Dieta buraczana – efekty odchudzania

11 marca 2021, dodał: pinkmause

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Buraki nie tylko dostarczają znaczących ilości błonnika pokarmowego i białka, które wpływają na poprawę ogólnego stanu zdrowia, ale także wspomagają odchudzanie oraz ułatwiają utrzymanie szczupłej sylwetki.

Buraki zawierają niewiele kalorii – zaledwie 33 kcal na 100 g. Surowe buraki mają niski indeks glikemiczny IG, wynoszący 30, a zatem mogą być spożywane przez osoby chore na cukrzycę. Buraki nie zawierają dużo białka, bo zaledwie 1,6 g oraz tłuszczu – 0,17 g. Te właściwości sprawiają, że potrawy z buraka nadają się do wykorzystania w diecie na odchudzanie.

 

buraki

Dieta buraczana, stosowana regularnie, jest znakomitym sposobem na zachowanie zdrowia i utrzymanie prawidłowej masy ciała. Włączenie buraków do codziennej diety przynosi wiele korzyści – poprawia odporność, pozytywnie wpływa na funkcje narządów wewnętrznych, odżywia organizm oraz pomaga pozbyć się zbędnych kilogramów bez wyrzeczeń ani wysiłku. Buraki obfitują w błonnik pokarmowy, w naturalny sposób usprawniają trawienie oraz przyspieszają wchłanianie substancji odżywczych. Co więcej, ograniczają wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego. Dieta buraczana dostarcza organizmowi sporej dawki magnezu – pierwiastka, który odpowiada za zdrowie i prawidłową pracę mięśni. Buraki to też bogate źródło witamin z grupy B, C, PP, A, oraz kwasu foliowego. To również bogactwo soli mineralnych, a więc m.in. żelaza, potasu, magnezu, fosforu i wapnia oraz w mniejszych ilościach miedzi, cynku i sodu. Ponadto jedząc buraki dostarczymy organizmowi również polifenole, glikozydy i karotenoidy, czy betaniny, odpowiedzialne za czerwony kolor buraków. Dodatkowo w burakach znajdziemy również kwasy organiczne, które posiadają właściwości przeciwutleniające. Są to kwasy winne, cytrynowe, jabłkowe i szczawiowe. Buraki korzystnie wpływają na nerki, wątrobę, a także hamują rozwój bakterii. Dieta buraczana jest korzystna dla anemików, gdyż buraki mają właściwości zwiększające liczbę czerwonych krwinek. Zaleca się picie soku z buraków, gdyż ma on właściwości alkalizujące, a co za tym idzie, przywraca zaburzoną równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Zawarta w soku buraczanym betanina pomaga neutralizować kwasotwórcze działanie mięsnych potraw, a także wykazuje właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze. Warzywa te oczyszczają krew, a także działają antyrakowo. Dieta buraczana znacznie przyspiesza odchudzanie, a także dba o zdrowie i odpowiednią ilość witamin i minerałów. To potwierdzona naukowo szansa na utratę zbędnych kilogramów bez efektu jo-jo.

Buraki można spożywać zarówno na surowo, jak i gotowane czy konserwowe. W Polsce zazwyczaj jemy ugotowane buraki, ale bardziej oryginalną formą na ich przygotowanie jest ich grillowanie bądź pieczenie. Istotnym punktem w diecie jest także stosowanie soku z buraka, mającego odchudzające, odżywiające i wzmacniające działanie. Buraki mogą być zatem spożywane pod wieloma postaciami – jako warzywo gotowane bądź surowe, w formie surówek, sałatek, zup, soku, zakwasu i wielu innych. Dieta buraczana polega na spożywaniu dwa razy dziennie dań posiadających dodatek buraków: na śniadanie, obiad lub kolację. Dieta powinna trwać maksymalnie 5 dni, a podczas jej trwania powinno się zrezygnować z produktów zawierających cukier, tłustych (zwłaszcza mięs i nabiału), wszelkiego rodzaju fast foodów oraz półproduktów.

Przykładowe przepisy

Hummus z buraków

Składniki:
– 4 średnie surowe buraki (350 g)
– 350 g gruboziarnistej soli morskiej do pieczenia
– skórka z 1 cytryny + sok
– 2 białka jaj
– 400 g ciecierzycy z puszki, opłukanej i odsączonej
– 3 łyżki pasty sezamowej tahini
– 1 ząbek czosnku
– 2 gałązki tymianku
– 100 ml oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. i wyłożyć blachę do pieczenia folią. Przyciąć buraki i położyć je na blasze do pieczenia. W misce wymieszać sól, większość skórki cytryny i białka jaj do uzyskania mokrej pasty. Wklepać pastę na buraki. Piec przez 1 godz. Zostawić do ostygnięcia. Zdjąć solną skórkę, posiekać i wrzucić dwie trzecie do robota kuchennego z ciecierzycą, tahini, czosnkiem i tymiankiem. Blendować dodając oliwę. Dodać sok z cytryny i doprawić do smaku.

 

Hummus z buraków

Sałatka z gotowanych buraków

Składniki:
– 4 buraki
– 2 szklanki wody
– 1 łyżka oleju sezamowego
– 1 średnia cebula, cienko pokrojona
– 1 łyżka świeżego, startego imbiru
– 1 łyżeczka kminku w proszku
– 1 duże zielone chili
– 1 łyżka świeżego soku z cytryny
– 1/4 szklanki posiekanych migdałów

Przygotowanie:
Umyć, obrać i pokroić buraki w średnią kostkę. Do rondla włożyć kostki buraków i zalać wodą. Przykryć pokrywką i gotować 20 do 25 min., do miękkości. Odlać wodę. Na patelnię wlać olej i podsmażyć cebulę i imbir (2-3 min.) na średnim ogniu. Dodać buraka, kminek i zielone chili i smażyć 1-2 min. Na koniec wycisnąć cytrynę i dodać płatki migdałów.

 

Sałatka z gotowanych buraków

Risotto z buraków

Składniki:
– 2 pory
– 3 ząbki czosnku
– garść rozmarynu
– 500 g buraków
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– sól morska
– świeżo zmielony pieprz
– 500g ryżu do risotto
– 1 cytryna
– 2 litry wody
– 1 kostka bulionu warzywnego
– 300 g szpinaku

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Przyciąć i opłukać pory pod zimną bieżącą wodą, a następnie pokroić je na 1 cm krążki. Czosnek obrać i rozgnieść lub zetrzeć na tarce. Zebrać liście rozmarynu i drobno je posiekać. Buraki wyszorować, a następnie zetrzeć. Podgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek na dużej patelni żaroodpornej na średnim ogniu. Dodać por, czosnek i rozmaryn, doprawić solą i pieprzem i smażyć przez 6-8 min., od czasu do czasu mieszając, aż zmiękną. Podkręć ogień i dodać ryż do risotto. Zetrzeć skórkę z cytryny i gotować przez 1-2 min., często mieszając, aż ryż zacznie pękać. Wrzucić buraki na patelnię i zalać 2 litrami wrzącej wody. Wrzucić kostkę rosołową i wymieszać do rozpuszczenia. Patelnię włożyć do piekarnika. Piec przez 30 min., mieszając 2 lub 3 razy. Odciąć ze szpinaku łodygi i grubo posiekać liście. Kiedy risotto jest upieczone, dodać szpinak i wymieszać. Wycisnąć trochę soku z cytryny, posmakuj i doprawić.

 

Risotto z buraków

Tarta z buraków

Składniki:
– 400 g buraków ćwikłowych
– 30 g niesolonego masła
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 2 czerwone cebule, pokrojone w cienkie plasterki
– 1/4 szklanki (60 ml) octu balsamicznego
– 2 łyżeczki listków tymianku
– 1 łyżka cukru pudru
– 150 g miękkiego koziego sera
– 2 jajka, lekko ubite
– 150 ml zagęszczonej śmietanki
– 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
– 250 g jogurtu greckiego lub śmietany
– 1 łyżka chrzanu
– 2 łyżeczki musztardy Dijon
– 1 łyżka soku z cytryny
– sól
Ciasto:
– 1 i 1/3 szklanki (200 g) mąki pszennej
– 100 g posiekanego schłodzonego niesolonego masła
– 1 łyżeczka liści tymianku

Przygotowanie:
Buraki przełożyć do rondla z zimną wodą i gotować na wolnym ogniu przez 1 godz.. Przelać zimną wodą i pozostawić do ostygnięcia. Obrać i zetrzeć. W robocie kuchennym umieścić mąkę, masło, tymianek i szczyptę soli i ubijać, aż mieszanina będzie przypominać bułkę tartą. Dodać 1/4 szklanki (60 ml) schłodzonej wody, a następnie miksować, aż mieszanina zbierze się w kulkę. Owinąć w folię i schłodzić przez 30 min. Lekko nasmarować 30 cm blachę do tarty. Na lekko posypanej mąką powierzchni rozwałkować ciasto na grubość 5 mm, a następnie wyłożyć blaszkę do tarty. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Ciasto wyłożyć papierem do pieczenia i wypełnić ryżem. Piec 10 min. Usunąć papier z ryżem, a następnie piec przez 5 min. do bladozłotego koloru. Rozgrzać masło i olej na patelni na średnim ogniu. Dodać cebulę i 1 łyżeczkę soli, a następnie smażyć przez 6-8 min., aż zmięknie. Dodać buraki, ocet, tymianek i cukier, a następnie gotować mieszając przez 5 min. Na spodzie tarty rozsmarować mieszankę buraczaną, następnie pokruszyć ser. Ubić jajko, śmietanę i gałkę muszkatołową, a następnie wlać do tarty. Posypać tymiankiem. Piec przez 35 min.

 

Tarta z buraków

Surówka z buraków

Składniki:
– 2 buraki, starte
– 2 marchewki, starte
– 1 ogórek, bez pestek, posiekany
– 4 łyżki prażonych orzeszków ziemnych (opcjonalnie)
– 1 zielone chili, posiekane
– 4 gałązki kolendry, liście posiekane
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– 1 łyżeczka czarnego pieprzu w proszku
– sól dla smaku

Przygotowanie:
Zetrzeć warzywa i wrzucić je do miski. Wymieszać wszystkie składniki: buraki, marchewkę, ogórek, prażone orzeszki ziemne, zielone chili, liście kolendry, sok z cytryny, pieprz w proszku, sól.

Surówka z buraków

Sałatka z buraków z koprem włoskim

Składniki:
– 4 duże marchewki
– 4 buraki (po 300 g), umyte, obrane
– 1/4 szklanki orzechów pekan, grubo posiekanych
– 2 łyżki rodzynek sułtanek
– 2 szklanki świeżej pietruszki
Sos z kopru włoskiego:
– 1 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
– 2 łyżeczki musztardy Dijon
– 1/4 szklanki octu jabłkowego
– 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Nasiona kopru włoskiego umieścić w moździerzu. Ubić tłuczkiem. W małej misce wymieszać musztardę, zmiażdżone nasiona kopru włoskiego, ocet i olej. Doprawić solą i pieprzem. Zetrzeć marchewkę i buraki. Przełożyć do miski. Dodać orzeszki, rodzynki sułtanki i pietruszkę. Polać dressingiem. Wymieszać.

 

Sałatka z buraków z koprem włoskim

Sałatka balsamiczna

Składniki:
– 1 duży burak (250 g), obrany i starty
– 2 marchewki (200 g), starte
– 1 jabłko, starte
– duża garść świeżych ziół – pietruszka, kolendra, koperek, mięta
– 3 łyżki nasion słonecznika
– 3 łyżki pestek dyni
– 1 łyżeczka sosu sojowego lub tamari
Dressing balsamiczny:
– 2 łyżki octu balsamicznego
– 6 łyżek oliwy
– 1 łyżeczka musztardy pełnoziarnistej
– 1 łyżeczka miodu
– szczypta soli

Przygotowanie:
W salaterce wymieszać starte buraki, marchewkę, jabłko i posiekane zioła. Na patelni z grubym dnem uprażyć nasiona na sucho, aż się zarumienią i zaczną pękać. Przełożyć do miski i wymieszać z sosem sojowym lub tamari. Połączyć składniki dressingu w słoiku i dobrze wstrząsać do połączenia. Polać sałatkę połową dressingu i wymieszać. Posypać połową nasion.

 

Sałatka balsamiczna

Zupa z buraków i pomidorów

Składniki:
– 3-4 średnie buraki (ok. 500-600 g), starte na grubej tarce lub pokrojone w małe kostki
– 500 g dojrzałych pomidorów, przekrojonych na pół
– 1 ząbek czosnku, grubo posiekany
– 1 średnia cebula, obrana i drobno posiekana
– 2 łyżki oliwy lub oleju słonecznikowego
– 500 ml dobrego mocnego bulionu
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz
– 125 g sera feta

Przygotowanie:
Przełożyć pomidory pokrojone na pół w naczyniu żaroodpornym. Posypać czosnkiem i skropić połową oliwy. Piec przez 25-30 min. w piekarniku w 190 st. C. Przetrzeć przez sito, aby usunąć skórkę i pestki. Na patelni rozgrzać pozostały olej i usmażyć cebulę. Dodać buraki i bulion i zagotować. Lekko doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dusić przez 7-10 min., aż buraki będą miękkie. Wymieszać z przecierem pomidorowym, przenieść zupę do blendera i zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Aby podawać na zimno, schłodzić zupę w lodówce. Wrzucić trochę fety przed podaniem. Posypać startymi, surowymi buraczkami. Aby podawać na gorąco, podgrzać zupę, aż będzie całkowicie gorąca. Posypać odrobiną fety.

 

 Zupa z buraków i pomidorów

Zupa z buraków z chrzanem

Składniki:
– 1 kg buraków
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 cebula, drobno posiekana
– 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
– 1 łyżeczka chili w proszku lub więcej do smaku
– 250 ml (1 szklanka) soku jabłkowego
– 1 litr bulionu warzywnego
– 1 łyżka octu malinowego
– 2 cm kawałek świeżego korzenia chrzanu, drobno starty
– 1 małe jabłko, pokrojone w zapałki

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Buraki natrzeć 1 łyżką oleju i 1 łyżeczką soli. Umieść na blasze piekarnika i piec przez 1,5 godz. Ostudzić, a następnie obrać i posiekać. Pozostałą łyżkę oleju podgrzać, wrzucić cebulę, czosnek, chilli i 1 łyżeczkę soli. Smażyć, mieszając, przez 5 min. Do rondla wrzucić pokrojone buraki i sok jabłkowy. Doprowadzić do wrzenia i gotować, od czasu do czasu mieszając, przez 5 min. Dodać bulion warzywny i gotować na wolnym ogniu przez 10 min. lub do momentu, aż buraki będą bardzo miękkie. Lekko ostudzić. Przełożyć do blendera, zmiksować, a następnie wlać do rondla i podgrzać. Dodać ocet i większość chrzanu, doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Podzielić zupę między półmiski i posypać jabłkiem i pozostałym chrzanem.

 

Zupa z buraków z chrzanem

Sok z buraków

Składniki:
– 1 duża marchewka
– 1 burak
– pół pomarańczy
– kawałek świeżego imbiru
– garści natki pietruszki
– pół szklanki wody

Przygotowanie:
Buraki i marchewkę umyć i obrać ze skórki, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć warzywa do blendera i zmiksować.

 

Sok z buraków

 

zobacz również:

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tanie dodatki
Ja lubię niedrogie dodatki, bo nie przywiązuję się do biżuterii na co dzień wybieram...
Filmy
To ja ostatnio na chyba netflix oglądałam "Rytuał". Całkiem przyjemny. Teraz na dziś planujemy...
Seriale
Mnie mega wciągneła "Chyłka". Zazwyczaj nie oglądam polskich seriali ale ten jest świetny,...