Podczas ciepłych, słonecznych dni warto sięgnąć po napoje na bazie mrożonej herbaty. Ugaszą pragnienie skuteczniej niż napoje gazowane.Latem przygotujmy herbatę w nowej, mrożonej odsłonie. Pomysłów na jej wykorzystanie jest wiele. Wystarczy do zaparzonego naparu dodać owoce, kostki lodu czy sok i orzeźwiający napój gotowy. Herbaty z dodatkiem owoców, soków owocowych i aromatów stanowią doskonała bazę do sporządzania letnich kompozycji pozwalając na eksperymentowanie ze smakami, zapachami i kolorami.
Samodzielnie przygotowana mrożona herbata jest zdrowszą alternatywą dla słodzonych, butelkowanych napojów, gdyż nie zawiera składników chemicznych i oparta jest na naturalnych komponentach – owocach, sokach, które sami dodajemy. Przygotowując napój warto skoncentrować się na wysokiej jakości wodzie, z której przygotowujemy herbatę, np. stosując świeżo filtrowaną wodę. Warto też kontrolować zwartość cukru. Dodatkowo dzięki esencjonalnemu naparowi z liści herbaty, domowa „ice tea” zachowuje wszystkie zdrowotne właściwości herbaty oraz jej prawdziwy, wyczuwalny smak.
Odpowiednio zaparzona herbata, jest podstawą takiego napoju. Wydobycie aromatu gwarantuje dobra herbata i świeżo gotowana wcześniej przefiltrowana woda oraz odpowiednia temperatura do przygotowania wywaru – 100 st. C. Używamy trzech do pięciu torebek herbaty (jeśli chcemy otrzymać 1 litr mrożonej herbaty, parzymy 300 ml esencji, a następnie dodajemy 700 ml lodu). Herbatę najlepiej zaparzać jest w oddzielnym naczyniu, aby uzyskać mocniejszy aromat. Esencję słodzi się zaraz po zalaniu wrzątkiem. Herbatę studzi się bardzo gwałtownie, gdyż herbata stygnąc – mętnieje. Najlepiej włożyć ją do naczynia wypełnionego lodem.
Zaparzyć mocną herbatę, posłodzić. Odczekać około 10 min. i dodać napój cytrynowy. Wymieszać. Pokroić cytryny i wrzucić do herbaty. Dodać aromaty i lód.
Mieszankę ziół zalać 8 szklankami wody i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, ok. 10 min. Pozostawić na kolejne 30 min., wyjąć gałązki, dosłodzić miodem. Dodać lód ozdobić świeżymi listkami.
– 3/4 szklanki cukru
– 4 szklanki soku pomarańczowego
– sok z 2 cytryn
– 4 szklanki napoju imbirowego typu Ginger Ale
– 1 pomarańcza (plasterki)
– 1 cytryna (plasterki)
Zaparzyć mocną herbatę, posłodzić. Odczekać około 10 min. i dodać napój oraz sok pomarańczowy. Wymieszać. Dodać sok z cytryn. Pokroić cytryny i pomarańczę i wrzucić do herbaty. Dodać lód.
Rumiankowo-lewandowa Iced Tea
– 1 szklanka liści świeżej mięty (lub 8 torebek)
– 2 łyżeczki liści lawendy ogrodowej
– 1 i 1/2 łyżeczki rumianku (lub 4 torebki)
Zalać zioła 8 szklankami wody, zagotować. Pozostawić na 30 min. do zaparzenia. Wyjąć zioła. Ostudzić. Dodać lód i podawać.
Zielona Iced Tea z mumio
– 2 torebki herbaty zielonej
– 1 łyżeczka miodu lipowego
– mumio (shilajit)
Zaparzyć zieloną herbatę. Gdy będzie jeszcze ciepła (ale nie gorąca) dodać troszkę mumio (najczęściej dostępne formy to saszetki lub tabletki) i miodu, wymieszać dokładnie. Przechowywać w lodówce, ok. 30 min. dzięki czemu stanie się jeszcze bardziej ożeźwiająca. Podawać z lodem.
Arbuzowo-bazyliowa Iced Tea
– 8 szklanek wody
– 8 torebek herbaty
– 1/8 małego arbuza, pociętego w trójkąty
– 1 brzoskwinia/nektarynka pokrojona w kostkę
– gałązka świeżej bazylii,
– cukier do smaku
Zaparzyć mocną herbatę, posłodzić. Dodać listki bazylii. Odczekać około 10 min. Wyjąć bazylię. Wymieszać. Ostudzić. Przelać do szklanek. Dodać brzoskwinie, arbuza i lód. Ozdobić bazylią.
Jabłkowo-cynamonowa Iced Tea
– 1 i 1/2 szklanki gotującej wody
– 3 torebki wysokogatunkowej herbaty cynamonowej
– 3 torebki wysokogatunkowej herbaty jabłkowej
– 3 łyżki stołowe cukru
– 1 i 1/2 szklanki schłodzonej wody (najlepiej mineralnej)
– 1 szklanka soku winogronowego
– 2 łyżki stołowe soku z cytryny
– gazowana woda mineralna, schłodzona
W dużym naczyniu zalać torebki z herbatą gotującą wodą, przykryć i zostawić do naciągnięcia na ok. 5 minut. Następnie usunąć torebki, dodać cukier i dokładnie połączyć. Schłodzić. Do dzbanka wlać herbatę, chłodną wodę oraz soki. Dokładnie połączyć. Podawać w wypełnionych lodem szklankach z dodatkiem niewielkiej ilości gazowanej wody mineralnej i owocami jabłka i/lub lemonki w plasterkach.
Jabłkowa Iced Tea
– 400 ml wody
– 2 łyżeczki herbaty
– 1 małe jabłko
– 100 ml klarownego soku jabłkowego
– kostki lodu i sok cytrynowy
Wodę krótko zagotować, zalać herbatę i odczekać 10 minut do naciągnięcia. Następnie odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Jabłka umyć, usunąć pestki i pokroić na drobne cząstki. Skropić sokiem cytrynowym, a następnie włożyć do soku jabłkowego. Sok jabłkowy z cząstkami jabłek wlać do 2 wysokich szklanek. Napój dopełnić herbatą. Na zakończenie dodać kilka kostek lodu.
W dużym pojemniku z przykrywką umieścić torebki z herbatą, miętę oraz 5 szklanek gotującej wody. Zostawić do naciągnięcia na około pół godziny. W mniejszym pojemniku połączyć cukier z 3 szklankami gotującej wody, mieszając, dopóki się nie rozpuści. Do płynu dodać sok cytrynowy oraz sok pomarańczowy. Z zaparzonej herbaty usunąć torebki oraz miętę, po czym dodać mieszankę soków z cukrem. Mieszać aż całość się połączy. Schłodzić w lodówce. Przecedzić. Podawać w szklankach wypełnionych lodem.
Jaśminowa Iced Tea
– 4 szklanki gotującej wody
– 4 łyżeczki wysokogatunkowej liściastej herbaty zielonej jaśminowej
– niepełna szklanka brązowego cukru (można zastąpić białym lub miodem), do smaku
– 1 szklanka mineralnej wody gazowanej
Rozpuścić cukier w 3/4 szklanki wody, gotować ostrożnie, dopóki nie otrzymamy syropu. Odstawić do wystygnięcia. Zaparzyć zieloną herbatę jaśminową w pozostałej wodzie, zostawić do naciągnięcia na około 6 minut. Przelać herbatę przez gazę lub specjalne sitko w celu usunięcia fusów, zostawić do ostygnięcia. Połączyć syrop z herbatą w dzbanku. Mieszać dokładnie, aż oba składniki dobrze się połączą. Dodać mineralną wodę gazowaną. Całość dobrze schłodzić. Podawać w szklankach wypełnionych lodem. Można ozdobić korą cynamonową, plastrami cytryny bądź gałązkami mięty.
Waniliowa Iced Tea z kardamonem
– 2 szklanki świeżej herbaty
– mała łyżeczka kardamonu
– połówka torebki cukru waniliowego
– kostki lodu,
– cukier i cytryna (w plasterkach) Cukier waniliowy i kardamon rozpuścić w herbacie, dodać cukru wedle uznania i ostudzić. Uśmiech Maharani jest herbacianym „drinkiem”, ponieważ zwykle jest serwowany w wysokich szklankach, wypełnionych do połowy lodem i pływającym plasterkiem cytryny na powierzchni.
Mleczna Iced Tea
– 4 szklanki wody
– 1/3 szklanki wysokogatunkowej herbaty liściastej – 1/3 szklanki cukru
– 1/3 szklanki mleka kondensowanego Wysypać herbatę na złożoną poczwórnie gazę, umieścić na naczyniu, w którym będziemy parzyć herbatę. Można także skorzystać ze specjalnego sitka do herbaty. Doprowadzić wodę do wrzenia, po czym przelać herbatę wodą do uzyskania żądanego koloru naparu (średnio 4 razy). Odstawić herbatę do wystygnięcia. Połączyć z pozostałymi składnikami. Wypełnić szklanki pokruszonym lodem, uzupełnić mieszanką mleka z cukrem do mniej więcej połowy wysokości szklanki, po czym ostrożnie wlać schłodzoną herbatę na mleko, co zdecydowanie podnosi smak napoju.
– 16 szklanek wody
– 4 cytryny
– 360 ml soku pomarańczowego
– 2 niepełne szklanki cukru (do smaku)
– pokruszony lód
Doprowadzić wodę z miętą do wrzenia. Dodać torebki herbaty. Przykryć i zostawić pod przykryciem do naciągnięcia. Wyjąć torebki z herbatą. Dodać sok pomarańczowy, sok z cytryn oraz cukier. Wymieszać. Dodać wody tyle, by zyskać 4 l napoju. Przelać przez gazę lub specjalne sitko w celu usunięcia mięty i miazgi. Można podawać na zimno (na kostkach lodu) lub na gorąco.
Zielona Iced Tea z miodem
– 1 saszetka Zielonej herbaty ekspresowej
– 1 łyżeczka miodu
– sok z połowy cytryny
– plasterek cytryny do dekoracji (przed dodaniem należy sparzyć skórkę cytryny wrzątkiem)
– kostki lodu
Zaparzyć herbatę w 200 ml wody przez około 3 minuty. Dodać sok z cytryny oraz miód, całość ostudzić i wstawić na dwie godziny do lodówki. Napój podawać w wysokich szklankach, z dodatkiem kostek lodu i plasterka cytryny.
Czerwona Iced Tea
– 4 saszetki herbaty z kawałkami owoców
– cukier do smaku
– woda mineralna
– maliny, listki mięty
Herbatę zaparzyć w 1 litrze wody, dosłodzić do smaku. Napar przelać do foremek do lodu, zamrozić. Herbaciane kostki lodu wsypać do dzbanka, zalać wodą mineralną. Dekorować truskawkami, listkami świeżej mięty.
Jeżynowa Iced Tea
– 8 saszetek herbaty z owoców leśnych
– owoce jeżyny
– sok z limonki
– gałązka świeżej lawendy
– cukier do smaku
– lód
Herbaty zaparzyć w ? litra wody każdą, dosłodzić do smaku, schłodzić. Dzbanek wypełnić pokrojonymi w kostkę owocami i kostkami lodu, zalać naparem z herbaty.
Owocowa Iced Tea
– 3 saszetki herbaty Czarnej Brzoskwiniowej
– 3 saszetki herbaty cytrynowej
– pokrojone w kostkę owoce: cytryny, pomarańcze, mandarynki,
Herbaty zaparzyć osobno, dosłodzić do smaku, schłodzić. Dzbanek wypełnić pokrojonymi w kostkę owocami i kostkami lodu, zalać naparem z herbaty.
Czerwona cytrynowa Iced Tea
– 3 torebki herbaty czerwonej – 2 cytryny
– sok z 1 cytryny
– opcjonalnie kilka listków świeżej mięty
– cukier do smaku
Torebki herbaty zalewamy szklanką wrzątku i słodzimy według uznania. Napar przelewamy do dzbanka z przegotowaną wodą i schładzamy. Dodajemy sok z jednej cytryny. Dwie pozostałe cytryny sparzamy, kroimy w plastry i dodajemy do herbaty (opcjonalnie z listkami świeżej mięty). Przelewamy do wysokich szklanek i dorzucamy kostki lodu.
Truskawkowa Iced Tea
– 3 truskawki (mogą być mrożone), – herbata czarna,
– sok z cytryny,
– miód,
Do szklanki nalać 60% herbaty, potem wrzucić truskawki i dodać sok z cytryny i miód. Schłodzić. Na końcu, przed podaniem dodać kostki lodu.
Wiśniowa Iced Tea z melisą
– 4 torebki herbaty owocowej
– 2 łyżki cukru
– 4 łyżki soku wiśniowego
– opcjonalnie owoce wiśni i listki melisy do dekoracji
Torebki herbaty zaparzyć w ok. 500 ml wrzątku. Doprawić cukrem do smaku. Dodać sok wiśniowy i wymieszać. Schłodzić. Podawać z lodem.
Owoce dokładnie wyszorować i pokroić na cienkie plasterki razem ze skórką. Włożyć do salaterki, posypać cukrem i zalać mocną herbatą. Pozostawić do następnego dnia. Przecedzić i rozlać do szklanek. Podawać schłodzoną z lodem.