Przepis na gofry – na słodko i słono, różne pomysły! | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Przepis na gofry – na słodko i słono, różne pomysły!

30 stycznia 2014, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

_gf0

Gofry są rodzajem pulchnego lub chrupkiego wafla robionego w gofrownicy, gdzie nadawany jest im charakterystyczny kształt – zazwyczaj jest to prostokąt lub kwadrat z kratownicą ale też i serduszka ułożone w kwiatek. Podaje się je najczęściej z bitą śmietaną i owocami, a także z dżemem, polewami, czekoladą lub z lodami. Obok gofrów nie da się przejść obojętnie. Sprawia to ich aromatyczny zapach. Są one naprawdę smaczne i idealne w konsystencji. Przepisów na gofry jest tysiące, wiele gospodyń szczyci się swoją sprawdzoną recepturą. Dzisiaj garść przepisów na gofry nie koniecznie tylko tradycyjne :)

Gofry waniliowe z miodem

Składniki:
– 25 dag twarożku waniliowego
_gf1– 8 dag cukru pudru
– 2 jajka
– po 1 szklance mąki i mleka
– 4 łyżki miodu
– 1 łyżka skórki otartej z cytryny
– olej
– szczypta soli
– łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać twarożek, cukier puder, jajka, miód i skórkę cytrynową, wlać mleko, oprószyć solą, zmiksować (jeśli ciasto jest za gęste, dolać więcej mleka). Gofrownicę natłuścić olejem, wlewać porcję ciasta, usmażyć gofry. Podawać polane miodem i posypane kwaśnymi owocami.

Gofry cytrynowe z jagodami

Składniki:
– 1 szklanka jogurtu cytrynowego
– 3/4 szklanki mleka
_gf2– 2 duże jajka
– 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
– 2 szklanki mąki uniwersalnej
– 1/4 szklanki cukru
– 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki sody
– 1/2 łyżeczki soli
– 2 i 1/2 szklanki świeżych jagód lub jeżyn
Przygotowanie:
W małej misce wymieszać jogurt, mleko, żółtka i skórkę. W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodać mieszaninę z mleka i ubić ciasto. Białka ubić na sztywno mikserem, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Rozgrzać gofrownicę. Lekko nasmarować lub spryskać kratkę, wlać 1/2 do 2/3 szklanki ciasta (lub ilości zalecaną przez producenta). Upiec, ułożyć na talerzu. Posypać jagodami, położyć odrobinę masła, polać syropem klonowym.

Gofry czekoladowe

Składniki:
– tabliczka gorzkiej czekolady
– 1 szklanka masła, pokrojonego w drobną kostkę
– 1 i 1/ 2 szklanki mąki
_gf5– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki soli
– 4 duże jajka
– 1 szklanka cukru
– 1 łyżeczka wanilii
– 1/2 szklanki mleka
– 1/2 szklanki bitej śmietany
– 2 łyżki cukru pudru
– 1 puszka wiśni w syropie
Przygotowanie:
Rozgrzać gofrownicę. Rozpuścić czekoladę. W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Ubić jajka z cukrem na gładką masę. Dodać rozpuszczoną czekoladę i ubijać do połączenia. Dodać wanilię i mleko, wymieszać. Wylać ciasto do gofrownicy. Piec według wskazówek producenta. Gofry podawać z bitą śmietaną i cukrem pudrem oraz owocami.

Gofry gryczane z owocami

Składniki:
– 1 szklanka mąki
– 1 szklanka mąki gryczanej
_gf6– ¼ szklanki cukru
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody
– ½ łyżeczki soli
– ½ gumy ksantanowej
– 2 i ¼ szklanki maślanki
– ¼ szklanki roztopionego masła
– ¼ szklanki oliwy z oliwek
– 3 jajka
– 1 łyżka wanilii
– owoce, śmietana itp.
Przygotowanie:
Rozgrzać gofrownicę. Wymieszać suche składniki razem w średniej misce. Rozpuść masło i odstawić. W innym naczyniu wymieszać maślankę, jajka, wanilię i olej. Wymieszać suche składniki z mokrymi. Dodać masło. Dokładnie wymieszać. Posmarować gofrownicę olejem, wylać ciasto zgodnie z zaleceniami producenta. Podawać z owocami, polane słodką śmietaną.

Gofry z truskawkami

Składniki:
– 2 szklanki mąki
– 2 łyżki cukru pudru
– 1 łyżka proszku do pieczenia
_gf7– 1 łyżeczka soli
– 1 i 1/2 szklanki mleka
– 2 jajka
– 3 łyżki oleju lub masła
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– pokrojone świeże truskawki
– bita śmietana, owoce, cukierki, opcjonalnie
Przygotowanie: Połączyć mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól w misce, dokładnie wymieszać. Dodać mleko, jajka i wanilię. Wymiesza bardzo dokładnie. Ciasto powinno być gęste, ale lejące. Posmarować gofrownicę. Wlać ciasto według zaleceń producenta, piec gofry na złoto. Podawać z owocami lub innymi dodatkami.

Gofry owsiane z owocami

Składniki:
– 1 i 1/2 szklanki mleka
– 1/3 szklanki syropu klonowego
– 1 i 1/2 szklanki mąki
_gf8– 1 szklanka mąki kukurydzianej
– 1/2 szklanki otrębów owsianych
– 1 opak. suchych drożdży
– 1/2 łyżeczki soli
– 2 jajka
– 1/3 szklanki oleju roślinnego
– 2 duże mango, obrane i posiekane
– 1 szklanka świeżych jagód
– 2 łyżki syropu klonowego
Przygotowanie: Wymieszać mleko i 1/3 szklanki syropu klonowego w małym rondlu, podgrzać. Wymieszać mąki, otręby owsiane, drożdże i sól w dużej misce. Dodać mleko, jajka, olej. Wymieszać mikserem. Przykryć miskę folią i przechowywać w lodówce przez noc. Rozgrzać gofrownicę, lekko skropić olejem. Upiec gofry.  Wymieszać mango, jagody i 2 łyżki syropu klonowego. Podawać gofry z owocami.

Gofry z masłem orzechowym i galaretką

Składniki:
– 1 i 1/4 szklanki mąki uniwersalne
_gf9– 3 łyżki cukru
– 1 łyżka proszku do pieczenia
– 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
– 2 jajka
– 1 i 1/4 szklanki mleka
– 1/3 szklanki masła orzechowego
– 3 łyżki masła, roztopionego
– galaretka
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. W drugiej misce ubić żółtka, mleko, masło orzechowe i masło. Połączyć składniki suche i mokre. Ubić białka na sztywną pianę. Dodać i lekko wymieszać. Piec gofry na złoto. Podawać polane galaretką i ulubionymi owocami.

Gofry miodowo-orzechowe

Składniki:
– 3 białka jaj
_gf10– 1 szklanka mąki pszennej
– 1 szklanka mąki uniwersalnej
– 2 szklanki maślanki
– 1 łyżka cukru
– 3 łyżki oleju roślinnego
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/4 łyżeczki soli
– masło orzechowe miód syrop
– 1 szklanka miodu
– pół szklanki masła orzechowego
Przygotowanie: Rozgrzać gofrownicę. W średniej misce ubić białka. W drugiej połączyć wszystkie składniki i wymieszać na gładką masę. Dodać białka, lekko wymieszać.  Piec około 5 minut, aż do złotego koloru. Wymieszać miód i masło orzechowe podgrzewając na małym ogniu. Podawać z goframi.

Gofry z dynią i czekoladą

Składniki:
– 1 i 1/2 szklanki mąki
– 3 łyżki cukru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
_gf18– 1/2 łyżeczki sody
– 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
– 1/8 łyżeczki soli
– 2/3 szklanki maślanki
– 1/2 szklanki dyni (może być z puszki)
– 1 duże jajko
– 1 łyżka oleju
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– 1/3 szklanki posiekanej czekolady półsłodkiej
– syrop klonowy, słodka bita śmietana, wiórki czekoladowe
Przygotowanie:
Wymieszać razem pierwsze 6 składników w dużej misce. Wymieszać maślankę i następne 4 składniki w średniej misce. Następnie wymieszać wszystko razem i dodać czekoladę. Upiec gofry. Podawać z dodatkami.

Gofry z polewą czekoladową

Składniki:
– 3/4 szklanki półsłodkiej czekolady
– 3/4 kostki masła, pokrojone w kostkę
_gf19– 2 szklanki mąki
– 1/2 szklanki cukru
– 3 łyżeczki proszku do pieczenia
– 3/4 łyżeczki soli
– 3 jajka
– 1 i 1/2 szklanki mleka 2%
– 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
– 1/2 szklanki posiekanych orzeszków pekan, prażonych
– czekolada, bita śmietana, pokrojone świeże truskawki, opcjonalnie
Przygotowanie: Roztopić czekoladę i masło, schłodzić do temperatury pokojowej. W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce ubić jajka, mleko i wanilię, wmieszać do suchych składników. Dodać orzeszki pekan i mieszaninę czekolady. Upiec gofry na złoty kolor. Udekorować bitą śmietaną i truskawkami.

_gf000

Gofry z tacos

Składniki na gofry:
– 1 i 3/4 szklanki mąki
– 1 i 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
– 1 łyżka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka cukru
_gf3– 1 łyżeczka soli
– 2 szklanki mleka
– 3 łyżki oleju roślinnego
– 2 duże jajka
Składniki na tacos:
– 1 łyżka oleju roślinnego
– 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę
– 3 ząbki czosnku
– 1/2 kg mielonej wołowiny
– 2 – 3 łyżki domowej przyprawy taco lub 1 opakowanie gotowej
– 1/2 szklanki wody
– 2-3 łyżki sosu sojowego
– dodatki: starty ser cheddar, sałata, pomidory, zielona cebula, awokado, salsa, itp.
Przygotowanie:
Rozgrzać gofrownicę, skropić lekko olejem. W dużej misce wymieszać mąkę zwykłą i kukurydzianą, proszek do pieczenia, cukier i sól. Dodać mleko, olej i jajka, wymieszać do połączenia składników. Rozgrzać 1 łyżkę oleju roślinnego na dużej patelni, dodać cebulę i czosnek, podsmażać 5 minut, aż cebula będzie przezroczysta. Dodać mięso mielone i smażyć kilka minut. Dodać taco, 1/2 szklanki wody i sos sojowy. Gotować, mieszając często, 6-8 minut. Podawać gofry z mięsem i dodatkami.

Gofry z jajkami

Składniki na sos serowy:
– 2 szklanki tartego sera
– 1/2 szklanki mleka
– 1/4 łyżeczki papryki w proszku
Składniki na gofry:
– 2 jajka
– 1 szklanka mąki uniwersalnej
_gf4– 1 szklanka mleka
– 1/3 szklanki masła topionego
– 1 łyżka cukru
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/4 łyżeczki soli
Dekoracyjne jajka:
– 2 jajka
– posiekany szczypiorek
– posiekana czerwona papryka
Przygotowanie:
Połączyć wszystkie składniki na sos w rondlu. Gotować na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, 3-5 minut lub aż ser się rozpuści. Zmniejszyć ogień do minimum. Rozgrzać gofrownicę. Wymieszać 2 jajka w misce, dodać pozostałe składniki, przygotować gładkie ciasto. Piec gofry na złoty kolor. Wlać wodę do patelni do 3 cm głębokości. Doprowadzić do delikatnego wrzenia na średnim ogniu. Wbić 1 jajko do filiżanki i delikatnie wylać jajko do wody. Gotować 4-5 minut, ostrożnie wyjąć jajka z wody łyżką cedzakową. Ułożyć jajka na gofrach, polać sosem serowym, posypać szczypiorkiem i papryką.

Gofry z musztardą, serem i jabłkiem

Składniki:
– 2 łyżki gruboziarnistej musztardy
– 4 łyżeczki syropu klonowego
– ostry ser Cheddar
_gf11– 1 jabłko
– olej
Składniki na gofry:
– 1 i 3/4 szklanki mąki
– 1 i 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
– 1 łyżka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka cukru
– 1 łyżeczka soli
– 2 szklanki mleka
– 3 łyżki oleju roślinnego
– 2 duże jajka
Przygotowanie:
Przygotować gofry, mieszając składniki mikserem, piec na lekko złoto. W małej misce wymieszać musztardę i syrop klonowy. Wylać na gofry. Posypać serem, położyć cienkie plasterki jabłek. Przykryć. Wstawić na 5-6 minut do ciepłego piekarnika.

Gofry z boczkiem, serem i majonezem    

Składniki na gofry:
– 12 grubych plastrów boczku
– 3 łyżki stopionego masła
_gf12– 2 szklanki mąki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 i 1/2 łyżeczki soli koszernej
– 2 duże jajka
– 2 szklanki pełnego mleka
– 2 szklanki posiekanego irlandzkiego sera cheddar
Pozostałe składniki:
– 2 łyżki masła
– 6 dużych jaj
– sól koszerna
– świeżo zmielony czarny pieprz
– 6 łyżek majonezu
– 2 średnie pomidory
– liście sałaty
Przygotowanie:
Boczek ułożyć na blasze w piekarniku i piec 25 minut. Wylać do miski wytopiony tłuszcz, można dodać masło. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól w dużej misce. Jajka ubić, dodać mleko i powoli wlewać słoninę. Dodać ser, pokrojone pomidory i dokładnie wymieszać. Dodać mieszaninę mleka, wymieszać, odstawić. Upiec gofry. Podawać z sałatą i pomidorami.

Gofry z boczkiem i jajkiem

Składniki suche:
– 1 i 3/4 szklanki mąki
_gf14– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/4 łyżeczki soli
– 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu
Składniki mokre:
– 1/4 szklanki oleju roślinnego
– 1 łyżka octu jabłkowego
– 1/2 szklanki mleka
– 1/2 szklanki wody
Dodatki:
– 1/2 szklanki sera cheddar
– 1/2 szklanki pomidorów, pokrojonych
– 2 łyżki suszonych płatków pietruszki
– 2 łyżki ziół (około 1/4 szklanki)
– 2 łyżki drożdży
Przygotowanie:
Wymieszać osobno mokre i suche składniki. Ciasto dobrze wymieszać i upiec gofry. Podawać z jajkiem sadzonym, serem, ziołami i pomidorami.

Gofry z marchewką i rodzynkami

Składniki na gofry:
– 1 i 3/4 szklanki mąki
– 1 i 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
_gf16– 1 łyżka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka cukru
– 1 łyżeczka soli
– 2 szklanki mleka
– 3 łyżki oleju roślinnego
– 2 duże jajka
Dodatki:
– 2 łyżki śmietany
– 1/2 szklanki posiekanej marchwi
– 2 łyżki rodzynek
– 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
– 2 łyżeczki czystego syropu klonowego
Przygotowanie:
Wmieszać ciasto na gofry na gładką masę. Rozgrzać gofrownicę i upiec gofry. Gofry posypać marchewką, pokropić śmietaną, dodać rodzynki i orzechy włoskie. Skropić z syropem klonowym.

Gofry z ostrym chili

Składniki na gofry:
– 1 i 3/4 szklanki mąki uniwersalnej
– 1 i 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
– 1 łyżka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka cukru
– 1 łyżeczka soli
– 2 szklanki mleka
– 3 łyżki oleju roślinnego
– 2 duże jajka
Dodatki:
– rozdrobniony ser cheddar
– śmietana
– posiekane świeże liście kolendry
_gf17Ostre chili:
– 1/2 kg mięsa gulaszowego
– 1 cebula, posiekana
– 1 zielona papryka, posiekana
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki chili w proszku
– 1 łyżka mielonego kminku
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżka świeżo mielonego czarnego pieprzu
– 2 puszki fasoli w stylu ranczo
– 1 puszka sosu pomidorowego
– 1 puszka kukurydzy
– 1 puszka pomidorów, pokrojone
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Dodać mleko, olej i jajka, wymieszać. Upiec złote gofry. Mięso gotować w rondelku do miękkości, wymieszać z cebulą, papryką, czosnkiem, chili w proszku, kminkiem, solą i pieprzem. Wymieszać z fasolą, sosem pomidorowym, kukurydzą, pomidorami. Gotować na wolnym ogniu 30 minut. Podawać gofry z chili. Udekorować cheddarem, kwaśną śmietaną i posiekaną świeżą kolendrą.

 zobacz również:

 Koktajle warzywne – różne przepisy

Kawowe i czekoladowe desery – przepisy na smakołyki do kawy

Wspaniałe serniki – przepisy

Jak zrobić gorącą czekoladę?

Jak zrobić grzaniec z wina i jakie stosować przyprawy?

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jakie radio?
Ja bardzo lubię słuchać radia RMF FM lub radia ESKA
kto jest fotografikiem?
Artysta fotografik zajmuje się robieniem zdjęć, przekazując innym swoją wizję świata bądź dokumentując zastaną rzeczywistość....
hollywoodzki uśmiech - czy to możli…
Hollywoodzki uśmiech to nic innego jak wcześniej wspomniany biały uśmiech, symetryczny i pozbawiony...
Ubiór na rozmowę kwalifikacyjną
W przypadku kobiet mogą być to ciemne jeansy, koszula i marynarka lub kardigan/sweter...