Ile kalorii mają truskawki?

26 maja 2011, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Wartość odżywcza w 100 g owoców:

Białko 0,7 g

Tłuszcze 0,4 g

Węglowodany 8,7 g

Błonnik 1,8 g

Wartość kaloryczna 29 kcal

Mają dużo wody i niewiele kalorii, pachną latem i są pyszne! Owoc idealny? Nie dla wszystkich…. Truskawki są wyjątkowo niebezpieczne dla alergików, nie powinny być spożywane przez osoby z alergią na te owoce oraz ze stwierdzoną nadwrażliwością na salicylany, owoce te zwierają bowiem duże ich ilości. Uważać powinny także kobiety karmiące, na wszelki wypadek lepiej wprowadzać te owoce do diety stopniowo. Cukrzycy powinni uważać natomiast na ich ilość – szklanka dziennie to wszystko na co mogą sobie pozwolić.

Polecane są natomiast osobom ze schorzeniami wątroby, nerek oraz w przypadku kamieni moczowych i żółciowych. Chronią przed reumatyzmem i wspomagają leczenie artretyzmu.

Są zalecane przy osłabieni organizmu oraz przeziębieniach, gdyż zawierają salicylany działające jak aspiryna oraz bakteriobójcze fitoncydy, czyli działają podobnie jak chrzan lub czosnek – tyle że smak o wiele lepszy.

Zawierają wiele witamin: C, A, B1, B2, PP oraz minerałów: wapń, fosfor, żelazo, magnez i mangan.

Truskawki, to także źródło kwasu elegonowego, który chroni przed chorobami nowotworowymi. Bromelia występująca w tych owocach, to enzym rozkładający białka. Jest niezbędny w diecie osób mających kłopoty z trawieniem białek lub zmagających się z nadwagą. Do walki z nadwagą przyczynia się jeszcze kwas jabłkowy i cytrynowy, które z kolei przyspieszają spalanie tłuszczy Duża zawartość pektyn wspomaga metabolizm i oczyszcza jelita z resztek pokarmu korzystnie wpływając na naturalną florę bakteryjną jelit. Mangan zawarty w tych owocach wpływa odświeżająco na cerę i wzmacnia włosy.

Częścią użytkową są także liście. Napary z liści truskawek polecane są przy niedokrwistości, kamicy żółciowej, szkorbucie i anemii.

Justyna Marszałkowska-Jakubik, dietetyk medyczny www.e-prolinea.pl

Zobacz również:

  1. Moc witamin w truskawkach
  2. Które truskawki smakują najlepiej?
  3. Najlepsze dania z truskawek i maseczki
  4. Dlaczego warto jeść truskawki?



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.