Herbaty mrożone – przepisy na lato

1 lipca 2021, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Podczas ciepłych, słonecznych dni warto sięgnąć po napoje na bazie mrożonej herbaty. Ugaszą pragnienie skuteczniej niż napoje gazowane.Latem przygotujmy herbatę w nowej, mrożonej odsłonie. Pomysłów na jej wykorzystanie jest wiele. Wystarczy do zaparzonego naparu dodać owoce, kostki lodu czy sok i orzeźwiający napój gotowy. Herbaty z dodatkiem owoców, soków owocowych i aromatów stanowią doskonała bazę do sporządzania letnich kompozycji pozwalając na eksperymentowanie ze smakami, zapachami i kolorami.

herbaty mrożone na lato

Samodzielnie przygotowana mrożona herbata jest zdrowszą alternatywą dla słodzonych, butelkowanych napojów, gdyż nie zawiera składników chemicznych i oparta jest na naturalnych komponentach – owocach, sokach, które sami dodajemy. Przygotowując napój  warto skoncentrować się na wysokiej jakości wodzie, z której przygotowujemy herbatę, np. stosując świeżo filtrowaną wodę. Warto  też kontrolować zwartość cukru. Dodatkowo dzięki esencjonalnemu naparowi z liści herbaty, domowa „ice tea” zachowuje wszystkie zdrowotne właściwości herbaty oraz jej prawdziwy, wyczuwalny smak.

Odpowiednio zaparzona herbata, jest podstawą takiego napoju. Wydobycie aromatu gwarantuje dobra herbata i świeżo gotowana  wcześniej przefiltrowana woda oraz odpowiednia temperatura do przygotowania wywaru –  100 st. C. Używamy trzech do pięciu torebek herbaty (jeśli chcemy otrzymać 1 litr mrożonej herbaty, parzymy 300 ml esencji, a następnie dodajemy 700 ml lodu). Herbatę najlepiej zaparzać jest w oddzielnym naczyniu, aby uzyskać mocniejszy aromat. Esencję słodzi się zaraz po zalaniu wrzątkiem. Herbatę studzi się bardzo gwałtownie, gdyż herbata stygnąc – mętnieje. Najlepiej włożyć ją do naczynia wypełnionego lodem.

Cytrynowo-migdałowa Iced Tea

 
– 10 torebek czarnej herbaty
– 4 szklanki gotowanej wody
– 2 litry gazowanego napoju cytrynowego typu lift
– 1 łyżka cukru
– 2 cytryny (plasterki)
– 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
– 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
Zaparzyć mocną herbatę, posłodzić. Odczekać około 10 min. i dodać napój cytrynowy. Wymieszać. Pokroić cytryny i wrzucić do herbaty. Dodać aromaty i lód.

Ziołowa Iced Tea

 
– 2 gałązki świeżej werbeny cytrynowej
– 1 gałązka trawy cytrynowej
Ziołowa Iced Tea– 1 gałązka świeżego estragonu
– 8 łyżeczek miodu
– 8 szklanek wody
 
Mieszankę ziół zalać 8 szklankami wody i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, ok. 10 min. Pozostawić na kolejne 30 min., wyjąć gałązki, dosłodzić miodem. Dodać lód ozdobić świeżymi listkami.

Ziołowa Iced Tea z miodem

 
– 2 herbaty mięty (ekspresowe torebki)
– 2 herbaty rumianku (ekspresowe torebki)
– 2 łyżki miodu
– 4 szklanki wody
 
Wodę zagotować, zalać wrzątkiem herbaty ziołowe. Dodać miód, wymieszać. odczekać 15 min. Wyjąć torebki. Dodać lód.

Pomarańczowo-imbirowa Iced Tea

 
– 4 szklanki wody
Pomarańczowo-imbirowa Iced Tea– 8 łyżeczek herbaty Earl Grey Tea
– 3/4 szklanki cukru
– 4 szklanki soku pomarańczowego
– sok z 2 cytryn
– 4 szklanki napoju imbirowego typu Ginger Ale
– 1 pomarańcza (plasterki)
– 1 cytryna (plasterki)
Zaparzyć mocną herbatę, posłodzić. Odczekać około 10 min. i dodać napój oraz sok pomarańczowy. Wymieszać. Dodać sok z cytryn. Pokroić cytryny i pomarańczę i wrzucić do herbaty. Dodać lód.

Rumiankowo-lewandowa Iced Tea


– 1 szklanka liści świeżej mięty (lub 8 torebek)
Rumiankowo-lewandowa Iced Tea– 2 łyżeczki liści lawendy ogrodowej
– 1 i 1/2 łyżeczki rumianku (lub 4 torebki)
Zalać zioła 8 szklankami wody, zagotować. Pozostawić na 30 min. do zaparzenia. Wyjąć zioła. Ostudzić. Dodać lód i podawać.

Zielona Iced Tea z mumio

– 2 torebki herbaty zielonej
– 1 łyżeczka miodu lipowego
– mumio (shilajit)
 
Zaparzyć zieloną herbatę. Gdy będzie jeszcze ciepła (ale nie gorąca) dodać troszkę mumio (najczęściej dostępne formy to saszetki lub tabletki) i miodu, wymieszać dokładnie. Przechowywać w lodówce, ok. 30 min. dzięki czemu stanie się jeszcze bardziej ożeźwiająca. Podawać z lodem.

Arbuzowo-bazyliowa Iced Tea

 
– 8 szklanek wody
Arbuzowo-bazyliowa Iced Tea– 8 torebek herbaty
– 1/8 małego arbuza, pociętego w trójkąty
– 1 brzoskwinia/nektarynka pokrojona w kostkę
– gałązka świeżej bazylii,
– cukier do smaku
Zaparzyć mocną herbatę, posłodzić. Dodać listki bazylii. Odczekać około 10 min. Wyjąć bazylię. Wymieszać. Ostudzić. Przelać do szklanek. Dodać brzoskwinie, arbuza i lód. Ozdobić bazylią.

Jabłkowo-cynamonowa Iced Tea


– 1 i 1/2 szklanki gotującej wody
– 3 torebki wysokogatunkowej herbaty cynamonowej
– 3 torebki wysokogatunkowej herbaty jabłkowej
– 3 łyżki stołowe cukru
– 1 i 1/2 szklanki schłodzonej wody (najlepiej mineralnej)
– 1 szklanka soku winogronowego
– 2 łyżki stołowe soku z cytryny
– gazowana woda mineralna, schłodzona
 
W dużym naczyniu zalać torebki z herbatą gotującą Jabłkowo-cynamonowa herbata mrożonawodą, przykryć i zostawić do naciągnięcia na ok. 5 minut. Następnie usunąć torebki, dodać cukier i dokładnie połączyć. Schłodzić. Do dzbanka wlać herbatę, chłodną wodę oraz soki. Dokładnie połączyć. Podawać w wypełnionych lodem szklankach z dodatkiem niewielkiej ilości gazowanej wody mineralnej i owocami jabłka i/lub lemonki w plasterkach.

Jabłkowa Iced Tea

 
– 400 ml wody
– 2 łyżeczki herbaty
– 1 małe jabłko
– 100 ml klarownego soku jabłkowego
– kostki lodu i sok cytrynowy
 
Wodę krótko zagotować, zalać herbatę i odczekać 10 minut do naciągnięcia. Następnie odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Jabłka umyć, usunąć pestki i pokroić na drobne cząstki. Skropić sokiem cytrynowym, a następnie włożyć do soku jabłkowego. Sok jabłkowy z cząstkami jabłek wlać do 2 wysokich szklanek. Napój dopełnić herbatą. Na zakończenie dodać kilka kostek lodu.

Miętowa Iced Tea


– 5 szklanek wrzącej wody
– 4 torebki wysokogatunkowej herbaty
miętowa herbata mrożona– 10 gałązek świeżej mięty
– 3 szklanki wrzącej wody
– 1/2 szklanki cukru
– 2/3 szklanki świeżego soku cytrynowego
– 1/3 szklanki świeżego soku pomarańczowego
 
W dużym pojemniku z przykrywką umieścić torebki z herbatą, miętę oraz 5 szklanek gotującej wody. Zostawić do naciągnięcia na około pół godziny. W mniejszym pojemniku połączyć cukier z 3 szklankami gotującej wody, mieszając, dopóki się nie rozpuści. Do płynu dodać sok cytrynowy oraz sok pomarańczowy. Z zaparzonej herbaty usunąć torebki oraz miętę, po czym dodać mieszankę soków z cukrem. Mieszać aż całość się połączy. Schłodzić w lodówce. Przecedzić. Podawać w szklankach wypełnionych lodem.

Jaśminowa Iced Tea


– 4 szklanki gotującej wody
– 4 łyżeczki wysokogatunkowej liściastej herbaty zielonej jaśminowej
– niepełna szklanka brązowego cukru (można zastąpić białym lub miodem), do smaku
– 1 szklanka mineralnej wody gazowanej
 
Rozpuścić cukier w 3/4 szklanki wody, gotować jaśminowa herbata mrożonaostrożnie, dopóki nie otrzymamy syropu. Odstawić do wystygnięcia. Zaparzyć zieloną herbatę jaśminową w pozostałej wodzie, zostawić do naciągnięcia na około 6 minut. Przelać herbatę przez gazę lub specjalne sitko w celu usunięcia fusów, zostawić do ostygnięcia. Połączyć syrop z herbatą w dzbanku. Mieszać dokładnie, aż oba składniki dobrze się połączą. Dodać mineralną wodę gazowaną. Całość dobrze schłodzić. Podawać w szklankach wypełnionych lodem. Można ozdobić korą cynamonową, plastrami cytryny bądź gałązkami mięty.

Waniliowa Iced Tea z kardamonem


– 2 szklanki świeżej herbaty
– mała łyżeczka kardamonu
– połówka torebki cukru waniliowego
– kostki lodu,
– cukier i cytryna (w plasterkach)

Cukier waniliowy i kardamon rozpuścić w herbacie, dodać cukru wedle uznania i ostudzić. Uśmiech Maharani jest herbacianym „drinkiem”, ponieważ zwykle jest serwowany w wysokich szklankach, wypełnionych do połowy lodem i pływającym plasterkiem cytryny na powierzchni.

Mleczna Iced Tea


– 4 szklanki wody
– 1/3 szklanki wysokogatunkowej herbaty liściastej
herbata mrozona z mlekiem– 1/3 szklanki cukru
– 1/3 szklanki mleka kondensowanego

Wysypać herbatę na złożoną poczwórnie gazę, umieścić na naczyniu, w którym będziemy parzyć herbatę. Można także skorzystać ze specjalnego sitka do herbaty. Doprowadzić wodę do wrzenia, po czym przelać herbatę wodą do uzyskania żądanego koloru naparu (średnio 4 razy). Odstawić herbatę do wystygnięcia. Połączyć z pozostałymi składnikami. Wypełnić szklanki pokruszonym lodem, uzupełnić mieszanką mleka z cukrem do mniej więcej połowy wysokości szklanki, po czym ostrożnie wlać schłodzoną herbatę na mleko, co zdecydowanie podnosi smak napoju.

Miętowo-pomarańczowa Iced tea


– garść świeżej mięty
– 8 torebek wysokogatunkowej herbaty
– 16 szklanek wody
– 4 cytryny
– 360 ml soku pomarańczowego
– 2 niepełne szklanki cukru (do smaku)
– pokruszony lód
 
Doprowadzić wodę z miętą do wrzenia. Dodać torebki miętowo-pomarańczowa herbata mrozonaherbaty. Przykryć i zostawić pod przykryciem do naciągnięcia. Wyjąć torebki z herbatą. Dodać sok pomarańczowy, sok z cytryn oraz cukier. Wymieszać. Dodać wody tyle, by zyskać 4 l napoju. Przelać przez gazę lub specjalne sitko w celu usunięcia mięty i miazgi. Można podawać na zimno (na kostkach lodu) lub na gorąco.

Zielona Iced Tea z miodem

 
– 1 saszetka Zielonej herbaty ekspresowej
– 1 łyżeczka miodu
– sok z połowy cytryny
– plasterek cytryny do dekoracji (przed dodaniem należy sparzyć skórkę cytryny wrzątkiem)
– kostki lodu
 
Zaparzyć herbatę w 200 ml wody przez około 3 minuty. Dodać sok z cytryny oraz miód, całość ostudzić i wstawić na dwie godziny do lodówki. Napój podawać w wysokich szklankach, z dodatkiem kostek lodu i plasterka cytryny.

Czerwona Iced Tea

 
– 4 saszetki herbaty z kawałkami owoców
– cukier do smaku
– woda mineralna
– maliny, listki mięty

Herbatę zaparzyć w 1 litrze wody, dosłodzić do smaku. Napar przelać do foremek do lodu, zamrozić. Herbaciane kostki lodu wsypać do dzbanka, zalać wodą mineralną. Dekorować truskawkami, listkami świeżej mięty.

Jeżynowa Iced Tea

 
– 8 saszetek herbaty z owoców leśnych
– owoce jeżyny
jeżynowa herbata mrożona– sok z limonki
– gałązka świeżej lawendy
– cukier do smaku
– lód
 
Herbaty zaparzyć w ? litra wody każdą, dosłodzić do smaku, schłodzić. Dzbanek wypełnić pokrojonymi w kostkę owocami i kostkami lodu, zalać naparem z herbaty.

Owocowa Iced Tea

 
– 3 saszetki herbaty Czarnej Brzoskwiniowej
– 3 saszetki herbaty cytrynowej
– pokrojone w kostkę owoce: cytryny, pomarańcze, mandarynki,
 
Herbaty zaparzyć osobno, dosłodzić do smaku, schłodzić. Dzbanek wypełnić pokrojonymi w kostkę owocami i kostkami lodu, zalać naparem z herbaty.

Czerwona cytrynowa Iced Tea


– 3 torebki herbaty czerwonej
czerwona herbata cytrynowa– 2 cytryny
– sok z 1 cytryny
– opcjonalnie kilka listków świeżej mięty
– cukier do smaku
 
Torebki herbaty zalewamy szklanką wrzątku i słodzimy według uznania. Napar przelewamy do dzbanka z przegotowaną wodą i schładzamy. Dodajemy sok z jednej cytryny. Dwie pozostałe cytryny sparzamy, kroimy w plastry i dodajemy do herbaty (opcjonalnie z listkami świeżej mięty). Przelewamy do wysokich szklanek i dorzucamy kostki lodu.

Truskawkowa Iced Tea

 
– 3 truskawki (mogą być mrożone),
truskawkowa herbata mrożona– herbata czarna,
– sok z cytryny,
– miód,
Do szklanki nalać 60% herbaty, potem wrzucić truskawki i dodać sok z cytryny i miód. Schłodzić. Na końcu, przed podaniem dodać kostki lodu.

Wiśniowa Iced Tea z melisą


– 4 torebki herbaty owocowej
– 2 łyżki cukru
– 4 łyżki soku wiśniowego
– opcjonalnie owoce wiśni i listki melisy do dekoracji
 
Torebki herbaty zaparzyć w ok. 500 ml wrzątku. Doprawić cukrem do smaku. Dodać sok wiśniowy i wymieszać. Schłodzić. Podawać z lodem.

Grejpfrutowa Iced Tea

 
– 6 grejpfrutów lub szklanka soku grejpfrutowego
– 5 szklanek czarnej herbaty
– 4 łyżki cukru
 
Owoce dokładnie wyszorować i pokroić na cienkie plasterki razem ze skórką. Włożyć do salaterki, posypać cukrem i zalać mocną herbatą. Pozostawić do następnego dnia. Przecedzić i rozlać do szklanek. Podawać schłodzoną z lodem.
grejprutowa herbata mrozona
Materiały polskie:
www.kobieta.dlastudenta.pl, www.naturaherbaty.pl, kobietamag.pl, www.ahmadtea.pl.

Zobacz również:

  1. Kawa mrożona – przepisy na chłodne napoje kawowe

  2. Chłodniki – różne przepisy na gorące lato

  3. Wiosenne pasty kanapkowe

  4. Faszerowane pomidory na zimno