Słodkie tarty na różne sposoby – przepisy
Tarta to ciasto dające wiele możliwości. Mamy dla Was kilka pomysłowych propozycji! Można je piec na spodzie z francuskiego ciasta lub kruchego, dodając różne owoce, karmel, orzechy…. Która najbardziej się Wam podoba?
Prosta owocowa tarta
Do wykonania w 15 minut, do upieczenia w 45!
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (ok. 250 gram)
- 1 opakowanie galaretki waniliowej (ok. 100 gram)
- 1 szklanka zimnego mleka
- 1 szklanka bitej śmietany
- 25 gram białej, poszatkowanej czekolady
- 1 szklanka świeżych truskawek
- 300 gram mandarynek
- 1 kiwi, obrane, pokrojone
- 3 łyżki dżemu z moreli
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
Rozłożyć ciasto na natłuszczonej blasze. Zagiąć brzegi ciasta, tworząc obręcz, mocno docisnąć do podłoża. Widelcem zrobić małe dziurki w cieście. Piec 10 do 15 minut. Całkowitego odstawić do ostygnięcia. Umieść na tacy.
Budyń i mleko wymieszać w dużej misce trzepaczką. Wymieszać z bitą śmietaną, rozprowadzić na cieście.
Roztopić czekoladę. Umyć, pokroić i rozłożyć owoce na masie budyniowej. Udekorować dżemem oraz czekoladą.
Truskawkowo-cytrynowa tarta
Spód:
- 1 1/4 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 7 łyżek masła , pokrojonego w kawałki 1/2-inch
- 1 duże żółtko
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
- 3 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- Sól ( szczypta )
- 3/4 szklanki wody
- 1 żółtko
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 1 łyżka masła
Glazura:
- ¼ szklanki cukru
- 2 łyżki galaretki truskawkowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki wody
- 1 kg truskawek
Spód :
Wymieszać razem mąkę , cukier , sól i masło w malakserze , aż mieszanina nabierze jednolitej konsystencji. W osobnej misce wymieszać żółtka , wanilię , sok z cytryny i wodę . Połączyć obie miski.
Delikatnie zagnieść mąkę , tworząc kulę lub owalny kształt . Wyłożyć formę ciastem. Nakłuć w kilku miejscach widelcem . Umieścić w zamrażarce na dziesięć minut.
Rozgrzej piekarnik do 180 st C.
Wyjąć tartę z zamrażalki, obciążając grochem piec 10 minut. Wyjmij tartę z piekarnika i zdjąć groch, piec jeszcze 20 minut. Wyjąć z piekarnika , odstawić do ostygnięcia na trzydzieści do czterdzieści pięć minut .
Nadzienie :
W rondelku wymieszać cukier, mąkę kukurydzianą i sól . Dodać wody, żółtka i sok z cytryny . Gotować na średnim ogniu , stale mieszając , aż zgęstnieje . Zdjąć z ognia , dodać skórkę z cytryny i masło . Dobrze wymieszać . Wlać równomiernie na schłodzoną tartę.
Do glazury :
Połączyć cukier, galaretkę i skrobię kukurydzianą . Doprowadzić wodę do wrzenia w rondlu . Dodać suche składniki i gotować do zgęstnienia . Całość wystudzić. Zanurzyć każdy truskawkę w glazurze i udekorować tartę. Chłodzić przez 2 godziny przed podaniem.
Czekolada, orzech i karmel na tarcie
Na ciasto z orzechów laskowych:
- 50g orzechów laskowych
- 200g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru pudru
- 140g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 1 żółtko
- mąki, do posypania
Do karmelu:
- 75g cukru
- 25g masła
- 100ml śmietany kremówki
- 1 łyżka miodu
- duża szczypta soli morskiej
- 50g orzechów laskowych, posiekanych
Do czekolady:
- 100g gorzkiej czekolady (70%)
- 75g masła
- 2 duże jajka, plus 1 żółtko
- 50g cukru
- 1 łyżka kakao
Aby zrobić ciasto , należy zetrzeć orzechy laskowe w blenderze, aż będą drobno zmielone. Dodać mąkę, cukier puder i masło , i miksować. Mieszanina powinna przypominać bułkę tartą . Dodać żółtka jajek i 1-2 łyżki zimnej wody, aż ciasto będzie odchodzić od blatu. Następnie zawinąć je w folię spożywczą i schłodzić przez 30 minut .
Rozgrzej piekarnik do 180C/. Na posypanej mąką powierzchni , rozwałkować ciasto. Wyłożyć nim formę. Przyciąć krawędzie i po-nakłuwać widelcem. Przykryć pergaminem, posypać fasolą, piec 20 minut , następnie ostrożnie usunąć fasolę i pergamin do pieczenia i piec przez kolejne 5-10 minut. Pozostawić do ostygnięcia .
Karmel: Podgrzać cukier w rondelku. Dodać 1-2 łyżki wody i podgrzewać delikatnie do rozpuszczenia cukru . Zwiększyć ogień i gotować, aż cukier zmieni konsystencję na karmel. Zmniejszyć ogień i dodać masło, śmietanę i syrop. Mieszać , aż sos będzie gładki i zgęstnieje. Zdjąć z ognia i dodać soli . Pozostawić do ostygnięcia na kilka minut , a następnie polać na spód tarty. Rozsypać posiekane orzechy i odstawić.
Czekolada: stopić czekoladę i masło w misce żaroodpornej ustawiając ją nad garnkiem z gotującą się wodą . Mieszać , aż masa będzie gładka , a następnie zdjąć z ognia i ostudzić . W osobnej misce ubijać jajka, żółtka i cukier puder przez około 6 minut. Połączyć z czekoladą . Przelać na tartę i piec jeszcze 20 minut, aż czekoladka będzie twarda . Pozostawiono do schłodzenia w temperaturze pokojowej.
Mango i ryż na tarcie
Ciasto:
- 10 łyżek (1 1/4 laski ) miękkiego masła
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 duże żółtko
- 1 1/ 3 szklanki mąki uniwersalne
Połączyć masło , cukier i wanilię w misce mikserem . Zmiksować.
Dodać żółtka jajek i nadal miksować. Stopniowo dodawać mąkę.
Nałożyć ciasto na formę.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
Piec 20-25 minut . Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim tartę na jeszcze 5 minut. Jeśli pojawiły się pęcherzyki, przebić je. Schłodzić tartę na stojaku.
Wypełnienie:
- 1 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka tajskiego ryżu jaśminowego
- 3/4 szklanki cukru
- 1/3 szklanki wody
- 1 1/ 2 szklanki śmietany kokosowej tajskiej
- 1/4 łyżeczki soli
Owoce :
- 3 średnie dojrzałe mango , obrane, pokrojone w plasterki
Doprowadzić wodę do wrzenia w dużym garnku . Dodać ryż, wymieszać i przykryć rondel . Gotować przez 20 minut.
Podczas gotowania ryżu , zrobić syrop z cukru i wody . Połącz składniki w rondelku i ustawić na małym ogniu . Mieszać co jakiś czas i trzymać na ogniu aż cukier zupełnie się rozpuści . Gdy syrop dojdzie do wrzenia , gotować jeszcze przez 3 minuty. Przelać do naczynia żaroodpornego
Wymieszać śmietanę kokosową i sól, dodać do syropu.
Do syropu i śmietany kokosowej dodać ryż. Wymieszać i wystudzić aż ryż wchłonie śmietanę kokosową. Przykryj miskę i pozostaw w chłodnym temperaturze pokojowej .
Ryż wyłożyć na spód tarty, wierzch udekorować mango.
Cytrynowa tarta
- 2 szklanki (240 g ) mąki
- 10 łyżki zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 2 żółtka
- 1/4 szklanki ( 30 g ) cukru w proszku
- szczypta soli
- Kilka kropli wody
Na nadzienie :
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 2/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1 łyżka drobno startej skórki z cytryny
Polewa :
- 2-3 Meyer cytryny
- 2/3 szklanki ( 140 g ) cukru
- 3/4 szklanki wody
Spód : W mikserze utrzeć mąkę, masło , żółtka, cukier i sól . Dodawać kropelki wody aż ciasto da się ugnieść w kulkę.
Następni owinąć je folią i przechowywać w lodówce przez około 30 minut .
Tymczasem rozgrzać piekarnik do 200 st C . Gdy ciasto jest schłodzone, rozwalać je lekko posypując mąką . Wyłożyć nim formę.
Piec przez 25 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na co najmniej 30 minut .
Na nadzienie : Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180 st C .
W misce dodać jajka i cukier i ubij przez około 5 minut. Dodać śmietanę , sok z cytryny i skórkę . Wylać masę na spód, piec jeszcze 35 minut. Przestudzić.
Polewa : Cienko pokroić cytryny . Usunąć nasiona .
W małym rondelku dodać cukier i wodę i mieszać do połączenia . Umieść na małym ogniu , zanurzyć plasterki cytryny i dusić je przez około 25-30 minut. Ułożyć dekoracyjnie na tarcie, posypać cukrem pudrem.
Kremowa, cytrynowa tarta
Ciasto:
- 1 1/4 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka skórki z cytryny , z około 1 cytryny
- 1/2 szklanki zimnego masła , pokrojonego w drobną kostkę
- 1 żółtko
Nadzienie :
- 2 jajka
- 5 żółtek
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/3 szklanki śmietany 35 %
- 2/3 szklanki soku z cytryny , z około 3 cytryn
- cukier puder do dekoracji
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Połączyć mąkę z cukrem i skórkę z cytryny w misce i zmiksować . Dodać masło i żółtko . Miksować około 1 min . Ugnieść ciasto, wyłożyć nim formę, piec 25 minut .
Ubić jajka i żółtka z cukrem w dużej misce. W drugiej misce ubić śmietanę , potem sok z cytryny . Nalać masę na spód. Piec ok. 30 min . Wystudzić . Przechowywać w lodówce przez co najmniej 1 godzinę. Posypać wierzch cukrem pudrem.
Tarta gruszkowa z brie
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 250 brie
- 3-4 dojrzałe gruszki
- ¼ szklanki brązowego cukru
- ½ szklanki brandy gruszkowej
- sól
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Rozłożyć ciasto i dopasować do formy.
Pokroić gruszki w cienkie plastry. Ułożyć na tarcie dekoracyjnie stając się utworzyć różę (na środku plastry wbijać pionowo jak na zdjęciu).Pokroić brie w cienkie paski . Pokrycie dno tarty serem brie.
Wymieszać cukier brązowy i gruszkowe brandy w małej misce . Polać wierzch tarty , a następnie posypać solą .
Piec przez 30-40 minut. Pozostawić jeszcze 10 minut w piekarniku po jego wyłączeniu.
zobacz również:
Ciasta, babki i mazurki na Wielkanoc – różne przepisy
Owocowe koktajle na wiosnę na oczyszczenie organizmu
Dietetyczne desery – różne przepisy na lekkie słodkości
Muffiny – różne pomysły i przepisy