Najlepsze domowe wypieki – przepisy

13 lutego 2014, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Domowe ciasta zawsze były i są najsmaczniejsze, nawet jeśli nie udadzą się tak piękne i wysokie, jak te oglądane w cukierni. Oto przegląd naszych pomysłów, ciasta proste i nieco bardziej skomplikowane, z owocami i masami – jak kto lubi :)

ccccccccccccc

CIASTO CYNAMONOWE ZE ŚLIWKĄ

Składniki:
– 25 dag mąki pszennej
– 125 g masła
– surowe żółtko
_538875-plum-11– łyżka brązowego cukru
– szczypta soli
– płatki migdałowe
– 2 łyżki cukru białego
Nadzienie:
– 75 dag śliwek
– cynamon
– torebka cukru waniliowego
– 3 łyżki cukru
– 3 jajka
– niepełna szklanka śmietany 22%.
Przygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić zagłębienie, umieścić w nim żółtko. Dosypać brązowy cukier i sól. Obłożyć kawałkami masła. Składniki siekać nożem, aż połączą się w grudki. Następnie energicznie zagnieć ciasto. Włożyć do lodówki na mniej więcej 30 minut. Śliwki umyć, osuszyć. Ostrym nożykiem pokroić na połówki, wyjąć pestki. Owoce oprószyć cynamonem. Przygotować masę śmietankową: jajka wbić do wysokiego naczynia, dodać cukier i cukier waniliowy lekko ubić, wymieszać ze śmietaną. Ochłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Rozwałkować na placek nieco większy niż średnica formy. Spód i brzegi natłuszczonej blaszki wylepić ciastem. Ciasto na spodzie ponakłuwać. Przykryć połówkami śliwek. Zalać je masą śmietankową. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 220 st. i piec około 5 minut. Następnie temp. piekarnika zmniejszyć do 200 st. i piec jeszcze 25 minut.  Po tym czasie ciasto wyjąć, posypać płatkami migdałowymi i białym cukrem. Piekarnik przełączyć na opcję grill i ponownie wstaw ciasto, aby cukier się lekko skarmelizował, a płatki migdałowe ładnie przyrumieniły. Piec jeszcze około 10 min.

DOMOWA WUZETKA

Autor: KasiekK

Składniki:
Biszkopt:
– 3/4 szklanki cukru;
– 3/4 szklanki mąki;
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej;
– 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka);
– 2 łyżki kakao;
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
_wuzetka-1_mi– 1 łyżeczka octu.
Dodatkowo:
– 500 ml śmietany kremówki;
– 1-2 łyżki cukru pudru;
– kilka łyżek dżemu porzeczkowego;
– kakao oraz kawa rozpuszczalna do posypania;
– ewentualnie spirytus.
Przygotowanie:
Żółtka połącz z proszkiem do pieczenia oraz octem i dobrze wymieszaj. Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier. Następnie dodaj żółtka, a także wszystkie pozostałe składniki i delikatnie wymieszaj łyżką. Gotowe ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, o bokach 23 cm. Piecz około pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180°C. Kiedy biszkopt wystygnie, przekrój go na dwie części. Możesz ewentualnie obydwie połowy nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z kakao i spirytusem, a jedną z nich wysmarować dżemem. Śmietanę ubij, pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Na jedną część ciasta np. na tą z dżemem, wyłóż połowę śmietany, przykryj drugą i wyłóż pozostałą śmietanę (możesz zostawić trochę śmietany do ozdobienia kawałków). Posyp kawą lub kakao, ewentualnie kawą wymieszaną z kakao. Przechowuj w lodówce.

TORT ZE ŚMIETANĄ

Składniki:
– 10 jajek,
_SF18-4654– 2 szklanki cukru kryształu,
– 0,5 kg maku sparzonego i zmielonego,
– 4 łyżki kaszy manny,
– 2 łyżki bułki tartej,
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
– 0,5 l śmietany kremówki 30%,
– 1 puszka brzoskwiń (opcjonalnie).

Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać zmielony mak, kaszę i bułkę tartą, proszek i ubitą pianę z białek (jak zawsze delikatnie wmieszać łyżką). Piec 45 min w 200 C. Biszkopt przekroić nałożyć bitą śmietaną, poukładać pokrojone brzoskwinie i następny krążek. Wierzch udekorować. Pyszny, wilgotny, samemu można zjeść od razu przynajmniej połowę i chyba najważniejsze, prosty w wykonaniu.

BEZA PAWŁOWA

Autor: Dobrodziejka

Składniki:
– 4 białka
25 dag cukru pudru
– łyżeczka octu winnego z białego wina
– łyżeczka mąki kukurydzianej
Krem:
_e037– 4 żółtka
– 2 łyżki cukru kryształu
– 50 ml śmietany 36 %
– 15 ml sherry
– 25 dag mascarpone
– 40 dag owoców np. truskawek
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać pod koniec cukier puder. Ocet i mąkę kukurydzianą delikatnie wymieszać z pianą. Wyłożyć masę na papier do pieczenia i rozprowadzić nożem by powstał krąg. Wstawić bezę do nagrzanego piekarnika na około 50 minut. Po 5 minutach temperaturę obniżyć do 130 stopni C. Po zakończeniu pieczenia bezę zostawić w piekarniku na 5 godzin. Zrobić krem: żółtka utrzeć  z połową cukru, śmietanę ubić z resztą cukru kryształu i wymieszać z żółtkami, dodać sherry i połączyć z serkiem mascarpone. Tuż przed podaniem ułożyć owoce na talerzu, można je polać miodem, na nich rozsmarować krem, a na kremie położyć bezę (można też zrobić odwrotnie).

CIASTO Z DYNI W CZEKOLADZIE

Autor: atawu

Składniki:
– 0,5 dyni – 250 ml musu z niej
– 200 g masła
– szklanka cukru
– opakowanie cukru waniliowego
_ciasto-z-dyni– skórka starta z mandarynek 2-3
– 3 jajka, oddzielić od razu żółtka od białek
– 2 ,5 szklanki mąki pszennej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Na początek musimy przygotować mus z dyni, a żeby to zrobić musimy ją upiec. Piekarnik nagrzewamy na ok 180 – 190 ‘ C . Dynię kroimy na duże kawałki – razem ze skórą. Usuwamy pestki. Kawałki układamy na blasze skórką do dołu i pieczemy ok 40 min. Łyżką wyjmujemy miąższ ze skórki o miksujemy na gładki mus. Odmierzamy ok 250 ml musu. W czasie pieczenia się dyni, możemy już uszykować sobie tortownicę – śr 26 cm. Smarujemy ją masłem i wykładamy papierem. Przygotowanie ciasta: Piekarnik nagrzewamy do ok 180 st. Do średniego garnka wkładamy 1/3 kostki masła. Masło topimy na ogniu ciągle mieszając – nie rozgrzewamy masła! Do roztopionego masła dodajemy szklankę cukru i cukier waniliowy, mieszamy i odstawiamy z ognia do ostygnięcia.
Z musu z dyni odlewamy pół szklanki na polewę. Do ostudzonego masła z cukrem dodajemy  całą resztę musu z dyni i potartą skórkę z mandarynek i żółtka. Dokładnie wymieszać łyżką, bądź jak kto woli w mikserze. Mąkę należy przesiać do czystej miski dodając do niej proszek do pieczenia. W trzech partiach dodając mąkę do musu energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Delikatnie wszystko wymieszać łyżką. Tak zrobioną masę wyłożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 45 min. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić. Na małym ogniu roztopić tabliczkę białej czekolady, dodać do niej odstawione 0.5 szklanki musu i delikatnie mieszać. Po 10 min delikatnie polać ciasto polewą!:)

CIASTO Z JAGODAMI:

Składniki:
– 175 g masła
– 175 g drobnego cukru
– 3 duże jajka
_ciasto– 225 g mąki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 142 ml kwaśnej śmietany (ok. 2/3 szkl.)
– 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (zamiast tego dałam aromat śmietankowy)
– ok. 370 g jagód
– 200 g serka kremowego typu “Philadelphia”
– 100 g cukru pudru
Przygotowanie:
Miękkie masło , cukier (175 g) , jajka , mąkę , proszek do pieczenia i wanilię ubijać mikserem przez 1 – 2 minuty. Dodać 4 łyżki śmietany , jeszcze chwilę ubijać , następnie wsypać połowę jagód i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do okrągłej formy , o średnicy ok. 22 cm , wyłożonej pergaminem. Piec ok. 50 minut w temp. 180 st.C. Studzić 10 minut , a następnie wyjąć z formy.
Serek ubić z cukrem pudrem i resztą śmietany na kremową masę. Wyłożyć na ostudzone ciasto , wyrównać i posypać pozostałymi jagodami.

CIASTO CZEKOLADOWE Z GRUSZKAMI

Autor: Isia

Składniki:
– 10 dag gorzkiej czekolady
– 10 dag masła
– 10 dag cukru
– 10 dag mielonych migdałów
_dc53183340dc8b6a735057bbd4a14c82– 10 dag mąki
– łyżeczka kakao
– 3 jaja
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżki rumu
– 500 ml śmietany 30 %
– 3 łyzki cukru pudru
Masa:
– 40 dag gruszek
– 2 łyżeczki cukru
– 250 ml słodkiego czerwonego wina
– 1,5 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
Czekoladę stopić i wystudzić. Masło utrzeć z 10 dag cukru. Oddzielić żółtka od białek, żółtka dodawać po jednym do ucieranej masy. Do masy maślanej wyspać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i migdały. Dodać czekoladę i rum. Zmiksować. Białka ubić, połączyć z ciastem. Przelać do wyłożonej pergaminem tortownicy. Piec 45 min w temp. 180 stopni. Gruszki obrać, pokroić na kawałki. Ugotować w winie z 2 łyżeczkami cukru. Żelatynę zalać wodą, odstawić aby spęczniała. Gruszki w winie zmiksować, w musie rozpuścić żelatynę. Z ciasta wydrążyć środek. Na spodzie placka rozsmarować masę gruszkową. Schłodzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Wydrążony środek pokruszyć, wymieszać ze śmietaną. Rozsmarować na masie gruszkowej. Schłodzić.

CIASTO MARCEPANOWE ZE ŚLIWKAMI

Składniki:
– 200 g gotowej masy marcepanowej
– 250 g miękkiego masła
– 200 g drobnego cukru
_538875-plum-6– 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
– kilka kropel ekstraktu z gorzkich migdałów
– szczypta soli
– 4 jajka
– 250 g mąki tortowej
– 75 g mąki ziemniaczanej
– 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
– kilka łyżek migdałów w płatkach
– 2 łyżki grubego cukru
– około 1,5 kg świeżych śliwek
Przygotowanie:
Miękkie masło, cukier, cukier wanilinowy, ekstrakt z gorzkich migdałów oraz sól utrzeć mikserem na wysokich obrotach (około 8 minut). Po jednym – wbijać jajka cały czas miksując. Dodać starty na tarce, o grubych oczkach, marcepan. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i z proszkiem do pieczenia; dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 st. C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blachę – wyrównać. Śliwki układać na cieście (skórką do dołu), posypać płatkami migdałów. Piec 45-50 minut. Po upieczeniu można posypać ciasto dodatkowym cukrem.

SERNIK ZE ŚLIWKAMI

Składniki:
– 15 dag mąki
– 8 dag masła
– 5 dag cukru pudru
– 1–2 łyżki śmietany
Na masę:
– 75 dag tłustego twarogu
– 4 jajka
– 20 dag cukru
_538875-plum-10– 1 cukier wanilinowy
– 2 łyżki budyniu waniliowego
– 50 dag śliwek węgierek
– 1 biała czekolada
– 2 łyżki cukru
– 150 ml śmietanki kremówki
– 1 brzoskwinia
Przygotowanie:
Na ciasto: z masła, mąki, cukru pudru i śmietany zagnieć ciasto, schłodź. Rozwałkować na placek, wyłożyć nim dno tortownicy. Upiec na rumiano w 200 st. C. Na masę: śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Twaróg przepuścić przez maszynkę do mielenia. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, połączyć z twarogiem. Wymieszać z pianą z białek i budyniem. Na kruchym spodzie ułożyć połówki śliwek, przykryć masą serową. Piec ok. 50 min w 180 st. C. Śmietankę zagotować z cukrem. Rozpuścić w niej czekoladę, schłodzić, ubić. Kremem i owocami udekorować sernik.

BABECZKI Z TWAROGIEM

Autor: czekoladka

Składniki:
– 20 dag półtłustego twarogu
– 3 jajka
– cukier waniliowy
– 15 dag mąki pszennej
– 15 dag cukru
_sr_7d3– czubata łyżka kakao
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
– szczypta sody oczyszczonej
– 10 dag margaryny
– tabliczka gorzkiej czekolady
– 1/2 szkl. mleka
– tłuszcz do foremek
Przygotowanie:
Twaróg utrzeć z 1 jajkiem, cukrem waniliowym i łyżką cukru. Wstawić do lodówki. Mąkę zmieszać z kakao, proszkiem, sodą oraz szczyptą soli. Margarynę utrzeć z resztą cukru. Dodać ostatnie 2 jajka, utrzeć na gładką masę. Czekoladę stopić, dodać do masy. Ucierając dodawać na przemian mleko i mieszankę mączną. Foremki do babeczek natłuścić, nakłada po łyżce ciasta. W każdej babeczce zrobić łyżeczką dołek i nałożyć odrobinę masy serowej. Piec ok. 25 min w temp. 180st. Po upieczeniu lekko przestudzić i wyjąć z foremek.

SERNIK Z TRUSKAWKAMI

Składniki na spód:
– 170 g ciastek digestive
– 70 g roztopionego masła
Składniki na masę serową:
– 500 g twarożku półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie
– 2 jajka
_Cheesecake-de-fresas– 3 łyżki soku z cytryny
– 2/3 szklanki cukru (można dać mniej)
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 1 łyżka mąki pszennej
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
– 300 g truskawek (mogą być mrożone)
Przygotowanie:
Ciastka pokruszyć blenderem lub przy pomocy wałka. Wymieszać z roztopionym masłem, by powstał mokry piasek. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, masę ciasteczkową wyłożyć na dno, wyrównać.
Wszystkie składniki na masę oprócz truskawek zmiksować na gładko. Masę wylać na przygotowany wcześniej spód. Truskawki pokroić na połówki, poukładać na górze masy, wciskając je lekko do sernika, by lekko ponad niego wystawały.
Piec w temperaturze 180ºC przez 60 minut. Ostudzić, włożyć do lodówki na 12 h. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

SERNIK CZEKOLADOWY

Składniki ciasta czekoladowego:
– 3 szklanki mąki
– 1 szklanka cukru
– 4 łyżki kakao
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 200g masła
– 3 jajka
– 4 łyżki śmietany
_chocolate_cheesecake_loresSkładniki masy serowej:
– 1300 g  sera białego półtłustego
– 150g masła
– 2 szklanki cukru pudru
– 10 jajek
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 2 łyżeczki esencji cytrynowej
– 1 łyżka mąki pszennej
Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Dobrze schłodzone masło zetrzeć na tarce o drobnych oczkach prosto do miski z mieszanką suchych składników. Rozcierać dłońmi do chwili uzyskania jednolitej mieszaniny. Dodać cukier i ponownie mieszamy. Dodać jajka, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na części, owinąć folią i włożyć na conajmniej 2 godziny do zamrażalnika.
Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć, dodać żółtka, cukier puder i nadal ucierając  dodać porcjami ser zmielony dwukrotnie na maszynce. Dodać mąkę ziemniaczaną i esencję cytrynową, dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać łyżką z masą serową.
Dwie części  zmrożonego ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach wprost na dno formy (wym. 28 x 40cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Masę serową wyłożyć do formy, a na to zetrzeć pozostałe ciasto.
Sernik piec ok. 1 godz. początkowo w temp. 180°c przez 15 minut, a następnie ok. 45 minut w temp. 200°C. Po upieczeniu pozostawić przez 10 – 15 minut w wyłączonym piekarniku.

SERNIK MIGDAŁOWY Z POLEWĄ

Składniki spód:
– 160 g ciastek owsianych w czekoladzie
– 25 g mielonych migdałów
– 70 g stopionego masła
Składniki na masę serową:
– 500 g sera śmietankowego (Delfiko)
– 200 g trzykrotnie zmielonego twarogu (5% tłuszczu) – można zastąpić serkiem śmietankowym
_blueberry-cheesecake-01__57561_zoom– 1 szklanka cukru
– 4 duże jajka
– 2 łyżki soku z cytryny
– 2 łyżki Amaretto
– 1 łyżka mielonych migdałów
– 1 łyżka skrobi kukurydzianej (maizeny – można zastąpić mąką pszenną)
Przygotowanie:
Włożyć ciastka do mocnej torebki foliowej, zgnieść wałkiem na piasek, dodać migdały i stopione masło, wymieszać. Przełożyć do posmarowanej masłem tortownicy, ugnieść na dnie za pomocą szklanki lub wałeczka. Wstawić do lodówki, a potem podpiec w piekarniku (180 stopni, 8 minut). Wystudzić.
Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę.
Wymieszać łyżką ser z cukrem, dodać jajka i pozostałe składniki. Nie miksować – mieszać tylko do połączenia składników.
Wylać na przestudzony spód, piec metodą gazetową (10 minut w 250 ºC, 45 – 50 w 160 ºC). Wyjąć z piekarnika, postawić na ażurowej podstawce. Po 10 – 15 minutach zdjąć obręcz tortownicy. Wystudzić. Przełożyć do zamykanego pojemnika na ciasta i wstawić na noc do lodówki.
Przed podaniem udekorować polewą owocową.

SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Składniki:
– 0,5 kg mascarpone
– 0,5 kg sera twarogowego śmietankowego
– 100 g drobnego cukru
_cheesecake-2– 5 jajek
– 50 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
– 300 g (3 tabliczki) białej czekolady
– ok. 40 dkg owoców
Przygotowanie:
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową, więc odpowiednio wcześniej należy wyjąć je z lodówki. Piekarnik nagrzać do 175 st. Przygotować tortownicę (26 cm średnicy) – na spodzie położyć papier do pieczenia o większym rozmiarze niż tortownica, nałożyć obręcz tortownicy i zamknąć – dzięki temu tortownica będzie szczelna. Obręcz w środku posmarować masłem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Naczynie z czekoladą ustawić na garnku z niewielką ilością gotującej się wody, tak aby spód naczynia był ogrzewany parą. Cały czas mieszać aż czekolada się rozpuści. Do misy włożyć ser i cukier i zmiksować krótko na średnich obrotach, do połączenia się składników. Krótkie miksowanie zapobiega napowietrzaniu masy. Dodawać po jednym jajku miksując cały czas na niskich/średnich obrotach aż każde jajko dobrze połączy się z resztą masy, cały czas pamiętając, żeby nie miksować zbyt długo. Dodać śmietankę i rozpuszczoną czekoladę (pozostawić do polania) i krótko mieszać. Masę wyłożyć do tortownicy. Wstawić do piekarnika. Piec 15 minut po czym zmniejszyć temperaturę do 120 st. i piec przez 1 godzinę i 45minut. Upieczony sernik wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce, a po całkowitym wystygnięciu wstawić na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Polać czekoladą i schłodzić. Udekorować owocami.

SERNIK ZE ŚLIWKAMI

Składniki:
Spód:
– 150 g ciastek Digestive w czekoladzie
– 50 g masła
Masa serowa:
– 700 g zmielonego dwukrotnie półtłustego twarogu
– 1-1,5 szklanki drobnego cukru
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
_cheesecake-41– 3 jajka
– 2/3 szklanki 36% śmietanki
– 1 łyżeczka aromatu migdałowego
– 1/2 kg śliwek
Kruszonka:
– 3/4 szklanki mielonych migdałów
– 3/4 szklanki cukru demerara
– 120 g rozpuszczonego masła
Przygotowanie:
Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka rozdrobnić w malakserze do konsystencji piasku i wymieszać ze stopionym masłem. Wyłożyć ciastem dno formy. Wszystkie składniki masy serowej (w temperaturze pokojowej) zmiksować na gładki krem, niezbyt długo, aby masa zbytnio się nie napowietrzyła. Wylać na spód z ciastek. Na wierzchu ciasno ułożyć połówki śliwek, rozcięciami do góry. Przygotować kruszonkę. Ciepłe, rozpuszczone masło wymieszać z pozostałymi składnikami, wyrabiając palcami kruszonkę. Posypać sernik. Piec godzinę w 180 st. C. Jeśli ciasto zacznie się zbytnio przypiekać, przykryć je folią aluminiową. Wystudzić i włożyć do lodówki na kilka godzin.

MIODOWNIK

Autor: KasiekK

Składniki:
Ciasto:
– 500 g mąki;
– 1/2 szklanki cukru;
– 200 g margaryny;
– 3 łyżki miodu;
– 2 jajka;
– 1 łyżeczka sody;
_sr_568– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
– szczypta soli;
– 1 czubata łyżka kakao.
Masa:
– 3 szklanki mleka;
– 1/2 szklanki cukru;
– 150 g margaryny;
– 1 cukier waniliowy;
– 10 łyżek kaszy manny.
Polewa:
– 3 łyżki margaryny;
– 3 łyżki kakao;
– 3 łyżki mleka;
– 3 łyżki cukru.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto (oprócz kakao) połącz i zagnieć. Ciasto podziel na dwie części, do jednej z nich dodaj kakao i jeszcze chwilę zagniataj, aby kakao połączyło się z ciastem. Następnie jeszcze raz podziel, tak żeby powstały cztery równe porcje. Jedną z nich rozwałkuj na kształt kwadratu (w razie konieczności podsyp mąką) i przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o bokach 23 cm. Piecz około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C. W ten sam sposób upiecz pozostałe blaty. Odlej 3/4 szklanki mleka, dodaj kaszę i wymieszaj, a resztę mleka zagotuj wraz z margaryną, cukrem i cukrem waniliowym. Gotujące mleko odstaw, wlej kaszę i wymieszaj. Gotuj jeszcze chwilę na wolnym ogniu do uzyskania konsystencji budyniu. Odstaw do przestygnięcia. Chłodne blaty (na przemian ciemny i jasny) przełóż masą z kaszy manny. Na końcu przygotuj polewę. W rondelku połącz wszystkie składniki i chwileczkę gotuj. Udekoruj wg uznania.

CYTRUSOWE TIRAMISU

Autor: eastgirl

Składniki:
– duża pomarańcza
– czerwony grejpfrut
_e91761c– 25 dag serka mascarpone
– 50 dag chudego mielonego twarożku
– 7,5 dag cukru
– sok i skórka otarta z cytryny
– 15 dag  podłużnych biszkoptów
– 8 łyżek likieru cytrynowego
– 5 dag bezów
Przygotowanie:
Grejpfruta i pomarańczę obrać, dokładnie usunąć białą skórkę. Z miąższu owoców ostrym nożem wyciąć cienkie fileciki (ostrożnie usunąć pestki), z resztek wycisnąć sok. Serek mascarpone utrzeć na gładko razem z twarożkiem i cukrem. Wyciśnięty sok z owoców przecedzić przez sitko, dodać do kremu wraz ze skórką z cytryny i sokiem z cytryny. Biszkopty skropić likierem cytrynowym, połowę biszkoptów ułożyć, jeden obok drugiego na spodzie formy do pieczenia. Na biszkoptach równomiernie rozsmarować połowę kremu. Przykryć cząstkami pomarańczy a cytrusy pozostałymi biszkoptami. Na nich rozsmarować resztę kremu, wierzch wygładzić, wstawić do lodówki na 6 godzin. Deser posypać pokruszonymi bezami.

CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKĄ

Składniki:
– 50 dag mąki krupczatki
– 15 dag pudru
_538875-plum-1– 3 żółtka
– 2 jaja
– 5 dag drożdży
– 1/8 l śmietany
– skórka cytrynowa
– 1 cukier waniliowy
– 1 kg śliwek
Przygotowanie:
Mąkę przesiać, posiekać z masłem, dodać przesiany cukier, jaja, żółtka, roztarte drożdże z cukrem , śmietanę, cukier waniliowy i otartą skórkę z cytryny. Wszystkie składniki szybko zagnieść na jednolitą masę. Następnie wywałkować na blachę i ułożyć przekrojone na pół śliwki. Zostawić przykryte w ciepłym miejscu aż wyrośnie. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 50 minut.

TARTA MAKOWA

Składniki:
– 1 porcja słodkiego ciasta kruchego (ok. 250 g)
_Tarts_2– 200 g masy makowej lub mielonego maku
– 4 żółtka
– 100 g cukru + dodatkowy do posypania tarty
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1/2 laski  wanilii
– skórka otarta z 1 cytryny
– 200 ml pełnego mleka

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Wyścielić formę na tartę ciastem, nakłuć widelcem. Piec 15 min. na złoty kolor. W tym czasie przygotować krem cytrynowy, ucierając na puszystą masę żółtka z cukrem, wanilią i skórką cytrynową. Podgrzać mleko i stopniowo, nie przerywając ucierania, połączymć z żółtkami. Podpieczony spód pokryć centymetrową warstwą maku i polać masą cytrynową. Piec jeszcze 30 min., aż krem stężeje. Na końcu posypać cukrem i karmelizować przy użyciu ręcznego palnika. Tartę podawać schłodzoną i udekorowaną.

TARTA Z JABŁKAMI

Składniki:
Ciasto:
– 25 dag mąki
– 14 dag masła + około łyżeczki do formy
– szczypta soli
– kilka łyżek zimnej wody
_Tarts_5Nadzienie
– 6-8 jabłek (np.antonówka,reneta)
– 2 jajka
– 15 dag cukru
– niepełna szklanka śmietany
– pół łyżeczki cynamonu
– cukier puder do pospania

Przygotowanie:
Mąkę połączyć z miękkim masłem,szczyptą soli i paroma łyżkami wody. Dokładnie zagnieść ciasto i uformować z niego kulkę. Wstawić ją na dwie godziny do lodówki. Po upływie czasu wysmarować formę do tarty masłem i rozłożyć na niej ciasto, dokładnie dociskając je palcami. Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem i wstawić ponownie do lodówki. W tym czasie obrać jabłka i pokroić je na cienkie plasterki. Ułożyć koliście na cieście. W miseczce wymieszać jajka z cukrem i cynamonem i śmietanką. Polać sosem ułożone na cieście jabłka. Piec tartę w temperaturze 180 st. C ok. 45 min., dopóki owoce i brzegi ciasta nie nabiorą złocistego koloru.

PIERNIK Z MARMOLADĄ

Składniki:
– 1 szklanka miodu
– 5 dag masła
– przyprawa do piernika
_SF22-8949– 1 szklanka mocnego naparu kawy
– 4 jajka
– 25 dag cukru
– 50 dag mąki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– marmolada różana
– polewa czekoladowa.

Przygotowanie:
Miód roztopić z masłem i przyprawą do piernika, dodać kawę, połączyć z żółtkami utartymi z cukrem. Ucierając, stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać z pianą z białek, przełożyć do natłuszczonej dużej tortownicy, piec ok. 50 min. w 180°C. Ostudzić, odstawić na dobę. Ciasto przekroić na 2 placki, przełożyć marmoladą, posmarować polewą, udekorować czekoladą.

Piernik z alkoholowymi śliwkami

Autor: KasiekK

Składniki:
Na ciasto:
– 300 g mąki;
– 3 jajka;
– 100 g cukru pudru;
– 1/4 szklanki mleka;
– 50 g masła;
– 120 g miodu;
– 1 łyżeczka cynamonu;
– 2 łyżeczki przyprawy do piernika;
– 1/4 łyżeczki imbiru;
– 2 płaskie łyżeczki sody.
_sr_Dodatkowo:
– 150 ml alkoholu np. wódki, rumu;
– 200 g suszonych śliwek.
Polewa:
– 2 łyżki masła;
– 100 g gorzkiej czekolady;
– 3 śliwki z alkoholu.
Przygotowanie:
Śliwki, dzień przed pieczeniem piernika, wrzuć np. do półlitrowego słoika i zalej alkoholem. Od czasu do czasu potrząsaj słoikiem, a więc dobrze, aby był zakręcony. Przed wrzuceniem do ciasta piernikowego, śliwki odsącz i pokrój na kawałeczki (3 pokrojone śliwki odłóż i później dodaj do polewy). Do rondelka włóż miód, masło, przyprawy i podgrzewaj, aż całość zacznie wrzeć. Zostaw do przestygnięcia. W miseczce połącz jajka z cukrem i ubij na puszystą masę. Następnie partiami dodawaj do niej masę miodową, miksując na najszybszych obrotach. Kolejno dodaj mleko oraz mąkę z sodą i delikatnie połącz całość. Na końcu dodaj pokrojone śliwki i delikatnie wymieszaj łyżką. Przygotuj foremkę, lub wyłożoną papierem keksówkę (10 x 25 cm) i przełóż ciasto. Piecz około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180°C do tak zwanego „suchego patyczka”. Masło i połamaną czekoladę rozpuść w rondelku i mieszaj, aż polewa będzie gładka. Następnie dodaj odłożone śliwki i delikatnie połącz. Polej nią chłodny piernik. Możesz dodatkowo udekorować wg uznania.

STRUCLA MAKOWA

Składniki na 2 szt.:
Ciasto drożdżowe:
– 300 g maki pszennej,
– 120 ml mleka (2%),
_SF22-1847xx– 3 żółtka,
– 1 jajko,
– 30 g świeżych drożdży,
– 60 g cukru,
– 10 g naturalnego cukru waniliowego,
– 100 g sklarowanego masła (można użyć rozpuszczonej i ostudzonej margaryny),
– szczypta soli,
– 1 łyżka koniaku.
Masa makowa:
– 2 ½ szklanki niebieskiego maku (325 g),
– ¾ szklanki cukru pudru (150 g),
– 80 g posiekanych dużych rodzynek,
– 40 g skórki pomarańczowej,
– 40 g posiekanych orzechów włoskich,
– 2 łyżeczki cukru waniliowego,
– 1 łyżka rumu lub kilka kropli olejku rumowego,
– 2 łyżki miodu,
– 1 łyżka sklarowanego masła lub rozpuszczonej margaryny,
– 3 białka.
Dodatkowo:
– lukier, mak, skórka do dekoracji, cukierki ozdobne itp.
Przygotowanie:
Cisto: Mąkę przesiać, mleko ogrzać. Drożdże rozpuścić w mleku, dodając 1 łyżkę cukru. Masło napowietrzyć z pozostałym cukrem i _SF22-1847xxxcukrem waniliowym. Stopniowo dodawać po jednym żółtku, całe jajko, szczyptę soli, nie przerywając miksowania. Dodać rozpuszczone w mleku drożdże i powoli wymieszać. Dodać przesianą mąkę i dokładnie wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Ciasto można wyrobić w automacie do wypieku chleba. W tym celu wystarczy do mleka wbić żółtka, jajko, dodać cukier i cukier waniliowy lekko ubijając widelcem. Dodać sklarowane masło, alkohol i wymieszać. Mąkę przesiać. Masę przelać do naczynia do wyrabiania ciasta i przysypać połową ilości mąki. Lekko posolić. Wsypać pozostałą mąkę i dodać na wierzch pokruszone drożdże. Nastawić program do wyrabiania ciasta rosnącego bez pieczenia. Masa: Mak zalać wrzątkiem w ilości odpowiadającej wadze maku i odstawiamy do wystygnięcia. Najlepiej byłoby na 12 godzin, ale godzina też wystarczy. Odcedzić. Mak zemleć trzy razy lub utrzeć w malakserze. Dodać miód, masło, cukry i dokładnie wymieszać. Dodać bakalie i rum. Wymieszać. Białko lekko ubić i delikatnie wmieszać do masy. Wyrośnięte ciasto wyrabiać, podsypując lekko mąką, aby się nie kleiło podczas wałkowania. Podzielić na dwa i wałkujemy na prostokątne placki. Posmarować grubo nadzieniem, zostawiając na brzegach 3 cm wolne pasy. Zwinąć w roladę, zlepiając boki i zakładając  je  pod spód ciasta. Pergamin posmarować od wewnątrz olejem i zawinąć w tubę, pozostawiając niewielką przestrzeń dla wzrostu ciasta (ok.0, 5 cm) Zawinąć pod spód boki i układać na blasze do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 190oC i wstawić ciasto na 40 min. Pergamin zapobiegnie pękaniu ciasta. Ciasto smarujemy lukrem sporządzonym z cukru pudru i gorącej wody (można dać gorący sok z pomarańczy) i posypujemy makiem i skórką z pomarańczy, lub ozdabiamy dowolnie.

JAGODZIANKI DROŻDŻOWE

Składniki:
– 1 kg mąki pszennej
– 2 paczki drożdży + 2 łyżeczki cukru + 2-3 łyżki lekko podgrzanego mleka
_jagodzianka– około 2 szklanki mleka
– szklanka cukru kryształu
– 20 dag margaryny (roztopić i przestudzić)
– 2 całe jajka
– 4 żółtka
– sól
– sok z cytryny lub olejek cytrynowy
– 1 litr jagód + 2 cukry wanilinowe + 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Drożdże rozrobić z cukrem, mlekiem i mąką, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. W międzyczasie przesiać mąkę do miski, dodać cukier, szczyptę soli i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Zrobić dołek w mące i wlać wyrośnięty rozczyn drożdżowy, żółtka i jajka. Wyrabiać ciasto ręką lub łyżką, podlewać letnim mlekiem (nie może być gorące!). Pod koniec wyrabiania dodać roztopioną i przestudzoną margarynę. Odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.Jagody wymieszać z cukrami wanilinowymi i mąką ziemniaczaną. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować je oraz wycinać krążki. Do środka dodać jagody, uformować kulki podobnie jak pączki. Układać bułki na blachach wyłożonych papierem do pieczenia lub wysypanych mąką. Jagodzianki powinny jeszcze wyrosnąć. Przed włożeniem do pieca posmarować bułki roztrzepanym białkiem, posypać cukrem. Piec 20 minut w temperaturze 160 stopni C.

PĄCZKI Z BRZOSKWINIAMI

Składniki:
– 2,5 szklanki mąki
– 1 szklanka mleka
_3154_300xx3– 2 łyżki cukru pudru
– 2 jajka
– 30 g drożdży
– 7 brzoskwiń z puszki
– olej (do smażenia)
– cukier puder
Przygotowanie:
Przesiać mąkę, dodać mleko, stopione masło, cukier puder, żółtka jaj, drożdże rozpuszczone w niewielkiej ilości zimnego mleka, pianę ubitą z białek i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto uformowane w kulę, przykryć ściereczką i odstawić na trzy godziny w ciepłe miejsce. Ciasto rozwałkować, wykroić kółka. W środku każdego umieścić kawałki brzoskwini. Przykryć drugim kółkiem, zlepić brzegi lekko wilgotnymi palcami. Odciąć brzegi. Piec w gorącym tłuszczu. Podawać na gorąco, posypane cukrem pudrem.

MUFFINKI Z JABŁKIEM
Autor: myszka9988

Składniki:
– 175g margaryny
– 1 małe opakowanie cukru waniliowego
– 150g cukru
_sr_84– szczypta soli
– 4 jajka
– 330g mąki
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
– 5 łyżek mleka
– 2 płaskie łyżki kakao
– 1 duże jabłko które należy pokroić na drobne kawałki
Przygotowanie:
Miękką margarynę utrzeć z solą cukrem, i cukrem waniliowym na puch.
Dodać pojedynczo jajka. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i wsypać do masy na przemian z mlekiem.
Ciasto podzielić na 2 części. Jasne to 3/4 ciasta. Do pozostałego ciasta dodać kakao, wymieszać.
Przygotować specjalną blaszkę z otworami do których włożyć papierowe foremki. Nałożyć białe ciasto, potem ciemne. Dodać kawałki jabłek.
Temperatura piekarnika : 190°C

 

zobacz również:

Karnawałowe smakołyki: pomysły na przekąski i przystawki

Kawowe i czekoladowe desery – przepisy na smakołyki do kawy

Tarty wytrawne i na słodko – różne przepisy

Pomysły na pyszne serniki – sprawdzone przepisy

 



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...