Lemoniada z hibiskusa – właściwości dla zdrowia | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Lemoniada z hibiskusa – właściwości dla zdrowia

18 lipca 2022, dodał: Dagmara
Artykuł zewnętrzny

Ostatnio w restauracji odkryłam, że smakuje mi lemoniada z hibiskusa. Jest pyszna, orzeźwiająca, delikatnie słodka i idealna na upalne dni. Po powrocie, postanowiłam ją wykonać samodzielnie i cieszyć się jej dowolną ilością, a w dodatku małym kosztem! Zobaczcie jak wygląda przepis.

lemoniada z hibiskusa

Co nieco o hibiskusie

Jest to roślina o charakterystycznych, pięknych i czerwonych kwiatach. W wielu krajach jest hodowana jako ozdoba. Możecie ją spotkać również w wersji niebieskiej, białej oraz żółtej. Posiada właściwości zdrowotne – obniża ciśnienie krwi, normuje poziom cholesterolu, działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybicznie oraz moczopędnie. Ponadto wzmacnia układ odpornościowy. Hibiskus posiada sporą dawkę witaminy C, flawonoidów oraz kwasów organicznych. Jego główną zaletą, jest walka z toksynami w naszym organizmie. Dodatkowo wspomaga przemianę materii i pracę wątroby. Pozytywnie działa również na urodę, bowiem ujędrnia, zmiękcza i wygładza skórę. Odpowiednio ją nawilża i opóźnia proces starzenia się. Zawarte witaminy w hibiskusie wzmacniają włosy oraz oczyszczają skórę głowy.

Hibiskusa muszą unikać osoby z niskim ciśnieniem oraz kobiety w ciąży. Co prawda nie ma w tej kwestii dokładnych badań, ale lepiej nie ryzykować. Zrezygnować z niego muszą, również kobiety będące w trakcie terapii hormonalnej. Hibiskus może wpływać bowiem na poziom estrogenów.

hibiskus

Przepis na lemoniadę

Co kupić?

  • 1 litry wody
  • 3 łyżeczki suszonych liści hibiskusa
  • 3 łyżeczki dowolnego słodzika
  • plastry cytryny i pomarańczy

Przygotowanie:

Składniki możecie zmieniać i dodawać do woli. Najważniejsze, aby Wam smakowała. Istnieją również wersje z mięta czy malinami. Suszony hibiskus kupicie bez problemu przez Internet. Przeciętnie, kilogram kosztuje ok 30 zł. Wszystkie składniki zalejcie w dzbanku zimną wodą i odstawcie do lodówki. Im dłużej stoi, tym ma intensywniejszy smak. Koniecznie podawajcie ją schłodzoną lub z kostkami lodu.

 

zobacz również:

 

Hibiskus – zastosowanie i przepis na herbatkę

Lemoniady owocowe domowej roboty – różne przepisy

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...