Muffiny – różne pomysły i przepisy
Kto nie uwielbia muffin? Dają nieograniczone możliwości, a jednocześnie są proste i szybkie w wykonaniu! Wystarczy tylko wymieszać składniki i wrzucić do piekarnika. Oto kilka smakowitych pomysłów!
Bananowe
- 2 szklanki mąki
- ½ szklanki brązowego cukru
- 1/3 szklanki (80 ml) oleju roślinnego
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1 szklanka puree z bananów (2 duże)
- 12 połówek orzecha włoskiego (opcjonalnie)
Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. Przesiać mąkę do dużej miski z mikserem. Dodaj cukier i krótko miksować aż składniki się połączą. Do naczynia wlać mleko (ok. 1 szklanka), olej (do 1 1/3 szklanki) i jajka, trzepaczka połączyć. Wlać mieszankę mleka i bananów do suchych składników, i ubijać aż masy się połączą. Nałożyć do foremek (½ ich wysokości) i piec przez 15 minut. Ochładzać powoli, a następnie umieścić na stojaku do całkowitego ostygnięcia.
Dyniowe
- 300g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
- 2 szklanki mąki
- ¼ szklanki oleju
- 2 jajka
- 1 szklanka sera, startego
Dynię gotować 10 minut lub do miękkości.
Pozostawić do ostygnięcia, a następnie rozgnieść z ¼ szklanki wody w której była gotowana.
Rozgrzej piekarnik do 180 ° C i użyć oliwy olej w aerozolu do nasmarować patelnie muffin.
Połącz puree z dyni, olej i jajka w dużej misce.
Przesiać mąkę do miski, dodać ser i mieszać lub miksować aż się połączą.
Łyżka nałożyć ciasto do foremek i posypać wierzch serem.
Piec przez 20-25 minut na złoty kolor.
Jabłkowo-cynamonowe
- 2 szklanki
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ szklanki cukru pudru
- 1/3 szklanki (80 ml) oliwy lub oleju roślinnego
- 1 szklanka niskotłuszczowego jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 1 czerwone jabłko, starte
- ½ szklanki orzechów włoskich, posiekanych
Rozgrzać piekarnik do 180 ° C.
Przesiać mąkę i cynamon w dużej misce. Dodać cukier puder.
W dzbanku szklanym, połączyć olej i jogurt, a następnie dodać jajka. Miotełka wymieszać wszystkie składniki.
Wlać płyn do suchych składników i wymieszać.
Dodać z jabłek i orzechy włoskie.
Nałożyć masę do foremek.
Piec przez 20-25 minut.
Migdałowe
- 100 gram tartych migdałów
- 1 łyżeczka migdałów pokrojonych w słupki
- 1 szkl mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 100 gram margaryny
- 125 gram cukru
Wymieszać suche składniki w pierwszej misce: mąkę, proszek, sodę, cukier oraz tarte migdały. Rozpuścić margarynę, a następnie ją wystudzić. Wbić dwa jajka do drugiej miski i wymieszać. Dodać do miski z suchymi produktami (Jeśli ciągle jest za gęste dodajemy trochę wody).
Nałożyć ciasto do foremek. Piec w 190 st przez ok 45 minut aż będę rumiane z góry.
Źródło: Na Widelcu
Jabłko i cukinia
- 2 szklanki
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 jajka, lekko roztrzepane
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 szklanka jabłka, obrane i starte
- Cukinia, 1 szklanka, obrana i start
Rozgrzać piekarnik do 160 ° C, wentylator-zmuszeni.
W misce wymieszać mąkę, brązowy cukier i cynamon.
W osobnej misce wymieszać jajka, olej, wanilii, jabłka i cukinie.
Wlać mokre składniki do suchych składników i używając łopatki wymieszać wszystko aż składniki połączą się w jednolitą masę.
Nałożyć ciasto do foremek i piec przez 20-25 minut.
Jogurtowo-malinowe
- 2 jajka
- 200 gram mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki syropu malinowego
- 1 szkl cukru
Rozpuścić masło w rondelku i odczekać aż ostygnie. Przelać je do miseczki, dodać cukier oraz żółtka, całość utrzeć razem. Białka ubić na sztywną pianę. Do żółtek dodać jogurt, zmiksować. Następnie dodać syrop malinowy. Ponownie miksować. dodać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i wymieszać aż do uzyskania zwartej masy. Dodać łyżką ubite białko i wymieszać (łyżką, nie mikserem). Nalać masę do foremek. Piec 40 minut w temp. 180 st. Jest to porcja na ok. 11 dużych różyczek.
Źródło: Na Widelcu
Jagodowe
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
- Sok z 1 cytryny wraz ze skórką
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 100 g roztopionego masła
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mrożonych jagód
Rozgrzać piekarnik do 180 ° C.
Przesiać mąkę i cynamon w misce.
Połączyć skórkę z cytryny, sok, cukier, jajko i stopione wlać masło.
Wlać mokre składniki do suchych i delikatnie połączyć.
Wypełnić foremki masą i piec przez 25-30 minut.
Jabłko i maliny
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 2 jajka, roztrzepane
- 1 szklanka maślanki
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 80g stopionego masła
- 1 duże jabłko lub 2 małe / średnie jabłka, obrane, pokrojone w kostkę
- ½ szklanki świeżych lub mrożonych malin
W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier brązowy i jabłka. W osobnej misce połączyć maślankę, esencję waniliową i roztrzepane jajka.
Powoli wlać mokre składniki do suchych składników i wymieszać.
Na koniec dodać roztopione masło, wymieszać, dołożyć maliny.
Nalać masę do foremek i piec przez 10-15 minut.
Cynamonowe
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki razowej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka cukru
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 200 g roztopionego masła
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
Polewa:
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 250 g roztopionego masła
Rozgrzać piekarnik do 190 ° C.
W dużej misce dodać pierwszych 6 składników.
Dodać jajka, pół porcji mleka i masła, a następnie wymieszać. Dodaj pozostałą część mleka i masło i ponownie wymieszać kontrolując gęstość.
Nasmarować tacę 12 muffin i nałożyć masę do każdej foremki.
Piec w piekarniku przez 20 minut.
Wyjąć babeczki z tacy i gdy są jeszcze ciepłe, zanurzyć w roztopionym maśle każde. Następnie obtoczyć w połączeniu cynamonu i cukru. Wystudzić lekko na kratce, a następnie podawać na ciepło.
Czekoladowe
- 2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki kakao
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 250g mlecznej czekolady, posiekanej
- 1 1/3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 jajko lekko ubite
Polewa:
- 1/3 szkl śmietany
- 250g czekolady mlecznej
- 1/2 łyżeczki esencja pomarańczowa
- 15-20 perełek do muffin
Rozgrzać piekarnik do 180 ° C.
W misce wymieszać mąkę, cukier, kakao i posiekaną czekoladę.
W dzbanku wymieszać mleko, olej i ubite jajko.
Wlać mokre składniki do suchych składników. Wymieszać.
Wlać mieszaninę do foremek patelni i piec przez 12-15 minut.
Schładza się na kratce.
Polewa:
W małym rondelku podgrzać śmietanę do wrzenia. Zdjąć z ognia.
Umieść czekoladę i esencję pomarańczową w śmietanie i mieszać aż czekolada się rozpuszcza . Pozostawić do ostygnięcia przez 10 minut i polać łyżką babeczki, udekorować perełkami.
Wiśnia i kokos
- 2 szklanki mąki
- 125g zimnego masła
- 1 szklanka wiśni bez pestek
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 2 łyżki mleka
- 1 jajko
Rozgrzać piekarnik do 220 ° C.
Połączyć mąkę i masło, aż przypomina bułkę tartą.
Wlać masę do dużej misce, dodać pozostałe składniki, a następnie mieszać łyżeczką aż do pełnego połączenia składników.
Nalać ciasto do foremek (wypełnić je w 3/4 wysokości).
Umieścić w piekarniku na środkowym regale przez 20 minut.
Truskawka, miód i masło orzechowe
- 1 1/2 szklanki (225g) mąki
- 1/4 szklanki (60g) cukru pudru
- 3/4 szklanki (180ml) maślanki
- 3 łyżki (60 ml) miodu
- 1 jajko
- 1/2 szklanki (125ml) oleju roślinnego
- 1 szklanka truskawek
Rozgrzać piekarnik do 180 ° C k.
Przesiać mąkę i cukier razem następnie ubić maślankę, miód, jajka i olej roślinny w drugiej misce.
Połączyć mokre i suche składniki, delikatnie mieszając.
Nalać ciasto do foremek i piec przez 20 minut.
Jagody i musli
- 2 jajka
- 1 szklanka (250ml) maślanki
- 1/4 szklanki (60 ml) oliwy z oliwek
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 1/4 (190g) szklanki mąki razowej
- 1/2 szklanki (80g) cukru brązowego
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki nasion dyni
- 1 szklanka jeżyn lub innych owoców sezonowych (pokrojonych)
Rozgrzać piekarnik do 180 ° C konwencjonalnej.
Ubić jajka, maślankę i olej razem.
W osobnej misce, połączyć wszystkie pozostałe składniki.
Połączyć składniki mokre i suche. Nałożyć do foremki.
Piec przez 20 minut.
Pomarańcza i musli
- 60g stopionego masła
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 2 jajka
- 2 pomarańcze+ starta skórka
- 1 ½ szklanki mąki
- 1 szklanka otręby owsiane
Rozgrzać piekarnik do 180 ° C.
Wymieszać masło, cukier, jajka, sok i skórkę razem.
Delikatnie dodać mąkę i otręby owsiane, mieszać aż do połączenia masy.
Nalać ciasto do foremek.
Piec na złoty kolor, około 20-25 minut.
Maliny i orzechy
- 1 szklanka mąki razowej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1/4 szklanki miodu
- 2 jajka
- 250 ml (1 szklanka) jogurt naturalny
- 125ml (1/2 szklanki), olej roślinny
- 1 szklanka malin (lub inne posiekane owoce)
- 1/2 filiżanki orzechów włoskich, posiekanych
Rozgrzać piekarnik do 180 ° C.
Przesiać razem suche składniki i wymieszać mokre.
Delikatnie połączyć obie miski (ze składnikami suchymi i mokrymi). Mieszać aż nie będzie grudek.
Posiekać maliny i orzechy włoskie.
Nałożyć masę do foremek. Piec przez 20 minut.
Pozostawić do ostygnięcia na kratce i przechowywać w szczelnym pojemniku przez dzień lub dwa.
zobacz również:
Pączki, oponki – różne przepisy na Tłusty Czwartek
Domowe wypieki – przepisy na smaczne ciasta
Najlepsze domowe wypieki – przepisy
Przepis na gofry – na słodko i słono, różne pomysły!