Tarta z mascarpone i czereśniami
300 g mąki
100 g cukru
2 żółtka
2 łyżki smietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko
2 łyżki cukru
2 białka ubite z łyżką cukru
dodatkowo : 250 g czereśni
Przygotowanie:
Masło miksujemy z mąką,cukrem,proszkiem do pieczenia,żółtkami i śmietaną.Potem wyrabiamy rękami ciasto na gładką masę. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na minimum 30 min.
Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia
Piekarnik podgrzewamy do 200 stopni.
Formę wykładamy ciastem dość cienko i równomiernie.
Nakłuwamy widelcem.
Pieczemy ok 20 min do przyrumienienia.
Studzimy.
Żółtko miksujemy z cukrem do uzyskania białej masy. Dodajemy serek i miksujemy.Dodajemy delikatnie ubite białka i mieszamy łyżką.
Masę wykładamy na ciasto i układamy na niej przepołowione czereśnie.
Chłodzimy w lodówce minimum godzinę,a najlepiej 2 żeby masa zrobiła się zwarta