Nie przepadasz za noworocznym szampanem? Sięgnij po mieszankę wybuchową: drinki z szampanem! W połączeniu z sokami, napojami i innymi alkoholami, drinki z szampanem smakują naprawdę wybornie i…niepozornie. Należy więc dawkować je bardzo ostrożnie.
Wszystkie podane w przepisie składniki należy dokładnie wymieszać, następnie rozlać do przygotowanych wcześniej szklanek, po czym do każdej wrzucić po pięć kostek lodu.
Unsofacto
Składniki: – ½ kg truskawek
– szampan
– cukier puder.
Przygotowanie:
Truskawki pokroić na połówki wrzucić do dużego naczynia do nalewania zasypać cukrem pudrem tak aby przykrył truskawki. Poczekać aż cukier puder się rozpuści i truskawki puszczą sok. Zalać wszystko szampanem i dodać dużo lodu. Wymieszać. Podawać w lampkach do Martini. Można wszystko ozdobić truskawką i miętą. Np. nabić truskawkę na słomkę. Lub nadziać na lampkę.
Orange champagne
Składniki: – 1 butelka szampana
– 1 l soku pomarańczowego
Przygotowanie:
Oba napoje powinny być bardzo chłodne. Następnie szampan wymieszać z sokiem pomarańczowym.
2 kostki lodu wrzucić do średniej literatki, najpierw nalać wódki , potem sampana, lekko zamieszać, udekorować szkło skórką pomarańczową.
Kir Royale
Składniki: – szamapan
– łyżeczka Crème de Cassis (likier z czarnej porzeczki).
Przygotowanie:
Napełnić szklankę szampanem i dopełnić małą łyżeczką Crème de Cassis.
Charly’s Special
Składniki: – 100 ml szampana
– 20 ml koniaku
-1 kostka cukru
– kilka kropel Angostura Bitters
– wisienka koktajlowa
– skórka z cytryny
– kostka lodu.
Przygotowanie:
Kostkę cukru nasączyć angosturą, włożyć do kieliszka koktajlowego. Dodać kostkę lodu, koniak, włożyć wiśnię i dolać szampan. Skropić koktajl sokiem z lekko wyciśniętej skórki cytryny, a skórkę włożyć do kieliszka.
Bonnie’s Love
Składniki: – półwytrawne wino musujące
– 40 ml likieru Drumbuie
– 20 ml świeżego soku pomarańczowego
– skórka z pomarańczy
– kilka kostek lodu.
Przygotowanie:
Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać likier, sok pomarańczowy i dobrze wstrząsnąć. Przecedzić przez sitko do kieliszka koktajlowego i dopełnić dobrze oziębionym winem musującym. Skórkę pomarańczową skroić w spiralę i przybrać koktajl.
Blue Moon Special
Składniki: – szampan,
– 20 ml Ginu,
– 20 ml niebieskiego Curacao
– skórka z cytryny
– kilka kostek lodu.
Przygotowanie:
Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać gin i Curacao, dobrze wstrząsnąć i przelać do szampanki. Włożyć kostkę lodu i dopełnić szampanem. Lekko wycisnąć skórkę cytrynową, można wrzucić ją do koktajlu.
Black Pearl
Składniki: – 80 ml szampana
– 20 ml likieru Tia Maria (lub Kahula)
– 20 ml brandy
– ciemne wiśnie koktajlowe.
Przygotowanie: Kilka kostek lodu włożyć do shakera, wlać likier Tia Maria i brandy. Dokładnie wymieszać. Koktajl przelać przez sito do wysokich kieliszków do szampana. Drinki dopełnić lodowatym szampanem i udekorować wiśnią koktajlową nabitą na wykałaczkę.
Black Velvet
Składniki: – 100 ml ciemnego piwa (Guinessa lub inny Stout)
– 100 ml szampana.
Przygotowanie: Zimne piwo wlać do szklanki do long drinków i dopełnić szampanem.
Calvados Bowle
Składniki: – 1/2 szklanki calvadosu
– butelka szampana
– 2 jabłka
– 2 łyżeczki soku z cytryny
– 1 l zimnego soku jabłkowego. Przygotowanie: Jabłka umyć, wyciąć gniazda nasienne, pokroić, do naczynia do ponczu. Owoce zalać sokiem cytrynowym i calvadosem. Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Wlać sok jabłkowy i szampan, wymieszać. Podawać w specjalnych szklankach do ponczu.
– kilka kostek lodu. Przygotowanie: Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać syrop i Pisang Ambon, wstrząsnąć, przelać przez sito do szklanki wypełnionej tłuczonym lodem. Dopełnić winem musującym. Przybrać wiśnią i miętą.
Daisy
Składniki: – 20 ml szampana
– 10 ml żółtego likieru Chartreuse
– 10 ml syropu grenadine
– 20 ml soku cytrynowego. Przygotowanie: Do shakera włożyć trzy rozdrobnione kostki lodu. Wlać syrop grenadine, sok cytrynowy i likier Chartreuse. Energicznie potrząsnąć kilkanaście razy. Koktajl przelać przez sitko do dużego płaskiego kieliszka do szampana. Dopełnić szampanem.
D.B.U. Cocktail
Składniki: – wino musujące
– 20 ml brandy
– 20 ml Apricot Brandy
– 20 ml świerzego soku pomarańczowego
– kilka kostek lodu. Przygotowanie: Do shakera wrzucić kostki lodu. Wlać brandy, Apricot Brandy i sok pomarańczowy. Wstrząsnąć, przecedzić do szampanki i dopełnić oziębionym winem musującym. Przybrać.
French 75
Składniki: – 40 ml ginu
– szampan
– 2 barowe łyżki cukru pudru
– sok z cytryny
– kilka kostek lodu. Przygotowanie: Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać sok z cytryny, gin, wsypać cukier puder i wszystko dobrze wstrząsnąć. Przelać do płaskiej szampanki. Włożyć kilka kostek lodu i dopełnić szampanem.
French 76
Składniki: – 40 ml koniaku
– szampan
– 2 barowe łyżki cukru pudru
– sok z cytryny
– kilka kostek lodu. Przygotowanie: Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać sok z cytryny, koniak, wsypać cukier puder i wszystko dobrze wstrząsnąć. Przelać do szampanki. Włożyć kilka kostek lodu i dopełnić szampanem.
Green Emma
Składniki: – wino musujące
– 10 ml likeru Amaretto di Saronno
– 20 ml Gordon’s Dry Gin
– 10 ml niebieskiego Curacao
– 10 ml świerzego soku pomarańczowego
– 1 białko
– 1 gałązka mięty
– kilka kostek lodu. Przygotowanie: Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać gin, Amaretto, Curacao, sok pomarańczowy i białko. Wszystko dobrze wstrząsnąć. Przecedzić do szklanki do long drinków, dopełnić winem musującym i przybrać miętą.
Highland Dream
Składniki: – wino musujące
– 20 ml Gordon’s Dry Gin
– 20 ml likieru Drambuie
– 20 ml świeżego soku pomarańczowego
– 8 kropli Angostury Bitters
– kilka kostek lodu. Przygotowanie: Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać gin, likier, sok pomarańczowy, skropić angosturą i dobrze wstrząsnąć. Przecedzić do płaskiej szampanki i dopełnić winem musującym.
Jade II
Składniki: – półwytrawne wino musujące
– 20 ml białego rumu Bacardi
– 10 ml pomarańczowego Curacao
– 10 ml zielonego likieru miętowego
– kilka kostek lodu. Przygotowanie: Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać rum Curacao, likier miętowy i dobrze wstrząsnąć. Przecedzić do kieliszka koktajlowego i dopełnić winem musującym.
Monte Carlo Highball
Składniki: – 40 ml ginu (np. Gordon’s Dry Gin)
– 10 ml Creme de Menthe
– szampan
– sok z 1/2 cytryny
– 1 łyżeczka cukru
– kilka kostek lodu. Przygotowanie: Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać sok z cytryny, gin, Creme de Menthe, wsypać cukier i wszystko dobrze wstrząsnąć. Przelać do szklanki do long drinków, włożyć 2 kostki lodu i dopełnić szampanem.
Ohio
Składniki: – 50 ml wina musującego
– 30 ml whisky (np. Canadian Club Whisky)
– 8 kropli Angostury Bitter
– 15 kropli białego Curacao
– 15 kropli likieru Maraschino
– plasterek pomarańczy
– wiśnia koktajlowa
– kilka kostek lodu. Przygotowanie: Do kubka mikserowego włożyć kilka kostek lodu. Wlać Angosturę, Curacao, likier Maraschino i whisky, wymieszać, przelać do kieliszka koktajlowego przez sitko. Dolać wino musujące. Plasterek pomarańczy przeciżć na pół i włożyć do koktajlu razem z wiśnią.
Owocowy raj
Składniki: – 1 butelka półsłodkiego szampana lub wina musującego
– 2 łyżki grenadiny
– 2 pomarańcze
– 2 brzoskwinie z puszki
– 1-2 gruszki
– 10 dag wiśni z kompotu
– starta skórka z 1/2 pomarańczy i z 1/2 cytryny
– cytryna
– kostki lodu. Przygotowanie: Cytrynę pokroić w plasterki. Pomarańcze i gruszki obrać. Pomarańcze podzielić na cząstki, brzoskwinie i gruszki pokroić w kawałki. Mocno schłodzony szampan wymieszać z grenadiną. Owoce włożyć do dużego dzbanka i zalać szampanem. Dodać skórkę pomarańczową i cytrynową. Włożyć kostki lodu. Rozlewać do szklanek.
Ritz
Składniki: – wino musujące
– 20 ml likieru pomarańczowego
– 10 ml soku pomarańczowego
– 10 ml syropu pomarańczowego
– kilka kostek lodu. Przygotowanie: Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać likier, sok i syrop pomarańczowy, dobrze wstrząsnąć i przecedzić do szampanki. Dopełnić winem musującym.
Cup z szampanem
Składniki: – 1 kieliszek Campari
– 1 kieliszek koniaku
– 1 kieliszek likieru Cointreau
– 1 butelka szampana extra dry lub brut
– ¼ l wody mineralnej
– lód w kostkach
– cienko okrojona skórka z cytryny
– 3 kostki cukru.
Przygotowanie: Do dużego dzbanka włożyć skórki z cytryny i kostki cukru nasączone Campari. Wlać koniak, likier i szampan, wymieszać, przykryć i wstawić na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem rozcieńczyć wodą mineralną i wrzucić kostki lodu.
Vulcano
Składniki: – szampan
– 30 ml Himbeergeist (wódka malinowa wytrawna)
– 20 ml niebieskiego Curacao
– skórka pomarańczy. Przygotowanie: Wódkę i Curacao wlać do kieliszka koktajlowego. Skropić sokiem ze skórki pomarańczowej. Skórkę wrzucić do koktajlu. Dopełnić szampanem.
Szampan malinowy
Składniki:
– 10 ml wódki
– 10 ml wódki malinowej (malinówka)
– kilka kropel likieru malinowego
– szampan do uzupełnienia
– kilka kostek lodu.
Przygotowanie:
To łagodny drink najlepszy na początek imprezy. Wymieszać wszystko, wlać do kieliszka, dopełnić szampanem.
Szampan w czarkach z melona
Składniki:
– 4 malutkie dojrzałe melony (po 25-30 dag każdy)
– 1 pomarańcza
– 1 plaster ananasa (świeżego lub z puszki)
– 1 kieliszek do wina likieru pomarańczowego
– 2 kieliszki do wina sherry
– 1/5 l białego wina musującego lub szampana
– 4 listki mięty.
Przygotowanie: Melony umyć i osuszyć. Z każdego ściąć wierzch i wyskrobać łyżką miąższ, pozostawiając ścianki grubości około 1 cm, a gąbczastą część z pestkami wyrzucić. Miąższ pokrajać w kostkę. Obraną ze skórki i wewnętrznych błonek pomarańczę podzielić na cząstki, ananasa pokrajać w kostkę. Rozdrobnione owoce włożyć do melonowych miseczek, polać likierem i sherry. Przykryć ściętymi wierzchami i wstawić na 1-2 godziny do lodówki, aby dobrze się schłodziły. Tuż przed podaniem każdą czarkę położyć na talerzyku, wlać do środka szampan i przybrać listkami mięty. Podać z łyżeczkami i słomkami.
– kilka kostek brzoskwini mrożonej
– lód w kostkach Przygotowanie:
Wymieszać w szejkerze szampana, wódkę i sok z kostkami lodu. Przelać do kieliszka do szampana z owocami.
Poncz z musującego wina
Składniki: – 1 butelka szampana lub musującego wina
– 1 łyżka potłuczonego lodu
– po 2 łyżki soku z cytryny i z pomarańczy
– 1 łyżka syropu cukrowego.
Przygotowanie: Do wysokiego kieliszka wsypać potłuczony lód, wlać oba soki i syrop cukrowy. Wymieszać i dopełnić szampanem. Podawać ze słomką. Syrop cukrowy – 25 dag cukru i 250 ml wody gotować, zdejmując tworzącą się pianę. Potem wystudzić, zlać do butelki i trzymać w chłodzie. Jest bardzo przydatny, bo nawet w zimnych napojach rozpuszcza się lepiej niż cukier i nie powoduje zmętnienia płynu.
Herbata Baccchus
Składniki: – 4 torebki herbaty aromatyzowanej cytryną
– 1 ½ szklanki wody
– lód w kostkach
– ¾ szklanki białego musującego wina lub szampana.
Przygotowanie: Torebki herbaty zalać wrzącą wodą na 3-5 minut, a potem napar ostudzić. Do wysokich szklanek włożyć 2-3 kostki lodu, wlać wystudzoną herbatę i dopełnić szampanem. Podać ze słomkami.
W wersji słodkiej – do gorącego naparu herbacianego dodajemy po 1-2 łyżeczek cukru lub miodu na porcję.
Ginger Champagne
Składniki:
– 100 ml szampana
– 20 ml wódki
– kawałek korzenia imbiru.
Przygotowanie: Okroić kawałek imbiru o wymiarach ok. 1 cm, włożyć go do wysokiego kieliszka. Wlać szampan i wódkę. Mieszać łyżką barową 2-3 min. Zaraz podawać.
Lody w szampanie
Składniki: – lody
– sok z cytryn
– szampan.
Przygotowanie: Sok z cytryn łączymy z szampanem (4 łyżki soku na 0,1 l szampana) i wlewamy do pucharków. Następnie wkładamy do nich gałki lodów. Podajemy z łyżeczkami do lodów i słomkami do napojów.
Bellini
Składniki:
80 ml wytrawnego szampana
2 żółte brzoskwinie.
Przygotowanie: Brzoskwinie obrać ze skórki, miąższ zmiksować. Do wysokiego kieliszka włożyć 40 ml zmiksowanych brzoskwiń, następnie powoli wlać szampan. Koktajl delikatnie mieszać łyżką barową. Zaraz podawać.
Szampan z owocami
Składniki:
– butelka szampana lub wina musujacego
– kieliszek syropu malinowego
– truskawki, maliny, jagody itp. mrożone (ok. 0,5 kg).
Przygotowanie: Owoce zalać sokiem, następnie szampanem. Nie mieszać i wypić.
Poncz bananowo-cytrynowy
Składniki:
– 4 banany
– sok wyciśnięty z połowy cytryny
– 40 ml zielonego likieru bananowego
– 40 ml białego rumu
– 3 łyżki stołowe cukru
– 2 butelki wytrawnego białego wina
– 2 butelki wytrawnego szampana.
Przygotowanie: Banany obieramy i kroimy w plastry, wrzucamy do wazy i skrapiamy sokiem z cytryny. Dolewamy likier bananowy, rum oraz dwie butelki białego wytrawnego wina. Całość wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Po schłodzeniu dodajemy szampana.