Czekoladowe przysmaki – przepisy
Któż z nas nie lubi czekolady? Zjedzenie kilku kostek tej słodkości wprawia nas w dobry nastrój i dodaje energii. Zrób ją sama lub wykorzystaj czekoladę do przygotowania domowych smakołyków. A oto kilka prostych, czekoladowych przepisów.
Mleczna czekolada – składniki:
– 3/4 kostki margaryny
– 1/2 szklanki wody
– 2 szklanki cukru
– 5 łyżek kakao
– 1/2 opakowania mleka w proszku
– garść orzechów włoskich
Mleczna czekolada – sposób przygotowania:
Margarynę, cukier i wodę zagotuj. Odstaw do przestygnięcia. Następnie stopniowo dodawaj mleko i kakao, cały czas ubijając składniki trzepaczką. Na końcu dodaj posiekane orzechy. Całość wymieszaj. Tak przygotowaną masę wylej na blaszkę i odstaw w chłodne miejsce na dobę. Mleczna czekolada gotowa! Smacznego!
Czekolada na gorąco – składniki (6 porcji):
·6 pełnych łyżeczek zmielonej, mlecznej czekolady;
·litr mleka;
·szklanka śmietany kremówki;
·łyżka cukru pudru;
·cukier waniliowy;
Czekolada na gorąco – wykonanie:
Do każdej z sześciu filiżanek wsyp łyżeczkę czekolady. Śmietanę z cukrem i cukrem waniliowym ubij na gęsty puch. Czekoladę w filiżankach zalej gorącym mlekiem, wymieszaj do rozpuszczenia czekolady. Na wierzch nałóż bitą śmietanę. Podawaj od razu.
Łatwe ciasto czekoladowe – składniki:
– 2 tabliczki czekolady mlecznej;
– 25 dag masła;
– 15 dag cukru;
– 4 małe cukry waniliowe;
– 4 jajka;
– 25 dag mąki;
– 20 dag drobno pokrojonych orzechów włoskich;
– łyżeczka sody oczyszczonej;
– łyżeczka proszku do pieczenia;
– powidła śliwkowe do przełożenia
Łatwe ciasto czekoladowe – wykonanie:
Czekoladę i masło rozpuść w 2 łyżkach wody. Jajka z cukrem ubij, wlej masę czekoladową. Do masy dodaj mąkę wymieszaną z cukrem, sodą i proszkiem do pieczenia. Wsyp orzechy, całość wymieszaj. Masę wylej do natłuszczonej formy. Piecz 40 minut w temp.180 st. Po ostudzeniu ciasto należy przełożyć powidłami. Pyszny deser – gotowy.
Ciasteczka czekoladowe – składniki:
– 10 dkg mąki
– 20 dkg cukru
– 7 jajek
– 10 dkg migdałów
– 20 dag czekolady
Ciasteczka czekoladowe – sposób przygotowania:
Żółtka z cukrem utrzyj, wsyp obrane i posiekane migdały, utartą czekoladę, mąkę, a na końcu ubitą pianę z białek i lekko wymieszaj. Masę wykładaj łyżką na natłuszczona blaszkę. Wstaw do średnio nagrzanego piekarnika na 25 minut.
Zobacz również:
- Wszystko co musisz wiedzieć o czekoladzie
- Jak kawa wpływa na nasz organizm?
- Jak zrobić gorącą czekoladę? Przepisy
- Czekoladowe desery na walentynki