Czarna porzeczka to niesamowity owoc. Wykorzystujmy więc ją jak się da: jedzmy na surowo, róbmy z niej soki, galaretki i dżemy. A na wiosnę nasuszmy sobie liści porzeczki na lecznicze herbatki.
Dzikie owoce czarnej porzeczki od dawna były używane do sporządzania domowych dżemów, galaretek oraz ciast. Domowe brandy oraz wino zrobione z czarnej porzeczki były również dobrze znane i popularne. W dzisiejszych czasach czarna porzeczka znalazła szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym oraz w produkcji różnego rodzaju napojów. Świeże liście czarnej porzeczki mogą być również macerowane w białym winie dla nadania mu smaku, jak również picie chłodnego naparu z liści czarnej porzeczki gasi pragnienie w czasie upalnej pogody. Owoce czarnej porzeczki są gotowe do zbioru po tygodniu od momentu zmiany koloru porzeczek na czarny. Najlepiej jest zbierać całe grona owoców, gdyż wtedy lepiej się przechowują (do tygodnia w lodówce). Czarna porzeczka doskonale nadaje się do zamrażania jak również na różnego rodzaju przetwory.
Przykładowe przepisy
Placek z porzeczkami i cynamonem
Składniki:
– 5 łyżek masła
– 120 g cukru
– 2 duże jajka
– 250 g porzeczek (czerwonych i czarnych) przebranych i umytych
– 150 g mąki pszennej
– 70 g mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– ½ łyżeczki cynamonu
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
Przygotowanie:
Masło utrzeć do białości. Dodać cukier i miksować jeszcze przez chwilę. W osobnym naczyniu ubić jajka i stopniowo dodawać do masła. Obydwie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem i solą. Dodać do masła i wymieszać. Owoce obtoczyć w mące ziemniaczanej i wsypać do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką małej keksówki. Piekłam w temperaturze 160oC przez około 50 minut. /www.malacukierenka.pl/
Murzynek z czarną porzeczką
Składniki:
Ciasto:
– 500 ml mleka
– 100 ml oleju
– 2 jajka
– 550 g mąki
– 2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 3 łyżeczki przyprawy piernikowej
– 50 g kakao
– 350 g cukru
– 250 g konfitury z czarnej porzeczki
Polewa:
– 100 g mlecznej czekolady
– 3 łyżki śmietany kremówki
– płatki migdałowe do posypania Przygotowanie: Mleko, olej i jajka zmiksować, dodać sypkie składniki – wymieszać. Na koniec połączyć z konfiturą porzeczkową. Przełożyć do wyłożonej papierem pergaminowym prostokątnej formy. Piec w 180 st. C przez ok. 1 godz. (wstawiać do nagrzanego piekarnika). Polewa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietankę i wymieszać. Polewą udekorować wierzch ciasta, posypać płatkami migdałowymi – odstawić do zastygnięcia. /www.fochygochy.blogspot.com/
– 1 l musu jabłkowego
– słoik gęstego dżemu z czarnych porzeczek
– cynamon
Przygotowanie:
Mąkę wsypać do miski, wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać miękkie masło, połączyć dłonią z mąką. Dodać jajka i śmietanę i szybko zarobić ciasto. Blaszkę wysmarować tłuszczem. Piekarnik włączyć z termoobiegiem, nastawiając 150stC. Jeśli pieczemy bez termoobiegu to nastawiamy temp 170-180stC. Połową ciasta wylepiamy formę, nakłuwamy widelcem i wstawiamy na kilkanaście minut do podpieczenia (nie powinno się zrumienić). Wyjąć z piekarnika, posmarować dżemem z czarnej porzeczki a na to rozprowadzić mus jabłkowy. Na wierzch ułożyć 'poszarpane’ kawałki ciasta. Wstawić do piekarnika na 50 minut. Po lekkim przestudzeniu posypać cukrem pudrem. /www.smakiaromaty.blogspot.com/
Mufinki miodowo-krówkowe z czarną porzeczką
Składniki: – 90 g masła
– 3 łyżki miodu
– 100 g krówek
– 2 łyżki płatków owsianych
– 150 g mąki pszennej
– 100 g mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną)
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
– 30 g cukru pudru
– 2 jajka
– 200 g śmietany 18%
– 5 łyżki dżemu z czarnych porzeczek
Przygotowanie:
Masło, miód i krówki roztopić w garnku. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane i cukier puder. Roztrzepać jajka i wymieszać je ze śmietaną. Do miski z suchymi składnikami dodać jajka ze śmietaną, wymieszać. Dodać składniki z garnka, wymieszać. mogą zostać grudki. Masę wlewać do formy na mufinki wyłożonej papilotkami, najpierw do 1/3 wysokości. Nałożyć po łyżeczce dżemu. Wlać resztę masy. Piec w 180°C przez ok. 30 minut, do suchego patyczka.
W garnku rozpuścić masło, miód i cukier. Dodać sok. Gotować aż masa będzie gęsta i karmelowa. Zdjąć z ognia, dodać płatki i bakalie, dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić. Jeszcze ciepłą masę wyłożyć na folię aluminiową, uformować prostokąt (nie za cienki). Włożyć do lodówki do zastygnięcia lub do zamrażalnika na 15 minut. Po wyjęciu z folii pokroić w kształt batoników. /www.skrzydelko-czy-nozka.pl/
Sernik z czarną porzeczką
Składniki: Na spód:
– 40 g herbatników maślanych
– 15 g masła
Na masę serową:
– 175 g twarogu
– 1 łyżeczka soku z cytryny – 2 łyżki śmietany kremówki
– 60 g drobnego cukru
– 1 płaska łyżka żelatyny
– 2 łyżki gorącej wody
– 70 g czarnych porzeczek
Plus do dekoracji:
– 3 łyżki śmietany kremówki
– garść czarnych porzeczek Przygotowanie: Herbatniki drobno zmielić w mikserze, a masło rozpuścić. W misce wymieszać herbatniki z masłem. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Masą ciasteczkową wyłożyć dno tortownicy, dokładnie wyrównać. Włożyć do lodówki. Twaróg zmiksować z cukrem, kremówką i sokiem z cytryny. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać do masy twarogowej (odłożyć jedną łyżeczkę). Ponownie zmiksować. Na masę ciasteczkową wyłożyć 3 czubate łyżki masy twarogowej i wstawić do lodówki na 30 minut. Do pozostałej masy twarogowej dodać zmiksowane porzeczki (wcześniej należy usunąć szypułki, umyć i osuszyć owoce) i odłożoną łyżeczkę rozpuszczonej żelatyny, dokładnie wymieszać. Po pół godzinie wylać masę porzeczkową. Schłodzić w lodówce przez conajmniej 3godziny (najlepiej na całą noc). Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Wyłożyć ją na schłodzony sernik i udekorować świeżymi porzeczkami.
W niewielkim garnuszku zalać owoce wodą, dodać cukier i sok z cytryny. Podgrzać i dusić do momentu aż owoce puszczą sok a płyn lekko zgęstnieje. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody i pozostawić do napęcznienia. Odciąć około 1/3 żelowej masy i rozpuścić w 6 gorących łyżkach przygotowanego sosu porzeczkowego. Schłodzić. Gdy masa się zetnie, przełożyć do naczynia ser, jogurt, cukier waniliowy i miód. Całość dokładnie wymieszać widelcem, by otrzymać kremową masę. Pozostałą napęczniałą żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i połączyć z masą serową. Rozdzielić do naczynek z zastygłą galaretką porzeczkową. Można posypać ser warstwą owoców, lekko je zagłębiając w zastygającą masę. Schłodzić. Wyjąć z foremek i podać z pozostałym sosem porzeczkowym. /www.cukierniczekreacje.blox.pl/
Sernik z owocami
Składniki:
– 170 g ciasteczek zbożowych
– 80 g masła
– 1 kg sera twarogowego z wiaderka
– 250 ml śmietany kremówki (30%)
– 1 szklanka cukru pudru
– 4 łyżeczki z małym czubkiem żelatyny
– 1/2 szklanki mleka
– 2 szklanki owoców czarnej porzeczki
– 1 opakowaniee galaretki
Przygotowanie:
Zagotować 400 ml wody i rozpuścić w niej galaretkę i odstawić do ostygnięcia i stężenia. Przygotować spód – ciasteczka zmiksować na pyłek blenderem, masło rozpuścić i wymieszać z ciastkami do powstania mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wyłożyć gotową masę z ciasteczek. Wyrównać i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Mleko zagotować i w naprawdę gorącym rozpuścić żelatynę, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Do miski wsypać cukier puder i zmiksować go z serem, następnie wlać śmietanę. Na samym końcu małym strumieniem wlać wystudzoną żelatynę i porządnie wymieszać z masą serową. 2/3 masy wyłożyć na ciasteczkowy spód, włożyć do lodówki na 20 minut, resztę sera wymieszać z owocami i po tym czasie wlać pozostałą część masy z owocami do tortownicy. Zostawić w lodówce do całkowitego stężenia. Kiedy galaretka będzie gotowa wylać na sernik i zostawić w lodówce najlepiej na całą noc. /www.pieczarkamysia.blox.pl/