Ciasta, babki i mazurki na Wielkanoc – różne przepisy

11 kwietnia 2014, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Potrawy wielkanocne mają zwiastować nowe życie i zapewniać dostatek. Kiedy przyjrzymy się świątecznemu stołowi, zauważymy że potrawy wielkanocne to bogactwo dań i składników.

W różnych rejonach kraju możemy spotkać przeróżne wielkanocne potrawy, ale są i takie, które występują wspólnie dla całego kraju. Ze słodkich dań najważniejsze są oczywiście babki, mazurki, serniki oraz paschy…

BABKI

 

Babka z porzeczkami

 

 

Składniki:                                                                                          Babka z porzeczkami!
szklanka mąki pszennej,
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
125g margaryny,
szklanka cukru,
3 duże jajka,
łyżeczka proszku do pieczenia,
1 i 1/2 szklanki czarnych porzeczek (mogą być mrożone).

Wykonanie

Margarynę utrzeć z jajkami i cukrem. Stopniowo dodawać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.

Połowę ciasta przełożyć do przygotowanej formy do babki. Wsypać połowę porzeczek, wylać resztę ciasta i wyłożyć resztę porzeczek.

Piec około 40 minut w dość mocno nagrzanym piekarniku.

Ciepłą babkę posypać cukrem pudrem.

Autor:  z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com

Babka serowo-cytrynowa

Składniki:                                                                             Babka serowo- cytrynowa
250g mąki,
150g masła lub margaryny,
200g cukru,
300g waniliowego serka homogenizowanego,
3 jajka,
kisiel cytrynowy,
cukier waniliowy,
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
sok z 1/2 cytryny,
1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego.

Przygotowanie

Jajka utrzeć z cukrem, dodać zimną, stopioną margarynę. Dokładnie wymieszać. Następnie dodawać po łyżce przesianej mąki zmieszanej z kisielem i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać serek oraz cukier waniliowy, aromat i sok świeżo wyciśnięty z cytryny. Ciasto wylać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę do babki. Piec ok. 50 min w temp. 180st. Przestudzić, posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Autor:  z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com

Babka żurawinowa

                                                                                                   Babka żurawinowa

Składniki:
150g masła lub margaryny,
szkl. drobnego cukru do wypieków,
szkl. mąki pszennej,
łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli,
2 jajka,
szkl. suszonej żurawiny,
łyżeczka olejku waniliowego.

Przygotowanie

Masło przełożyć do garnka dodać 1/4 szkl. wody oraz cukier. Mieszając, podgrzewać na małym ogniu. Gdy masa zacznie się gotować, zdjąć z ognia. Ostudzić i dodać żółtka oraz olejek waniliowy. Porcjami dodawać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać białka ubite ze szczyptą soli na sztywną pianę i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką. Wsypać żurawinę, dokładnie wymieszać. Masą napełnić natłuszczoną formę na babkę. Piec ok. 50 min w temp. 170st. Ostudzić i polać polewą.

Autor: z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com

Wielkanocny zajączek jogurtowy

Składniki:                                                                    Zajączek jogurtowy!
2 jajka,
1/2 szkl. cukru,
1/3 szkl. mąki pszennej,
2 budynie waniliowe,
1/2 szkl. jogurtu naturalnego,
1 op. cukier z prawdziwą wanilią i nutką kardamonu Kamis,
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na kogel-mogel. Następnie dodać sproszkowany budyń oraz przesianą mąkę, w między czasie dolewając jogurt. Wsypać proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta, bardzo delikatnie wymieszać. Foremkę w kształcie zająca natłuścić i wysypać bułką tartą. Przelać ciasto. piec ok. 45min w temp. 170-175st. Ostudzić, wyjąć z formy i dowolnie udekorować. Ja polukrowałam zająca, dół posmarowałam stopioną czekoladą i obsypałam zielonymi wiórkami.

 

Autor:   z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com

Zajączki wielkanocne

 

Składniki na 4 zające:

  • 5 szklanek mąki tortowej                                                   zajączki
  • 490 ml maślanki naturalnej
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 70 g masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 60 g drożdży

Nadzienie:

  • 200 g sera białego
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 czubata łyżka budyniu śmietankowego
  • jajka czekoladowe
  • jajko + łyżka wody
  • migdały
  • migdały w słupkach
  • wiśnie w cukrze

Do 1/2 szklanki ciepłej maślanki wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Do mąki, dodać cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, żółtka, rozpuszczone masło, resztę maślanki, wymieszać, wlać drożdże i jeszcze raz zamieszać. Zagnieść ciasto. Nie powinno być zbyt długo wyrabiane 2-3 minuty. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu, aż nie podwoi swojej objętości.
Ser biały mieszamy z budyniem, cukrem i jajkiem.
Ciasto drożdżowe przekładamy na oprószoną mąką stolnice i dzielimy na cztery części. Z każdej części ciasta odrywamy dwa małe kawałki na łapki, dwa na nóżki, uszy. Pozostałe ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy albo delikatnie rozciągamy w rękach, nakładamy nadzienie serowe, pokrojone na kawałki jajko czekoladowe i zlepiamy. Z dwóch nadzianych bułeczek formujemy główkę, brzuszek. Z małych kawałków robimy rączki, nóżki i uszy. Uszy delikatnie przecinamy po środku. Kształtowanie zajączków najlepiej jest robić na blaszce, na której będą się piekły!
Jajko mieszamy z wodą, smarujemy nasze zajączki. Z całych migdałów robimy oczy, z migdałów pokrojonych w słupki wąsy. Tak samo postępujemy z postała częścią ciasta. Zajączki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
Pieczemy około 25 minut w 180*C.
Po przestudzeniu przyklejamy na lukier noski z wiśni.

 

Autor:  olainthekitchen.blogspot.com

 

Babka serowa

                                                                                                  Babka serowa

Składniki:
3 jajka,
350g mąki pszennej,
250g zmielonego twarogu,
łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 szkl. cukru pudru,
cukier waniliowy,
łyżeczka olejku rumowego,
50 g mlecznej czekolady,
200g stopionej margaryny lub masła,
1/2 szkl. śmietany 18%.

Przygotowanie

Jajka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodawać na przemian przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem oraz zmielony ser. Stopniowo dolewać śmietanę. Dodać ostudzoną stopioną margarynę. Dodać olejek rumowy oraz posiekaną czekoladę.

Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę. Piec ok. godz. w temp. 180st. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Autor:   z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com

 

 

Drożdżowa baba wielkanocna z czekoladą

 

Składniki:                                                                            drożdżowa z czekoladą
5 żółtek,
250g mąki pszennej,
1/3 szkl. drobnego cukru do wypieków,
120g mlecznej czekolady,
30g świeżych drożdży,
50g masła lub margaryny,
szczypta soli,
1/2 szkl. mleka.

Przygotowanie

Do letniego mleka dodać pokruszone, dokładnie wymieszać i odstawić na 5 min, by drożdże zaczęły pracować.

Masło stopić z połamaną na kawałki czekoladą, następnie przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać stopione zimne masło, wymieszać. Dodać szczyptę soli, rozczyn i przesianą mąkę, dokładnie wymieszać. Odstawić na 20 min w ciepłe miejsce. Następnie przełożyć ciasto do natłuszczonej formy na babkę i trzymać w ciepłym miejscu przez ok. 10 min.

Piec 40-45 min w temp. 175st. Gotową babkę można polać stopioną tabliczką czekolady.

Autor:   z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com

Babka z kardamonem

Składniki:                                                                        babka z kard)
3 szkl. mąki pszennej,
10 ziaren kardamonu,
łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
1/2 łyżeczki soli,
cukier waniliowy,
1 i 1/2 szkl. cukru,
20 dag masła lub margaryny,
3 krople olejku waniliowego,
4 jajka,
szkl. mleka,
łyżka soku z cytryny.

Przygotowanie:

Mąkę przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia, solą i ze sodą oczyszczoną. Z nasion wybrać ziarna kardamonu i dodać do sypkich produktów. Masło utrzeć z cukrem, dodać 3  krople olejku oraz cukier waniliowy. Dodawać po jednym jajku oraz sok z cytryny. Następnie na przemian dodawać mleko oraz zmieszane sypkie produkty. Ciasto przelać do przygotowanej formy na babkę. Piec ok. 50-60 min w temp. 175st. Przed posypać cukrem pudrem, można podawać z bitą śmietaną.

Autor:   z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com

 

Babka z szafranem

 

Składniki:                                                                   Babka z szafranem!!
4 jajka,
230g masła,
2i3/4 szkl. mąki pszennej,
3/4 drobnego cukru do wypieków,
laska wanilii,
szkl. mleka,
1/2 łyżeczki szafranu,
3/4 łyżeczki soli,
1i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie

Masło utrzeć na puch, dodać cukier, utrzeć na gładką masę. Wbijać po jednym jajku, dodać nasiona wanilii. Mąkę przesiać, zmieszać ze solą i proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać do ciasta. Szafran zalać ciepłym mlekiem, dodać do ciasta. Dokładnie utrzeć. Formę na babkę natłuścić i wysypać bułką tartą. Wylać ciasto, równomiernie rozsmarować. Piec ok. 50min w temp. 175st. Ostudzić, oprószyć cukrem pudrem.

Autor:  z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com

Babka czekoladowa

                                                                                            babka czekoladowa
Składniki:

  • 200 g masła temp. pokojowa
  • 200 g cukru pudru
  • 250 g mąki
  • 250 g białego sera ( mascarpone, ricotta, bieluch, homogenizowany)
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 5 jajek temp. pokojowa
  • 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • duża szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 100 g gorzkiej czekolady

Polewa

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 łyżki mleka
  • szczypta soli

( 2 łyżki mleka możemy zastąpić likierem czekoladowym albo kawowym)

Foremka do babki

Mąkę, kakao, sodę, sól przesiewamy razem, dodajemy kawę. Gorzką czekoladę drobno kroimy.W misce ucieramy masło z cukrem, następnie cały czas ucierając dodajemy po żółtku. Gdy żółtka nam się już skończą dodajemy na zmianę ser i mąkę. Ucieramy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno, następnie delikatnie łączymy je z ciastem, dodajemy czekoladę. Całość przekładamy do natłuszczonej foremki i pieczemy do suchego patyczka około 40-50 minut w 180*C. Studzimy.
Polewa: Do miski wkładamy połamaną czekoladę i pozostałe składniki. Ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą         ( miska nie może dotyka wody!), mieszamy do połączenia składników. Gdy czekolada lekko przestygnie i zgęstnieje pokrywamy nią całą babkę najlepiej jest to zrobić przy  użyciu pędzelka. Dekoracje możemy zrobić z małych czekoladowych jajeczek albo zetrzeć czekoladę na tarce i posypać nią babkę.

Autor: olainthekitchen.blogspot.com

Babka wyśmienita

                                                                                            babka wysmienita

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g maki ziemniaczanej
  • 100 g orzechów mielonych
  • 160 g cukru
  • 250 ml oleju
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml mocnej kawy
  • 100 ml ajerkoniaku
  • 3 łyżki likieru amaretto
  • 5 jajek
  • 2 czubate łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody


Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g białej czekolady
  • 5 łyżek mleka
  • jajeczka do dekoracji

Jajka ubijamy ze szczyptą soli, powoli wsypujemy cukier i ubijamy do momentu, aż masa zrobi się jasno żółta a pod palcami nie będziemy wyczuwać drobinek cukru.
Mąki mieszamy z kakao, proszkiem, sodą i orzechami. Cały czas ubijając na najniższych obrotach masę jajeczną, dodajemy na przemian mąkę, olej, likiery, kawę i tak do wyczerpania składników. Na koniec wsypujemy drobno pokrojoną czekoladę, mieszamy i przekładamy do natłuszczonej, i wysypanej tartą bułką formy. Pieczemy do suchego patyczka około 70 minut w temp.180*C. Studzimy.
Polewa: Do przygotowania potrzebne będą dwa garnki z gotującą się wodą. Nad jednym ustawiamy miskę z gorzką czekoladą i mlekiem. Nad drugim miskę z białą czekoladą. Mieszamy do rozpuszczenia. Polewamy babkę najpierw ciemną polewą potem jasną i dekorujemy jajeczkami.

Autor:  olainthekitchen.blogspot.com

Babka majonezowa

Składniki:                                               babka majonezowa

1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
3/4 szklanki majonezu
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy razem, aż do momentu rozpuszczenia się cukru. Ciasto wylewamy do wysmarowanej masłem formy i pieczemy w nagrzanym do 175 st. piekarniku, przez ok. 45-50 min.

Dobra rada: na upieczoną babkę można wylać lukier lub polewę, np. czekoladową. Również, można do ciasta dodać olejek aromatyczny, np. śmietankowy.

MAZURKI

 

 

Mazurek z wiśniami i masą kawową

 

Kruche ciasto:                                               mazurek z wiśniami!

  • jajko,
  • 150g masła,
  • 170g mąki pszennej,
  • 80g mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki kakao,
  • 50g cukru,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu.

Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, kakao i cynamon, wymieszać. Zrobić dołek, wbić jajko, dodać posiekane masło. Całość posiekać nożem i zagnieść gładkie kruche ciasto. Owinąć w folię spożywczą, włożyć na godzinę do lodówki.

Następnie ciastem wylepić dno i 1 cm boków formy o wym. 24x27cm. Nakłuć widelcem, piec około 35 minut temp. 160st. Ostudzić.

Masa: 

  • 125 ml śmietanki 30%,
  • 200 g białej czekolady,
  • 30g masła,
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
  • 1/2 łyżeczki kardamonu,
  • 2 łyżki wiśni z kompotu,
  • 50g gorzkiej czekolady.

Na parze stopić połamane czekolady wraz ze śmietanką, masłem, kawą i ziarnami kardamonu. Lekko przestudzić i wylać na upieczony spód. Schłodzić.

Rozłożyć na wierzchu wiśnie, polać odrobiną soku z kompotu oraz stopioną, lekko przestudzoną czekoladą. Wstawić do lodówki.

Autor:  z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com

Mazurek kokosowo – czekoladowy z nutką pomarańczy

                                                                  Mazurek kokosowy z nutką pomarańczy!!

Ciasto:
300g mąki pszennej,
1 całe jajko +1 żółtko,
150g cukru,
150g masła lub margaryny.

Mąkę przesiać, dodać jajko oraz żółtko, cukier i posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 1/2 godz, do zamrażalnika. Następnie wyłożyć na dno przygotowanej formy o wym. 25x36cm. Nakłuć widelcem. Piec ok. 20 min w temp. 180st. Ostudzić.

Masa:
2 szkl. śmietanki 30%,
200g wiórków kokosowych,
200g cukru,
100g mlecznej czekolady,
50g orzechów włoskich,
50g masła lub margaryny,
2 łyżeczki skórki pomarańczowej,
2 łyżeczki żelatyny.

 

Śmietankę, cukier, masło i połamaną na kawałki czekoladę przełożyć do garnka, zagotować i zdjąć z ognia. Orzechy i skórkę pomarańczową drobno posiekać. Wraz z wiórkami dodać do masy. Żelatynę namoczyć w trosze zimnej wody. Odstawić na 5 min, następnie, podgrzewając, rozpuścić. Dodać do masy, dokładnie wymieszać i odstawić, aż całkiem ostygnie. Wylać na ciasto. Udekorować wg uznania.

Autor:  z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com

Wielkanocny mazurek z masa krówkową

Ciasto:                                                  mazurek z masa krówkową!!
300g mąki pszennej,
50 g cukru pudru,
250g masła lub margaryny,
2 płaskie łyżki bułki tartej,
2 łyżki wody.

Mąkę przesiać, dodać cukier puder, bułkę tartą, wodę oraz plastry masła. Całość posiekać i zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć na pół godz. do lodówki. Następnie podzielić na dwie części, wyłożyć do blaszek o wym. 24x29cm, nakłuć widelcem. Każdą piec ok. 10 min w temp. 180st. Ostudzić.

Masa:
puszka masy krówkowej (400g),
3 łyżki kakao,
3 łyżki masła lub margaryny,
2 łyżki likieru czekoladowego.

 

Masę krówkową, margarynę oraz kakao przełożyć do garnka, mieszając, podgrzewać ok. 8 min. Masą przełożyć ciasto, posmarować wierzch. Udekorować wg uznania.

Autor:   z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com

Mazurek fistaszkowy z czekoladą

Ciasto:                                                        Mazurek fistaszkowy!
350 mąki pszennej,
50g cukru pudru,
3 łyżki śmietany,
2 żółtka,
150g masła.

Mąkę przesiać, dodać cukier puder, żółtka, śmietanę oraz posiekane masło. Całość posiekać, następnie zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na godz do lodówki. Następnie wylepić dno przygotowanej formy o wym. 23x33cm. Nakłuć widelcem, piec ok. 20min w temp. 200st. Ostudzić.

Krem:

150g masła orzechowego,

150g serka mascarpone,

100g białej czekolady.

Czekoladę połamać na kawałki, stopić na parze, ostudzić. Masło i serek zmiksować najlepiej przy pomocy blendera. Dodać zimną czekoladę, dokładnie wymieszać. Krem równo rozsmarować na zimnym cieście.

Wierzch:

szkl. orzeszków ziemnych solonych,

100g mlecznej czekolady,

50g gorzkiej czekolady.

Czekolady połamać na kawałki, stopić na parze. Orzeszki grubo posiekać, lub chwilę zmielić w blenderze. Posypać nimi wierzch ciasta, zrobić esy-floresy z czekolady.

Autor:  z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com

 

Mazurek z białek

 

                                                                                                  Mazurek z białek!
Składniki:
1 andrut kwadratowy,
szklanka białek,
szkl. cukru,
1i1/2 szkl. mąki pszennej,
2 szkl. bakalii (ja dałam: orzechy włoskie, suszone morele, suszone śliwki, suszona żurawina, rodzynki, płatki migdałowe),
3 łyżki kakao.

Przygotowanie

Białka ubić na sztywno, powoli dodawać cukier. Mąkę przesiać. Dodać do ubitych białek, delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki. Bakalie posiekać, ale nie za drobno. Dodać do ciasta, wymieszać. Andruta dociąć do wymiaru blaszki (24x27cm) i ułożyć na dnie formy. Na andruta wylać ciasto, równomiernie je rozprowadzić. Piec ok. 30min w temp. 160st. Ostudzić i udekorować wg uznania.

Autor:  /z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com

Mazurek migdałowo – czekoladowy

Ciasto:                                                            Mazurek migd-czekol!!
300g mąki pszennej,
jajko + żółtko,
100g drobnego cukru do wypieków,
200g masła lub margaryny.

Mąkę przesiać, dodać cukier, jajko oraz żółtko i posiekane masło. Zagnieść kruche ciasto. Owinąć w folię aluminiową i włożyć na 1/2 godz. do lodówki. Następnie rozwałkować wyłożyć na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm. Gęsto nakłuć widelcem.

Masa:

4 jajka,

250g cukru pudru,

200g mlecznej czekolady,

150g płatków migdałowych,

3 andruty.

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Czekoladę połamać na kawałki i zmiksować za pomocą blendera, dodać do jajek. Dodać płatki migdałowe oraz pokruszone andruty. Wszystko dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na ciasto. Piec ok. 30 min w temp. 180 st.

Przestudzić i polać polewą lub stopioną czekoladą. Dowolnie udekorować.

Autor:   z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com

Mazurek czekoladowy bez pieczenia

                                                                           mazurek czekoladowy

Składniki:

Spód:

  • 320 g kakaowych herbatników
  • 2 czubate łyżki nutelli
  • 130 g rozpuszczonego masła
  • 2 łyżeczki kakao

Masa:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka masła
  • 5-6 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
  • szczypta soli
  • Forma to tart 22-24 cm

Herbatniki zmielić, dodać nutelle, kakao, rozpuszczone masło i wymieszać. Wyłożyć dno i boki formy do tart. Odstawić w chłodne miejsce na 15-30 minut.
Do miski wsypać połamaną czekoladą, sól, wlać kremówkę, mleko i masło. Miskę ustawić nad garnkiem z gorącą wodą ( miska nie może dotykać wody!). Mieszać do rozpuszczenia czekolady i połączenia wszystkich składników. Na wcześniej przygotowanym spodzie rozsmarować dżem i wylać lekko przestudzoną masę czekoladową. Odstawić w chłodne miejsce. Dowolnie udekorować.

* Zamiast dżemu z czarnej porzeczki możemy dodać inny nasz ulubiony, albo dżem zastąpić masą toffi.

Autor:  olainthekitchen.blogspot.com

Oryginalny mazurek kawoszy i czekoladoholików

 

Spód:                                                                  mazurek kawoszy

-200 g mąki zwykłej + 50g mąki krupczatki
– 1 jajko
– 1 łyżka kwaśnej śmietany
-2 łyżki kakao
– 150g prawdziwego masła
– 50g cukru pudru

Nadzienie:


– 300g gorzkiej czekolady 60% lub mlecznej (jeśli zawartość kakao będzie powyżej 70% dodajemy dwie łyżki cukru, aby deser nie był gorzki)
– 250 ml kremówki
– 2 łyżki likieru kawowego
– 2 łyżki mocnego espresso
– do masy świetnie pasują orzechy laskowe, suszona żurawina czy migdały.
– 2-3 łyżki cukru ( w zależności od tego czy lubimy bardziej słodko czy bardziej wykwintnie)

Krem:

– 100g mascarpone
– 350ml kremówki
– 2 łyżki cukru pudru
– kakao i mielona kawa do posypania
– bakalie do dekoracji

Wykonanie:

Wyrabiamy ciasto kruche, układamy na tortownicy, robimy małe dziurki widelcem i wstawiamy do lodówki na min.30min. Wyjmujemy z lodówki, włączamy piekarnik i rozgrzewamy do 200°C (tarta w tym czasie dochodzi do temp. Pokojowej).Wstawiamy naczynie do nagrzanego piekarnika na 20 min. W tym czasie ciasto powinno się ładnie zarumienić. Wyjmujemy i studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kiedy zacznie się rozpuszczać dodajemy cukier, espresso, likier i kremówkę. Co jakiś czas mieszamy. Kiedy masa będzie jednolita, zdejmujemy z ognia. Teraz możemy dodać ulubione bakalie (najlepiej orzechy laskowe). Gotową masę wylewamy na tartę. Wkładamy do lodówki na min. 2h, aż czekolada będzie całkowicie twarda. Robimy krem: Kremówkę ubijamy wraz z serkiem mascarpone i cukrem. Kiedy masa będzie sztywna, nakładamy na nasz mazurek. Posypujemy czekoladą, kawą i dekorujemy ulubionymi dodatkami.

Mazurek kokosowy z czekoladą

 

Na ciasto:                                                  mazurek kokosowy

100 g mąki krupczatki
100 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
100 g masła
1 cukier wanilinowy
1 żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
skórka otarta z 1 cytryny

Na polewę:

100 ml mleka
100 g masła
70 g cukru
1½ szklanki mleka w proszku
½ szklanki wiórków kokosowych

Na zwieńczenie dzieła:

płatki migdałowe
kilka kostek gorzkiej czekolady

Przesiewamy mąkę, siekamy masło, dodajemy szczyptę soli, cukier oraz cukier wanilinowy, żółtko, śmietanę, otartą skórkę cytrynową, proszek do pieczenia i zagniatamy całość do momentu uzyskania jednolitej masy. Następnie owijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin (można lekko zmrozić). Po upływie tego czasu schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy w prostokąt formułując lekko podwyższone krawędzie, nakłuwamy i wstawiamy do nagrzanego na 200C piekarnika, pieczemy około 15-20 minut, aż ciasto zarumieni się. Po upieczeniu – chłodzimy.
Na polewę zagotowujemy mleko z cukrem, dodajemy masło, mleko w proszku, wiórki kokosowe, czekamy aż stworzy jednolitą całość, mieszamy i wylewamy na przestudzony spód. Dekorujemy płatkami migdałowymi i startą gorzką czekoladą.

SERNIKI

 

 

Sernik waniliowo – czekoladowy

 

Kruche ciasto:                                             Sernik waniliowo -czekoladowy

  • 300g mąki pszennej,
  • łyżka kakao,
  • szczypta proszku do pieczenia,
  • 150g brązowego cukru,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • jajko,
  • 200g masła lub margaryny,
  • łyżka likieru amaretto.

Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier oraz cukier waniliowy. Zrobić dołek, wbić jajko, dodać posiekane masło oraz likier. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki o wym. 27x35cm. Nakłuć widelcem.

I Masa:

  • 500g twarożku kanapkowo – sernikowego (użyłam Wieluń „Mój ulubiony”),
  • 2 jajka,
  • 120g brązowego cukru,
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • budyń czekoladowy,
  • 100ml śmietany 18%.

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę – około 5 minut. Dodać przyprawę do piernika, budyń, ser oraz śmietanę. Zmiksować na gładką masę. Wyłożyć róznomiernie na ciasto.

II Masa: 

  • 500g twarożku kanapkowo – sernikowego (użyłam Wieluń „Mój ulubiony”),
  • 2 jajka,
  • 120g cukru,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • budyń waniliowy,
  • łyżka kawy rozpuszczalnej jacobs Crema Gold,
  • 100ml śmietany 18%,
  • 50 g wiórków czekoladowych.

Jajka ucierać z cukrami około 5 minut. Dodać budyń, kawę rozpuszczalną oraz śmietanę i serek. Zmiksować na gładką masę. Dodać wiórki czekoladowe, wymieszać. Ciasto wylać na pierwszą masę. Piec około 50 minut w temp. 160-175st. Pozostawić na 5 minut w wyłączonym piekarniku po czym wyjąc i pozostawić do ostygnięcia.

Polewa: 

  • 50g masła,
  • łyżka mleka,
  • czubata łyżka kakao,
  • 5 czubatych łyżek cukru.

Wszystko przełożyć do garnka, stopić. Lekko przestudzić i rozsmarować na zimnym serniku. Przechowywać w lodówce.

Autor:   z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com

Sernik czekoladowy

 

                                                                                           Sernik czekoladowy!

Spód:

100g maślanych herbatników,
50g krakersów,
5 łyżek masła,
łyżeczka cynamonu.

 

Herbatniki i krakersy zmiksować w blenderze, wymieszać z cynamonem. Masło stopić, wymieszać z ciastkami. Wylepić dno tortownicy o śr. 23cm. Piec ok. 12min w temp. 180st.

Masa serowa:

750g półtłustego twarogu,

350g serka mascarpone,

140g gorzkiej czekolady,

łyżka kawy rozpuszczalnej,

czubata szkl. cukru,

1/3 szkl. mąki kukurydzianej,

3 jajka,

cukier z prawdziwą wanilia i nutką kardamonu,

1/2 szkl. śmietany 18%.

Czekoladę stopić na parze, dodać czekoladę i ostudzić. Ser zmielić, dodać serek mascarpone, cukier, jajka oraz mąkę kukurydzianą. Dodać cukier waniliowy oraz śmietanę. Wymieszać z ostudzoną czekoladę. Wylać na podpieczony spód. Piec godzinę w temp. 180st. Pozostawić w uchylonym piekarniku na 1i1/2godz.

Polewa:

50g mlecznej czekolady,

60g gorzkiej czekolady,

1/4 szkl. śmietany 30%.

Czekolady połamać na kawałki, dodać śmietankę, stopić na parze. Lekko przestudzić, polać zimny sernik.

Autor:z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com

Sernik cynamonowo – pomarańczowy

Spód:                                                  Sernik cynamonowo-pomarańczowy!
szkl. orzechów włoskich,
1/2 szkl. płatków owsianych,
50g herbatników maślanych,
4 łyżki masła.

 

Herbatniki połamać na kawałki, wszystko przełożyć do blendera, zmielić dość drobno. Wymieszać ze stopionym masłem. Wyłożyć na dno tortownicy o śr. 23cm. Piec ok. 15min w temp. 160st.

Masa serowa:

500g półtłustego twarogu,

500g serka mascarpone,

3 jajka,

szkl. cukru,

3 łyżki mąki ziemniaczanej,

1/2 szkl. śmietany 18%,

łyżka śmietankowego cappuccino,

łyżeczka świeżo startej skórki z pomarańczy,

sok z 1/3 pomarańczy,

szczypta cynamonu,

100g gorzkiej czekolady.

Sery zmiksować z cukrem. Dodać kolejno jajka, wsypać przesianą mąkę, dodać śmietanę. Sok dokładnie zmieszać z kawą, połączyć z serem, zmiksować. Masę wylać na podpieczony spód. Piec 10 min w temp. 230st, następnie 60min w temp. 140st. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Czekoladę połamać na kawałki, stopić na parze. Połową czekolady polać brzeg sernika, resztę wlać do silikonowych foremek na babeczki, tworząc koszyczki i wstawić do lodówki. Koszyczki ostrożnie wyjąć z foremek, ułożyć na wierzchu sernika, udekorować kolorowymi jajkami.

Autor:   z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com

PASCHA

 

 

 

Pascha czekoladowa

                                                                                                           PASCHA czekoladowa

Składniki:

  • 500 g podwójnie zmielonego twarogu
  • 100 g miękkiego masła
  • 4 żółtka
  • 125 ml śmietany 36%
  • 150 g cukru pudru
  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 laski wanilii
  • 20 g rodzynków
  • 20 g drobno pokrojonych orzechów włoskich
  • rum
  • 30 g czekolady gorzkiej + 1 łyżka mleka na polewę
  • gaza
  • doniczka 13-16 cm

Rodzynki zalewamy rumem. Żółtka ucieramy z cukrem i miąższem z laski wanilii. Do momentu, aż masa zrobi się jasno żółta. Dodajemy śmietanę. Ustawiamy garnek na bardzo małym ogniu i podgrzewamy całość, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Musimy uważać, żeby nie dopuścić do zagotowania i przypalenia. Zdejmujemy miskę, dodajemy pokrojone masło, następnie ser wszystko razem łączymy. Jeśli zdarzy się tak, że masa zrobi się grudkowata możemy użyć miksera. Do masy serowej dodajemy odsączone rodzynki, orzechy ewentualnie można jeszcze dodać drobno pokrojoną czekoladę. Mieszamy. Gazę moczymy w wodzie, wykładamy nią doniczkę, do środka wkładamy masę serową i przykrywamy gazą. Na doniczkę ustawiamy mały talerzyk i obciążamy czymś ciężkim np. słoikiem z wodą. Odstawiamy w chłodne miejsce na 12h. Po upływie tego czasu wyjmujemy paschę na talerz i dekorujemy rozpuszczoną czekoladą.

Autor:   olainthekitchen.blogspot.com

Pascha waniliowo – bakaliowa                                  pascha waniliowa

 

 

Składniki:

  • 500 g podwójnie zmielonego twarogu
  • 100 g miękkiego masła
  • 4 żółtka
  • 125 ml śmietany 36%
  • 150 g cukru pudru
  • 1/2 laski wanilii
  • 100 g bakalii np. żurawina, migdały w słupkach, rodzynki, morele, skórka pomarańczowa
  • gaza
  • doniczka 13-16 cm

Żółtka ucieramy z cukrem i miąższem z laski wanilii. Do momentu, aż masa zrobi się jasno żółta. Dodajemy śmietanę. Ustawiamy garnek na bardzo małym ogniu i podgrzewamy całość, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Musimy uważać, żeby nie dopuścić do zagotowania i przypalenia. Zdejmujemy miskę, dodajemy pokrojone masło, następnie ser wszystko razem łączymy. Jeśli zdarzy się tak, że masa zrobi się grudkowata możemy użyć miksera. Do masy serowej dodajemy bakalie. Mieszamy. Gazę moczymy w wodzie, wykładamy nią doniczkę, do środka wkładamy masę serową i przykrywamy gazą. Na doniczkę ustawiamy mały talerzyk i obciążamy czymś ciężkim np. słoikiem z wodą. Odstawiamy w chłodne miejsce na 12h. Po upływie tego czasu wyjmujemy paschę na talerz i dekorujemy np. morelami, jajkami z czekolady, albo oblewamy polewą z białej czekolady.

Autor:    olainthekitchen.blogspot.com

                                                

zobacz również:

  1. Muffiny – różne pomysły i przepisy
  2. Rodzaje serów i przepisy na desery serowe!
  3. Pączki, oponki – różne przepisy na Tłusty Czwartek
  4. Domowe wypieki – przepisy na smaczne ciasta