Sorbet jest nisko- lub wręcz beztłuszczową alternatywą dla lodów. Sorbet to starszy brat lodów. W pierwotnej postaci składał się z wody i owoców, ale można spotkać się także z sorbetami z dodatkiem mleka czy likierów.
W skład sorbetu może wchodzić też napar z mięty lub herbaty albo alkohol, który obniża temperaturę mrożenia, co czyni strukturę deseru bardziej delikatną. Nie należy jednak mylić sorbetu z szerbetem. Na Wyspach Brytyjskich nazywa się tak musujący proszek, znany w niektórych kręgach jako „oranżadka”. W Stanach Zjednoczonych z kolei sherbet to lody owocowe z niewielką zawartością mleka. Poziom tłuszczu mlecznego nie przekracza w nich 3%, w przeciwnym razie określa się je mianem ice cream. We Francji tak rozumiany szerbet ukrywa się pod mianem sorbet laitier, co oznacza po prostu „sorbet mleczny”.
Legenda głosi, że sorbet wynaleziony został w pierwszym wieku naszej ery przez rzymskiego cesarza Nerona. Rozkazał on ponoć sprowadzać z wysokich gór śnieg, który podczas uczt mieszano z miodem i winem. Inne podanie wskazuje znanego podróżnika, Marco Polo, jako tego, który w XIII wieku sprowadził recepturę na mrożony deser z Chin. Katarzyna Medycejska, wielka miłośniczka sorbetu, zabrała go ze sobą do Francji, kiedy przyszło jej poślubić Księcia Orleanu i opuścić Włochy. Początków tej potrawy upatruje się też niekiedy na Bliskim Wschodzie, gdzie słowem charbet lub szerbet określa się napój ze słodzonego soku owocowego rozcieńczonego wodą. Jego nazwa podobna w wielu językach pochodzi właśnie od arabskiego „sherbet”. Z krajów Północnej Afryki sorbet przywędrował na włoską Sycylię i to na niej właśnie nauczono się otrzymywać niską temperaturę podczas przygotowywania sorbetu, wykorzystując do tego procesu miksturę z soli morskiej i pyłu z wulkanu Etna. Rzecz jasna zamrażalki i lodówki nie były wówczas jeszcze znane.
Legenda głosi, że sorbet wynaleziony został w pierwszym wieku naszej ery przez rzymskiego cesarza Nerona. Rozkazał on ponoć sprowadzać z wysokich gór śnieg, który podczas uczt mieszano z miodem i winem. Inne podanie wskazuje znanego podróżnika, Marco Polo, jako tego, który w XIII wieku sprowadził recepturę na mrożony deser z Chin. Katarzyna Medycejska, wielka miłośniczka sorbetu, zabrała go ze sobą do Francji, kiedy przyszło jej poślubić Księcia Orleanu i opuścić Włochy. Początków tej potrawy upatruje się też niekiedy na Bliskim Wschodzie, gdzie słowem charbet lub szerbet określa się napój ze słodzonego soku owocowego rozcieńczonego wodą. Jego nazwa podobna w wielu językach pochodzi właśnie od arabskiego „sherbet”. Z krajów Północnej Afryki sorbet przywędrował na włoską Sycylię i to na niej właśnie nauczono się otrzymywać niską temperaturę podczas przygotowywania sorbetu, wykorzystując do tego procesu miksturę z soli morskiej i pyłu z wulkanu Etna. Rzecz jasna zamrażalki i lodówki nie były wówczas jeszcze znane.
W każdym bądź razie sorbet w dalszym ciągu ma swoich fanów bo jak w upalne lato oprzeć się temu pysznemu, orzeźwiającemu owocowemu deserowi… Dziś sorbet podaje się niekiedy między poszczególnymi daniami dla oczyszczenia podniebienia i przygotowania go na nowe doznania smakowe.
Do jego przygotowania można wykorzystać zarówno maszynkę do lodów jak i przygotować go bez jej użycia – wystarczy miksować parę razy mikserem podczas procesu zamrażania.
Do jego przygotowania można wykorzystać zarówno maszynkę do lodów jak i przygotować go bez jej użycia – wystarczy miksować parę razy mikserem podczas procesu zamrażania.
Sorbet jogurtowy
Składniki:
– 3 białka z jajek
– 3 łyżki cukru
– kubeczek jogurtu naturalnego
– wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Białka ubić mikserem z cukrem na sztywną pianę. Dodawać po łyżce jogurtu i wiórki i mieszać. Włożyć do foremki i zmrozić. Mieszać kilkakrotnie w trakcie zamrażania.
Sorbet z melona
Składniki:
– 700 g obranego ze skórki i oczyszczonego z nasion melona
– 150 ml wody
– 150 ml cukru (można dać mniej, jeśli melon jest wyjątkowo dojrzały i słodki)
– sok z połowy cytryny
– 3 łyżki wódki
– 150 ml wody
– 150 ml cukru (można dać mniej, jeśli melon jest wyjątkowo dojrzały i słodki)
– sok z połowy cytryny
– 3 łyżki wódki
Przygotowanie:
Przygotować syrop z wody i cukru, ostudzić. Do ostudzonego dodać sok z cytryny, zamieszać. Zmiksować melona, dodać do niego trzy łyżeczki wódki. Dodatek alkoholu sprawi, że sorbet nie stwardnieje „na kamień” podczas zamrażania. Melonowe pure zmieszać z syropem z cukru i cytryny. Włożyć do zamrażalnika. Miksować lub mieszać podczas zamrażania.
Sorbet z papai
Składniki:
– 1/2 owocu papai (700-1000 g)
– 130 g drobnego cukru
– 130 g drobnego cukru
– kilka truskawek
– sok wyciśnięty z dwóch cytryn
– szczypta soli
– 50 ml wody
– sok wyciśnięty z dwóch cytryn
– szczypta soli
– 50 ml wody
Przygotowanie:
Z papai wyjąć pestki, obrać ją i pokroić. Zmiksować owoce z pozostałymi składnikami – jeśli masa jest bardzo gęsta, można dodać wody. Masę przełożyć do pojemnika lub maszynki do lodów. Mrozić kilka godzin. Od czasu do czasu mieszać, by sorbet się równo mroził.
Sorbet winogronowy
Składniki:
– 1/2 kg ciemnych winogron
– kilka łyżek pudru
– 1/2 szklanki wody
– sok z 1 cytryny
– kilka łyżek pudru
– 1/2 szklanki wody
– sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
Rozgnieść winogrona, przetrzeć przez sitko. Całość dokładnie wymieszać i zamrozić, a następnie spulchnić.
Sorbet z granatów
Składniki:
– 225 ml syropu miętowego
– 450 ml soku z granatów
– 225 ml soku z pomarańczy
– cukier waniliowy
– garść świeżych malin
– świeża mięta do ozdoby
Przygotowanie:
Wymieszać wszystkie soki, zmiksować z malinami i cukrem. Zamrozić, od czasu do czasu mieszając.
Sorbet mango z imbirem
Składniki:
– 55 g cukru
– 375 ml wody
– 2 mango o wadze 600 g (przed obraniem)
– 2 łyżki soku z cytryny
– 2 łyżeczki posiekanego kandyzowanego imbiru
– 2 białka
– 375 ml wody
– 2 mango o wadze 600 g (przed obraniem)
– 2 łyżki soku z cytryny
– 2 łyżeczki posiekanego kandyzowanego imbiru
– 2 białka
Przygotowanie:
Na ogniu rozpuścić cukier w wodzie i gotować, aż powstanie syrop. Ostudzić. Zmiksować syrop, miąższ mango, sok z cytryny i imbir. Przełożyć do pojemnika i zamrozić. Zmiksować zmrożony sorbet z białkami jajek i ponownie zamrozić.
Sorbet cytrynowy
Składniki:
– 10 cytryn
– 40 ml zimnej wody
– 40 dag cukru
Przygotowanie:
Cytryny umyć, sparzyć i osuszyć. Z ośmiu cytryn odkroić czapeczki, wydrążyć łyżeczką miąższ i przetrzeć go przez sitko. Zimną wodę z cukrem doprowadzić do wrzenia i gotować ok. minuty. Odstawić do ostudzenia. Z pozostałych cytryn otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Sok i otartą skórkę połączyć z syropem i włożyć do zamrażarki na ok. 4 h.
Sorbet z kiwi
Składniki:
– 60 dag owoców kiwi
– 1 szklanka cukru
– 50 ml likieru miętowego lub pomarańczowego
– 1 białko
– pół łyżeczki soku cytrynowego
– 300 ml wody
– 1 owoc kiwi (obrany i pokrojony w cienkie plasterki)
– kilka listków mięty lub melisy do dekoracji
– 1 szklanka cukru
– 50 ml likieru miętowego lub pomarańczowego
– 1 białko
– pół łyżeczki soku cytrynowego
– 300 ml wody
– 1 owoc kiwi (obrany i pokrojony w cienkie plasterki)
– kilka listków mięty lub melisy do dekoracji
Przygotowanie:
Wodę z cukrem zagotować i mieszać do rozpuszczenia się cukru. Owoce z, przetrzeć przez sito. Przetarty mus połączyć z syropem. Wlać likier miętowy, wymieszać. Białka wyjąć z lodówki, wymieszać z sokiem z cytryny. Ubić mikserem na pianę i dodać do musu. Wstawić do zamrażalnika na 3 godz. Mieszać. /za: www.kobieta.interia.pl/.
Sorbet z truskawek
Składniki:
– 250 g truskawek
– 125 ml wody
– 80 g cukru
– sok z 1/2 cytryny
– odrobina pieprzu
– 3 listki żelatyny
– 3 listki żelatyny
Przygotowanie:
Truskawki zmiksować i przetrzeć przez sito. Wodę zagotować, wymieszać z cukrem i żelatyną a następnie przestudzić. Wymieszać syrop z truskawkami, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotową masę zamrozić w sorbetierze albo wstawić do zamrażalnika i miksować co jakieś pół godziny aż będzie jasnoróżowy.
Sorbet cytrynowy z tymiankiem
Składniki:
– 1 szklanka cukru
– 1 i 1/2 szklanki wody
– 2 gałązki świeżego tymianku
– 1 i 1/2 szklanki soku z cytryny
Przygotowanie:
Wodę zagotować, wymieszać z cukrem. Wystudzić. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Wstawić do zamrażalnika na 3 godz. Mieszać.
Sorbet arbuz-pitaja
Składniki:
– pół małego arbuza
– pół owocu pitaja
– cukier do smaku
– woda
Przygotowanie:
Wodę zagotować, wymieszać z cukrem. Przestudzoną zmiksować z owocami. Gotową masę zamrozić w sorbetierze albo wstawić do zamrażalnika i miksować co jakieś pół godziny aż będzie gotowy.
Sorbet z jeżyn
Składniki:
– 400 ml wody
– 250 g jeżyn
– 2 cytryny
– 125 g naturalnego jogurtu bez cukru
– 200 g cukru
– 250 g jeżyn
– 2 cytryny
– 125 g naturalnego jogurtu bez cukru
– 200 g cukru
Przygotowanie:
Przygotować syrop z wody i cukru. Odstawić i ostudzić. Do ostudzonego syropu dodać sok z dwóch cytryn, zamieszać. Owoce zmiksować na pure, wymieszać z jogurtem. Dodać syrop z wody, cukru i sok cytrynowy. Włożyć do zamrażalnika i po około 2 godzinach zmiksować mikserem, czynność powtórzyć jeszcze 2-3 razy. Wyciągnąć z zamrażalki na pół godziny przed podaniem i raz jeszcze zmiksować.
Sorbet limonkowy z bazylią
Składniki:
– 1/2 szklanki cukru
– 1/2 szklanki wody
– 1/2 szklanki soku z limonki
– 15 liści świeżej bazylii
Przygotowanie:
Wodę zagotować, wymieszać z cukrem. Odstawić do ostudzenia. Dodać pozostałe składniki i zmiksować. Przełożyć do pojemnika i zamrozić.
Sorbet z lawendy
Składniki:
– 3-4 kwiaty świeżej lawendy
– sok z 4 limonek
– 100-150 ml likieru Blue Curacao
– 200-250g kostek lodu
– cukier puder do smaku,
– świeża melisa do dekoracji
Przygotowanie:
Lawendę zaparzyć we wrzącej wodzie (200-250 ml). Ostudzić, wycisną kwiaty i usunąć z wywaru. Dodać pozostałe składniki, zmiksować w blenderze. Chłodzić w zamrażarce (ok. 4 godz.), mieszając od czasu do czasu. Przełożyć do pucharków, udekorować melisą. /za: http://www.konkurs.almamarket.pl/.
Sorbet z dyni
Składniki:
– miąższ bez pestek z połowy dyni
– 1 i 1/2 szklanki soku pomarańczowego
– 30 dag cukru
– sok z 1 limonki
– 2 łyżki likieru pomarańczowego
Przygotowanie:
Miąższ z dyni przetrzeć przez sito. Zmiksować z pozostałymi składnikami. Dodać likier. Włożyć do zamrażalnika i po około 2 godzinach zmiksować mikserem, czynność powtórzyć jeszcze 2-3 razy.
Sorbet z jagód
Składniki:
– 2 szklanki przebranych czarnych jagód
– 1/2 szklanki cukru
– 1/2 szklanki wody
– 1 szklanka soku z pomarańczy
– 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Jagody wsypać do garnka, dodać pozostałe składniki, zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu trzymać na małym płomieniu 10 minut. Wystudzić, oziębić w lodówce. Przelać do metalowego pojemnika, wstawić do zamrażalnika do czasu aż masa zestali się (nie powinna być całkowicie zamrożona). Wyjąć z zamrażalnika, zmiksować w malakserze lub ubijać mikserem na gładką masę. Przełożyć do metalowego pojemnika, wstawić do zamrażalnika na co najmniej 4 godziny lub na noc.
Sorbet brzoskwiniowy
Składniki:
– 5-6 dojrzałych, słodkich brzoskwiń
– 50 ml likieru morelowego
– 200 ml wina musującego
– ok. 150 g cukru (do smaku)
– 1 łyżka cukru pudru
– sok z 1 cytryny
– 50 ml likieru morelowego
– 200 ml wina musującego
– ok. 150 g cukru (do smaku)
– 1 łyżka cukru pudru
– sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
Brzoskwinie sparzyć, zdjąć skórkę, przekroić na połowy, usunąć pestki i pokroić na małe kawałki. Przełożyć do miski, dodać sok z cytryny, likier i całość zmiksować. Ze szklanki wody i cukru ugotować syrop, wystudzić. Syrop i wino musujące wlać do masy, następnie dodać cukier puder i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do metalowego pojemnika i odstawić na 3 godziny do zamrażalnika. Co 30 minut należy zamarzającą masę dokładnie zmiksować. Na 10 minut przed podaniem, spulchnić mikserem.
Sorbet herbaciany
Składniki:
– 1/2 filiżanki herbaty
– 1 filiżanka wody
– 2 filiżanki mleka
– kilka łyżek słodkiej śmietanki
– 1 filiżanka cukru
– szczypta soli
– kilka łyżek soku z limonki
Przygotowanie:
Herbatę zaparzać ok. 5 minut. Dodać mleko i słodką śmietankę. Cukier, sól i sok z cytryny wymieszać w oddzielnym naczyniu i dolać do tego herbatę. Przelać do pojemnika i wstawić do zamrażarki, od czasu do czasu mieszać.
Zobacz również:
-
Jak samemu zrobić pyszne lody?
-
Herbaty mrożone – przepis na upalne lato
-
Koktajle owocowe: dużo przepisów
-
Kawa mrożona – przepisy na chłodne napoje kawowe
-
Chłodniki – różne przepisy na gorące lato