Jak samemu zrobić pyszne domowe lody?

15 czerwca 2024, dodał: Madzia444
Artykuł zewnętrzny

Przepis na lody jest prosty, a prawda jest taka, że te zimne, orzeźwiające desery – wbrew powszechnej opinii – są najmniej zabójcze dla naszej diety. A jeśli jeszcze zrobisz je w domu – ze świeżej, niezbyt tłustej śmietany albo jogurtu i owoców lub soku owocowego, można potraktować je jak zdrową przekąskę.

lodyy

Oto kilka propozycji na wyśmienite lodowe desery, dlatego w tym materiale przedstawiam wam niejeden przepis na lody, które zachwycą nie tylko was, ale i waszych domowników i gości.

Najszybszy sposób na lody owocowe, to zamrożenie ulubionych owoców np: truskawki (bez szypułek), jagody, borówki, maliny itp. Do miseczki wsypujemy zamrożone owoce, dolewamy pół szklanki śmietanki kremówki lub mleka, miód lub cukier trzcinowy, całość zmiksuj w blenderze pucharowym i gotowe! Możesz oczywiście swoje błyskawiczne lody polać czekoladą lub wiórkami i orzechami.

 

Lody waniliowe najszybsze z żółtek:

składniki na 4 porcje:

– 5 żółtek

– 330 ml śmietanki 30 %

– pół szklanki cukru pudru

– laska wanilii

Ubić śmietankę na puszystą masę. W drugim naczyniu ubić same żółtka z cukrem na białą, puszystą masę, dodać ziarenka wanilii, wymieszać z bitą śmietaną. Lody umieścić w pojemniku i włożyć do zamrażarki na 5 godzin, co 30 minut należy je wyjmować i mieszać, aby były kremowe.

Lody truskawkowe:

 

Składniki:

30 dag świeżych truskawek

śmietana kremówka (duże opakowanie) 500 ml

150 g cukru pudru

Przygotowanie:

Śmietanę ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy umyte i rozdrobnione na kawałki truskawki, wszystko razem ponownie ubijamy. Przekładamy do formy i zamrażamy przez ok. 3 godziny. Przygotowane lody można udekorować wiórkami gorzkiej czekolady.

Lody waniliowe

 

Składniki:

2 jajka

pół szklanki cukru

2 szklanki śmietany do deserów 30 lub 36% (ja robię z 30% śmietanką)

1 łyżka przegotowanej wody, ciepłej

laska wanilii

Wykonanie:

Do jednej miski wbić białka, do drugiej żółtka. Białka ubić dobrze – nie musi być na sztywno, dodać połowę cukru i ubijać jeszcze chwilę, tak żeby rozpuścić cukier (około 2 minuty). Do miski z żółtkami dodać łyżkę przegotowanej wody i resztę cukru a następnie utrzeć całość, aż żółtka zrobią się jasne. Śmietanę wlać do osobnego naczynia i zmiksować (lub ubić), aż będzie mieć konsystencję kremu, dodać ubite białka i żółtka oraz ziarenka wanilii i wymieszać całość do połączenia składników. Przełożyć do salaterek, lub kubków (można zostawić w dużym naczyniu bez dzielenia na porcje) i włożyć do zamrażalnika na kilka godzin.

Lody czekoladowe:

czekoladowe lody

Składniki:

900 ml śmietany kremówki

45 dag czekolady deserowej

150 ml wody

3/4 filiżanki cukru

4 żółtka

Sposób przyrządzenia:

Cukier rozmieszaj z wodą i podgrzewaj przez 5 minut. Czekoladę połam i dodaj do wody, rozpuść, a następnie ostudź. Dodaj żółtka (pamiętaj o dokładnym sparzeniu skorupek przed rozbiciem jajek) i dokładnie wymieszaj. Ubij śmietanę i wymieszaj z masą czekoladową. Zamroź.

Lody śmietankowe:

♥ice Cream♥ Desktop Background

Składniki:

500 ml mleka,

8 żółtek,

150 – 200 g cukru,

250 ml śmietanki 36%

Wykonanie:

Żółtka utrzeć z cukrem. Mleko zagotować i wlewać stopniowo do naczynia z żółtkami wstawionego do garnka z wrzątkiem, cały czas ucierając. Gdy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia i dalej ucierać, aż ostygnie. Śmietankę ubić, wymieszać z żółtkami i przełożyć do maszynki do lodów. Gotowe lody włożyć do zamrażalnika. Lody mrożone dłużej niż 12 h należy wyjąć na 10 min. przed podaniem. Podawać polane sosami owocowymi lub czekoladą.

Wypróbuj te przepisy i delektuj się smakiem domowych lodów!

 

Zobacz również:

 

  1. Czekoladowe przysmaki – przepisy

  2. Wszystko co musisz wiedzieć o czekoladzie

  3. Jak kawa wpływa na nasz organizm?

  4. Jak zrobić gorącą czekoladę? Przepisy