Chłodniki – różne przepisy na zupy na lato!

21 czerwca 2017, dodał: pinkmause

Nastały upały, a wraz z nimi – czas na chłodniki. Tutaj wybór jest ogromny, gdyż właściwie każde warzywo czy owoc może być podstawą takiej orzeźwiającej zupy. Nic tak dobrze nie zaspokoi apetytu i nie ugasi pragnienia jak chłodnik. Zimne zupy można przyrządzać na słodko, z melonem i miętą, lub na ostro, z papryką i pomidorami. W każdej postaci wyglądają wytwornie i orzeźwią w upalne dni.

Wprowadzenie w zagadnienie

Wraz z nadejściem lata zmienia się nieco nasza dieta. Pojawiają się świeże warzywa i owoce, które kuszą smakiem i zapachem. Dość mamy tłustych potraw, gęstych sosów i rozgrzewających zup na które mieliśmy ogromną ochotę zimą. Świadomie bądź nie, zaczynamy inaczej komponować codzienny jadłospis. Uczucie głodu częściej odczuwamy w zimie. Latem między posiłkami chętnie sięgamy po owoce, lody, napoje, które „zapychają” nam żołądek, przez co nie chce nam się jeść. Jednak w ciągu dnia musimy zjeść coś pożywnego, co doda nam siły i energii i pozwoli korzystać z uroków lata. Świetnym rozwiązaniem jest przygotowanie chłodnika, czyli zupy podawanej na zimno.
Te przyrządzane i podawane na zimno zupy coraz częściej goszczą na naszych stołach, co można wytłumaczyć, oczywiście poza ich walorami smakowymi, globalnym ociepleniem i rosnącym zapotrzebowaniem na to, co zimne i przynoszące ciału orzeźwienie. A chłodniki – od gęstych warzywnych po lekkie owocowe – idealnie spełniają wszystkie warunki: zupy te uzupełniają brakujące płyny w organizmie. Chłodnik jest bardzo odżywczy a przy tym orzeźwiający.
chlo
Warto podkreślić, że chłodniki świetnie nadają się do ugaszenia pragnienia, a poza tym regenerują siły. Dzięki temu, że zawierają bardzo dużo witamin i związków mineralnych wzmacniają organizm i działają uodparniająco. Botwinka i buraki są doskonałym źródłem witamin A, C, PP, B1 i B2, a także licznych minerałów, m.in. fosforu, sodu, wapnia i ważnego szczególnie dla wegetarian – żelaza. Dzięki zawartości kefiru czy maślanki jest także dobrym źródłem zdrowego białka. Kiedy na straganach pełno świeżych warzyw i owoców wykonanie chłodnik staje się rzeczą bardzo prostą.
Wykonując chłodnik najważniejsze jest odpowiednie dobranie składników i zachowanie niskiej temperatury. Dlatego też, po przygotowaniu zupy musimy ją schładzać w lodówce przez kilka godzin, aby poprawił się jej smak i oczywiście tak ważna temperatura. Możemy też schłodzić talerze, a kiedy posiłek ma miejsce na dworze, dobrym pomysłem jest umieszczenie wazy w większym naczyniu wypełnionym po brzegi lodem.
Z chłodnikami możemy do woli eksperymentować. Równie smaczne są te wykonane na bazie maślanki, kefiru, czy też jogurtu naturalnego. Do najpopularniejszego chłodnika litewskiego dodajemy ugotowaną i pokrojoną botwinkę razem z młodymi buraczkami, zielone ogórki, posiekany szczypiorek, koperek, rzodkiewkę i jajka ugotowane na twardo. Są to podstawowe składniki chłodnika litewskiego ale możemy go dowolnie wzbogacić różnymi dodatkami. Do chłodników można także dodawać pomidory, paprykę, dynie i wszelkie inne mięsiste i posiadające intensywny smak warzywa, a także zioła. Dla urozmaicenia warto przygotować chłodną zupę z owoców. Jest ona tak samo bogata w składniki odżywcze jak jej warzywna siostra. Na chłodniki owocowe doskonale nadają się truskawki, melon, a także arbuz.

Chłodniki świata

Chłodniki proponowane są w niemalże każdej kuchni świata, jednak każdy naród stosuje nieco inne składniki. Nie zmienia to jednak faktu, że są doceniane na każdym kontynencie. Prym w chłodnikach powinny wieść kuchnie krajów tropikalnych, a absolutnymi czempionami w kategorii zup na zimno byłaby mrożona zupa kokosowa, albo, już bardziej umiarkowanie, hiszpańskie gazpacho. Mimo że nazwa tego fantastycznego chłodnika ma rodowód łaciński (od słowa caspa, tłumaczone jako resztki albo „małe co nieco”), tak naprawdę sięga on czasów panowania Arabów na półwyspie Iberyjskim. Maurowie spożywali ją pod postacią prostej zupy z czerstwego chleba, czosnku, oliwy, octu winnego i wody. Dzisiaj najbliższe pierwotnej wersji jest Gazpacho ajo blanco, w którego skład wchodzą też migdały i winogrona. „Czerwone Gazpacho”, inaczej Gazpacho andaluz, pojawiło się w Hiszpanii dopiero po odkryciu Ameryki i spopularyzowaniu w kuchni pomidora i papryki. Dzięki temu Hiszpanie nie tylko dodali swojemu chłodnikowi uroku, ale poprzez stosowanie żółtych lub zielonych pomidorów, mogli nadawać gazpacho różne kolory. Kolejnym pomysłem Hiszpan na upalne popołudnia są owocowe zimne zupy. Tutaj wypada wspomnieć o przepysznym Gazpacho z melona czy z arbuza. A co z „naszym” chłodnikiem litewskim? U nas należy mu się palma pierwszeństwa. Niegdyś robiono go na kwasie buraczanym lub wywarze wołowym, dodając tzw. „wkładkę”, którą mogły stanowić szyjki rakowe, kawałki cielęciny, kapłon lub indyk. Dzięki temu zupy te były bardziej treściwe. Nie może też zabraknąć francuskiego pierwiastka. We Francji, jeśli spytamy przypadkowego przechodnia (o ile nie jest on turystą) o najlepsze zupy podawane na zimno, to na pewno odpowie on: „Vichyssoise”, czyli zupa z Vichy. Ta doskonała zupa-krem z ziemniaków i porów na pierwszy rzut oka wcale nie kojarzy się z orzeźwiającymi chłodnikami z innych kuchni, dlatego też niektórzy (zwłaszcza amerykanie) zaczęli podawać ją na ciepło. Na koniec warto wspomnieć o dwóch wspaniałych chłodnikach, które chociaż geograficznie są dalekie od siebie, to jednak kulinarnie bardzo bliskie. Mowa o bułgarsko-tureckim chłodniku Tarator i indyjskim Raita. Dla obydwu tych zup podstawę stanowi bardzo podobny jogurt i, przynajmniej w większości przepisów, także orzeźwiający ogórek. Oba jogurty: bałkański i indyjski dahi, uważane są za najlepsze poza granicami krajów pochodzenia. Raita, zwana także „pachiami”, często jest przygotowywana z ogórków i cebuli z dodatkiem świeżej mięty i ostrej papryki chilli. Do Taratora, poza ogórkiem dodaje się czosnek, koperek i orzechy, a całość doprawiona jest octem winnym i skropiona aromatyczną oliwą.
Chłodniki to samo zdrowie. Kiedy żar leje się z nieba i nie mamy ochoty na ciepłe dania zimna, odżywcza zupa powinna być bohaterką dnia. Można ją przygotować dzień wcześniej albo o poranku ze świeżych warzyw zakupionych na bazarku. Wówczas będzie idealnie schłodzona na obiad, albo na wieczór, kiedy możemy usiąść w ogrodzie w cieniu drzew z miseczką pełną orzeźwiającego chłodnika w ręku.

Przykładowe przepisy

Chłodnik z marchewki i kardamonu

Składniki:
– 1/4 filiżanki miękkiego masła
– 1 cebula
– kilka utartych marchewek
– 1/2 łyżeczki kardamonu
– 1/3 filiżanki białego wina
– 2 filiżanki soku z marchwi
1/2 filiżanki wywaru drobiowego
– sól, czarny pieprz
– szczypta imbiru
– sok z cytryny
Przygotowanie:
W garnku stopić masło na średnim ogniu. Dodać cebulę i smażyć aż zmięknie. Dodać marchew i kardamon, gotować dwie minuty. Dodać wino i imbir. Gotować, aż całe wino wyparuje (ok. pięciu minut). Dodać sok z marchwi, wywar, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia i na małym ogniu gotować ok. 20 minut. Po przestudzeniu wszystko wymieszać w blenderze. Dodać sok z cytryny i doprawić do smaku. Przykryć i schłodzić w lodówce (ok. 3 godziny). W razie potrzeby, przed podaniem dosmakować.

Chłodnik z marchwi, pomarańczy i kminu

Składniki:
– 1 łyżka oleju canola
– 1/3 małej cebuli
– małe kromki chleba
– 2 łyżeczki kminu rzymskiego w proszku
– 5 marchwi
– 6 filiżanek wywaru warzywnego
– 1 łyżeczka soli
–  1 filiżanka soku pomarańczowego
– 2 łyżeczki soku z cytryny
Przygotowanie:
Rozgrzać olej w garnku i podsmażyć cebulę  (ok. 2 do 3 minut). Dodać kmin i smażyć ok. 2 minuty. Dodać marchew i sól oraz wywar. Gotować 30 do 40 minut. Ostudzić i wlać do blendera. Dokładnie zmiksować. Dodać sok pomarańczowy i sok z cytryny. Przykryć i schłodzić.

Chłodnik z rzodkiewką

Składniki:
– 1 pęczek rzodkiewek
– 4-5 ogórków
– 3 ziemniaki
– 4 jajka
– garść koperku i szczypiorku
– sól do smaku
– kefir lub jogurt naturalny
Przygotowanie:
Ugotować ziemniaki i jajka na twardo. Wymieszać kefir z 3 filiżankami wody, dodać sól. Wymieszać. Schłodzić – konsystencja ma przypominać krem. Pokroić rzodkiewki, ogórki, jajka i zioła. Warzywa wymieszać z kefirem.  Dosmakować i schłodzić. Posypać koperkiem.

Vicyssoise

Składniki:
– 8 porów
– 2 łodygi selera naciowego
– 50 g masła
– 1 łyżka oliwy
– 1 duży ziemniak
– 1,5 l wywaru warzywnego
– 150 ml śmietany
– sól i czarny pieprz
Przygotowywanie:
Podsmażyć pory i seler na maśle i oliwie (ok. 5 minut), aż będą miękkie.  Dodać ziemniaki i wywar, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 30 minut. Ostudzić i zmiksować dokładnie w blenderze. Ozdobić, podawać po ochłodzeniu z chlebem.

Chłodnik z serem pleśniowym i gruszką

Składniki:
– 75 dag gruszek
– 3 szklanki wywaru z warzyw
– 10 dag sera pleśniowego
– 1 szklanka śmietany
– 2 łodygi selera naciowego
– sól
– biały pieprz
– sok z cytryny
Przygotowanie:
Oczyścić łodygi selera, pokroić na plasterki. Obrać gruszki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Gruszki i selera podlać wodą. Dusić ok. 15 minut, ostudzić. Bardzo dokładnie zmiksować w blenderze. Osobno zagotować wywar. Stopniowo wlewać do niego mix selerowo-gruszkowy. Dodać ser pokrojony w kostkę. Przyprawić. Lekko podgrzać. Pozostawić do ostygnięcia. Ubić śmietanę. Połączyć z zupą. Udekorować i doprawić.

Chłodnik turecki

Składniki:
– 2 kromki chleba
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oliwy
– 250 g jogurtu
– 75 g orzechów włoskich
– 1 ogórek (około 30 cm długości)
– 2 łyżeczki soku z cytryny
– sól
– pieprz mielony
– listki mięty
Przygotowanie:
Namoczyć chleb w ciepłej wodzie na 5 minut. Osuszyć i odcisnąć nadmiar wody. Wrzucić wszystkie składniki prócz mięty do blendera i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku według uznania. Schłodzić. Przed podaniem posypać posiekanymi orzechami, miętą i pieprzem.

Okroshka

Składniki:
– 1 ziemniak
– 3 jajka
– 1 marchewka
– 1 ogórek
– 1/4 filiżanki szczypiorku
– 1 filiżanka konserwowanego zielonego grochu
– 1 opakowanie kefiru
– sól
– pieprz
Przygotowanie:
Ugotować ziemniaki, marchew i jajka. Pokroić je oraz szczypiorek i ogórka. Wymieszać wszystkie składniki. Dodać kefir i 2 filiżanki wody. Dosmakować. Schłodzić i podawać.

Chłodnik litewski

Składniki:
– duży pęczek boćwiny wraz z młodymi buraczkami
– 2 ogórki
– 4-5 łyżek posiekanego koperku
– 2 łyżki posiekanego szczypiorku
– 2 jajka ugotowane na twardo
– 2-3 ząbki czosnku
– 6 szklanek kefiru lub naturalnego jogurtu
– pół szklanki kwaśnej śmietany
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Boćwinkę wypłukać i posiekać. Buraczki cieniutko obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka i zalać niedużą ilością wody (ok. pół szklanki). Dusić przez 10 min. Odstawić do ostygnięcia. Wymieszać z kefirem i śmietaną, dodać zgnieciony czosnek, szczypiorek, koperek i pokrojone w drobną kostkę ogórki. Doprawić do smaku solą i pieprzem i odstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać z połówkami (lub ćwiartkami) jajek na twardo. /za: www.foody.pl/

Gazpacho andaluzyjskie

Składniki:
– 4 kromki białego pieczywa
– 500 g pomidorów bez skórki
– 1 czerwona i 1 zielona papryka
– 1 duży ogórek sałatkowy
– 1 cebula
– 2 łyżki octu winnego
– 1/2 l wody
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 4-5 ząbków czosnku
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Czosnek zmiażdżyć w moździerzu wraz z solą. Pieczywo pokroić lub połamać na drobne kawałki i dorzucić do czosnku. Dolewać stopniowo oliwę, ciągle mieszając, do uzyskania jednolitej pasty i odstawić na 20-30 min. W tym czasie przygotować warzywa: umyć, obrać i wypestkować w razie potrzeby. Część z nich (około 1/3) pokroić na bardzo drobne kawałki i odstawić do lodówki, a resztę zmiksować wraz z wcześniej przygotowaną pastą chlebowo-czosnkową. Całość przetrzeć przez sito i dolać wodę oraz ocet. Całość dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Przed podaniem jeszcze raz wymieszać, doprawić solą i pieprzem i serwować na zimno z resztą pokrojonych w kostkę warzyw oraz grzankami. /za: www.foody.pl/

Chłodnik bułgarski

Składniki:
– 4 naturalne kefiry (lub litr zsiadłego mleka)
– 1 zielony ogórek
– 2 łyżki oleju
– 6 orzechów włoskich
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
– 1 łyżeczka posiekanego lubczyku
– sól
Przygotowanie:
Kefir (lub zsiadłe mleko) roztrzepać wraz z pokrojonym ogórkiem w misce. Czosnek zmieżdżyć, orzechy posiekać i dodać do kefiru. Dodać sól i lubczyk. Wlać olej i posypać zupę posiekaną pietruszką. Schłodzić w lodówce. Podawać na zimno. /za: www.foody.pl/

Chłodnik z melona z szynką

Składniki:
– miąższ z 2 melonów gallo
– sok z cytryny do smaku
– 4 plasterki marynowanego imbiru
– 8 listków świeżej bazylii
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– sól, pieprz biały mielony Prymat do smaku
– 4 plastry szynki parmeńskiej
– 8 wydrążonych kulek z melona miodowego
Przygotowanie:
Melona gallo zmiksować z sokiem z cytryny, marynowanym imbirem oraz szczyptą soli i pieprzu, a następnie schłodzić w lodówce. W miseczkach ułożyć zimne kulki z melona miodowego oraz pokrojoną w paseczki szynkę parmeńską. Całość zalać zimnym chłodnikiem, udekorować listkami świeżej mięty i skropić oliwą z oliwek. /za: www.doradcasmaku.pl/

Chłodnik z czerwonej papryki z parmezanem

Składniki:
– 4 świeże czerwone papryki
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 400 ml jogurtu naturalnego
– 100 ml śmietany kremówki 36%
– 2 łyżki pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów
– 2 łyżki świeżo tartych płatków parmezanu
– 8 listków świeżej bazylii
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka soku z cytryny
– sól czosnkowa, papryka słodka, chili, tymianek, bazylia do smaku
Przygotowanie:
Umytą i osuszoną paprykę natrzeć oliwą z oliwek, piec ok. 20 minut w temperaturze 200 °C, a następnie zawinąć w folię i odstawić na 20 minut. Po wystudzeniu paprykę pokroić wzdłuż, oczyścić, obrać ze skóry i pokroić w paseczki.
W garnku rozgrzać oliwę, dodać paprykę, pokrojony czosnek, tymianek, bazylię oraz słodką paprykę i dusić przez około 10 minut. Całość ostudzić, dodać jogurt i sok z cytryny, a następnie dokładnie zmiksować. Tak przygotowany chłodnik doprawić do smaku i schłodzić w lodówce. Podawać z suszonymi pomidorami, parmezanem i listkami świeżej bazylii. /za: www.doradcasmaku.pl/

Chłodnik staropolski z rakami

Składniki:
– 1 pęczek młodych buraczków z botwinką
– 1 ½ szklanki odtłuszczonego rosołu z cielęciny
– 2 szklanki zakwasu z buraków
– 1 drobno posiekana czerwona cebula
– 1 szklanka roztrzepanego zsiadłego mleka
– ¾ szklanki wywaru z raków
– ¾ szklanki śmietany 36%
– 1 świeży ogórek i 1 ogórek małosolny
– 1 jabłko winne
– kilka rzodkiewek
– szczypiorek, koperek, natka pietruszki, świeża mięta
– ¾ szklanki ugotowanych i pokrojonych w kostkę szyjek rakowych
– ¾ szklanki pokrojonej w kostkę gotowanej cielęciny
– sok z ½ cytryny
– sól
– 4 kalarepki
– 8 ugotowanych na twardo jajek przepiórczych
Przygotowanie:
Buraczki umyć, oskrobać, posiekać w drobną kosteczkę i ugotować na małym ogniu w rosole połączonym z 1 szklanką kwasu z buraków z dodatkiem cebuli przez 25-30 minut. Na 10
minut przed końcem gotowania dodać drobno posiekane, umyte liście botwinki. Następnie wywar wystudzić do temperatury 10°C, dolać jeszcze po szklance kwasu z buraków i roztrzepanego zsiadłego mleka oraz wywar z raków i śmietanę, starannie rozprowadzić. Ogórki i jabłko obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kosteczkę. Rzodkiewki pokroić w krążki, zioła bardzo drobno posiekać i wszystko dodać do chłodnika. Następnie dorzucić szyjki rakowe i cielęcinę, całość doprawić do smaku sokiem z cytryny,
solą, ewentualnie również odrobiną cukru, wymieszać. Chłodnik odstawić w chłodne miejsce na ok. 2 godziny. Kalarepki dokładnie umyć, przyciąć pędy na wysokości ok. 5 cm, ściąć górę warzywa, a środek wydrążyć. Chłodnik wyporcjować do wydrążonych kalarepek, do każdej porcji dodać 2 przekrojone na pół jajka przepiórcze. /za: www.doradcasmaku.pl/

Chłodnik ogórkowo-arbuzowy

Składniki:
– ok. 350 g arbuza
– 2 ogórki (ok. 380 g każdy)
– 3-4 łyżki jogurtu
– ok. 2 łyżki soku z cytryny (ewentualnie więcej)
– otarta skórka z 1/2 cytryny
– ok. 20 listków melisy cytrynowej + kilka listków do dekoracji
– spora szczypta papryczki z Espelette (lub pieprzu kajeńskiego)
– sól do smaku
– szczypta cukru (lub odrobina miodu/syropu z agawy)
– opcjonalnie : 1-2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Ogórki obrać, przekroić na pół i wydrążyć pestki łyżeczką. Ok. 100-150 g ogórka pokroić w małą kostkę i zachować do dekoracji. Resztę ogórka pokroić w średniej wielkości kostkę (można też zetrzeć go na tarce), wrzucić do blendera dodając resztę składników (oprócz arbuza) i dokładnie zmiksować (możemy przecedzić preparację po zmiksowaniu, jeśli chcemy otrzymać delikatniejszą konsystencję). Ogórek możemy też zmiksować z odrobiną wody, a jogurt dodać na samym końcu. Dodać ewentualnie  więcej soku z cytryny lub przypraw, do smaku. Schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut. Przed podaniem chłodnika miąższ arbuza pokroić w małą kostkę (wydrążając pestki) i wymieszać go z pokrojonym uprzednio ogórkiem. Miseczki napełnić schłodzoną zupą oraz połową arbuzowo-ogórkowej mieszanki, resztą zaś udekorować chłodnik, dodając kilka listków melisy. /za: www.beawkuchni.com/

Chłodnik z melonem i mietą

Składniki:
– 1 l zsiadłego mleka, kefiru lub jogurtu naturalnego
– szklanka śmietany
– garść orzechów włoskich
– 3 ząbki czosnku
– zielony lub żółty melon
– sól
– świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Zsiadłe mleko, kefir lub jogurt dokładnie wymieszać ze śmietaną, dodać czosnek roztarty z odrobiną soli, posiekane orzechy oraz listki mięty, dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku solą i dość obficie świeżo zmielonym pieprzem. Melona umyć, przekroić na połowy, usunąć nasiona i małą łyżeczką (najlepiej specjalnie do tego przeznaczoną) wykroić z melona kulki. Melonowe kulki dodać do chłodnika i bardzo mocno ochłodzić. Podając zupę, posypać listkami mięty.

Chłodnik szczawiowy

Składniki:
– 2 pęczki szczawiu
– 1 pęczek szczypiorku
– 1 pęczek kopru
– 1,5 litr mleka zsiadłego
– 1 duża śmietana 9% lub 1 duży jogrut naturalny
– 6 ugotowanych jaj na twardo
– sól, pieprz.
Przygotowanie:
Szczaw umyć pokroić dość drobno, wrzucić do garnka i zalać wodą (tyle żeby zakryło szczaw). Ggotować 20 minut i ostudzić, nie wylewać wody. Koper i szcypior posiekać wrzucić do wody ze szczawiem następnie wlać zsiadłe mleko i smietanę/jogurt. Ugotowane jaja pokroić (dowolnej wielkości) i wrzucić do zupy, dodać soli i pieprzu do smaku. Trzymać w lodówce. Najlepiej smakuje z ugotowanymi młodymi ziemniakami z koperkiem na osobnym talerzyku.

Chłodnik z truskawkami i papryką

Składniki:
– ok. ¾ kg truskawek
– 1 czerwona papryka
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz
– 30 g cukru pudru
– 150 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
– 5 łyżek octu balsamicznego
Przygotowanie:
Truskawki odszypułkować, umyć i osuszyć. Paprykę umyć, pozbawić gniazda nasiennego i pestek, pokroić na kawałki. Cebulę i czosnek obrać i pokroić. Bardzo dokładnie zmiksować truskawki, paprykę, cebulę i czosnek z dodatkiem soli, pieprzu i cukru. Miksując dodawać stopniowo oliwy tak, by masa zmieniła się w emulsję. Przetrzeć chłodnik przez sito. Na koniec dodać ocet balsamiczny i dokładnie wymieszać. Podawać chłodny z opieczonymi w tosterze kawałkami bagietki. /za: www.dwiechochelki.pl/
Materiały: www.foody.pl, www.ugotuj.to, www.pozytywnakuchnia.pl, www.beawkuchni.com, www.doradcasmaku.pl, www.dwiechochelki.pl

Zobacz również:

  1. Różne sposoby na młodą kapustę
  2. Sałatki z buraków – dużo przepisów
  3. Wiosenne pasty kanapkowe
  4. Faszerowane pomidory na zimno

 


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

2 komentarzy do Chłodniki – różne przepisy na zupy na lato!

  1. avatar monika napisał(a):

    dobre przepisy, będę stosować na zmianę z moim ulubionym:
    jest to chłodnik z nowalijkami.

    następnym razem zrobię zdjęcie mojego wyrobu.

  2. avatar Margaretkaw napisał(a):

    Świetne przepisy, a ja polecam jeszcze nowość – chłodniki w trzech smakach.

Dodaj komentarz

Rozwiąż poprawnie równanie: *


Aleja handlowa

Gorset mocno wyszczuplający talię, brzuch
Kkształtuje talię, górne i dolne partie brzucha
Cena:
31 zł
Piżama chłopięca marki KANZ
Bawełniana, miła w dotyku piżama dla chłopca na wiosenne i letnie noce
Cena:
39,90 zł
Balsam do ciała z olejem z opuncji figowej
Olej arganowy za 1 grosz - PROMOCJA
Cena:
29,91 zł
Naturalne płatki mydlane do prania Enklare NumberOne
Delikatne dla skóry, wykonane na bazie mydła naturalnego Enklare
Cena:
17,90 zł
Sandały Japanese Beige
Hit tego lata - wymieniaj wstążki i ciesz się co dzień innym kolorem!
Cena:
79,90
Forever Fields of Green
Zielone źdźbła młodych zbóż, pszenicy i jęczmienia oraz lucerny
Cena:
54,40 zł
facebook