Czekoladowe przysmaki – przepisy

5 maja 2011, dodał: Madzia444
Artykuł zewnętrzny

Któż z nas nie lubi czekolady? Zjedzenie kilku kostek tej słodkości wprawia nas w dobry nastrój i dodaje energii. Zrób ją sama lub wykorzystaj czekoladę do przygotowania domowych smakołyków. A oto kilka prostych, czekoladowych przepisów.

Mleczna czekolada – składniki:

– 3/4 kostki margaryny

– 1/2 szklanki wody

– 2 szklanki cukru

– 5 łyżek kakao

– 1/2 opakowania mleka w proszku

– garść orzechów włoskich

Mleczna czekolada – sposób przygotowania:

Margarynę, cukier i wodę zagotuj. Odstaw do przestygnięcia. Następnie stopniowo dodawaj mleko i kakao, cały czas ubijając składniki trzepaczką. Na końcu dodaj posiekane  orzechy. Całość wymieszaj. Tak przygotowaną masę wylej na blaszkę i odstaw w chłodne miejsce na dobę. Mleczna czekolada gotowa! Smacznego!

czekolada na gorąco

Czekolada na gorąco – składniki (6 porcji):

·6 pełnych łyżeczek zmielonej, mlecznej czekolady;

·litr mleka;

·szklanka śmietany kremówki;

·łyżka cukru pudru;

·cukier waniliowy;

Czekolada na gorąco – wykonanie:

Do każdej z sześciu filiżanek wsyp łyżeczkę czekolady. Śmietanę z cukrem i cukrem waniliowym ubij na gęsty puch. Czekoladę w filiżankach zalej gorącym mlekiem, wymieszaj do rozpuszczenia czekolady. Na wierzch nałóż bitą śmietanę. Podawaj od razu.

Łatwe ciasto czekoladowe – składniki:

– 2 tabliczki czekolady mlecznej;

– 25 dag masła;

– 15 dag cukru;

– 4 małe cukry waniliowe;

– 4 jajka;

– 25 dag mąki;

– 20 dag drobno pokrojonych orzechów włoskich;

– łyżeczka sody oczyszczonej;

– łyżeczka proszku do pieczenia;

– powidła śliwkowe do przełożenia

łatwe ciasto - ciasto czekoladowe

Łatwe ciasto czekoladowe – wykonanie:

Czekoladę i masło rozpuść w 2 łyżkach wody. Jajka z cukrem ubij, wlej masę czekoladową. Do masy dodaj mąkę wymieszaną z cukrem, sodą i proszkiem do pieczenia. Wsyp orzechy, całość wymieszaj. Masę wylej do natłuszczonej formy. Piecz 40 minut w temp.180 st. Po ostudzeniu ciasto należy przełożyć  powidłami.  Pyszny deser – gotowy.

Ciasteczka czekoladowe – składniki:

– 10 dkg mąki

– 20 dkg cukru

– 7 jajek

– 10 dkg migdałów

– 20 dag czekolady

ciasteczka czekoladowe

Ciasteczka czekoladowe – sposób przygotowania:

Żółtka z cukrem utrzyj, wsyp obrane i posiekane migdały, utartą czekoladę, mąkę, a na końcu ubitą pianę z białek i lekko wymieszaj. Masę wykładaj łyżką na natłuszczona blaszkę. Wstaw do średnio nagrzanego piekarnika na 25 minut.

Zobacz również:

  1. Wszystko co musisz wiedzieć o czekoladzie
  2. Jak kawa wpływa na nasz organizm?
  3. Jak zrobić gorącą czekoladę? Przepisy
  4. Czekoladowe desery na walentynki