URODA I ZDROWIE

Zupy owocowe – różne przepisy z sezonowych owoców

2 sierpnia 2020, dodał: pinkmause

Wiślanka, śliwianka czy powidlanka to nazwy rzadko dziś używane. Same zupy owocowe też są coraz rzadziej podawane, a jeszcze niedawno trudno było sobie bez nich wyobrazić letnie menu. Przygotowywano je na kilka sposobów – najczęściej owoce gotowano i przecierano, a następnie zupę zaciągano mąką, śmietanką lub żółtkami.

 
Gotowano też zupy owocowe z winem, wodą i cukrem. Inny rodzaj zup to chłodniki z surowych, przetartych owoców wymieszanych ze śmietanką lub maślanką. Do zup owocowych podawano słodkie grzanki, biszkopty, sucharki, kluski, makaron, łazanki lub groszek ptysiowy. Wyjątkiem była zupa z jabłek i gruszek – garus. Podawano ją z ugotowanymi ziemniakami, ale równie dobrze smakuje z innymi dodatkami. W XIX wieku zupa z gruszek polnych należała do ulubionych i najczęściej przygotowywanych tradycyjnych potraw w Łowickiem. Nosiła ona wtedy lokalną nazwę grusconki. Potrawa gotowana ze świeżych lub suszonych gruszek polnych znana była już w kuchni staropolskiej, nazywano ją garusem lub famułą. Pojawiły się jeszcze inne nazwy: pod Łodzią – gruscok, a w Brzezińskiem – pryta. Na przełomie XIX i XX wieku polewka gruszkowa zaczęła jednak powoli zatracać swą dawną popularność. Wtedy to pojawiło się nowe pogardliwe jej określenie – bryja, od którego powstało określenie bryjorze, którym nazywano niektóre rodziny, a nawet i całe wsie. Natomiast pamułą nazywana była zupa z suszonych owoców, którą gotowano w okolicach Strzyżowa w czasie okupacji i zaraz po wojnie. W niektórych domach taką pamułę jada się do dnia dzisiejszego. Do wykonania pamuły glinickiej potrzebne są suszone śliwki, gruszki, i jabłka. Wszystkie owoce razem nama się wieczorem, żeby były miękkie, a rano nastawia w garnku i gotuje. Na koniec podbija się mąką i słodką śmietaną w celu zagęszczenia zupy.
Zupy owocowe można robić z owoców świeżych – surowych, gotowanych lub z przetworów. Zupy z owoców surowych ze względu na dużą zawartość witamin w tych owocach mają o wiele większą wartość odżywczą niż zupy z owoców gotowanych. Do ich przyrządzania nadają się owoce, które można rozetrzeć lub przetrzeć przez sito, głównie owoce jagodowe. Zupy owocowe można robić z jednego rodzaju owoców lub kilku, łącząc owoce mniej aromatyczne z bardziej aromatycznymi. Zupy z owoców surowych sporządza się w lecie, natomiast zimą z owoców gotowanych. Do przyrządzenia tego rodzaju zup nadają się prawie wszystkie świeże lub suszone owoce. Owoce suszone trzeba przed gotowaniem dokładnie umyć, namoczyć w letniej wodzie na kilka godzin, a następnie ugotować w tej samej wodzie.
Do zup owocowych można podawać łazanki, makaron, kluski, pokrojony omlet, słodkie suchary, groszek ptysiowy, biszkopty i grzanki z chałki usmażonej na maśle i posmarowanej cukrem pudrem. Możemy je też przybrać świeżymi ziołami np. listkami mięty czy melisy.
Zupy owocowe są łatwe do przyrządzenia, smaczne i bardzo zdrowe.

Przykładowe przepisy na zupy owocowe:

 

Zupa z wiśni i borówek

dwa kisiele o smaku owocowym

gruszka obrana i pokrojona w kostkę

30 gram borówek amerykańskich

pół kilograma wiśni

litr wody

budyń waniliowy

śmietanka 30 % – 1/2 szklanki

cukier

makaron dowolny

Zagotować wodę, dodać wydrylowane wiśnie, gruszkę i borówki,  gotować około 15 minut, kisiel wymieszać z odrobiną wody i dodać do zupy, zagęścić budyniem wymieszanym ze śmietanką. Podawać z makaronem.

 

Bananowy krem


Składniki:
100 ml mleczka kokosowego, 100 ml mleka, 2 banany, sok z połowy pomarańczy, 1 łyżeczka cukru brązowego, 1 łyżka kaszy manny, kurkuma, cynamon, odrobina wanilii.
Przygotowanie: Oba rodzaje mleka zagotować z cynamonem, kurkumą i cukrem. Dodać banany i sok z pomarańczy. Zagęścić kaszą manną, chwilę pogotować. Zmiksować, przelać na talerz, posypać cynamonem i wanilią.

Bananowa na ostro

Składniki: 3-4 banany, 1 łyżka curry, 2 kostki bulionu, 1 pierś z kurczaka, 1 cebula, cytryna, sól, pieprz, gałka muszkatałowa, olej do smażenia.
Przygotowanie: Do bulionu wrzucić pokrojoną zeszkloną cebulę i pokrojone i podsmażone piersi z kurczaka. Gotować ok. 5 min., dodać pokrojone w plasterki banany. Gotować ok. 20 min., dodając curry. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną w kostkę cytrynę.

Bananowo-brzoskwiniowa

Składniki: 3-4 banany, 1 brzoskwinia, sok z 1 cytryny, 1/2 cebuli, 2 łyżki masła, 3 łyżki curry, 1 l wywaru warzywnego, 1/2 szklanki gęstej śmietany, tabasco lub chili, sól, szczypta cukru, 4-5 łyżek wiórków kokosowych, rodzynki (namoczone).
Przygotowanie: Cebulę pokroić i zeszklić na tłuszczu, dodać curry i trochę poddusić, zalać wywarem. Owoce zmiksować, dodać sok z cytryny, wymieszać z wywarem i zagotować. Doprawić do smaku śmietaną, tabasco, solą i cukrem. Posypać wiórkami kokosowymi i rodzynkami.

Truskawkowa szybka

Składniki: 0,5 kg truskawek, 1 l wody, 1 kisiel truskawkowy, cukier do smaku, owoce do przybrania.
Przygotowanie: Truskawki ugotować w osłodzonej wodzie. Kisiel rozrobić z małą ilością zimnej wody. Wlać kisiel do ugotowanych owoców ciągle mieszając, aż do zgęstnienia. Podawać z dowolnymi owocami. Smakuje na zimno i na ciepło.

Chłodnik truskawkowy

Składniki: 1/2 kg truskawek, 1/2 l białego wytrawnego wina, 1/2 szklanki słodkiej śmietany kremowej, 1/2 szklanki cukru pudru, sok z cytryny.
Przygotowanie: Do miksera włożyć truskawki, dodać cukier, śmietanę i zmiksować. Dodać wino, doprawić do smaku sokiem z cytryny. Rozlać do miseczek. Udekorować kleksem śmietany.

Truskawkowa z makaronem

Składniki: 1/2 kg truskawek, śmietana bądź jogurt naturalny, mąka, makaron, 2-3 goździki, sól, cukier.
Przygotowanie: Truskawki wrzucić do 2 l wody, dodać goździki i cukier do smaku. Pod koniec gotowania podbić śmietaną z mąką. Wszystko zagotować. Podawać z makaronem ugotowanym w osobnym garnku według instrukcji z opakowania.

Truskawkowa z kardamonem

Składniki: 1/2 kg truskawek, 1/2 l jogurtu naturalnego, 1/2 szklanki soku z pomarańczy, 2-3 łyżki cukru, 1/2 szklanki wody, 1/8 łyżeczki zmielonego kardamonu.
Przygotowanie: Zmiksować truskawki z jogurtem. Przełożyć do miski, dodać sok z pomarańczy, cukier, wodę oraz kardamon. Dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce przez godzinę. Przybrać truskawkami lub listkami mięty.

Brzoskwiniowy krem

Składniki: 5-6 dojrzałych brzoskwiń, pęczek szalotki, papryczka chili, gałązka rozmarynu, gałązka tymianku, liść laurowy, 10 ml półwytrawnego wina białego, 2 łyżki śmietany, 2 szklanki soku brzoskwiniowego, 1 łyżka masła do smażenia.
Przygotowanie: Brzoskwinie umyć, sparzyć, zdjąć skórkę i wyjąć pestki i zmiksować razem z chili i szalotką (pozostawić kilka zielonych). Masło rozgrzać na patelni, wrzucić papryczkę i cebulę, zeszklić. Dodać 1/3 szklanki wody, wino, wsypać rozmaryn, tymianek i liść laurowy, na końcu dołożyć zmiksowane brzoskwinie, dusić kilka minut. Dodać śmietanę, sok brzoskwiniowy i wszystko dokładnie wymieszać. Przed podaniem posypać szczypiorkiem. Najlepiej smakuje schłodzona.

Brzoskwiniowa z cynamonem

Składniki: 1/2 kg brzoskwiń, 1 litr wody, 2 łyżki soku cytrynowego, 2 łyżki cukru, laska cynamonu, 1 goździk, pieprz, sól do smaku, mięta
Przygotowanie: Sparzyć brzoskwinie we wrzącej wodzie, zdjąć skórkę, usunąć pestki i zmiksować. Skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem i odstawić na 20 min. do lodówki. Zagotować wodę z cynamonem, goździkami i przyprawami. Gotować przez chwilę na wolnym ogniu. Odstawić do ostygnięcia, przecedzić, wymieszać ze zmiksowanymi owocami. Wstawić do lodówki.

Brzoskwiniowa z pistacjami


Składniki: 4 dojrzałe brzoskwinie, 1 szklanka mleka, 1/2 szklanki śmietany, 2 łyżeczki wody z kwiatu pomarańczy, 1 łyżka cukru, 3 łyżki pistacji (niesolonych).

Przygotowanie: Sparzyć brzoskwinie we wrzącej wodzie, zdjąć skórkę, usunąć pestki i pokroić na kawałki. Dodać zimne mleko, cukier i wodę z kwiatu pomarańczy i wszystko wymieszać aż do uzyskania kremowej konsystencji. Przechowywać w lodówce około 30 min. Wlać schłodzony krem do garnka, dodać śmietanę i pistacje i gotować na małym ogniu 2 minuty. Wymieszać ze śmietaną. Posypać zielonymi pistacjami. Podawać natychmiast z małymi bezami.

Malinowa z miodem


Składniki:
1/2  kg malin, 1/2 łyżki posiekanej bazylii, 100 g miodu akacjowego, szklanka wody
Przygotowanie: W rondelku stopić miód, a następnie dodać maliny (odkładając kilka) i wodę. Doprowadzić do wrzenia i mieszać przez 5 min. Przecedzić, dodać bazylię i maliny w całości. Przechowywać 2 godziny w lodówce.

Malinowa z pomarańczą

Składniki: 1/2 kg malin, 1/2 szklanki soku pomarańczowego, 3 szklanki białego wytrawnego wina, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1/2 szklanki bitej śmietany, kilka plasterków pomarańczy.
Przygotowanie: Maliny opłukać, odłożyć kilka, a pozostałe zagotować w 1 l wody. Przecedzić lub przetrzeć przez sito. Przecier połączyć z sokiem pomarańczowym oraz cukrem i zaprawić mąką ziemniaczaną. Mieszając, chwilę pogotować na małym ogniu, aż zgęstnieje. Zupę schłodzić, wlać wino, wymieszać, wstawić na godzinę do lodówki. Przed podaniem przybrać śmietaną, malinami i plasterkiem pomarańczy.

Malinowa z makaronem

Składniki: 1/2 kg malin, 1 budyń waniliowy, 1 szklanka mleka, 1 cukier waniliowy, 3 łyżki cukru, 1 l wody, makaron.
Przygotowanie: Maliny zalać wodą, gotować 1/2 godziny, przestudzić chwilę i zmiksować. Budyń rozrobić w mleku, dodać do zmiksowanych, wrzących owoców. Dodać cukier waniliowy i zwykły. Gotować kilka minut. Podawać na ciepło.

Chłodnik jagodowy

Składniki: 1/2 kg jagód, 2 i 1/2 szklanki wody, 3 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 gwiazdka anyżu, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2 łyżeczki suszonej skórki pomarańczowej, 4-5 goździków, 1 łyżka octu balsamicznego, 4 pełne łyżki sera mascarpone, 3/4 szklanki mleka, garść bazylii, 1 jogurt naturalny.
Przygotowanie: Jagody zalać 1 szklanką wody, dodać cukier oraz wszystkie przyprawy. Zagotować, przykryć garnek pokrywą, a po 10 min. przetrzeć przez sito. Dodać 1 szklankę zimnej wody i ocet balsamiczny, ser mascarpone oraz mleko. Wymieszać i dobrze schłodzić. Do zimnej zupy wlać 3/4 jogurtu naturalnego i tylko delikatnie zamieszać. Posypać bazylią, udekorować jagodami i śmietaną.

Jagodowa z cynamonem

Składniki: 1/2 kg jagód, 2-3 łyżki cukru, kawałek cynamonu, 1-2 łyżeczki mąki pszennej, pół litra wody, kubek jogurtu
Przygotowanie: Jagody zalać wodą i gotować, aż popękają. Przetrzeć przez sito, zlać sok, wsypać cukier, wrzucić cynamon, 1/2 szklanki wody rozbić z masą, wlać do zupy, zagotować. Zdjąć z ognia i dodać 1/2 szklanki całych owoców. Ostudzić lub podawać na ciepło z jogurtem

Jagodowa z makaronem

Składniki: 1/2 kg jagód, cukier do smaku, 1/2 łyżki mąki pszennej (najlepiej graham), 4 łyżki śmietany, kilka kropel esencji waniliowej, makaron.
Przygotowanie: Jagody opłukać i zalać wodą i gotować aż puszczą sok. Dosłodzić do smaku, dodać esencję waniliową. Mąkę rozmieszać w 1/3 szklanki zimnej wody, dodać śmietanę, zahartować kilkoma łyżkami ciepłej zupy i wlać do garnka. Dobrze wymieszać. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.

Chłodnik jabłkowy

Składniki: 5 jabłek, 0,5 l wody, skórka z cytryny lub pigwa, cukier, imbir, śmietana, gałka muszkatołowa.
Przygotowanie: Masło rozpuścić dokładnie w dużym garnku, dodać pokrojone i obrane jabłka i dusić kilka minut. Wlać wodę i gotować na małym ogniu 20 min. Następnie dodać gałkę muszkatołową, skórkę cytrynową oraz sok z cytryny. Zaprawić kwaśną śmietaną i dobrze schłodzić. Podawać z groszkiem ptysiowym.

Jabłkowa z cynamonem

Składniki: 4-5 jabłek, 2-3 łyżki stołowe cukru, 1 kawałek cynamonu, 2 łyżki rodzynek, 1 łyżka kaszy mannej, 1 łyżeczka soku z cytryny.
Przygotowanie: Jabłka obrać i pokroić w plasterki. Zagotować 4 szklanki wody i wrzucić jabłka, rodzynki, cynamon i cukier. Gotować aż jabłka zmiękną. Wyrzucić cynamon i zagęścić zupę kaszką manną. Gotować mieszając. Po zdjęciu z ognia dodać sok z cytryny. Podawać na ciepło lub po schłodzeniu.

Jabłkowa z rumem

Składniki: 1 l wody, 3-4 jabłka, 2-3 łyżki syropu klonowego, 4-5 goździków, 2-3 cm kory cynamonowej, 60 ml białego rumu, szczypta soli, 1-2 łyżki kwaśnej śmietany.
Przygotowanie: Do garnka wlać wodę i wlać syrop. Jabłka pokroić w kostkę i dodać do wody wraz z goździkami i cynamonem. Gotować ok. 25-30 min. aż jabłka będą miękkie. Wyłowić z zupy goździki i cynamon, wlać rum i zmiksować. Gotować jeszcze przez ok. 10 min. Podawać z łyżką śmietany i wybranymi dodatkami.

Gruszkowa na słodko

Składniki: 1/2 l wody, 1/2 kg gruszek, 1/2 szklanki mąki pszennej, cukier, wanilia, sól, mleko.
Przygotowanie: Gruszki obrać i pokroić na ćwiartki, ugotować, lekko osłodzić. Przetrzeć przez sito. Mąkę zagnieść z wodą na twarde ciasto kluskowe i zetrzeć na tarce zacierki do gotującej się wody. Następnie wymieszać zacierki z musem gruszkowym, zalać gorącym mlekiem, doprawić solą i cukrem.

Gruszkowa z wanilią

Składniki: 1 l mleka, 1/2 kg gruszek, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 szklanka białego wytrawnego wina, 3 łyżki cukru, 1-2 jajka, 2-3 goździki, 1 laska wanilii, sól.
Przygotowanie: Gruszki obrać i pokroić. Zalać wodą, dodać goździki, wanilię, rozgotować. Przetrzeć przez sito i mus połączyć z mlekiem. Przyprawić solą i cukrem. Jajka roztrzepać z winem i mąką, wlać do wrzącej zupy i odstawić. Podawać z biszkoptami.

Chłodnik gruszkowy

Składniki: 1/2 kg gruszek, 2 łodygi selera naciowego, 10 dag sera rokpol, 3 szklanki bulionu warzywnego 1 szklanka śmietany, sok z 1/2 cytryny, sól do smaku.
Przygotowanie: Obrane, pokrojone w kostkę gruszki oraz plasterki selera zalać niewielką ilością wody i gotować ok. 15 min. Ochłodzić, zmiksować na gładki krem. Zagotować bulion, dodać gruszki oraz starty ser. Mieszając podgrzewać aż ser się stopi. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszać ze śmietaną.

Chłodnik wiśniowy

Składniki: ½ kg wiśni, ½ łyżki mąki kukurydzianej, 2-3 goździki, ½ łyżeczki cynamonu, cukier, 2-3 łyżki śmietany, orzechy pistacjowe.
Przygotowanie: Wiśnie umyć, osączyć. Zagotować ok. 1 litra wody, dodać cynamon, goździki, cukier i zagotować. Włożyć wiśnie, gotować jeszcze kilka minut, przecedzić, znowu zagotować na małym ogniu. Mąkę wymieszać z odrobiną zimnej wody, potem połączyć z zupą. Wstawić do lodówki na godzinę, dodać śmietanę, orzechy, wymieszać. Udekorować świeżymi owocami.

Wiśniowa z makaronem

Składniki: 1 kisiel o smaku wiśniowym, 1/2 kg wiśni, 1/2 szklanki cukru, cynamon, goździki, makaron lub groszek ptysiowy, 2 l wody.
Przygotowanie: Wiśnie wydrylować. Zalać 2 l gorącej wody, dodać goździki i cynamon. Gotować 15 min. i zmiksować. Dodać cukier. Kisiel rozprowadzić w 1/2 szklance zimnej wody. Dodać do zupy i zagotować. Wystudzić. Podawać z groszkiem ptysiowym lub makaronem.

Wiśniowa z kaszą manną

Składniki: 1/2 kg wiśni, 6 łyżek cukru, 1 szklanka mleka, 2-3 łyżki kaszy manny, 2-3 jajka, szczypta cukru waniliowego, szczypta cunamonu, 1 l wody.
Przygotowanie: Wiśnie zasypać 4 łyżkami cukru, zalać wodą, dodać cynamon i gotować. Do wrzącego mleka wsypać kaszkę i gotować 5 min.,ciągle mieszając. Kiedy ostygnie,wymieszać z żółtkami utartymi z dwiema łyżkami cukru na białą masę. Łyżeczką namaczaną we wrzątku nabierać porcje masy i kłaść kluseczki do gotującej się zupy. Białka ubić na sztywną pianę, wsypując pod koniec cukier waniliowy.

Wiśniowa z miodem

Składniki: 1 szklanka białego wytrawnego wina, 4 łyżki miodu wielkokwiatowego,  1/2 kg wiśni, sok z 1 cytryny, 1 szklanka śmietany, 2 łyżki wiśniówki, 1  łyżka cynamonu.
Przygotowanie: Wino wymieszać z miodem i mieszając, zagotować. Dodać wiśnie i gotować 5 min. Wiśnie zmiksować lub przetrzeć przez sito. Do zupy dodać sok cytrynowy i schłodzić. Śmietanę dodać z wiśniówką do schłodzonej zupy. Ewentualnie dodać miodu do smaku. Zupę przykryć i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Podawać ze śmietaną i cynamonem.

Cytrynowa z kurczakiem

 

Składniki: 1 i 1/2 l bulionu  drobiowego, 1 cała cytryna,  kawałki kurczaka, 4 plasterki cytryny, 1 łyżeczka mąki, cukier, sól, biały pieprz.
Przygotowanie: Zetrzeć skórkę z cytryny i zagotować ją z bulionem. Mąkę rozprowadzić małą ilością zimnej wody, wlać do zupy i gotować ok. 3 min. Dodać sok wyciśnięty z cytryny, przyprawić solą, cukrem i pieprzem. Do każdej porcji zupy włożyć plasterek cytryny i kawałki kurczaka. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo lub z grzankami.

Cytrynowa z ryżem

Składniki: 1 l przegotowanej wody, 1/2 szklanki soku z cytryny, 1 cebula, 3 łodygi selera naciowego, 1 marchewka, 1/4 łyżeczki utłuczonych nasion kolendry, 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu i anyżku, 2-3 żółtka, sok i skórka otarta z cytryny, 2 łyżki oliwy, sól.
Przygotowanie: Rozgrzać oliwę i usmażyć na niej cebulę, seler i marchewkę. Dodać kolendrę, pieprz i anyżek. Smażyć ciągle mieszając i wlać wodę. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować 30-40 min. pod przykryciem. Przecedzić przez sito i wlać sok z cytryny. Ubić żółtka z sokiem i skórką z cytryny, rozcieńczyć 2 łyżkami wywaru. Wlać i podgrzewać, stale mieszając, aż zupa zgęstnieje. Podawać z ryżem.

Cytrynowa z pieczarkami

Składniki: 1 duże udko kurczaka, 5 szklanek wywaru z warzyw, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 1/3 szklanki ryżu, 10 pieczarek, 1/4 szklanki soku z cytryny, 1 łyżeczka imbiru, odrobina sosu tabasco, 2 łyżki posiekanego koperku, sól.
Przygotowanie: Zagotować wywar z warzyw, włożyć udko, opłukany ryż i posiekaną cebulę. Gotować na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Wyjąć udko z garnka, pokroić na małe kawałki. Kapelusze pieczarek pokroić na ćwiartki i wraz z mięsem wrzucić do zupy. Dodać sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Gotować jeszcze kilka minut. Na talerzu posypać zupę koperkiem.

Malinowo-porzeczkowa


Składniki:
 25 dag malin, 25 dag czarnych porzeczek, 1 szklanka śmietany, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 4 łyżki cukru, 1 paczka cukru waniliowego, 2 szklanki mleka.
Przygotowanie: Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić kilkoma łyżkami zimnego mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem, do wrzątku wlać mąkę mieszając. Gdy zawrze odstawić, ostudzić. Owoce przebrać, opłukać, rozgotować i przetrzeć. Przecier połączyć ze śmietaną i mlekiem, dodać cukier waniliowy, wymieszać.

Zupa wieloowocowa

Składniki1/2 kg truskawek, 10 dag czarnych jagód, 10 dag agrestu, 10 dag malin, 10 dag cukru, cukier waniliowy, gożdziki, cynamon, 1 l wody.
PrzygotowanieOwoce przebrać, usunąć szypułki, opłukać. Zagotować 1 litr wody z cukrem waniliowym i przyprawami. Na wrzątek wrzucić owoce i gotować 3-5 min. Rozgotowane owoce przetrzeć przez sito. Podawać z grzankami lub kluseczkami na ciepło lub na zimno.

Zobacz również:

  1. Co można zrobić z czereśni?
  2. Truskawki – odmiany i przepisy
  3. Najlepsze dania z truskawek i maseczki
  4. Przepisy na różne desery z czereśniami

 

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Zupy owocowe – różne przepisy z sezonowych owoców

  1. avatar Jola Poznan pisze:

    uwielbiam zupy owocowe, zwykle robię jagodową z makaronem:)

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Czy depilatory laserowe do uż. domo…
Miałam kiedys taki depilator ;) Ahh te czasy ;) Bolało ;) Dzisiaj jednak wolę...
Ile już udało Wam się schudnąć?…
Wasze wpisy napełniły mnie optymizem, że dam radę zrzucić nieco kilogramów.Szukam fajnego programu...
Dieta podczas karmienia piersią
Niestety przytyłam znacząco po ciąży, jeszcze karmię mojego bobaska i szukam jakieś dobrej...
Onko-bieg
Dla mnie lepsze są inicjatywy, z których kobiety chore na raka wynoszą jakąś...