Kruche ciasteczka walentynkowe

30 stycznia 2014, dodał: Dzi
Artykuł zewnętrzny

 

Składniki:

1 1/4 szklanki mąki uniwersalnej
1/2 szklanki cukru
2 1/2 łyżki niesłodzonego kakao
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki masła, pokrojonego w małą kostkę
1 łyżka czerwonego barwnika spożywczego (ja miałam w płynie)
2-3 łyżki wody
ulubiona posypka

Przygotowanie:

Włącz piekarnik i ustaw go na 160 °C. W misce miksera wyposażonego w końcówkę do ciast (hak) wymieszaj mąkę, cukier, kakao i sól. Następnie dodaj masło i barwnik, po czym miksuj aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Następne miksuj dalej, aż masa nabierze konsystencji ciasta, dolewając po odrobinie wody jeżeli konsystencja będzie zbyt sypka.
Przełóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię, pognieć chwilę rekami, po czym rozwałkuj je na grubość około 0,8 – 1 cm. Wytnij wycinarką w kształcie serca pojedyncze ciasteczka. W płytkim naczyniu wysyp posypkę i obtocz w niej brzegi ciasteczek lekko je dociskając.
Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 20 minut, aż środki serduszek będą już ścięte. Wyjmij z piekarnika i wyłóż na kratkę do całkowitego wystudzenia.

file1391090009



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Fotowoltaika - największy problem r…
Zespół naukowy z USA, Wielkiej Brytanii i Włoch opracował urządzenie rozwiązujące problem nagrzewających...
Wczesne truskawki niezdrowe?
Wczesnowiosenne owoce i warzywa zawierają szeroką gamę szkodliwych dla zdrowia pestycydów. Te sprowadzane...
W jakiej pozycji spać?
Spanie w nieodpowiedniej pozycji może prowadzić do dolegliwości bólowych, migren, uczucia zmęczenia. Zdaniem kręgarzy...
Dyrektywa budynkowa EPBD
Parlament Europejski przegłosował dyrektywę EPBD. Jej celem jest zwiększenie efektywności energetycznej budynków i eliminacja paliw...