nasze zmysły. Gotujemy na kompot, który świetny jest do spożycia na zimno i gorąco. Jak również robimy z nich dżemy, bo taka konfitura domowej roboty nie może równać się tej sklepowej.

Niewątpliwą zaletą truskawek jest to, że delektując się ich wybornym smakiem, dostarczamy organizmowi cennych składników, przede wszystkim witaminy C oraz minerałów których potrzebujemy, aby procesy życiowe mogły prawidłowo przechodzić. 100 g truskawek dostarcza organizmowi 60 mg wit. C, pewną ilość witamin z grupy B, a także potasu, magnezu, fosforu, żelaza, miedzi, cynku, jodu oraz krzemu, sporo pektyn czyli frakcji błonnika pokarmowego pobudzającą prace jelit, kwasy organiczne regulujące przemianę materii i przyspieszające trawienie. Truskawki odznaczają się jeszcze jedna zaletą. Są niskokaloryczne. 100 g truskawek dostarcza tylko 30 kalorii. Zawierają 90 % wody co pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu. Działają lekko napotnie i moczopędnie, dobrze oddziaływają na gruczoły dokrewne i tonizują układ nerwowy. Całkiem sporo jak na taki mały, niepozorny owoc. Ale to jeszcze nie wszystko. Działanie lecznicze mają również liście i korzenie tej rośliny.

Czy wiecie, że Polskę zaliczamy do największych producentów truskawek, zaraz obok Stanów Zjednoczonych, Japonii i Chin?

Jest się czym pochwalić, więc nie dziwi nas fakt, że je uwielbiamy.
Stolicą polskich truskawek jest Korycin. Co roku w tej miejscowości w szczytowym momencie zbioru truskawek odbywa się święto tych owoców. Świętu towarzyszą liczne truskawkowe konkursy np na największą truskawkę czy jedzenie truskawek na czas, truskawkowy strój. Podczas święta wszystko co możliwe jest truskawkowe. (źródło:polskieradio.pl).

Najsmaczniejsze są oczywiście truskawki z własnego ogródka zerwane prosto z krzaczka. Są one może wielkościowo niepozorne, jednak o wiele bardziej słodsze i aromatyczne niż te Hiszpańskie giganty dostępne wczesną wiosną.

W Polsce truskawki ekologiczne, uprawiane na większą skalę są rzadkie. Spowodowane jest to tym, że rolnicy dostają za nie niewiele więcej niż za te uprawiane metodą konwencjonalną. A przecież truskawki ekologiczne wymagają większych nakładów pracy i pieniędzy. Ich hodowla jest więc ciągle jeszcze nieopłacalna.
W czerwcu będziemy mieli tych owoców pod dostatkiem. Korzystajmy z tego, bo są zdrowe i nietuczące, a sezon na nie trwa dość krótko.

 

Jadajmy truskawki codziennie, choćby dlatego, ze obfitują w witaminę C. Mają jej więcej niż cytrusy. Kryją w sobie także witaminy A i z grupy B, żelazo, magnez, wapń i fosfor.

Dietetyczne owoce  i ich zalety – podsumowanie…

Mają niewiele kalorii, można je zatem jadać bez wyrzutów sumienia , nawet gdy dbamy o linię. Powinniśmy nawet raczyć się tymi owocami, bo zawierają bromelinę, enzym, który ułatwia spalanie tłuszczu i trawienie białek. Truskawki jeszcze w inny sposób sprzyjają smukłej sylwetce: zawarte w nich pektyny i drobne pesteczki zapobiegają zaparciom, przyspieszając perystaltykę jelit. Owoce te mają nie tylko lekko przeczyszczające, ale i moczopędne działanie. Usuwają nadmiar wody z organizmu.

Sposób na anemię

Wśród świeżych owoców są jednym z najbogatszych źródeł żelaza. Jego przyswajanie zwiększa duża dawka witaminy C (ok. 60 mg w 100 g owoców). Powinniśmy zatem zafundować sobie kurację truskawkami, jeśli mamy skłonności do anemii. Taka terapia przyda się też osobom, które cierpią na choroby reumatyczne, artretyzm. Bromelina zawarta w truskawkach usuwa kwas moczowy, podrażniający stawy. Poza tym, owoce te obniżają ryzyko choroby wieńcowej i chronią wzrok. Właściwości te zawdzięczają antocyjanom, czerwono-niebieskim barwnikom roślinnym.

● Truskawki mogą jadać cukrzycy, bo zawierają łatwo przyswajalne cukry w niedużych ilościach.
● U niektórych osób wywołują rekcję alergiczną. Pierwsza w sezonie porcja tych owoców powinna więc być niewielka.
● Porcja truskawek (200–250 g) pokrywa dobowe zapotrzebowanie organizmu na witaminę C.

Truskawka jest afrodyzjakiem

 

Tak twierdzi między innymi założyciel instytutu optymalnego żywienia Patrick Holford. Truskawki zawierają wysoki poziom cynku, który wpływa doskonale na przygotowanie ciała do igraszek. Wystarczy przed planowaną upojną nocą zjeść miseczkę truskawek, a potem… szaleć do rana.

Truskawki są również symbolem Venus – bogini miłości. Bowiem swoim kształtem przypominają serce i mają czerwony kolor.

Truskawkowe pyszności – uczta dla zmysłów i podniebienia…

Ciastka francuskie z truskawkami

 

Składniki:

– Ciasto francuskie mrożone – 300 g
– Truskawka – 500 g
– Cukier puder – 100 g
–  waniliowy – 1 opakowanie

1.Rozmrożone ciasto francuskie kładziemy na posypanej mąką stolnicy i rozwałkowujemy.
2.Wycinamy z ciasta prostokąty, nakłuwamy je w kilku miejscach i odstawiamy na 20 minut.
3.Układamy na blasze, wstawiamy do rozgrzanego do 220°C piekarnika i pieczemy przez 15 minut.
4.Cukier puder mieszamy z cukrem waniliowym i posypujemy nim ciastka.
Na ciastkach układamy umyte i osuszone truskawki.

Koktajl truskawkowy

Składniki:

Truskawka – 500 g
Kefir naturalny – 500 g
Cukier – 3 łyżki stołowe

1.Umyte truskawki miksujemy wraz z kefirem i cukrem.
2.Koktajl przed podaniem schładzamy.

Lody truskawkowe

Składniki:

Truskawka – 600 g
Śmietana – 600 ml
Cukier puder – 280 g

1.Truskawki myjemy, oczyszczamy i miksujemy.

2.Mieszamy mikserem śmietanę z cukrem, dodajemy truskawki i mieszamy aż    do uzyskania jednolitej konsystencji.

3.Wlewamy mieszaninę do maszyny do lodów.

4.Gotową mieszankę przelewamy do pojemnika, przykrywamy folią i wstawiamy do zamrażarki.

Pierogi z truskawkami i serem białym

Składniki:

Ciasto na pierogi – do smaku
Ser biały twarogowy – 250 g
Truskawka – 150 g
Bułka tarta – 2 łyżki stołowe
Masło – 1 łyżka stołowa

1.Truskawki kroimy na nieduże kawałki i dokładnie mieszamy z twarogiem.
2.Truskawki kroimy na nieduże kawałki i dokładnie mieszamy z twarogiem.

3.Na krążki nakładamy nadzienie, po czym je zlepiamy.

4.Pierogi wrzucamy do wrzącej i osolonej wody.

5.Podajemy polane zrumienioną na maśle bułką tartą.
Babcine pierogi z truskawkami

Składniki na ciasto pierogowe:

½ kg mąki, 1 jajko, szczypta soli, ciepła woda.
Składniki na farsz: kilogram starannie umytych i pozbawionych szypułek truskawek (jeśli są duże dzielimy je na połówki lub ćwiartki).
Dodatki: cukier, śmietana.

Pierogi krok po kroku:
Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy szczyptę soli, roztrzepane jajko i tyle ciepłej wody, aby powstało miękkie, elastyczne ciasto.
Wyrabiamy ciasto i odkładamy na kilkanaście minut, przykryte ściereczką.
Ciasto cienko wałkujemy, szklanką wycinamy krążki, układamy na ich środku surowe truskawki, „składamy na pół” i bardzo starannie zlepiamy.
Pierogi wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy do wypłynięcia.
Podajemy polane śmietaną i posypane cukrem.

Biszkopt truskawkowy

Składniki na biszkopt:

1 szklanka mąki, ¾ szklanki drobnego cukru, 5 jajek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Dodatki: szklanka zimnej mocnej herbaty z sokiem cytrynowym z odrobiną białego rumu (jeśli ciasta nie będą jeść dzieci), kilogram umytych i pozbawionych szypułek truskawek, ½ litra śmietany kremówki, ostudzona, lekko już tężejąca galaretka truskawkowa.

Biszkopt krok po kroku:
– Oddzielamy żółtka od białek i z tych ostatnich ubijamy pianę.
– Nie przerywając ubijania, dodajemy cukier, a następnie żółtka.
– Do masy stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
– Masę wkładamy do tortownicy i pieczemy około 40 minut w temp 200 st. C.
– Upieczony i ostudzony placek kroimy na 3 części.
– Krążki nasączamy mocną herbatą z dodatkami. Pierwszy smarujemy bitą śmietaną i układamy na niej truskawki, delikatnie kładziemy na niej drugi krążek i powtarzamy czynność. Na trzecim krążku układamy truskawki i delikatnie zalewamy je chłodną, tężejącą galaretką truskawkową.
– Całość możemy ozdobić bitą śmietaną i udekorować owocami.

Sałatka ze szpinaku i truskawek

 

Składniki:

– 250 g liści świeżego szpinaku
– 200 g dużych truskawek
– 120 g sera pleśniowego
– 50 g migdałów lub innych orzechów
– 3 łyżki oliwy
– 2 łyżki octu winnego o aromacie malin
– sól, pieprz
Sałatka krok po kroku:
– Liście szpinaku rozdrabniamy i układamy na nich truskawki pokrojone na ćwiartki.
– Posypujemy orzechami włoskimi i serem.
– Polewamy sosem zrobionym z kilku kropli octu balsamicznego i oliwy.   Skrapiamy odrobiną soku z cytryny.

Koktajl z truskawek i mięty – mój ulubiony

 

Składniki:
– 100 g truskawek
– 2 łyżeczki posiekanych listków mięty
– 1 łyżeczka miodu
– 200 ml maślanki naturalnej
– kilka kostek lodu

Zmiksować w blenderze i pić na zdrowie :)

 

Od czego zacząć dzień w sezonie truskawkowym?

Można je pokroić i dodać do porannej porcji jogurtu z musli lub zrobić z nich koktajl na bazie mleka albo kefiru, z łyżeczką miodu – takie lekkie śniadanie da nam mnóstwo energii na cały dzień. Świetnym pomysłem jest kupienie w drodze do pracy całej łubianki tych pachnących owoców i podjadanie ich przez cały dzień, zamiast batoników, chipsów czy cukierków. Jeśli nie musimy liczyć kalorii, pozwólmy sobie na klasyczne truskawki ze śmietaną (lekko kwaskowatą sałatkową lub kremówką ubitą z cukrem pudrem) albo z ciemną czekoladą – wystarczy rozpuścić kilka kostek w misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą, dodać do niej trochę śmietanki, a potem lekko ostudzić i maczać w niej owoce, trzymając za szypułki. Truskawki idealnie sprawdzą się też jako składnik ciast (szczególnie serników na zimno z galaretką albo lekkich tortów z bitą śmietaną zamiast kremu), dodatek do lodów (np. w formie musu) i koktajli owocowych (bananowych, z kiwi czy gruszkami). Doskonale nadają się również na mrożonki, dżemy, konfitury i kompoty – takie domowe przetwory za kilka miesięcy przypomną nam smak lata. Ale truskawki mają też bardziej wyrafinowane, wytrawne oblicze. Mogą stać się dodatkiem do mięs (przede wszystkim do drobiu) albo bazą sosów do ryb i składnikiem sałatek. Szczególnie dobrze pasują do szpinaku, łososia i sera feta, a ich smak idealnie wydobędzie ocet balsamiczny.

Sezon truskawkowy tuż, tuż… Nie przegapmy więc tych smacznych i zdrowych owoców.Jedzmy truskawki i wykorzystajmy ten okres „truskawkowy” maksymalnie :)

Zobacz również:

  1. Dlaczego warto jeść truskawki?
  2. Oczyszczające maseczki truskawkowe
  3. 10 najbardziej korzystnych produktów dla serca
  4. Dieta bogatoresztkowa