Na wiosnę gotuję mężowi te zupy – są zdrowe i smakują obłędnie!
31 marca 2024, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny
Uwielbiam zupy, wszystkie bez wyjątku. Ale znudziły mi się zimowe ciężkie i wieloskładnikowe zupy, które zastępuję teraz lekkimi i iście wiosennymi odmianami. Na straganach piętrzą się stosy warzyw w przystępnych cenach i można wybierać i przebierać, a tym samym komponować świetne ciepłe i zimne zupy. Oto kilka ciekawych, chociaż dość dobrze znanych przykładów.
Barszcz botwinkowy
Składniki:
– 1 pęczek botwinki (około 0,5 kg)
– 2 litry jarzynowego bulionu
– 1 łyżka masła
– sok z cytryny
– 100 g śmietany
– 4 jaja na twardo
– 1 łyżka posiekanego koperku
– sól, pieprz.
– 1 pęczek botwinki (około 0,5 kg)
– 2 litry jarzynowego bulionu
– 1 łyżka masła
– sok z cytryny
– 100 g śmietany
– 4 jaja na twardo
– 1 łyżka posiekanego koperku
– sól, pieprz.
Przygotowanie:
Botwinkę umyć i buraczkom poobcinać korzonki. Z pęczka obciąć 1/3 dolnych części i drobno posiekać. Wrzucić do dużego garnka na rozgrzane masło i smażyć przez 2-3 minuty. Następnie dodać resztę posiekanej botwinki. Wszystko razem dusić przez około 5 minut, a następnie zalać bulionem. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Zdjąć z ognia i lekko wystudzić. Śmietanę posolić, rozmieszać z łyżką gorącej zupy. Stopniowo dodawać do zupy. Zupę doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawać z pokrojonym na ćwiartki jajem na twardo, posypaną koperkiem.
Chłodnik botwinkowy
Składniki:
– 1 pęczek botwinki
– 1 pęczek rzodkiewki
– 1 ogórek
– 500 ml jogurtu (gęstego – greckiego lub bałkańskiego)
– 1 pęczek szczypiorku
– 1 pęczek koperku
– 4 jajka ugotowane na twardo
– sól i pieprz
– 1 pęczek botwinki
– 1 pęczek rzodkiewki
– 1 ogórek
– 500 ml jogurtu (gęstego – greckiego lub bałkańskiego)
– 1 pęczek szczypiorku
– 1 pęczek koperku
– 4 jajka ugotowane na twardo
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Botwinkę blanszować w gorącej wodzie przez 2 min. Odcedzić, zachowując ok. 1/2 szklanki wody. Zblaszowaną botwinkę pokroić na cienkie paseczki, a młode buraczki zetrzeć na grubej tarce. Umyte i osuszone rzodkiewki i ogórek zetrzeć na grubej tarce i dodać do botwinki i buraczków. Wlać jogurt, wodę, posiekany szczypiorek i koperek. Wymieszać dokładnie całość i wstawić do lodówki na minimum 1 godz. Chłodnik podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
Zupa marchwiowo-porowa
Składniki:
– 3 łyżki oliwy
– 2 ząbki czosnku
– 1 cebula
– 1 por
– 2 ziemniaki
– 4 marchewki
– 1,5 litra wody
– sól, pieprz
– pęczek bazylii
– 2 ząbki czosnku
– 1 cebula
– 1 por
– 2 ziemniaki
– 4 marchewki
– 1,5 litra wody
– sól, pieprz
– pęczek bazylii
Przygotowanie:
Podsmażyć w garnku pokrojony czosnek, posiekaną cebulę (na rozgrzanej oliwie) i smażyć przez 2-3 minuty, aż się zeszkli. Dodać pokrojonego drobno pora, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchew. Podsmażać, mieszając przez 2 minuty. W tym czasie zagotować wodę w czajniku. Następnie zalać warzywa wrzątkiem, doprawić solą oraz pieprzem i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie zmiksować zupę na jednolity krem przy użyciu blendera, dodać połowę posiekanej bazylii i jeszcze raz doprawić do smaku. Gotową zupę przelać do misek, skropić oliwą oraz posypać ponownie bazylią.
Zupa szczawiowa
Składniki:
– około 150 g sparzonych liści szczawiu
– 1 ½ litra esencjonalnego rosołu/bulionu
– 1-3 łyżki posiekanego świeżego koperku
– sól i pieprz
– 2-4 łyżki śmietany kremówki lub jogurtu naturalnego
– jajka ugotowane na twardo
– 1 ½ litra esencjonalnego rosołu/bulionu
– 1-3 łyżki posiekanego świeżego koperku
– sól i pieprz
– 2-4 łyżki śmietany kremówki lub jogurtu naturalnego
– jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie:
Do gorącego rosołu dodać sparzony i posiekany szczaw oraz koper. Zupę doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 15-20 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem zupę wymieszać ze śmietaną lub jogurtem i posypać posiekanym koperkiem. Każdą porcję podawać z połówką jajka ugotowanego na twardo.
Przed podaniem zupę wymieszać ze śmietaną lub jogurtem i posypać posiekanym koperkiem. Każdą porcję podawać z połówką jajka ugotowanego na twardo.
Zupa z cukinii
Składniki:
– 2 średnie zielone cukinie
– 1 duża biała cebula
– 3 łyżki oleju lub oliwy
– 1 łyżeczka cukru
– 1,5 kostki rosołowej
– świeżo zmielony pieprz kolorowy
– świeży tymianek i koperek
– śmietana 18%
– sól
– 1 duża biała cebula
– 3 łyżki oleju lub oliwy
– 1 łyżeczka cukru
– 1,5 kostki rosołowej
– świeżo zmielony pieprz kolorowy
– świeży tymianek i koperek
– śmietana 18%
– sól
Przygotowanie:
Cukinie umyć, odkroić końcówki, przekroić wzdłuż, po czym na pół plasterki, cebulę tak samo. Do garnka wlać olej, wrzucić pokrojone warzywa dusić chwilę mieszając 5 minut. Dodać cukier. Zalać wrzątkiem taką ilością by przykryć cukinię. Dodać kostki rosołowe. Gotować ok. 20-25 minut, aż cukinia będzie miękka. Zmiksować blenderem na krem (można zostawić kilka półplasterków do ozdoby). Doprawić pieprzem. W razie potrzeby jeszcze solą. Już na miseczkach dekorować śmietaną, posypać pieprzem, oraz świeżymi ziołami – z kopierkiem i tymiankiem jest najsmaczniejsza.
Zupa z papryki
Składniki:
– 6 niedużych ziemniaków
– 1 litr bulionu warzywnego lub warzywno-mięsnego
– po 1/2 strąka papryki żółtej, czerwonej, zielonej
– 1 duży pomidor
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
– 1-2 ząbki czosnku
– 1 cebulka
– 1 łyżeczka listków świeżego oregano
– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
– 1 – 2 łyżki oliwy
– po 1 łyżce śmietany na porcję
– 1 litr bulionu warzywnego lub warzywno-mięsnego
– po 1/2 strąka papryki żółtej, czerwonej, zielonej
– 1 duży pomidor
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
– 1-2 ząbki czosnku
– 1 cebulka
– 1 łyżeczka listków świeżego oregano
– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
– 1 – 2 łyżki oliwy
– po 1 łyżce śmietany na porcję
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki a miąższ posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, dodać czosnek i ziemniaki, podsmażyć. Następnie wsypać mieloną paprykę i smażyć przez chwilę mieszając, po czym zalać bulionem i gotować na małym ogniu aż ziemniaki będą miękkie. Wtedy dodać pokrojoną paprykę, posiekanego pomidora i oregano. Gotować jeszcze kilka minut aż papryka zmięknie, doprawić koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Podawać z kleksem śmietany przybraną paseczkami surowej papryki i listkami natki pietruszki.
Zupa z kalarepy
Składniki:
– 3 młode kalarepki
– 2 małe cebule
– 4-5 ziemniaków
– 1,5 l bulionu warzywnego
– 4 łyżki śmietany
– pęczek koperku
-2 łyżki masła
– sól, pieprz
– 2 małe cebule
– 4-5 ziemniaków
– 1,5 l bulionu warzywnego
– 4 łyżki śmietany
– pęczek koperku
-2 łyżki masła
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Obrane kalarepki pokroić w słupki, cebule w kostkę. Podsmażyć warzywa razem przez ok. 10 minut na maśle w garnku, w którym będzie gotowana zupa. Dolewać co chwilę bulion – za każdym razem odczekać, aż płyn wyparuje. Kiedy kalarepka będzie prawie miękka, wlać resztę bulionu, dodać obrane i pokrojone w ćwiartki ziemniaki. Gotować razem do do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem, zabielić śmietaną. Posypać posiekanym koperkiem.
Zupa z kabaczka
Składniki:
– 1 kabaczek
– 1 duża cebula
– oliwa do smażenia
– duża łyżka mąki
– sól i pieprz
– duża ilość słodkiej papryki
– litr bulionu
– czosnek
– śmietana
– 1 duża cebula
– oliwa do smażenia
– duża łyżka mąki
– sól i pieprz
– duża ilość słodkiej papryki
– litr bulionu
– czosnek
– śmietana
– grzanki czosnkowe
– zielenina do posypania
– zielenina do posypania
Przygotowanie:
Kabaczka obrać i pokroić w grubą kostkę, odstawić na bok. Cebulę posiekać i podsmażyć w garnku na oliwie z oliwek, pod koniec oprószyć mąką, trochę jeszcze podsmażyć, aby mąka zaczęła się zasmażąć na jasnożółty kolor. Na to wsypać kabaczka. Chwilę podsmażać mieszając, zalać wrzątkiem lub bulionem (zupa ma być gęsta), przykryć i gotować aż kabaczek będzie miękki. Zupę doprawić solą pieprzem i dużą ilością słodkiej papryki. Można dać następnie czosnek, oraz zabielić śmietaną. Podawać z grzankami czosnkowymi, a zupę posypać zieleniną.
Zobacz również: