Kolorowe drinki na karnawał

29 grudnia 2019, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Przygotuj chłodne, kolorowe drinki na gorącą, karnawałową imprezę. Aby dodać napojom finezji można udekorować szklanki i kieliszki listkami mięty, kwiatami, cytryną lub wisienką. Wykorzystaj też akcesoria do drinków takie jak: kolorowe mieszadełka i kostki lodu.


Drinki czy inaczej koktajle to popularne dziś w klubach, na prywatkach czy domowych imprezach słodkie mieszanki alkoholi i różnorodnych dodatków: soków, owoców, ziół. Ich kompozycje to kwestia umiejętnego łączenia składników. Koktajl alkoholowy uzyskiwany jest przez połączenie różnych rodzajów alkoholi, płynów niebędących alkoholem, dodatków w postaci specyficznych przypraw i substancji barwnikowych. Nauka o napojach mieszanych czyli miksologia, rozróżnia napoje mieszane zimne i gorące, alkoholowe i bezalkoholowe. Dzielą się one z kolei na napoje małe, czyli short drinki, których porcja waha się w granicach 60-100 ml oraz na napoje duże long drinki, których porcja przekracza 100 ml i może dochodzić do 250 ml i więcej. Fizzy to jedna z najsłynniejszych rodzin koktajli. Pierwsza drukowana wzmianka o nich pochodzi z opublikowanej w 1887 roku książki Jerryego Thomasa, „Bartender’s Guide” (Przewodnik Barmana), gdzie Thomas przedstawia 6 przepisów na te koktajle. Najbardziej charakterystyczną i wspólną cechą całej grupy tych orzeźwiających koktajli, jest połączenie soku z cytryny (lub limonki) oraz wody gazowanej. Poncz to natomiast mrożony lub gorący napój alkoholowy pochodzący z Indii. W oryginalnej wersji przygotowywano go z pięciu składników: herbaty, cukru, cytryny i dowolnego owocu oraz wina. Dziś najczęściej sporządza się go z herbaty, cukru, przypraw, owoców, soków owocowych oraz alkoholu (rumu lub wódki), a czasem z samego rumu i soku. Poncze to mieszane napoje alkoholowe, najczęściej korzenne, przygotowywane od razu dla większej liczby osób i podawane w wazie. Napój ten jest popularny we Włoszech, Hiszpanii i Francji. Wiadomo, że mieszanki alkoholowe doskonale znane były już w XVI wieku świadczy o tym angielska książka kucharska z 1540 roku, która zawiera przepis na napój z dodatkiem liści mięty pieprzowej. Inne porady dotyczyły sporządzenia ponczu (Anglicy przywieźli je z dalekich Indii). Amerykanie w XVI wieku popijali znany do dziś Egg-Nogg (rum z ubitym jajem i cukrem oraz śmietanką). W San Francisco powstała nawet osobna książka kucharska napisana przez Jerry’ego Thomasa, zawierająca ponad 300 receptur na drinki. Była to słynna „The Vivants’ Companion or How to mix„. Naturalnym było, że przepisy na kolorowe trunki szybko trafiły do Europy, gdzie na początku XX wieku amerykańskie koktajle robiły zawrotną karierę w pospolitych pubach i na salonach takich jak Savoy w Londynie. Polski też nie ominęła moda na te intrygujące alkoholowe mieszanki i na bazie zagranicznych receptur miksolodzy przygotowywali własne, nie mniej wyszukane i smaczne. Przygotowywane na bazie czystej lub gatunkowej wódki mają tradycyjny, lub przeciwnie egzotyczny smak. Wszystko zależy od dodanych do alkoholu składników.
W okresie karnawału każdy z nas może pobawić się w miksologa i sporządzić zaskakujące mieszanki. Kilka przepisów, które urozmaicą każdą imprezę, podaję poniżej.

Poncz z szampanem

Składniki:
– 1 butelka szampana lub musującego wina
– 1 łyżka syropu cukrowego
– 4 łyżki soku z cytryny
– 2 łyżki soku z pomarańczy
– kliny limonki.
Przygotowanie:
Potłuczony lód wsypać do wysokiego kieliszka, dodać sok z cytryny, pomarańczy i syrop cukrowy. Całość  dopełnić zimnym szampanem. Na koniec wrzucić limonki.

Spritzer z białego wina

Składniki:
– 100 ml białego wina
– 50 ml zimnej gazowanej wody
– kilka kostek lodu
– cytryna do dekoracji.
Przygotowanie:
Do schłodzonej szklanki od wina lub typu highball włożyć kostki lodu i wlać wino oraz wodę gazowaną. Udekorać klinami cytryny.

Tequila Sunrise

Składniki:
– 1/3 białej tequili
– 2/3 soku pomarańczowego
– porcja grenadyny.
Inne proporcje:
– 50 ml białej tequili
– 20 ml grenadiny lub syropu z malin
– sok pomarańczowy do uzupełnienia
Przygotowanie:
Drink należy szykować w wysokich szklankach. Do nich, na kostki lodu, wlewać kolejno tequilę i  sok pomarańczowy – te składniki należy wymieszać łyżeczką. Później, obowiązkowo na końcu, drink delikatnie uzupełniamy porcją grenadyny. Podawać niewymieszane. Zamieszać przed wypiciem.
Największym grzechem przy spożywaniu tequila sunrise jest picie jej przez słomkę. To klasyczny drink o niezwykłym wyglądzie. Swój niepowtarzalny smak zawdzięcza właściwym proporcjom smaków tequili, soku pomarańczowego i grenadyny.

Kiwi koktajl

Składniki:
– 1 dojrzały owoc kiwi
– 1 kieliszek wódki
– 1 kieliszek białego rumu
– 2 łyżki syropu kiwi
– woda mineralna – ilość potrzebna do uzupełnienia szklanki.
Przygotowanie:
Kiwi obrać ze skórki i zmiksować dokładnie w blenderze na gładką, jednolitą masę. Do kieliszka, ewentualnie wysokiej szkanki wlać wódkę, dodać do niej syrop kiwi i zmiksowany owoc kiwi, a następnie uzupełnić szklankę gazowaną wodą mineralną i wszystko wymieszać łyżką lub mieszadełkiem do drinków. W zależności od pojemności naczynia stosować dowolne proporcje. Także ilość wódki zależy od upodobań – można dodać więcej, jeśli lubi się mocne drinki. Znajdujące się w kiwi pesteczki sprawiają, że drink nie jest tak słodki, ale nabiera cierpkawego posmaku. Do drinka można dorzucić kilka kostek lodu.

Brzoskwiniowy mus

Składniki:
– 400 g brzoskwiń świeżych lub z puszki
– 4 kiwi
– 0,5 szklanki soku z dyni
– 1 l soku brzoskwiniowego
– 1 l soku cytrynowego
– sok z cytryny
– kostki lodu.
Przygotowanie:
Świeże brzoskwinie zalać wrzątkiem, przelać zimną wodą, zdjąć skórkę. Brzoskwinie z puszki odsączyć z syropu, pokroić na cząstki. Kiwi obrać, przepołowić, pokroić na cienkie plasterki. Owoce zalać sokiem z cytryny, odstawić na godzinę. Zmiksować na jednolity mus z kostkami lodu. Do musu wlać soki i ewentualnie odcedzony syrop z brzoskwiń. Podawać schłodzony.

Poncz marchwiowy

– 40 ml rumu Bacardi Black
– 40 ml soku jabłkowego z cynamonem
– 20 ml świeżego soku z marchwi
– 10 ml soku z limonki
– 10 ml syropu klonowego
– 1 łyżeczka barowa świeżego soku z imbiru.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać w shakerze przez ok. 7 sekund. Przelać do kieliszka koktajlowego.

Koktajl kokosowy

Składniki:
– 50 ml Vermouth Bianco
– 10 ml jasnego rumu
– 40 ml soku ananasowego
– 30 ml mleczka kokosowego
– kruszony lód
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać w shakerze i przelać do kieliszka, którego brzeg dekorujemy kokosem i owocami.

Koktajl kokosowo-ananasowy

Składniki:
– 60 ml soku ananasowego
– 1/2 tabliczki białej czekolady
– 80 ml białego rumu
– 80 ml likieru kokosowego
– 20 ml mleczka kokosowego.
Przygotowanie:
Wlać sok ananasowy do rondelka i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Ostudzić. Następnie dolać rum oraz likier kokosowy. Przed podaniem schłodzić.

Fizz cytrynowy

Składniki:
– 40 ml Vermouth Bianco
– 20 ml wódki
– tonic
– plasterki cytryny
– lód w kostkach.
Przygotowanie:
Szklankę wypełnić dużymi kostkami lodu, jednocześnie układając w niej skórki cytryny. Nalać wódkę i Vermouth Bianco, a następnie uzupełnić tonikiem.

Gorzka cytrynowa

Składniki:
– 20 ml wódki Żołądkowej Gorzkiej białej
– sok z wyciśniętej cytryny
– dopełnienie – Sprite
– kostki lodu
– cząstki cytryny.

Przygotowanie:

Szklankę wypełnić dużymi kostkami lodu, jednocześnie układając w niej skórki cytryny. Nalać wódkę, a następnie uzupełnić Spritem.

Fizz porzeczkowy

Składniki:
– 1 i 1/2 szklanki wina porzeczkowego
– 1 i 1/2 szklanki szampana
– 2 szklanki wody sodowej
– kostki lodu.
Przygotowanie:
Wino porzeczkowe wlać do kieliszków, włożyć po kilka kawałków lodu, uzupełnić szampanem i wodą sodową.

Szampan Royale

Składniki:
– 10 ml Creme de Cassis
– 90 ml szampana
Przygotowanie:
Do kieliszka wlewamy likier i dopełniamy szampanem.

Koktajl Karambola 1

Składniki:
– 200 ml martini
– 100 ml soku z marakui
– 50 ml wody gazowanej
– 4 kostki lodu
– 1 karambola.
Przygotowanie:
Schłodzone martini i sok z marakui przelać do shakera, dodać wodę gazowaną i dokładnie wymieszać. Przygotować szklanki do drinków, wrzucić lód i owoce i zalać zawartością shakera. Całość udekorować karambolą.

Koktajl Karambola 2

Składniki:
– 30 ml wódki cytrynowej
– 20 ml Vermouth Bianco
– 10 ml ginu
– 10 ml soku z limonki
– owoce karamboli
– lód
– sok winogronowy do uzupełnienia.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wlewamy po kolei do szklanki typu long wypełnionej lodem i owocami.

Fizz truskawkowy

Składniki:
– 200 ml pół słodkiego różowego wina (schłodzonego)
– 40 ml syropu truskawkowego
– woda mineralna gazowana
–  truskawki.
Przygotowanie:
Do dwóch kieliszków rozlać wino (po połowie). Dolać po 20 ml syropu truskawkowego. Uzupełnić do pełna gazowaną wodą mineralną. Do każdego kieliszka włożyć przekrojone na ćwiartki truskawki.

Poncz truskawkowy

Składniki:
– 30 ml wódki waniliowej
– 2 łyżki soku truskawkowego
– 5 ml grenadiny
– owoce truskawek
– 20 ml wody mineralnej.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze z lodem i przelać do kieliszka koktajlowego. Dopełnić wodą, wrzucić owoce truskawki.

Martini z melonem

Składniki:
– 70 ml Martini
– 1 melon
– 30 ml Midori (likier z melona)
– 1-2 listki mięty – świeże liście
Przygotowanie:
Wyciąć małe kuleczki z melona (5 kuleczek) lub małe kwadraciki, następnie wrzucić je do kieliszka. Martini oraz Midori wymieszać w shakerze i przelać do kieliszka. Można dodać lodu. Przyozdobić melonem lub miętą.

Gorzka z melonem

Składniki:
– 20 ml wódki Żołądkowa Gorzka z Miętą
– 20 ml likieru melonowego
– 20 ml soku ze świeżej cytryny
– 50 ml soku jabłkowego
– woda mineralna.
Przygotowanie:
Uzupełnić szklankę kruszonym lodem. Wódkę, likier melonowy, sok ze świeżej cytryny i sok jabłkowy wlać do shaker’a z lodem. Wymieszać i przelać zawartość do szklanki. Dopełnić wodą. Udekorować melonem i miętą.

Koktail ziołowy 1

Składniki:
– 40 ml białego rumu
– 1 limonka
– 1 łyżeczka cukru trzcinowego
– 80 ml wody
– pietruszka i mięta – świeże liście
– lód.
Przygotowanie:
Listki mięty oraz ćwiartkę limonki delikatnie rozgnieść, aby mięta i limonka puściły nieco soku i aromatu. Zalać odrobiną rumu. Zlać do szklanki. Dodać cukier trzcinowy oraz ewentualnie odrobinę soku z limonki. Pokruszyć lód i wrzucić do szklanki. Dodać rum oraz wodę. Przyozdobić liśćmi zielonej pietruszki.

Koktajl ziołowy 2

Składniki:
– 50 ml soku z natki pietruszki (zrobiony własnoręcznie)
– 50 ml soku z cytryny (zrobiony własnoręcznie)
– 35 ml wody mineralnej (zimnej) do wyrobienia soku z natki
– 40 ml wódki czystej
– 1 łyżka cukru do wyrobienia soku pietruszki.
Przygotowanie:
Sok z pietruszki i limonki zalać wódką. Dodać wodę.

Koktajl z owocami

Składniki:
– 40 ml czystej wódki
– 40 ml czerwonego wina
– 20 ml campari
– plasterki pomarańczy
– wisienka koktajlowa
– skórki owoców do dekoracji.
Przygotowanie:
Do szklanki włożyć owoce, dodać campari, następnie wino i zimną wódkę. Przybrać skórką pomarańczy.

Wino z owocami

Składniki:
– 4 duże pomarańcze
– sok z 2 pomarańczy
– sok z ananasa
– butelka czerwonego wytrawnego wina
– 100 ml rumu
– 10 dag cukru.
Przygotowanie:
Z miąższu pomarańczy usunąć wszystkie białe błony, pokroić w cienkie plasterki. Zalać połową szklanki soku z ananasa, sokiem z pomarańczy, cukrem, winem i rumem podgrzewać, mieszając. Poncz z owocami przelać do kieliszków. Udekorować spiralkami skórek pomarańczy.
Dodała: Marta