Letnia owocowa kolacja – sałatki i lekkie dania

17 sierpnia 2022, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Owoce są bardzo dobrym pomysłem na kolację ze względu na to, iż nie obciążają układu trawiennego przed snem. Owocowe kolacje dają nam też ogrom możliwości do skomponowania smacznych i zdrowych posiłków, które będą cieszyć całą rodzinę. Zapraszamy do poznania naszych pomysłów na owocowe letnie kolacje.

letnia owocowa kolacja

Sałatka vinaigrette z truskawkami

Składniki:
– 6 filiżanek świeżego jarmużu
– 1/2 litra truskawek, obrane i pokrojone w plastry
– 1-2 awokado, obrane, bez pestek i pokrojone w kostkę
– pokruszony kozi ser (lub inny miękki ser)
– 1/4 szklanki posiekanych orzechów pekan, opiekanych
– 1/2 małej czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
Biały Vinaigrette Balsamiczny:
– 1/2 szklanki oliwy z oliwek
– 1/4 szklanki białego octu balsamicznego
– 3-4 łyżki miodu
– 1/2 łyżeczki soli morskiej
– 1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie:
Wymieszać wszystkie składniki razem z pożądaną ilością dressingu. Vinaigrette: Ubić wszystkie składniki razem, aż się połączą.

Sałatka vinaigrette z truskawkami

Pizzerki kruszkonkowe z agrestem

Składniki:
Nadzienie:
– 700 g agrestu
– 75 g cukru pudru
– 2 łyżki kaszy manny
– 1 małe żółtko
– 1 małe białko jajka
– 6 kostek cukru, pokruszonych
Na kruche ciasto:
– 175 g mąki pszennej
– 40 g smalcu w temperaturze pokojowej
– 40 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej

Przygotowanie:
Przygotować ciasto, przesiewając mąkę do dużej miski, a następnie delikatnie wcierając w nie tłuszcz opuszkami palców. Dodać odrobinę zimnej wody i mieszać, aby uzyskać gładkie ciasto. Włożyć ciasto do woreczka i trzymać w lodówce ok. 30 min. Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Rozwałkować ciasto i przełożyć je na środek lekko natłuszczonej blachy do pieczenia. Posmarować spód żółtkiem jajka, a następnie lekko posypać je kaszą manną. Ułożyć agrest na środku ciasta, posypując owoce cukrem. Odwrócić brzegi ciasta. Powierzchnię ciasta posmarować dookoła białkiem jajka, a następnie rozgnieć kostki cukru wałkiem do ciasta i posyp ciasto. Włożyć ciasto na najwyższą półkę piekarnika i piec przez ok. 35 min.

Pizzerki kruszkonkowe z agrestem

Sałatka z czereśni

Składniki:
– 1 kg świeżych czereśni
– 3 łyżki octu ryżowego
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka soli
– tarta skórka z limonki
– 1 łyżka soku z limonki
– 2 średnie szalotki pokrojone w cienkie plasterki
– 2 strąki jalapeno, cienko pokrojone
– 1 szklanka świeżych liści kolendry

Przygotowanie:
Czereśnie wydrylować i wrzucić do miski. W misce wymieszać ocet ryżowy, oliwę z oliwek, sól, skórkę z limonki i sok. Dodać czereśnie, szalotki, jalapeno i kolendrę i dobrze wymieszać.

Sałatka z czereśni

Racuchy z rabarbarem

Składniki:
– 300 g mąki pszennej
– 400 ml kefiru
– 2 jajka
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka cukru pudru
– 2-3 łodygi rabarbaru

Przygotowanie:
Do miski mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Oddzielić białka od żółtek. Do miski z mąką dodać żółtka, wlać kefir, całość wymieszać. Rabarbar pokroić w drobną kosteczkę, dodać do ciasta. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Na patelni rozgrzać olej, porcjami wkładać ciasto i smażyć placuszki. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu układając na talerzu na ręczniku papierowym. Przełożyć na talerz, posypać cukrem pudrem.

Racuchy z rabarbarem

Kasza manna z malinami

Składniki:
– 3/4 szklanki mleka
– 1/4 szklanki śmietany 30 %
– 2 czubate łyżki kaszy
– domowej roboty konfitura z malin

Przygotowanie:
Mleko wraz z śmietaną zagotować w garnuszku. Dodać kaszkę i gotować 2-3 min. przez cały czas mieszając by nie powstały grudki. Podawać na ciepło wraz dodatkiem konfitury z malin.

 

Kasza manna z malinami

Naleśniki z jagodami

Składniki:
– 1 szklanka mąki
– 1 szklanka mleka i pół szklanki wody gazowanej
– 2 jajka
– 1 łyżka oleju
– olej do smażenia
– 1 szklanka czarnych jagód
– 1 śmietana lub jogurt
– cukier

Przygotowanie:
Wszystkie składniki do ciasta dokładnie zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Na rozgrzanej patelni z olejem smażyć po kolei placki, które następnie posypać oczyszczonymi jagodami. Tak przygotowany naleśnik zwinąć w rulon lub złożyć w kopertę wedle uznania i delikatnie podsmażyć. Najlepiej podawać ze śmietaną lub jogurtem i cukrem.

Naleśniki z jagodami

Sałatka ze szpinakiem i truskawkami

Składniki:
– 2 łyżeczki konfitury truskawkowej
– 1 łyżka octu balsamicznego
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1 szalotka, posiekana
– 1 łyżeczka miodu
– sól i pieprz do smaku
– 1/2 litra truskawek, pokrojonych w plastry
– ⅓ szklanki orzechów pekan, orzeszków pinii lub orzechów włoskich (opcjonalnie)
– ⅓ szklanka lub więcej gorgonzoli lub sera pleśniowego
– 4 do 5 filiżanek posiekanego szpinaku lub mieszanych sałat

Przygotowanie:
Do średniej miski włożyć konfitury, miód i szalotkę i wymieszać z octem, a następnie oliwą z oliwek. Doprawić sos solą i pieprzem. Dodać truskawki i szpinak do miski i wymieszać, aby równomiernie pokryły się dressingiem. Posypać gorgonzolą i orzechami.

Sałatka ze szpinakiem i truskawkami

Gofry z wiśniami

Składniki:
– 2 szklanki mleka
– 2 szklanki mąki pszennej
– 1/3 szklanki oleju
– 3 jajka
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki soli
– 1 łyżeczka cukru
– kilka kropel olejku waniliowego
Frużelina:
– 500 g wydrylowanych wiśni (mogą być też mrożone)
– 2 łyżki cukru
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 250 ml śmietanki kremówki
– 1 łyżeczka cukru pudru
– ziarenka wanilii

Przygotowanie:
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną masę, odstawić. W misie miksera wymieszać pozostałe składniki: mleko, mąka, proszek do pieczenia i sodę, sól i cukier, olej oraz olejek waniliowy. Dorzucić żółtka i zmiksować wszystko na gładką masę. Na końcu dodać białka, delikatnie ubijając tylko tyle, aby składniki się połączyły. Gofrownicę posmarować oliwą i dobrze nagrzać. Na nagrzane płytki gofrownicy wlewać ciasto i piec 6-8 min., aby gofry porządnie się wypiekły. Gotowe wyjąć i studzić na kratce. Do garnka wrzucić wiśnie i zalać 2 szklankami wody. Dusić pod przykryciem około 10 min., dodając cukier. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w 1/2 szklanki wody. Wlać do gotujących się wiśni i szybko zamieszać. Zdjąć z palnika i ostudzić. Mocno schłodzoną kremówkę wlać do miski i ubić na wysokich obrotach. Pod koniec ubijania dodać cukier i ziarenka wanilii. Podawać przestudzone gofry z bitą śmietaną, polane frużeliną.

Gofry z wiśniami

Sałatka z czereśni i sera pleśniowego

Składniki:
– 2 garści rukoli
– 2 garści czereśni
– 80 g sera z niebieską pleśnią
– 80 g szynki dojrzewającej
– 2 łyżki płatków kokosa
Dressing:
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1/2 ząbka czosnku
– 1 płaska łyżeczka miodu
– 1 łyżeczka octu winnego
– sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
Czosnek przecisnąć przez praskę, a następnie połączyć z pozostałymi składnikami dressingu aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji. Płatki kokosa uprażyć na suchej patelni. Czereśnie wydrylować, wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym od razu dodać ocet balsamiczny, a następnie smażyć ok 3 min., na dość dużym ogniu, co jakiś czas potrząsając energicznie patelnią. Ser z niebieską pleśnią pokroić w kostkę. Na talerze wykładać naprzemiennie rukolę, szynkę dojrzewającą, czereśnie oraz kostki sera. Całość polać przygotowanym dressingiem, a na koniec posypać płatkami kokosa.

 

Sałatka z czereśni i sera pleśniowego

Knedle z morelami

Składniki:
– ½ kg ziemniaków
– ½ kg moreli
– 250 g pszennej mąki
– 50 g skrobi ziemniaczanej
– 2 jajka
– szczypta soli
– 2 łyżki bułki tartej
– 1 łyżka masła

Przygotowanie:
Z umytych moreli wyciągnąć pestki. Ugotowane ze skórą ziemniaki ostudzić i obrać, przepuścić przez praskę lub rozgnieść. Dodać jajka, mąkę, skrobię i sól. Zagnieść ciasto i uformować z niego wałki, jak przy kopytkach. Podzielić na równe części i formować w nieduże placki. Na środek każdego wkładać 1 morelę i zlepiać dokładnie brzegi ciasta. Knedle wrzucać na wrzącą wodę i wyciągać łyżką z cedzakiem po ok. 3 min od wypłynięcia na wierzch. Bułkę tartą podsmażyć na maśle. Polać nią knedle.

Knedle z morelami

zobacz również:

Zupy owocowe – różne przepisy z sezonowych owoców

Migdałowe kluseczki do zupy owocowej

Chłodniki – różne przepisy na zupy na wiosnę i lato!

Owocowe sorbety na lato – różne przepisy

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz