Szybkie, wiosenne i zdrowe zupy z warzyw

26 kwietnia 2018, dodał: Redakcja

Uwielbiam zupy, wszystkie bez wyjątku. Ale znudziły mi się zimowe ciężkie i wieloskładnikowe zupy, które zastępuję teraz lekkimi i iście wiosennymi odmianami. Na straganach piętrzą się stosy warzyw w przystępnych cenach i można wybierać i przebierać, a tym samym komponować świetne ciepłe i zimne zupy. Oto kilka ciekawych, chociaż dość dobrze znanych przykładów.

Barszcz botwinkowy

Składniki:
– 1 pęczek botwinki (około 0,5 kg)
– 2 litry jarzynowego bulionu
– 1 łyżka masła
– sok z cytryny
– 100 g śmietany
– 4 jaja na twardo
– 1 łyżka posiekanego koperku
– sól, pieprz.
Przygotowanie:
Botwinkę umyć i buraczkom poobcinać korzonki. Z pęczka obciąć 1/3 dolnych części i drobno posiekać. Wrzucić do dużego garnka na rozgrzane masło i smażyć przez 2-3 minuty. Następnie dodać resztę posiekanej botwinki. Wszystko razem dusić przez około 5 minut, a następnie zalać bulionem. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Zdjąć z ognia i lekko wystudzić. Śmietanę posolić, rozmieszać z łyżką gorącej zupy. Stopniowo dodawać do zupy. Zupę doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawać z pokrojonym na ćwiartki jajem na twardo, posypaną koperkiem.

Chłodnik botwinkowy

Składniki:
– 1 pęczek botwinki
– 1 pęczek rzodkiewki
– 1 ogórek
– 500 ml jogurtu (gęstego – greckiego lub bałkańskiego)
– 1 pęczek szczypiorku
– 1 pęczek koperku
– 4 jajka ugotowane na twardo
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Botwinkę blanszować w gorącej wodzie przez 2 min. Odcedzić, zachowując ok. 1/2 szklanki wody. Zblaszowaną botwinkę pokroić na cienkie paseczki, a młode buraczki zetrzeć na grubej tarce. Umyte i osuszone rzodkiewki i ogórek zetrzeć na grubej tarce i dodać do botwinki i buraczków. Wlać jogurt, wodę, posiekany szczypiorek i koperek. Wymieszać dokładnie całość i wstawić do lodówki na minimum 1 godz. Chłodnik podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

Zupa marchwiowo-porowa

Składniki:
– 3 łyżki oliwy
– 2 ząbki czosnku
– 1 cebula
– 1 por
– 2 ziemniaki
– 4 marchewki
– 1,5 litra wody
– sól, pieprz
– pęczek bazylii
Przygotowanie:
Podsmażyć w garnku pokrojony czosnek, posiekaną cebulę (na rozgrzanej oliwie) i smażyć przez 2-3 minuty, aż się zeszkli. Dodać pokrojonego drobno pora, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchew. Podsmażać, mieszając przez 2 minuty. W tym czasie zagotować wodę w czajniku. Następnie zalać warzywa wrzątkiem, doprawić solą oraz pieprzem i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie zmiksować zupę na jednolity krem przy użyciu blendera, dodać połowę posiekanej bazylii i jeszcze raz doprawić do smaku. Gotową zupę przelać do misek, skropić oliwą oraz posypać ponownie bazylią.

Zupa szczawiowa

Składniki:
– około 150 g sparzonych liści szczawiu
– 1 ½ litra esencjonalnego rosołu/bulionu
– 1-3 łyżki posiekanego świeżego koperku
– sól i pieprz
– 2-4 łyżki śmietany kremówki lub jogurtu naturalnego
– jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie:
Do gorącego rosołu dodać sparzony i posiekany szczaw oraz koper. Zupę doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 15-20 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem zupę wymieszać ze śmietaną lub jogurtem i posypać posiekanym koperkiem. Każdą porcję podawać z połówką jajka  ugotowanego na twardo.

Zupa z cukinii

Składniki:
– 2 średnie zielone cukinie
– 1 duża biała cebula
– 3 łyżki oleju lub oliwy
– 1 łyżeczka cukru
– 1,5 kostki rosołowej
– świeżo zmielony pieprz kolorowy
– świeży tymianek i koperek
– śmietana 18%
– sól
Przygotowanie:
Cukinie umyć, odkroić końcówki, przekroić wzdłuż, po czym na pół plasterki, cebulę tak samo. Do garnka wlać olej, wrzucić pokrojone warzywa dusić chwilę mieszając 5 minut. Dodać cukier. Zalać wrzątkiem taką ilością by przykryć cukinię. Dodać kostki rosołowe. Gotować ok. 20-25 minut, aż cukinia będzie miękka. Zmiksować blenderem na krem (można zostawić kilka półplasterków do ozdoby). Doprawić pieprzem. W razie potrzeby jeszcze solą. Już na miseczkach dekorować śmietaną, posypać pieprzem, oraz świeżymi ziołami – z kopierkiem i tymiankiem jest najsmaczniejsza.

Zupa z papryki

Składniki:
– 6 niedużych ziemniaków
– 1 litr bulionu warzywnego lub warzywno-mięsnego
– po 1/2 strąka papryki żółtej, czerwonej, zielonej
– 1 duży pomidor
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
– 1-2 ząbki czosnku
– 1 cebulka
– 1 łyżeczka listków świeżego oregano
– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
– 1 – 2 łyżki oliwy
– po 1 łyżce śmietany na porcję
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki a miąższ posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, dodać czosnek i ziemniaki, podsmażyć. Następnie wsypać mieloną paprykę i smażyć przez chwilę mieszając, po czym zalać bulionem i gotować na małym ogniu aż ziemniaki będą miękkie. Wtedy dodać pokrojoną paprykę, posiekanego pomidora i oregano. Gotować jeszcze kilka minut aż papryka zmięknie, doprawić koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Podawać z kleksem śmietany przybraną paseczkami surowej papryki i listkami natki pietruszki.

Zupa z kalarepy

Składniki:
– 3 młode kalarepki
– 2 małe cebule
– 4-5 ziemniaków
– 1,5 l bulionu warzywnego
– 4 łyżki śmietany
– pęczek koperku
-2 łyżki masła
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Obrane kalarepki pokroić w słupki, cebule w kostkę. Podsmażyć warzywa razem przez ok. 10 minut na maśle w garnku, w którym będzie gotowana zupa. Dolewać co chwilę  bulion – za każdym razem odczekać, aż płyn wyparuje. Kiedy kalarepka będzie prawie miękka, wlać resztę bulionu, dodać obrane i pokrojone w ćwiartki ziemniaki. Gotować razem do do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem, zabielić śmietaną. Posypać posiekanym koperkiem.

Zupa z kabaczka

Składniki:
– 1 kabaczek
– 1 duża cebula
– oliwa do smażenia
– duża łyżka mąki
– sól i pieprz
– duża ilość słodkiej papryki
– ew. kostka warzywna (bulionowa)
– czosnek
– śmietana
– grzanki czosnkowe
– zielenina do posypania
Przygotowanie:
Kabaczka obrać i pokroić w grubą kostkę, odstawić na bok. Cebulę posiekać i podsmażyć w garnku na oliwie z oliwek, pod koniec oprószyć mąką, trochę jeszcze podsmażyć, aby mąka zaczęła się zasmażąć na jasnożółty kolor. Na to wsypać kabaczka. Chwilę podsmażać mieszając, zalać wrzątkiem (zupa ma być gęsta), przykryć i gotować aż kabaczek będzie miękki. Zupę doprawić solą pieprzem i dużą ilością słodkiej papryki. Można dać kostkę warzywną rosołową, czosnek, oraz zabielić śmietaną. Podawać z grzankami czosnkowymi, a zupę posypać zieleniną.
Smacznego!



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

2 komentarzy do Szybkie, wiosenne i zdrowe zupy z warzyw

  1. avatar mikados napisał(a):

    aż zgłodniałam przeglądając te przepisy, na pewno je wypróbuje

  2. avatar Marzena napisał(a):

    Mniam :) Przepisy bardo się przydały na pewno wypróbuje jakiś :D

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Forever Fields of Green
Zielone źdźbła młodych zbóż, pszenicy i jęczmienia oraz lucerny
Cena:
54,40 zł
Wyciskarka Sana
Sklep Eujuicers.pl
Cena:
1670 zł
Naturalne płatki mydlane do prania Enklare NumberOne
Delikatne dla skóry, wykonane na bazie mydła naturalnego Enklare
Cena:
17,90 zł
Najlepsza oferta bielizny nocnej
Tylko na bielizna9.com!
Figi korygujące efekt brazylijski
Efekt PUSH - UP - HIT!
Cena:
33 zł
Piękna bielizna na każdy dzień!
Sprawdź na bielizna9.com

FORUM - bieżące dyskusje

Wakacje z dziećmi
Jeżeli wybieracie się w wakacyjną podróż z dzieckiem to zachęcam zaglądnąć na https://www.globtroterek.com/...
Herbaty pomagające w diecie
a w ogóle są takie niby skuteczne?
Herbaty pomagające w diecie
Ja nigdy nie piłam herbatek, które miałyby w jakiś sposób wspomagać odchudzanie, natomiast zastanawiam...
Woda z cytryną na oczyszczenie orga…
Nie schudłam a wodę z cytryną piję już kawał czasu, miała pomagać też...
Strona główna O nas Regulamin Polityka prywatności Kontakt Reklama dodatkowy zarobek oladi.pl PIT przez internet