URODA I ZDROWIE

Co można zrobić z czereśni?

11 czerwca 2018, dodał: Joanna Bąk

Trudno sobie wyobrazić bardziej zmysłowy owoc niż czereśnie. Błyszczące i apetyczne, są na pewno wielką konkurencją dla truskawek, a wiele osób twierdzi, że są smaczniejsze i dużo bardziej orzeźwiające. Czas przyjrzeć się im z bliska.

Owoce czereśni pojawiają się zazwyczaj na przełomie maja i czerwca. Można cieszyć się nimi przez około półtora miesiąca. Nie tylko zachwycają kolorem i kuszą smakiem, lecz mają w sobie też sporo witamin, takich jak witamina A, która ma zbawienny wpływ na nasz wzrok, skórę, włosy i paznokcie. Są również bogate w witaminy z grupy B (B1, B2, B5, B6, B12) i witaminę C, która oczyszcza organizm i dba o naszą odporność. Warto także pamiętać o zawartych w nich minerałach, takich jak potas, fosfor, czy magnez.

Jedzenie czereśni w ramach przekąski to świetne rozwiązanie podczas odchudzania. Są one niskokaloryczne, dlatego często stosuje się je podczas diet. Regulują przemianę materii i wspomagają działanie układu pokarmowego. Ponadto są uwielbiane przez dzieci. Ich wygląd i słodki smak zachęca do jedzenia tych owoców nawet największych niejadków i fanów słodyczy. Osoby starsze także mogą czerpać korzyści z jedzenia czereśni, gdyż dzięki nim mogą uchronić się przed artretyzmem i miażdżycą.

Czereśnie nadają się na dżemy, konfitury, soki, desery, a nawet nalewki. Jedynym mankamentem tych wspaniałych owoców są przykre „niespodzianki”, które można napotkać podczas jedzenia – larwy much, czyli małe, białe robaczki. Można się ich pozbyć wsadzając czereśnie na około pół godziny do wody przed spożyciem.

Przykładowe przepisy:

Pierogi z czereśniami

500 g czereśni

1 jajko

2,5 szklanki mąki pszennej

pół szklanki przegotowanej wody

6 łyżek cukru

łyżka oleju

szczypta soli

Z jajka, mąki i przegotowanej wody wyrób ciasto. Z czereśni usuń ogonki, następnie umyj i wydryluj je. Przekrój je na pół i zasyp cukrem. Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Wytnij z niego kółka, np. przy użyciu szklanki. Nałóż czereśniowy farsz i sklej brzegi. Gotuj we wrzącej, osolonej wodzie z łyżką oleju do miękkości, przez około 2 minuty.

Tarta czereśniowa

500 g czereśni

cukier waniliowy

200 g mąki pszennej

200 g masła

1 żółtko

2 łyżki zimnej wody

szczypta soli

tłuszcz do formy

1 budyń o smaku śmietankowym

450 ml mleka

4 łyżeczki cukru

Rozprowadź galaretkę w 300 ml wrzącej wody, a następnie schłodź ją. Z cukru waniliowego, mąki pszennej, 100 g masła i żółtka zagnieć ciasto, podlewając wodą w razie potrzeby. Zawiń je w folię i włóż na około 30 min do lodówki. Formę do tarty posmaruj tłuszczem, włóż do niej rozwałkowane ciasto, nakłuj je w kilku miejscach. Wstaw formę do nagrzanego do 180 stopnia piekarnika. Piecz przez około 20 minut. Następnie wyjmij formę i ostudź ciasto. W międzyczasie ugotuj budyń z cukrem, masłem i mąką pszenną. Po przestudzeniu wyłóż masę na ciasto. Umyj, wydryluj i osusz czereśnie. Ułóż je na masie budyniowej. Podawaj po schłodzeniu.

 

Zupa czereśniowa

600 g czereśni

półtora litra wody

pół szklanki śmietany

łyżeczka mąki ziemniaczanej

100 g cukru

goździki

cynamon

Czereśnie umyj, wydryluj i zalej wrzątkiem. Dodaj przyprawy i gotuj. Przetrzyj na jednolitą masę. Wymieszaj śmietanę z mąką i cukrem, dodaj do czereśni. Gotuj przez chwilę. Ostudź i wstaw do lodówki. Podawaj na zimno.

Zobacz również:

  1. Przepisy na różne desery z czereśniami

  2. Czas na zupy owocowe

  3. Truskawki – odmiany i przepisy

  4. Najlepsze dania z truskawek i maseczki

  5. Tarta z mascarpone i czereśniami


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Co można zrobić z czereśni?

  1. avatar Justyna pisze:

    właśnie zajadam się czereśniami!! :o)

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Baza pod lakier- czy jej używacie?
Na zniszczone paznokcie to mogę polecić mnóstwo odżywek czy olejków na skórki...
Plamki na paznokciach
Wydaje mi się, że najlepiej rozejrzeć się wśród odżywek, ceny są bardzo niskie,...
wzmocnienie paznokci
Mi najbardziej pasują kosmetyki do paznokci w sam raz na moją kieszeń, a jakość...
Rozdwajająca się płytka
Pozostaję wierna odżywkom , moja szybko wzmacnia paznokcie, nie podrażnia i ma naturalny mleczny...