Najlepsze zupy świata

27 lipca 2011, dodał: katarzyna.kucharska.belle
Artykuł zewnętrzny

Dobra zupa może być podstawą udanego obiadu. Jeśli planujesz podać samą zupę wybierz tę w której znajduje się dużo składników i jest pożywna. Podając obiad dwudaniowy zdecyduj się na lekkostrawną zupę, która nie obciąży żołądka przed kolejnym daniem.

Prezentuję moje ulubione zupy, które zawsze wychodzą i sprawdzają się w każdym towarzystwie.

Letnia pogoda sprzyja podawaniu hiszpańskiej pomidorówki jaką jest Gazpacho:

  • 6 pomidorów
  • 1 papryka czerwona
  • 1 ogórek
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 100 ml wody
  • sól
  • sos tabasco,

Warzywa kroimy na kawałki, miksujemy, dodając wodę. Czosnek siekamy i dorzucamy do mieszaniny, miksujemy całość. Dodajemy oliwę, ocet i sól. Mieszamy i odstawić do lodówki na godzinę. Przed podaniem dodajemy tabasco.

Rosół

Rosół jest jedną z najchętniej przyrządzanych zup. Zupa, którą podstawą jest mieszanka mięs drobiowego i wołowego wychodzi zawsze pyszna tak, że ma się ochotę na więcej. Ja zawsze przygotowuję rosół według tego samego, sprawdzonego przepisu. Do przygotowania rosołu potrzebujemy:

  • 50-70 dkg wołowiny z kością, niezbyt tłustej (szponder, antrykot)
  • ¼ do ½ szt kury rosołowej (te kury są dość spore. W razie braku kury biorę pół kurczaka, ale ze szkodą dla smaku. Jeżeli kura jest zbyt tłusta, pozbywam się nadmiaru tłuszczu przed włożeniem do zupy)
  • 2 litry zimnej wody
  • 1 średnia marchewka
  • 1 spora lub 2 mniejsze pietruszki
  • kawałek selera
  • ½ pora
  • kawałek kapusty włoskiej, trochę większy niż te w gotowych zestawach „włoszczyzny” (składnik u mnie obowiązkowy, zdecydowanie dodaje zupie smaku)
  • 1 średnia cebula
  • 3-4 listki laurowe
  • 4-6 ziarenek ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • zielona pietruszka do posypania
  • sól do smaku

Opłukane mięso zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu, sól i gotuję (do czasu zagotowania – na dużym ogniu, potem skręcamy płomień do minimum). Przyznam, że nie zawsze odszumowuję, zazwyczaj rosół i tak wychodzi klarowny (zresztą zmętnienie raczej nie ma wpływu na smak).
Po ok. 40 minutach gotowania dodajemy jarzyny – marchew, pietruszkę, seler, por, ewentualnie suszone grzybki i czosnek. Po następnych 20 minutach dokładamy cebulę i kapustę włoską. Jeżeli mam kurczaka zamiast kury, wyjmujemy go z wywaru wcześniej (sprawdzamy, kiedy jest miękki).
Potem wyjmujemy mięso i jarzyny (można też przecedzić), uzupełniamy wywar przegotowaną wodą, jeżeli zbyt dużo jej odparowało.
W sumie rosół gotujemy 2-2,5 godziny. Najlepiej smakuje z cienkim makaronem i drobno pokrojoną zieloną pietruszką lub koperkiem.

Poza tradycyjnymi i znanymi zupami warto zastanowić się nad letnią alternatywą tego dania. Na lato polecam zupy owocowe, które mogą stanowić świetną, smaczną i lekkostrawną kolację.

Zupa wiśniowa

  • 1/2 kg wiśni
  • 4 goździki
  • 1/2 laski wanilii
  • 1 laska cynamonu (lub 1/4 łyżeczki mielonego)
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 36%
  • cukier- do smaku
  • 1 litr wody
  • do podania lane kluseczki, zacieki lub drobny makaron ugotowane w dobrze osolonej wodzie,

Wiśnie drylujemy zachowując sok, który wylatuje podczas pestkowania. Owoce z sokiem zalewamy wodą, dodajemy goździki, cynamon i wanilię. Gotujemy około 30 minut, aż owoce staną się miękkie i puszczą sok. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w odrobinie zimnej wody i tą mieszanką zaciągamy zupę. Przyprawiamy do smaku cukrem. Gdy lekko przestygnie dolewamy śmietankę. Serdecznie polecam podawać ją z zacieranymi kluseczkami bądź makaronem.

Na chłodniejsze dni polecam flaczki.

Przepis na domowe flaczki

To dość skomplikowane ale jakże pyszne danie. Osobiście do przedstawionego przepisu dodaję także mięso drobiowe i wołowe. Gotuje je razem z warzywami tak jak na rosół, a potem kroję na paseczki przypominające flaczki. Z warzywami robię podobnie.