Zaproś przyjaciół na domową imprezę sylwestrową. Sposób na świetną zabawę? Dobre towarzystwo, ulubiona muzyka i coś pysznego na ząb.
Bez względu na to, czy na Twoim Sylwestrze królować będzie Abba czy Rihanna i czy wystąpisz w przebraniu, czy też nie, dobrze jest przygotować smaczne i lekkie menu. W tańcu bowiem lepiej nie czuć, jak w brzuchu podskakują kawałki pizzy lub bigos. A poza tym, akurat w Sylwestra lepiej poświęcić więcej czasu na wygląd niż na stanie przy garnkach. Jak zrobić kilka prostych i szybkich w przygotowaniu przekąsek, które będą smaczne, atrakcyjnie wyglądające i nasycą? Oto kilka propozycji.
Muffiny z kremem czekoladowym
Składniki:
Ciasto:
– 400 g mąki pszennej
– 100 g masła
– 100 ml oleju
– 250 ml mleka
– 3 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 szklanka cukru
– 2 łyżeczki cukru waniliowego
– 1 tabliczka czekolady gorzkiej
– 1/4 szklanki kakao
Krem:
– 1 i 1/2 kostki masła
– 1 tabliczka czekolady deserowej
– 1/3 szklanki mleka
– 1/3 szklanki cukru.
Przygotowanie:
Mąkę przesiać z proszkiem i kakao, dodać cukier, cukier waniliowy i posiekaną na drobno czekoladę. Masło stopić, ostudzić. Dolać do suchych składników, wymieszać. Dolać olej, ponownie wymiszać i dolać mleko. Wszystko szybko wyrobić łyżką. Piec rozgrzać do temp. 200 stopni C. Do formy do muffinów nakładać ciasto na wysokość ok 2/3 (łyżkę można maczać w wodzie żeby się nie kleiła). Piec ok 17-19 min. Przed wyjęciem sprawdzić wykałaczką czy ciasto jest upieczone. Ostudzić. Krem: mleko zagrzać (nie gotować!) wsypać połamaną czekoladę i wszystko rozpuścić. Dodac cukier, odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem i dodawać stopniowo zimną masę czekoladową. Można na ok 7-10 min. wstawić do lodówki. Krem przełożyć do szprycki i dekorować muffiny. Trzymać w lodówce, na ok. 45 min. przed podaniem wyciągnąć żeby krem stał się aksamitny.
– 400 g mąki pszennej
– 100 g masła
– 100 ml oleju
– 250 ml mleka
– 3 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 szklanka cukru
– 2 łyżeczki cukru waniliowego
– 1 tabliczka czekolady gorzkiej
– 1/4 szklanki kakao
Krem:
– 1 i 1/2 kostki masła
– 1 tabliczka czekolady deserowej
– 1/3 szklanki mleka
– 1/3 szklanki cukru.
Przygotowanie:
Mąkę przesiać z proszkiem i kakao, dodać cukier, cukier waniliowy i posiekaną na drobno czekoladę. Masło stopić, ostudzić. Dolać do suchych składników, wymieszać. Dolać olej, ponownie wymiszać i dolać mleko. Wszystko szybko wyrobić łyżką. Piec rozgrzać do temp. 200 stopni C. Do formy do muffinów nakładać ciasto na wysokość ok 2/3 (łyżkę można maczać w wodzie żeby się nie kleiła). Piec ok 17-19 min. Przed wyjęciem sprawdzić wykałaczką czy ciasto jest upieczone. Ostudzić. Krem: mleko zagrzać (nie gotować!) wsypać połamaną czekoladę i wszystko rozpuścić. Dodac cukier, odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem i dodawać stopniowo zimną masę czekoladową. Można na ok 7-10 min. wstawić do lodówki. Krem przełożyć do szprycki i dekorować muffiny. Trzymać w lodówce, na ok. 45 min. przed podaniem wyciągnąć żeby krem stał się aksamitny.
Ser panierowany
Składniki:
– kawałek twardego żółtego sera
– 1 jajko
– bułka tarta
– tłuszcz do smażenia
– przyprawy do smaku (sól, pieprz, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie lub inne ulubione zioła do smaku).
– kawałek twardego żółtego sera
– 1 jajko
– bułka tarta
– tłuszcz do smażenia
– przyprawy do smaku (sól, pieprz, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie lub inne ulubione zioła do smaku).
Przygotowanie:
Aby ser pachniał aromatycznymi przyprawami należy dodać je najlepiej bezpośrednio do jajek, w których będziemy maczać ser przed obtoczeniem go w bułce tartej. Ser należy pokroić na grube plastry lub kostkę (nie cieńsze niż pół centymetra). Jajko należy rozmieszać jak do panierowania kotletów. Bułkę tartą wysypać na oddzielny, suchy talerz, ser maczać w jajku, następnie przekładać do bułki tartej, w której należy obtoczyć go dokładnie ze wszystkich stron. Następnie powtórzyć czynność znów maczając ser w jajku i bułce. Tak gruba warstwa panierki zabezpieczy ser przed wylaniem, kiedy roztopi się na patelni.
Składniki:
– 70 dag grubo pokrojonego sera
– 35 dag szynki
– 2 jajka
– bułka tarta
– sól i pieprz
– 6 łyżek oleju.
Przygotowanie:
– 70 dag grubo pokrojonego sera
– 35 dag szynki
– 2 jajka
– bułka tarta
– sól i pieprz
– 6 łyżek oleju.
Przygotowanie:
Bierzemy plaster sera, szynki i jeszcze jeden plaster sera. Na talerzu roztrzepujemy jajka, solimy i pieprzymy. Na drugi wsypujemy bułkę tartą. Zawijamy rulony. Panierujemy i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy na złocisty kolor z obydwu stron.
Pomidory faszerowane tapendą
Składniki:
– kilka dużych pomidorów
– 1 szklanka czarnych, wypestkowanych oliwek
– 2 łyżki kaparów
– mała puszka anchois
– skórka z cytryny
– 1/3 szklanki dobrej oliwy
– 1 łyżka brandy lub dobrego sosu vinegreete
– musztarda (gruba)
– 1 mały ząbek czosnku
– sól i pieprz wedle uznania.
– 1 szklanka czarnych, wypestkowanych oliwek
– 2 łyżki kaparów
– mała puszka anchois
– skórka z cytryny
– 1/3 szklanki dobrej oliwy
– 1 łyżka brandy lub dobrego sosu vinegreete
– musztarda (gruba)
– 1 mały ząbek czosnku
– sól i pieprz wedle uznania.
Przygotowanie:
Anchois włożyć do mleka na ok. 30 min., by je nieco odsolić. Oliwki posiekać na mniejsze części, zmiażdżyć czosnek, dorzucić kapary. Dodać odsolone i pocięte anchois, brandy, 2 łyżeczki musztardy, nieco skórki i soku z cytryny, połowę oliwy. Zmiażdżyć i mieszać dalej. Ilość oliwy regulujemy wg własnego upodobania. Pastę w zamykanym pojemniku, włożyć do lodówki na 1 godz. W razie konieczności doprawić. Pomidory dokładnie umyć, osuszyć, ściąć wierzch i wydrążyć. Pastą wypełnić pomidorowe miseczki. Ozdobić.
Parfait owocowe
– 50 dag owoców jagodowych (malin, truskawek, jeżyn, poziomek)
– 2-3 plastry ananasa
– 2 szklanki śmietanki deserowej
– 1 szklanka cukru pudru
Przygotowanie:
– 2-3 plastry ananasa
– 2 szklanki śmietanki deserowej
– 1 szklanka cukru pudru
Przygotowanie:
Owoce przebrać, opłukać, osączyć. Odłożyć 1/2 szklanki, a pozostałe przetrzeć przez sito. Oziębioną śmietankę ubić z cukrem, dodając po łyżeczce przecieru. Ubijać tak długo, aż masa stanie się zupełnie jednolita. Wówczas przełożyć do formy, szczelnie zamknąć i wstawić do zamrażalnika. Podawać przyprawione owocami.
Składniki:
– 1 ½ szklanki śmietany kremówki 30%
– 1 łyżka cukru pudru
– owoce jagodowe – maliny, jeżyny
– plastry ananasa
– 8 bez.
Przygotowanie:
Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Śmietanę wymieszać z owocami. Na dnie każdego naczynia ułożyć bezę, wyłożyć śmietankę z owocami. Na to wyłożyć owoce. Wierzch deseru udekorować według uznania.
Składniki:
– 1 ½ szklanki śmietany kremówki 30%
– 1 łyżka cukru pudru
– owoce jagodowe – maliny, jeżyny
– plastry ananasa
– 8 bez.
Przygotowanie:
Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Śmietanę wymieszać z owocami. Na dnie każdego naczynia ułożyć bezę, wyłożyć śmietankę z owocami. Na to wyłożyć owoce. Wierzch deseru udekorować według uznania.
Mus z łososia i szampana
Składniki:
– 20 dag wędzonego łososia
– 3/4 szklanki wytawnego szamapana
– 2 łyżki kaparów
– 3 łyżeczki żelatyny
– szczypta curry
– sól
– biały pieprz
– por do ozdoby
– cytryna do ozdoby.
Przygotowanie:
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Gdy już napęcznieje, rozpuścić, wkładając naczynie do gorącej wody. Łososia zmiksować, wymieszać z szampanem oraz posiekanymi drobno kaparami i curry. Doprawić delikantnie solą i pieprzem, wymieszać z żelatyną. Nalewać do małych foremek, które wstawić do lodówki do zastygnięcia. Przed podaniem foremki zanurzyć w zimnej wodzie, mus wyłożyć na półmisek oraz przybrać porem i cytryną.
– 20 dag wędzonego łososia
– 3/4 szklanki wytawnego szamapana
– 2 łyżki kaparów
– 3 łyżeczki żelatyny
– szczypta curry
– sól
– biały pieprz
– por do ozdoby
– cytryna do ozdoby.
Przygotowanie:
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Gdy już napęcznieje, rozpuścić, wkładając naczynie do gorącej wody. Łososia zmiksować, wymieszać z szampanem oraz posiekanymi drobno kaparami i curry. Doprawić delikantnie solą i pieprzem, wymieszać z żelatyną. Nalewać do małych foremek, które wstawić do lodówki do zastygnięcia. Przed podaniem foremki zanurzyć w zimnej wodzie, mus wyłożyć na półmisek oraz przybrać porem i cytryną.
Ser kozi z figami
Składniki:
– serek kozi w rulonie
– kilka świeżych fig (można użyć także małych cząstek melona)
– 2 łyżki orzeszków piniowych
– gotowy winegret
– świeżo zmielony pieprz
– koper włoski.
– kilka świeżych fig (można użyć także małych cząstek melona)
– 2 łyżki orzeszków piniowych
– gotowy winegret
– świeżo zmielony pieprz
– koper włoski.
Przygotowanie:
Koper opłukać i dokładnie osuszyć, ułożyć w miseczkach. Ser (prosto z lodówki) pokroić w grubą kostkę. Figi umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić. Figi ułożyć na serze. Ser ułożyć w pucharkach, posypać uprażonymi na suchej patelni orzeszkami piniowymi, polać winegretem, a na koniec posypać świeżo mielonym pieprzem.
Do serów półtwardych dobrze pasują treściwe wina białe, o zdecydowanym charakterze lub lekkie czerwone o głębokim gronowym smaku: muscadet, beaujolais, merlot. Wina Stosuje się zasadę, że im bardziej pikantny smak ma ser, tym bogatsze w garbniki powinno być wino. Polecane: bordeaux, burgund, côtes du rhône.
Orzechowy mus
Składniki:
– 1 duży budyń orzechowy (na 0,75 l) lub inny ulubiony smak
– 2 szklanki mleka
– 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
– 2 łyżki cukru.
Przygotowanie:
Budyń z dwoma łyżkami cukru ugotować w dwóch szklankach mleka, zostawić do ostygnięcia (dobrze jest przykryć budyń folią spożywczą aby nie powstał kożuch). Zimny budyń zmiksować mikserem, następnie śmietanę kremówkę ubić i delikatnie połączyć z budyniem. Mus można dodatkowo polać polewą czekoladową i przyozdobić płatkami migdałowymi, mielonymi orzechami bądź innym ulubionym dodatkiem. Można również przed podaniem schłodzić mus około godziny w lodowce, aczkolwiek nie jest to koniecznie.
– 1 duży budyń orzechowy (na 0,75 l) lub inny ulubiony smak
– 2 szklanki mleka
– 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
– 2 łyżki cukru.
Przygotowanie:
Budyń z dwoma łyżkami cukru ugotować w dwóch szklankach mleka, zostawić do ostygnięcia (dobrze jest przykryć budyń folią spożywczą aby nie powstał kożuch). Zimny budyń zmiksować mikserem, następnie śmietanę kremówkę ubić i delikatnie połączyć z budyniem. Mus można dodatkowo polać polewą czekoladową i przyozdobić płatkami migdałowymi, mielonymi orzechami bądź innym ulubionym dodatkiem. Można również przed podaniem schłodzić mus około godziny w lodowce, aczkolwiek nie jest to koniecznie.
Przygotowanie:
– 3 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej
– 12 dkg orzechów włoskich
– 6 jaj
– 1 szklanka śmietany słodkiej kremówki
– 6 dkg cukru
– 3-4 łyżki zimnego mleka.
– 12 dkg orzechów włoskich
– 6 jaj
– 1 szklanka śmietany słodkiej kremówki
– 6 dkg cukru
– 3-4 łyżki zimnego mleka.
Przygotowanie:
W 200 ml wrzątku rozpuścić kawę. Żółtka utrzeć z cukrem na białawą masę i stopniowo dodawać kawę. Przełożyć misę z masą nad łaźnię parową i ucierać cały czas, aż masa zgęstnieje i będzie się kleić do łyżki (uważać, aby nie zagotować). Odstawić i ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno dolewając zimne mleko. Mieszać delikatnie z masą kawową. Posiekane orzechy dodać do musu (najlepiej włożyć orzechy do woreczka i potłuc). Wylać do salaterek i schłodzić. Można na dole ułożyć biszkopty i zalać kawą z rumem lub amaretto.
W 200 ml wrzątku rozpuścić kawę. Żółtka utrzeć z cukrem na białawą masę i stopniowo dodawać kawę. Przełożyć misę z masą nad łaźnię parową i ucierać cały czas, aż masa zgęstnieje i będzie się kleić do łyżki (uważać, aby nie zagotować). Odstawić i ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno dolewając zimne mleko. Mieszać delikatnie z masą kawową. Posiekane orzechy dodać do musu (najlepiej włożyć orzechy do woreczka i potłuc). Wylać do salaterek i schłodzić. Można na dole ułożyć biszkopty i zalać kawą z rumem lub amaretto.
Galareta z pieczarkami
Składniki:
– rosół – bulion z kostki 0,5 litra
– 2 jajka na twardo
– 20 dag szynki
– 6-7 pieczarek marynowanych
– 3 łyżki żelatyny.
– rosół – bulion z kostki 0,5 litra
– 2 jajka na twardo
– 20 dag szynki
– 6-7 pieczarek marynowanych
– 3 łyżki żelatyny.
Przygotowanie:
W dużym prostokątnym naczyniu układać jajko pokrojone w plasterki, szynkę pokrojoną w paski i pieczarki. Rosół rozmieszać z żelatyną i zalać składniki. Odstawić w chłodne miejsce. Po zastygnięciu wycinać kwadraty, układać na talerzykach i ozdobić śmietaną wymieszaną z pokrojonymi pieczarkami oraz ziołami (może być także sos tatarski). Podawać na zimno, nie dopuścić do ocieplenia potrawy. Zamiast śmietany można podać ocet lub cytrynę według własnego upodobania.
W dużym prostokątnym naczyniu układać jajko pokrojone w plasterki, szynkę pokrojoną w paski i pieczarki. Rosół rozmieszać z żelatyną i zalać składniki. Odstawić w chłodne miejsce. Po zastygnięciu wycinać kwadraty, układać na talerzykach i ozdobić śmietaną wymieszaną z pokrojonymi pieczarkami oraz ziołami (może być także sos tatarski). Podawać na zimno, nie dopuścić do ocieplenia potrawy. Zamiast śmietany można podać ocet lub cytrynę według własnego upodobania.
Tosty z kurczakiem i awokado
Składniki:
– 2 kromki miękkiego chleba tostowego (razowego, z mąki z pełnego przemiału)
– 1/2 awokado
– około 2 łyżek majonezu (25 g)
– 1/2 ugotowanej piersi z kurczaka (około 50 g)
– sól
– 1/2 awokado
– około 2 łyżek majonezu (25 g)
– 1/2 ugotowanej piersi z kurczaka (około 50 g)
– sól
– pieprz
– garść zieleniny.
– garść zieleniny.
Przygotowanie:
Pokrojone awokado wymieszać delikatnie z majonezem i układać na jednej kromce chleba. Przykryć pokrojoną piersią kurczaka oraz zieleniną. Doprawić solą, pieprzem i przykryć drugą kromką pieczywa. Wycinać dekoracyjne trójkąty. Marynata idealna: 2 łyżki białego wina, 5 kropli wódki gorzkiej żołądkowej lub angostury, 3 rozgniecione jagody jałowca, 2 łodyżki świeżego tymianku, 1 łyżeczka cydru jabłkowego (octu jabłkowego, można zastąpić białym octem winnym), 2 liście laurowe, sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Wymieszać wszystkie składniki marynaty, włożyć do niej piersi kurczaka. Dokładnie rozprowadzić marynatę po kurczaku i odstawić całość do lodówki na minimum 1 godzinę.
Pokrojone awokado wymieszać delikatnie z majonezem i układać na jednej kromce chleba. Przykryć pokrojoną piersią kurczaka oraz zieleniną. Doprawić solą, pieprzem i przykryć drugą kromką pieczywa. Wycinać dekoracyjne trójkąty. Marynata idealna: 2 łyżki białego wina, 5 kropli wódki gorzkiej żołądkowej lub angostury, 3 rozgniecione jagody jałowca, 2 łodyżki świeżego tymianku, 1 łyżeczka cydru jabłkowego (octu jabłkowego, można zastąpić białym octem winnym), 2 liście laurowe, sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Wymieszać wszystkie składniki marynaty, włożyć do niej piersi kurczaka. Dokładnie rozprowadzić marynatę po kurczaku i odstawić całość do lodówki na minimum 1 godzinę.
Rurki z kremem
Składniki:
Ciasto:
Ciasto:
– 50 dag mąki pszennej
– 250 ml mleka
– 4 dag drożdży
– sól
– 3 żółtka
– 1 jajo
– 25 dag masła
– 25 dag masła
Krem:
– 30 dag kremówki 36%
– 2 łyżki cukru i soku wiśniowego
– cukier waniliowy do smaku.
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Miękkie masło utrzeć z cukrem. Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Do drożdży dodać mąkę, szczyptę soli, żółtka oraz jajo i zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 2 cm na środek dać utarte masło. Złożyć rogi ciasta do środka, zlepić, rozwałkować, złożyć na 3 części i znowu rozwałkować. Czynność powtórzyć jeszcze 3 razy. Na koniec rozwałkować ciasto na grubość 3-4 mm, pokroić w paski o szerokości 2 cm i nawinąć na rurki z folii aluminiowej. Piec ok. 20 min. w temp. 230 stopni. W tym czasie ubić kremówkę z sokiem wiśniowym, cukrem i cukrem waniliowym. Upieczone rurki ostudzić, usunąć folię aluminiową, napełnić kremem.
Zapiekane ostrygi
Składniki:
– 12 ostryg
– biały pieprz – świeżo zmielony
– 2 łyżki drobno tartek bułki
– 4 łyżki sera typu gruyere
– 1 łyżka masła
– 1 kg grubej soli
– 1 cytryna – opcjonalnie.
– 12 ostryg
– biały pieprz – świeżo zmielony
– 2 łyżki drobno tartek bułki
– 4 łyżki sera typu gruyere
– 1 łyżka masła
– 1 kg grubej soli
– 1 cytryna – opcjonalnie.
Przygotowanie:
Otworzyć ostrygi. Wyjąć delikatnie mięso i osączyć na sitku. Głębsze miseczki muszli wymyć starannie i osuszyć. Muszle układać w naczyniu do zapiekania, wysypanym dość grubą warstwą soli. Teraz układać muszle i do każdej z nich wsypać na dno szczyptę tartej bułki. Na to wrzucić odrobinę świeżo startego pieprzu. W każdej muszelce kłaść delikatnie jedną ostrygę. Wierzch osypać startym serem. Na to szczypta tartej bułki. Na wierzchu układać wiórek masła. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 250 stopni C. Zapiekać ok. 5-7 min. Do tego podajemy lekkie, białe, wytrawne wino lub szampana.
Zobacz również:
- Najlepsze imprezowe przekąski
- Pyszne sylwestrowe przekąski
- Najlepsze imprezowe sałatki
- Najlepsze imprezowe dania: mięsne potrawy i przekąski
- Najpyszniejsze drinki świata