Jak samemu zrobić pyszne domowe lody?
Przepis na lody jest prosty, a prawda jest taka, że te zimne, orzeźwiające desery – wbrew powszechnej opinii – są najmniej zabójcze dla naszej diety. A jeśli jeszcze zrobisz je w domu – ze świeżej, niezbyt tłustej śmietany albo jogurtu i owoców lub soku owocowego, można potraktować je jak zdrową przekąskę.
Oto kilka propozycji na wyśmienite lodowe desery, dlatego w tym materiale przedstawiam wam niejeden przepis na lody, które zachwycą nie tylko was, ale i waszych domowników i gości.
Najszybszy sposób na lody owocowe, to zamrożenie ulubionych owoców np: truskawki (bez szypułek), jagody, borówki, maliny itp. Do miseczki wsypujemy zamrożone owoce, dolewamy pół szklanki śmietanki kremówki lub mleka, miód lub cukier trzcinowy, całość zmiksuj w blenderze pucharowym i gotowe! Możesz oczywiście swoje błyskawiczne lody polać czekoladą lub wiórkami i orzechami.
Lody waniliowe najszybsze z żółtek:
składniki na 4 porcje:
– 5 żółtek
– 330 ml śmietanki 30 %
– pół szklanki cukru pudru
– laska wanilii
Ubić śmietankę na puszystą masę. W drugim naczyniu ubić same żółtka z cukrem na białą, puszystą masę, dodać ziarenka wanilii, wymieszać z bitą śmietaną. Lody umieścić w pojemniku i włożyć do zamrażarki na 5 godzin, co 30 minut należy je wyjmować i mieszać, aby były kremowe.
Lody truskawkowe:
Składniki:
30 dag świeżych truskawek
śmietana kremówka (duże opakowanie) 500 ml
150 g cukru pudru
Przygotowanie:
Śmietanę ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy umyte i rozdrobnione na kawałki truskawki, wszystko razem ponownie ubijamy. Przekładamy do formy i zamrażamy przez ok. 3 godziny. Przygotowane lody można udekorować wiórkami gorzkiej czekolady.
Lody waniliowe
Składniki:
2 jajka
pół szklanki cukru
2 szklanki śmietany do deserów 30 lub 36% (ja robię z 30% śmietanką)
1 łyżka przegotowanej wody, ciepłej
laska wanilii
Wykonanie:
Do jednej miski wbić białka, do drugiej żółtka. Białka ubić dobrze – nie musi być na sztywno, dodać połowę cukru i ubijać jeszcze chwilę, tak żeby rozpuścić cukier (około 2 minuty). Do miski z żółtkami dodać łyżkę przegotowanej wody i resztę cukru a następnie utrzeć całość, aż żółtka zrobią się jasne. Śmietanę wlać do osobnego naczynia i zmiksować (lub ubić), aż będzie mieć konsystencję kremu, dodać ubite białka i żółtka oraz ziarenka wanilii i wymieszać całość do połączenia składników. Przełożyć do salaterek, lub kubków (można zostawić w dużym naczyniu bez dzielenia na porcje) i włożyć do zamrażalnika na kilka godzin.
Lody czekoladowe:
Składniki:
900 ml śmietany kremówki
45 dag czekolady deserowej
150 ml wody
3/4 filiżanki cukru
4 żółtka
Sposób przyrządzenia:
Cukier rozmieszaj z wodą i podgrzewaj przez 5 minut. Czekoladę połam i dodaj do wody, rozpuść, a następnie ostudź. Dodaj żółtka (pamiętaj o dokładnym sparzeniu skorupek przed rozbiciem jajek) i dokładnie wymieszaj. Ubij śmietanę i wymieszaj z masą czekoladową. Zamroź.
Lody śmietankowe:
Składniki:
8 żółtek,
150 – 200 g cukru,
250 ml śmietanki 36%
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem. Mleko zagotować i wlewać stopniowo do naczynia z żółtkami wstawionego do garnka z wrzątkiem, cały czas ucierając. Gdy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia i dalej ucierać, aż ostygnie. Śmietankę ubić, wymieszać z żółtkami i przełożyć do maszynki do lodów. Gotowe lody włożyć do zamrażalnika. Lody mrożone dłużej niż 12 h należy wyjąć na 10 min. przed podaniem. Podawać polane sosami owocowymi lub czekoladą.
Wypróbuj te przepisy i delektuj się smakiem domowych lodów!
Zobacz również:
-
Czekoladowe przysmaki – przepisy
-
Wszystko co musisz wiedzieć o czekoladzie
-
Jak kawa wpływa na nasz organizm?
-
Jak zrobić gorącą czekoladę? Przepisy