Przepis na gofry – na słodko i słono, różne pomysły! | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Przepis na gofry – na słodko i słono, różne pomysły!

30 stycznia 2014, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

_gf0

Gofry są rodzajem pulchnego lub chrupkiego wafla robionego w gofrownicy, gdzie nadawany jest im charakterystyczny kształt – zazwyczaj jest to prostokąt lub kwadrat z kratownicą ale też i serduszka ułożone w kwiatek. Podaje się je najczęściej z bitą śmietaną i owocami, a także z dżemem, polewami, czekoladą lub z lodami. Obok gofrów nie da się przejść obojętnie. Sprawia to ich aromatyczny zapach. Są one naprawdę smaczne i idealne w konsystencji. Przepisów na gofry jest tysiące, wiele gospodyń szczyci się swoją sprawdzoną recepturą. Dzisiaj garść przepisów na gofry nie koniecznie tylko tradycyjne :)

Gofry waniliowe z miodem

Składniki:
– 25 dag twarożku waniliowego
_gf1– 8 dag cukru pudru
– 2 jajka
– po 1 szklance mąki i mleka
– 4 łyżki miodu
– 1 łyżka skórki otartej z cytryny
– olej
– szczypta soli
– łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać twarożek, cukier puder, jajka, miód i skórkę cytrynową, wlać mleko, oprószyć solą, zmiksować (jeśli ciasto jest za gęste, dolać więcej mleka). Gofrownicę natłuścić olejem, wlewać porcję ciasta, usmażyć gofry. Podawać polane miodem i posypane kwaśnymi owocami.

Gofry cytrynowe z jagodami

Składniki:
– 1 szklanka jogurtu cytrynowego
– 3/4 szklanki mleka
_gf2– 2 duże jajka
– 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
– 2 szklanki mąki uniwersalnej
– 1/4 szklanki cukru
– 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki sody
– 1/2 łyżeczki soli
– 2 i 1/2 szklanki świeżych jagód lub jeżyn
Przygotowanie:
W małej misce wymieszać jogurt, mleko, żółtka i skórkę. W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodać mieszaninę z mleka i ubić ciasto. Białka ubić na sztywno mikserem, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Rozgrzać gofrownicę. Lekko nasmarować lub spryskać kratkę, wlać 1/2 do 2/3 szklanki ciasta (lub ilości zalecaną przez producenta). Upiec, ułożyć na talerzu. Posypać jagodami, położyć odrobinę masła, polać syropem klonowym.

Gofry czekoladowe

Składniki:
– tabliczka gorzkiej czekolady
– 1 szklanka masła, pokrojonego w drobną kostkę
– 1 i 1/ 2 szklanki mąki
_gf5– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki soli
– 4 duże jajka
– 1 szklanka cukru
– 1 łyżeczka wanilii
– 1/2 szklanki mleka
– 1/2 szklanki bitej śmietany
– 2 łyżki cukru pudru
– 1 puszka wiśni w syropie
Przygotowanie:
Rozgrzać gofrownicę. Rozpuścić czekoladę. W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Ubić jajka z cukrem na gładką masę. Dodać rozpuszczoną czekoladę i ubijać do połączenia. Dodać wanilię i mleko, wymieszać. Wylać ciasto do gofrownicy. Piec według wskazówek producenta. Gofry podawać z bitą śmietaną i cukrem pudrem oraz owocami.

Gofry gryczane z owocami

Składniki:
– 1 szklanka mąki
– 1 szklanka mąki gryczanej
_gf6– ¼ szklanki cukru
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody
– ½ łyżeczki soli
– ½ gumy ksantanowej
– 2 i ¼ szklanki maślanki
– ¼ szklanki roztopionego masła
– ¼ szklanki oliwy z oliwek
– 3 jajka
– 1 łyżka wanilii
– owoce, śmietana itp.
Przygotowanie:
Rozgrzać gofrownicę. Wymieszać suche składniki razem w średniej misce. Rozpuść masło i odstawić. W innym naczyniu wymieszać maślankę, jajka, wanilię i olej. Wymieszać suche składniki z mokrymi. Dodać masło. Dokładnie wymieszać. Posmarować gofrownicę olejem, wylać ciasto zgodnie z zaleceniami producenta. Podawać z owocami, polane słodką śmietaną.

Gofry z truskawkami

Składniki:
– 2 szklanki mąki
– 2 łyżki cukru pudru
– 1 łyżka proszku do pieczenia
_gf7– 1 łyżeczka soli
– 1 i 1/2 szklanki mleka
– 2 jajka
– 3 łyżki oleju lub masła
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– pokrojone świeże truskawki
– bita śmietana, owoce, cukierki, opcjonalnie
Przygotowanie: Połączyć mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól w misce, dokładnie wymieszać. Dodać mleko, jajka i wanilię. Wymiesza bardzo dokładnie. Ciasto powinno być gęste, ale lejące. Posmarować gofrownicę. Wlać ciasto według zaleceń producenta, piec gofry na złoto. Podawać z owocami lub innymi dodatkami.

Gofry owsiane z owocami

Składniki:
– 1 i 1/2 szklanki mleka
– 1/3 szklanki syropu klonowego
– 1 i 1/2 szklanki mąki
_gf8– 1 szklanka mąki kukurydzianej
– 1/2 szklanki otrębów owsianych
– 1 opak. suchych drożdży
– 1/2 łyżeczki soli
– 2 jajka
– 1/3 szklanki oleju roślinnego
– 2 duże mango, obrane i posiekane
– 1 szklanka świeżych jagód
– 2 łyżki syropu klonowego
Przygotowanie: Wymieszać mleko i 1/3 szklanki syropu klonowego w małym rondlu, podgrzać. Wymieszać mąki, otręby owsiane, drożdże i sól w dużej misce. Dodać mleko, jajka, olej. Wymieszać mikserem. Przykryć miskę folią i przechowywać w lodówce przez noc. Rozgrzać gofrownicę, lekko skropić olejem. Upiec gofry.  Wymieszać mango, jagody i 2 łyżki syropu klonowego. Podawać gofry z owocami.

Gofry z masłem orzechowym i galaretką

Składniki:
– 1 i 1/4 szklanki mąki uniwersalne
_gf9– 3 łyżki cukru
– 1 łyżka proszku do pieczenia
– 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
– 2 jajka
– 1 i 1/4 szklanki mleka
– 1/3 szklanki masła orzechowego
– 3 łyżki masła, roztopionego
– galaretka
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. W drugiej misce ubić żółtka, mleko, masło orzechowe i masło. Połączyć składniki suche i mokre. Ubić białka na sztywną pianę. Dodać i lekko wymieszać. Piec gofry na złoto. Podawać polane galaretką i ulubionymi owocami.

Gofry miodowo-orzechowe

Składniki:
– 3 białka jaj
_gf10– 1 szklanka mąki pszennej
– 1 szklanka mąki uniwersalnej
– 2 szklanki maślanki
– 1 łyżka cukru
– 3 łyżki oleju roślinnego
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/4 łyżeczki soli
– masło orzechowe miód syrop
– 1 szklanka miodu
– pół szklanki masła orzechowego
Przygotowanie: Rozgrzać gofrownicę. W średniej misce ubić białka. W drugiej połączyć wszystkie składniki i wymieszać na gładką masę. Dodać białka, lekko wymieszać.  Piec około 5 minut, aż do złotego koloru. Wymieszać miód i masło orzechowe podgrzewając na małym ogniu. Podawać z goframi.

Gofry z dynią i czekoladą

Składniki:
– 1 i 1/2 szklanki mąki
– 3 łyżki cukru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
_gf18– 1/2 łyżeczki sody
– 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
– 1/8 łyżeczki soli
– 2/3 szklanki maślanki
– 1/2 szklanki dyni (może być z puszki)
– 1 duże jajko
– 1 łyżka oleju
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– 1/3 szklanki posiekanej czekolady półsłodkiej
– syrop klonowy, słodka bita śmietana, wiórki czekoladowe
Przygotowanie:
Wymieszać razem pierwsze 6 składników w dużej misce. Wymieszać maślankę i następne 4 składniki w średniej misce. Następnie wymieszać wszystko razem i dodać czekoladę. Upiec gofry. Podawać z dodatkami.

Gofry z polewą czekoladową

Składniki:
– 3/4 szklanki półsłodkiej czekolady
– 3/4 kostki masła, pokrojone w kostkę
_gf19– 2 szklanki mąki
– 1/2 szklanki cukru
– 3 łyżeczki proszku do pieczenia
– 3/4 łyżeczki soli
– 3 jajka
– 1 i 1/2 szklanki mleka 2%
– 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
– 1/2 szklanki posiekanych orzeszków pekan, prażonych
– czekolada, bita śmietana, pokrojone świeże truskawki, opcjonalnie
Przygotowanie: Roztopić czekoladę i masło, schłodzić do temperatury pokojowej. W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce ubić jajka, mleko i wanilię, wmieszać do suchych składników. Dodać orzeszki pekan i mieszaninę czekolady. Upiec gofry na złoty kolor. Udekorować bitą śmietaną i truskawkami.

_gf000

Gofry z tacos

Składniki na gofry:
– 1 i 3/4 szklanki mąki
– 1 i 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
– 1 łyżka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka cukru
_gf3– 1 łyżeczka soli
– 2 szklanki mleka
– 3 łyżki oleju roślinnego
– 2 duże jajka
Składniki na tacos:
– 1 łyżka oleju roślinnego
– 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę
– 3 ząbki czosnku
– 1/2 kg mielonej wołowiny
– 2 – 3 łyżki domowej przyprawy taco lub 1 opakowanie gotowej
– 1/2 szklanki wody
– 2-3 łyżki sosu sojowego
– dodatki: starty ser cheddar, sałata, pomidory, zielona cebula, awokado, salsa, itp.
Przygotowanie:
Rozgrzać gofrownicę, skropić lekko olejem. W dużej misce wymieszać mąkę zwykłą i kukurydzianą, proszek do pieczenia, cukier i sól. Dodać mleko, olej i jajka, wymieszać do połączenia składników. Rozgrzać 1 łyżkę oleju roślinnego na dużej patelni, dodać cebulę i czosnek, podsmażać 5 minut, aż cebula będzie przezroczysta. Dodać mięso mielone i smażyć kilka minut. Dodać taco, 1/2 szklanki wody i sos sojowy. Gotować, mieszając często, 6-8 minut. Podawać gofry z mięsem i dodatkami.

Gofry z jajkami

Składniki na sos serowy:
– 2 szklanki tartego sera
– 1/2 szklanki mleka
– 1/4 łyżeczki papryki w proszku
Składniki na gofry:
– 2 jajka
– 1 szklanka mąki uniwersalnej
_gf4– 1 szklanka mleka
– 1/3 szklanki masła topionego
– 1 łyżka cukru
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/4 łyżeczki soli
Dekoracyjne jajka:
– 2 jajka
– posiekany szczypiorek
– posiekana czerwona papryka
Przygotowanie:
Połączyć wszystkie składniki na sos w rondlu. Gotować na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, 3-5 minut lub aż ser się rozpuści. Zmniejszyć ogień do minimum. Rozgrzać gofrownicę. Wymieszać 2 jajka w misce, dodać pozostałe składniki, przygotować gładkie ciasto. Piec gofry na złoty kolor. Wlać wodę do patelni do 3 cm głębokości. Doprowadzić do delikatnego wrzenia na średnim ogniu. Wbić 1 jajko do filiżanki i delikatnie wylać jajko do wody. Gotować 4-5 minut, ostrożnie wyjąć jajka z wody łyżką cedzakową. Ułożyć jajka na gofrach, polać sosem serowym, posypać szczypiorkiem i papryką.

Gofry z musztardą, serem i jabłkiem

Składniki:
– 2 łyżki gruboziarnistej musztardy
– 4 łyżeczki syropu klonowego
– ostry ser Cheddar
_gf11– 1 jabłko
– olej
Składniki na gofry:
– 1 i 3/4 szklanki mąki
– 1 i 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
– 1 łyżka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka cukru
– 1 łyżeczka soli
– 2 szklanki mleka
– 3 łyżki oleju roślinnego
– 2 duże jajka
Przygotowanie:
Przygotować gofry, mieszając składniki mikserem, piec na lekko złoto. W małej misce wymieszać musztardę i syrop klonowy. Wylać na gofry. Posypać serem, położyć cienkie plasterki jabłek. Przykryć. Wstawić na 5-6 minut do ciepłego piekarnika.

Gofry z boczkiem, serem i majonezem    

Składniki na gofry:
– 12 grubych plastrów boczku
– 3 łyżki stopionego masła
_gf12– 2 szklanki mąki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 i 1/2 łyżeczki soli koszernej
– 2 duże jajka
– 2 szklanki pełnego mleka
– 2 szklanki posiekanego irlandzkiego sera cheddar
Pozostałe składniki:
– 2 łyżki masła
– 6 dużych jaj
– sól koszerna
– świeżo zmielony czarny pieprz
– 6 łyżek majonezu
– 2 średnie pomidory
– liście sałaty
Przygotowanie:
Boczek ułożyć na blasze w piekarniku i piec 25 minut. Wylać do miski wytopiony tłuszcz, można dodać masło. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól w dużej misce. Jajka ubić, dodać mleko i powoli wlewać słoninę. Dodać ser, pokrojone pomidory i dokładnie wymieszać. Dodać mieszaninę mleka, wymieszać, odstawić. Upiec gofry. Podawać z sałatą i pomidorami.

Gofry z boczkiem i jajkiem

Składniki suche:
– 1 i 3/4 szklanki mąki
_gf14– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/4 łyżeczki soli
– 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu
Składniki mokre:
– 1/4 szklanki oleju roślinnego
– 1 łyżka octu jabłkowego
– 1/2 szklanki mleka
– 1/2 szklanki wody
Dodatki:
– 1/2 szklanki sera cheddar
– 1/2 szklanki pomidorów, pokrojonych
– 2 łyżki suszonych płatków pietruszki
– 2 łyżki ziół (około 1/4 szklanki)
– 2 łyżki drożdży
Przygotowanie:
Wymieszać osobno mokre i suche składniki. Ciasto dobrze wymieszać i upiec gofry. Podawać z jajkiem sadzonym, serem, ziołami i pomidorami.

Gofry z marchewką i rodzynkami

Składniki na gofry:
– 1 i 3/4 szklanki mąki
– 1 i 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
_gf16– 1 łyżka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka cukru
– 1 łyżeczka soli
– 2 szklanki mleka
– 3 łyżki oleju roślinnego
– 2 duże jajka
Dodatki:
– 2 łyżki śmietany
– 1/2 szklanki posiekanej marchwi
– 2 łyżki rodzynek
– 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
– 2 łyżeczki czystego syropu klonowego
Przygotowanie:
Wmieszać ciasto na gofry na gładką masę. Rozgrzać gofrownicę i upiec gofry. Gofry posypać marchewką, pokropić śmietaną, dodać rodzynki i orzechy włoskie. Skropić z syropem klonowym.

Gofry z ostrym chili

Składniki na gofry:
– 1 i 3/4 szklanki mąki uniwersalnej
– 1 i 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
– 1 łyżka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka cukru
– 1 łyżeczka soli
– 2 szklanki mleka
– 3 łyżki oleju roślinnego
– 2 duże jajka
Dodatki:
– rozdrobniony ser cheddar
– śmietana
– posiekane świeże liście kolendry
_gf17Ostre chili:
– 1/2 kg mięsa gulaszowego
– 1 cebula, posiekana
– 1 zielona papryka, posiekana
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki chili w proszku
– 1 łyżka mielonego kminku
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżka świeżo mielonego czarnego pieprzu
– 2 puszki fasoli w stylu ranczo
– 1 puszka sosu pomidorowego
– 1 puszka kukurydzy
– 1 puszka pomidorów, pokrojone
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Dodać mleko, olej i jajka, wymieszać. Upiec złote gofry. Mięso gotować w rondelku do miękkości, wymieszać z cebulą, papryką, czosnkiem, chili w proszku, kminkiem, solą i pieprzem. Wymieszać z fasolą, sosem pomidorowym, kukurydzą, pomidorami. Gotować na wolnym ogniu 30 minut. Podawać gofry z chili. Udekorować cheddarem, kwaśną śmietaną i posiekaną świeżą kolendrą.

 zobacz również:

 Koktajle warzywne – różne przepisy

Kawowe i czekoladowe desery – przepisy na smakołyki do kawy

Wspaniałe serniki – przepisy

Jak zrobić gorącą czekoladę?

Jak zrobić grzaniec z wina i jakie stosować przyprawy?

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz