Słodkie tarty na różne sposoby – przepisy

23 września 2015, dodał: NaWidelcu
Artykuł zewnętrzny

Tarta to ciasto dające wiele możliwości. Mamy dla Was kilka pomysłowych propozycji! Można je piec na spodzie z francuskiego ciasta lub  kruchego, dodając różne owoce, karmel, orzechy…. Która najbardziej się Wam podoba?

 

Prosta owocowa tarta

Do wykonania w 15 minut, do upieczenia w 45!

1

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (ok. 250 gram)
  • 1 opakowanie galaretki waniliowej (ok. 100 gram)
  • 1 szklanka zimnego mleka
  • 1 szklanka bitej śmietany
  • 25 gram białej, poszatkowanej czekolady
  • 1 szklanka świeżych truskawek
  • 300 gram mandarynek
  • 1 kiwi, obrane, pokrojone
  • 3 łyżki dżemu z moreli

 

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.

Rozłożyć ciasto na natłuszczonej blasze. Zagiąć brzegi ciasta, tworząc obręcz, mocno docisnąć do podłoża. Widelcem zrobić małe dziurki w cieście. Piec 10 do 15 minut. Całkowitego odstawić do ostygnięcia. Umieść na tacy.

Budyń i mleko wymieszać w dużej misce trzepaczką. Wymieszać z bitą śmietaną, rozprowadzić na cieście.

Roztopić czekoladę. Umyć, pokroić i rozłożyć owoce na masie budyniowej. Udekorować dżemem oraz czekoladą.

 

 

Truskawkowo-cytrynowa tarta

2

Spód:

  • 1 1/4 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 7 łyżek masła , pokrojonego w kawałki 1/2-inch
  • 1 duże żółtko
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
  • 3 łyżki zimnej wody

Nadzienie:

  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • Sól ( szczypta )
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 1 łyżka masła

Glazura:

  • ¼ szklanki cukru
  • 2 łyżki galaretki truskawkowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 kg truskawek

Spód :

Wymieszać razem mąkę , cukier , sól i masło w malakserze , aż mieszanina nabierze jednolitej konsystencji. W osobnej misce wymieszać żółtka , wanilię , sok z cytryny i wodę . Połączyć obie miski.

Delikatnie zagnieść mąkę , tworząc kulę lub owalny kształt . Wyłożyć formę ciastem. Nakłuć w kilku miejscach widelcem . Umieścić w zamrażarce na dziesięć minut.

Rozgrzej piekarnik do 180 st C.

Wyjąć tartę z zamrażalki, obciążając grochem piec 10 minut. Wyjmij tartę z piekarnika i zdjąć groch, piec jeszcze 20 minut. Wyjąć z piekarnika , odstawić do ostygnięcia na trzydzieści do czterdzieści pięć minut .

Nadzienie :

W rondelku wymieszać cukier, mąkę kukurydzianą i sól . Dodać wody, żółtka i sok z cytryny . Gotować na średnim ogniu , stale mieszając , aż zgęstnieje . Zdjąć z ognia , dodać skórkę z cytryny i masło . Dobrze wymieszać . Wlać równomiernie na schłodzoną tartę.

Do glazury :

Połączyć cukier, galaretkę i skrobię kukurydzianą . Doprowadzić wodę do wrzenia w rondlu . Dodać suche składniki i gotować do zgęstnienia . Całość wystudzić. Zanurzyć każdy truskawkę w glazurze i udekorować tartę. Chłodzić przez 2 godziny przed podaniem.

 

Czekolada, orzech i karmel na tarcie

3

Na ciasto z orzechów laskowych:

  • 50g orzechów laskowych
  • 200g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 140g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 1 żółtko
  • mąki, do posypania

Do karmelu:

  • 75g cukru
  • 25g masła
  • 100ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka miodu
  • duża szczypta soli morskiej
  • 50g orzechów laskowych, posiekanych

Do czekolady:

  • 100g gorzkiej czekolady (70%)
  • 75g masła
  • 2 duże jajka, plus 1 żółtko
  • 50g cukru
  • 1 łyżka kakao

Aby zrobić ciasto , należy zetrzeć orzechy laskowe w blenderze, aż będą drobno zmielone. Dodać mąkę, cukier puder i masło , i miksować. Mieszanina powinna przypominać bułkę tartą . Dodać żółtka jajek i 1-2 łyżki zimnej wody, aż ciasto będzie odchodzić od blatu. Następnie zawinąć je w folię spożywczą i schłodzić przez 30 minut .

Rozgrzej piekarnik do 180C/. Na posypanej mąką powierzchni , rozwałkować ciasto. Wyłożyć nim formę. Przyciąć krawędzie i po-nakłuwać widelcem. Przykryć pergaminem, posypać fasolą, piec 20 minut , następnie ostrożnie usunąć fasolę i pergamin do pieczenia i piec przez kolejne 5-10 minut. Pozostawić do ostygnięcia .

Karmel: Podgrzać cukier w rondelku. Dodać 1-2 łyżki wody i podgrzewać delikatnie do rozpuszczenia cukru . Zwiększyć ogień i gotować, aż cukier zmieni konsystencję na karmel. Zmniejszyć ogień i dodać masło, śmietanę i syrop. Mieszać , aż sos będzie gładki i zgęstnieje. Zdjąć z ognia i dodać soli . Pozostawić do ostygnięcia na kilka minut , a następnie polać na spód tarty. Rozsypać posiekane orzechy i odstawić.

Czekolada: stopić czekoladę i masło w misce żaroodpornej ustawiając ją nad garnkiem z gotującą się wodą . Mieszać , aż masa będzie gładka , a następnie zdjąć z ognia i ostudzić . W osobnej misce ubijać jajka, żółtka i cukier puder przez około 6 minut. Połączyć z czekoladą . Przelać na tartę i piec jeszcze 20 minut, aż czekoladka będzie twarda . Pozostawiono do schłodzenia w temperaturze pokojowej.

 

Mango i ryż na tarcie

4

Ciasto:

  • 10 łyżek (1 1/4 laski ) miękkiego masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 duże żółtko
  • 1 1/ 3 szklanki mąki uniwersalne

 

Połączyć masło , cukier i wanilię w misce mikserem . Zmiksować.

Dodać żółtka jajek i nadal miksować. Stopniowo dodawać mąkę.

Nałożyć ciasto na formę.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.

Piec 20-25 minut . Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim tartę na jeszcze 5 minut. Jeśli pojawiły się pęcherzyki, przebić je. Schłodzić tartę na stojaku.

8

Wypełnienie:

  • 1 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka tajskiego ryżu jaśminowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 1/ 2 szklanki śmietany kokosowej tajskiej
  • 1/4 łyżeczki soli

 

Owoce :

  • 3 średnie dojrzałe mango , obrane, pokrojone w plasterki

 

Doprowadzić wodę do wrzenia w dużym garnku . Dodać ryż, wymieszać i przykryć rondel . Gotować przez 20 minut.

Podczas gotowania ryżu , zrobić syrop z cukru i wody . Połącz składniki w rondelku i ustawić na małym ogniu . Mieszać co jakiś czas i trzymać na ogniu aż cukier zupełnie się rozpuści . Gdy syrop dojdzie do wrzenia , gotować jeszcze przez 3 minuty. Przelać do naczynia żaroodpornego

Wymieszać śmietanę kokosową i sól, dodać do syropu.

Do syropu i śmietany kokosowej dodać ryż. Wymieszać i wystudzić aż ryż wchłonie śmietanę kokosową. Przykryj miskę i pozostaw w chłodnym temperaturze pokojowej .

Ryż wyłożyć na spód tarty, wierzch udekorować mango.

Cytrynowa tarta

5

  • 2 szklanki (240 g ) mąki
  • 10 łyżki zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 2 żółtka
  • 1/4 szklanki ( 30 g ) cukru w proszku
  • szczypta soli
  • Kilka kropli wody

 

Na nadzienie :

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 2/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1 łyżka drobno startej skórki z cytryny

Polewa :

  • 2-3 Meyer cytryny
  • 2/3 szklanki ( 140 g ) cukru
  • 3/4 szklanki wody

 

Spód : W mikserze utrzeć mąkę, masło , żółtka, cukier i sól . Dodawać kropelki wody aż ciasto da się ugnieść w kulkę.

Następni owinąć je folią i przechowywać w lodówce przez około 30 minut .

Tymczasem rozgrzać piekarnik do 200 st C . Gdy ciasto jest schłodzone, rozwalać je lekko posypując mąką . Wyłożyć nim formę.

Piec przez 25 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na co najmniej 30 minut .

Na nadzienie : Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180 st C .

W misce dodać jajka i cukier i ubij przez około 5 minut. Dodać śmietanę , sok z cytryny i skórkę . Wylać masę na spód, piec jeszcze 35 minut. Przestudzić.

Polewa : Cienko pokroić cytryny . Usunąć nasiona .

W małym rondelku dodać cukier i wodę i mieszać do połączenia . Umieść na małym ogniu , zanurzyć plasterki cytryny i dusić je przez około 25-30 minut. Ułożyć dekoracyjnie na tarcie, posypać cukrem pudrem.

 

Kremowa, cytrynowa tarta

6

Ciasto:

  • 1 1/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka skórki z cytryny , z około 1 cytryny
  • 1/2 szklanki zimnego masła , pokrojonego w drobną kostkę
  • 1 żółtko

Nadzienie :

  • 2 jajka
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/3 szklanki śmietany 35 %
  • 2/3 szklanki soku z cytryny , z około 3 cytryn
  • cukier puder do dekoracji

 

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Połączyć mąkę z cukrem i skórkę z cytryny w misce i zmiksować . Dodać masło i żółtko . Miksować około 1 min . Ugnieść ciasto, wyłożyć nim formę, piec 25 minut .

Ubić jajka i żółtka z cukrem w dużej misce. W drugiej misce ubić śmietanę , potem sok z cytryny . Nalać masę na spód. Piec ok. 30 min . Wystudzić . Przechowywać w lodówce przez co najmniej 1 godzinę. Posypać wierzch cukrem pudrem.

 

Tarta gruszkowa z brie

7a

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 250 brie
  • 3-4 dojrzałe gruszki
  • ¼ szklanki brązowego cukru
  • ½ szklanki brandy gruszkowej
  • sól

 

7

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Rozłożyć ciasto i dopasować do formy.

Pokroić gruszki w cienkie plastry. Ułożyć na tarcie dekoracyjnie stając się utworzyć różę (na środku plastry wbijać pionowo jak na zdjęciu).Pokroić brie w cienkie paski . Pokrycie dno tarty serem brie.

Wymieszać cukier brązowy i gruszkowe brandy w małej misce . Polać wierzch tarty , a następnie posypać solą .

Piec przez 30-40 minut. Pozostawić jeszcze 10 minut w piekarniku po jego wyłączeniu.

 

zobacz również:

 

Ciasta, babki i mazurki na Wielkanoc – różne przepisy

Owocowe koktajle na wiosnę na oczyszczenie organizmu

Dietetyczne desery – różne przepisy na lekkie słodkości

Muffiny – różne pomysły i przepisy