Pączki, oponki – różne przepisy na Tłusty Czwartek

24 lutego 2014, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Tłusty czwartek obchodzony jest w Polsce od XVII wieku. Dawniej nazywano go dniem „zapuśnym” od „zapustów”, czyli staropolskiego określenia karnawału. Później nazywano go dniem „combrowym” od Combra, legendarnego małopolskiego kupca, który był tak uciążliwy dla krakowskich przekupek, że kiedy zmarł w Tłusty czwartek, kobiety postanowiły to uczcić i na pamiątkę tego wydarzenia hucznie świętowały co roku o tej porze na Rynku.

 

ppp

Jak sama nazwa wskazuje, celebrowanie tłustego czwartku polega na solidnym objadaniu się przed Wielkim Postem. Dlatego wtedy przygotowujemy najbardziej kaloryczne przysmaki. Dziś najbardziej symboliczne stały się pączki z lukrem i pudrem, najczęściej nadziewane konfiturą różaną.

paczki

Wierzono, że zajadanie tych przysmaków w Tłusty czwartek stanowi nie tylko ostatnią okazję do pofolgowania sobie przed Wielkim Postem, ale ma również zapewnić pomyślność przez cały rok. Innymi słowy – kto nie zje tego dnia choćby jednego pączka albo chruściku, tego dola nie będzie słodka.

 

Pączki bananowe

 

Składniki:

1 szklanka mąki (przesiana)                                                                                            pączki bananowe

2 łyżki mąki ryżowej

250 g puree bananowego (2 sztuki)

3 łyżki cukru

1 jajko

1 łyżeczka wódki

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

olej do smażenia

cukier puder

Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania gęstej, lepiącej się masy. Olej rozgrzewamy, wrzucamy plasterek ziemniaka i gdy natychmiast wypłynie znaczy to, że olej jest porządnie rozgrzany i możemy zabrać się za smażenie. Na łyżeczkę nakładamy porcje ciasta a drugą łyżeczką zsuwamy je do rozgrzanego tłuszczu. Smażymy na złoty kolor. Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym a następnie oprószamy cukrem pudrem.

Autor: olainthekitchen.blogspot.com

 

 

Pączki z nadzieniem adwokatowym

 

Ciasto:

1/2 kg mąki pszennej,

1/2 kg mąki pszennej pełnoziarnistej,

100 g świeżych drożdży,

6 żółtek,

1 całe jajko,

1/2 l mleka,

50ml spirytusu,

100g cukru,

cukier waniliowy,

100g masła,

cytryna,

szczypta soli.

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i 1/2 szkl. mleka. Odstawić na 20min.
Przesiać resztę mąki, dodać podrośnięty rozczyn, żółtka utarte z cukrem, jajko, cukier waniliowy i szczyptę soli. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok z połowy cytryny, dodać do ciasta. Wlać resztę mleka i spirytus. Na koniec dodać stopione, przestudzone masło. Zagnieść bardzo elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5godz.
Następnie ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować na grubość ok. 1cm. Szklanką wycinać kółka, odstawić w ciepłe miejsce na ok.20-30minut do podrośnięcia.
Smażyć na mocno rozgrzanym oleju (185st) z obu stron na rumiano.
Odsączyć na ręczniku papierowym. Ostudzić.

Krem:

1/2 l mleka,

budyń waniliowy,

4 łyżki cukru,

3/4 szklanki likieru jajecznego Adwokat.

400ml mleka zagotować z cukrem, w reszcie mleka rozrobić budyń. Budyń wlać na gotujące się mleko, mieszać, aż zgęstnieje. Ostudzić.

Dodać likier jajeczny, zmiksować najlepiej przy użyciu blendera.

Przy użyciu szprycy nadziewać pączki kremem.

Podawać oprószone cukrem pudrem lub polukrowane.

 Pączki z adwokatem!

Autor: z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com

 

 

Włoskie pączki bydyniowe

 

Ciasto:

275 g mąki pszennej,
275g mąki pszennej razowej do wypieku domowego chleba,
100g stopionej margaryny,
70g cukru,
3 jajka,
20g świeżych drożdży,
1/2 łyżeczki soli,
łyżka esencji waniliowej,
125ml wody,
125ml mleka,
skórka starta z cytryny.

Krem:

6 żółtek,
450ml mleka,
10dag cukru,
4 dag mąki pszennej,
cukier waniliowy.

Przygotowanie

Ciasto:

Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże oraz łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki pszennej. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15min. Oba rodzaje mąki przesiać, dodać sól, resztę cukru, wodę, stopioną letnią margarynę, esencję waniliową, jajka oraz skórkę z cytryny. Wymieszać. Następnie dodać wyrośnięty zaczyn i zagniatać ciasto ok. 10min, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 1,5godz do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować na gr. ok. 1cm i szklanką wycinać kółka. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20-30min. Smażyć na głębokim oleju w temp. 190st ( ja to robiłam we frytownicy) z obu stron na rumiano. Następnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Pozostawić do ostygnięcia.

Krem:

400ml mleka zagotować. W reszcie mleka rozmieszać dokładnie żółtka, cukry oraz mąkę. Masę wlać na gotujące się mleko. Cały czas mieszając, gotować, aż zgęstnieje. Ostudzić. Za pomocą szprycy  nadziewać zimne pączki kremem. Podawać oprószone cukrem pudrem lub polukrowane.

Włoskie pączki z budyniem

Autor: z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com

 

 

Serowe pączki – serduszka

 

Składniki:


60dag mąki pszennej,
12dag masła lub margaryny,
40dag półtłustego twarogu,
15dag drobnego cukru do wypieków,
2 dag świeżych drożdży,
2 łyżki śmietany 12%,
łyżeczka proszku do pieczenia,
4 jajka,
3 łyżki mleka,
1/2 laski wanilii,
szczypta soli,
ulubiona konfitura.

 


Przygotowanie

 

Mleko lekko podgrzać, wkruszyć drożdże i dodać 3 łyżki mąki pszennej. Dobrze wymieszać i odstawić na 15min, by drożdże zaczęły pracować. Resztę mąki przesiać do miski, dodać cukier, szczyptę soli, proszek do pieczenia, zmielony twaróg i śmietanę. Wbić jajka, dodać nasiona wanilii, mleko, posiekaną margarynę oraz zaczyn. Wszystko połączyć, zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godz w ciepłe miejsce. Następnie rozwałkować, wycinać serduszka, odstawić na 30min w ciepłe miejsce by pączki podrosły. Smażyć na głębokim oleju z obu stron, odsączyć na ręczniku papierowym. Zimne pączki za pomocą szprycy nadziewać dowolną konfiturą. Podawać oprószone cukrem pudrem lub polane lukrem. Ja zrobiłam zwykly lukier i dodałam szczyptę czerwonego barwnika.

Serowe serduszka!

 

Autor: z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com

 

 

Konfitura z róż do nadziewania pączków

 

Składniki:                                                                                               3

 

1 l płatków róż, najlepiej cukrowej stulistnej
ok.30 dkg cukru
kilka kropli soku z cytryny lub odrobina wody

Przygotowanie:

 

Świeżo zebrane płatki wsypać do donicy, skropić sokiem lub wodą, nakryć. Po ok.1 godzinie (lub dłużej – płatki powinny być wyraźnie wilgotne) ucierać, dosypując cukier. Dobrze utarta konfitura nie może być włóknista, zbrylona ani zbyt rzadka. Dla poprawy gęstości dosypać odrobinę cukru. Ucierania trwa ok.1 godz, czasem nieco dłużej.

 

 

Prosiaczki – pączki z kremem

 

składniki:

                                                                                                                             5

KREM:

1 szkl. mleka

1 torebka budyniu śmietankowego Delecta

3 łyżki wiórków kokosowych

3 łyżki cukru kryształu

1-2 łyżki cukru pudru

100 g masła

2 łyżki rumu

PĄCZUSZKI:

2 serki homogenizowane waniliowe 200g

 3 jajka

ok. 1,5 szkl. mąki pszennej

 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta

szczypta soli

LUKIER:

0,75 szkl. cukru pudru

1 łyżka soku z cytryny

1-2 łyżki rumu albo spirytusu

2-3 łyżki syropu malinowego

sposób przygotowania:

KREM: Wiórki zalać 0,5 szkl. mleka, zagotować, dodać cukier kryształ. W reszcie mleka rozprowadzić proszek budyniowy, wlać do wrzącego płynu, gotować energicznie mieszając 2-3 min. Odstawić pod szczelnym przykryciem do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem aż zbieleje, dodawać po łyżce zimnego budyniu, zmiksować na gładką masę. Na koniec dodać rum, dokładnie wymieszać.

LUKIER: Cukier puder utrzeć na gładką masę z sokiem cytrynowym i syropem malinowym, na koniec dodać rum. Jeśli lukier jest zbyt rzadki dosypać troszkę cukru, jeśli zbyt gęsty – dolać odrobinę rumu.

PĄCZUSIE: Do miski wbić jajka, dodać serki homogenizowane, przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Zmiksować tylko tyle aby składniki połączyły się w gładką masę. W rondlu rozgrzać smalec (ew. olej). Łyżką zamoczoną w gorącym tłuszczu nabierać porcje ciasta (nie za duże – łyżka z niedużym czubkiem) i kłaść na tłuszcz. Nie powinny opadać na dno tylko od razu pływać a tłuszcz powinien skwierczeć dookoła. Smażyć aż porządnie się zrumienią. Wkładać po kilka na raz, muszą mieć luźno żeby mogły się swobodnie obracać – robią to same w miarę usmażenia z każdej strony! Jeśli nie chcą to możemy im pomóc łyżeczką. Tłuszcz nie może być zbyt gorący bo “pączuszki” spalą się z wierzchu a w środku zostaną surowe. Usmażone wyjmować łyżką cedzakową na ręcznik papierowy aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Odstawić do ostygnięcia.

Zimne przekrawać m/w na pół ostrym nożem z piłką. Na jedną połówkę nakładać czubatą łyżeczkę kremu, przykryć drugą połówką lekko dociskając. Wierzch polać lukrem.

 

Pączki hiszpańskie – vel Gniazdka

 

Składniki:

20 dkg masła lub margaryny

½ l wody

¼ łyżeczki soli                                                                                                                                    7

40 dkg mąki pszennej

10 kropli aromatu waniliowego

4 żółtka

6 jajek

1 l oleju do smażenia

Lukier:

35 dkg cukru – pudru

5 łyżek wrzącej wody

1 łyżeczka soku z cytryny

3 łyżki soku wiśniowego

1 łyżeczka kandyzowanej skórki z limonki

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i sól i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy rozcierając ewentualne grudki. Odstawiamy do zupełnego ostygnięcia, następnie miksujemy z żółtkami, jajkami i aromatem na gładkie ciasto. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty o boku 8 x 8 cm. Każdy kwadrat smarujemy olejem. Na papier wyciskamy za pomocą rękawa cukierniczego podwójne kółka z ciasta. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej. Wkładamy pączki papierem do góry, zdejmujemy papier i smażymy pączki na złoty kolor z obu stron. Zostawiamy do ostygnięcia. Cukier puder (20 dkg) ucieramy z wrzątkiem (3 łyżkami) i sokiem cytrynowym. W lukrze maczamy połowę pączków, do lukru wsypujemy pozostały cukier, wlewamy resztę wrzątku i sok. Lukrujemy drugą połowę pączków  i pozostawiamy do zastygnięcia lukru. Można na pączkach poukładać kandyzowaną skórkę – ja dałam z limonki.

Smacznego!

 

Serowe oponki

Składniki:

30 dag chudego twarogu,
1/2 kg mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
cukier waniliowy,
niepełna szkl. cukru,
250g margaryny,
2 jajka,
1 kg smalcu.

Przygotowanie

Twaróg zmielić. Mąkę przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojoną margarynę, całość posiekać szerokim nożem. Wsypać cukier, cukier waniliowy, dodać jajka i twaróg. Szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować, szklanką wykrawać placuszki, następnie kieliszkiem wycinać w nich małą dziurkę. Wrzucać na gorący tłuszcz, smażyć z obu stron na złoty kolor (ok. 1 min). Odsączyć na ręczniku papierowym. Z powyższych składników otrzymamy ok. 65 szt.

OPONKI!!

Autor: http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/

 

Pieczone pączki z cukrem cynamonowym

 

Składniki:

Na pączki :

1 jajko
¼ szklanki cukru pudru                                                                                       oponki z cynamonem
1 szklanka mleka , ogrzewa się do 115 stopni
1 łyżka suchych drożdży aktywnych
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 ½ do 3 ½ szklanki niebielonej mąki , podzielonych plus więcej do ugniatania
125 g masła

Polewa:
125 g masła
1 szklanka cukru pudru + 2 łyżki cynamonu , zmieszane razem

wskazówki :

1 . Miksować  jajka z cukrem na średnich obrotach przez około 1 minutę . Dodać do mleka , drożdże, sól i wanilię. Zmniejszyć obroty miksera, a następnie dodać 2 szklanki mąki . Dodać miękkie masło jeden kawałek na raz , aż będzie gładkie. Zmniejszyć prędkość miksera, a następnie dodać resztę mąki. Miksować chwilę, aż ciasto będzie wilgotne.

2 . Ciasto przełożyć na stolnicę wysypaną mąką i zagnieść , aż będzie gładkie . Przełożyć do natłuszczonej miski i przykryć wilgotnym ręcznikiem .  Odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość , na około 1 godzinę .

3 . Uderzyć  w dół ciasta i rozwałkować je, nie za cienko. Szklanką wycinać kółka, a kieliszkiem wycinać w kółkach otworki. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni . Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pączki. Odstawić w ciepłe miejsce na 30minut.

4 . Piec około  8-10 minut . Zanurzyć gorące pączki w roztopionym maśle , a następnie posypać warstwą z mieszanki cynamonu i cukru .

Podawać natychmiast , pączki są najlepsze od razu po upieczeniu.

 

Pączki z marmoladą

 

Składniki:

2 łyżki suszonych drożdży aktywnych

1/2 szklanki ciepłej wody ( 100 stopni do 110 stopni )                                      pączki z marmoladą

1/4 szklanki cukru oraz 1 łyżeczka plus więcej do walcowania
Mąki 2 i 1/2 filiżanki uniwersalne plus więcej na odkurzanie
2 duże jajka
2 łyżki masła , w temperaturze pokojowej
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej świeżo startej

1/2 łyżeczki soli
3 szklanki oleju roślinnego , plus więcej do miski
1 szklanka malin dżem bez pestek

Wykonanie:

Etap 1

W małej misce wymieszać drożdże, z dodatkiem ciepłej wody i 1 łyżeczki cukru . Odstawić, by zaczęły pracować, na około 10 minut .

Etap 2

Mąkę przesiać  do dużej miski . Zrobić dołek w środku , dodać jajka, mieszankę drożdży , 1/4 szklanki cukru , masło, gałkę muszkatołową , sól . Używając drewnianej łyżki , wymieszać do lepkiej formy ciasta. Na dobrze posypanej mąką powierzchni roboczej , wyrabiać aż ciasto będzie gładkie , miękkie, i odbija się z powrotem, gdy wbijemy  palec , około 8 minut (dodaj więcej mąki , jeśli jest to konieczne) . Umieścić w naoliwionej misce , przykryć folią . Ustawić w ciepłym miejscu na około 1 do 1 i  1 /2 godziny .

Etap 3

Na lekko posypanej mąką powierzchni roboczej , Rozwałkowywać ciasto. Wycinać szklanką krążki. Przykryć folią , odstawić na  15 minut.

Etap 4

Smażyć na złoty kolor , przez około 40 sekund z każdej strony. Przy pomocy łyżki cedzakowej , układać na ręczniku  papierowym .

    Etap 5

Zrobić dziurę w boku każdego pączka, za pomocą szprycy nadziewać gęstą marmoladą. Oprószyć cukrem pudrem.

 

Wiatraczki

 

Składniki

2 szkl. mąki (ok. 30dkg)                                                                                                                         8

20 dkg zmielonego sera białego (albo jakiegoś twarożku naturalnego w pudełeczku)

1/3 szkl. mleka

1/3 szkl. oleju roślinnego

4 łyżki cukru kryształu

1 cukier waniliowy 16g

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

skórka otarta z całej cytryny

1 jajko

1 łyżeczka śmietany kremówki

1 puszka brzoskwiń

cukier puder do posypania

trochę mąki do podsypania w trakcie wałkowania ciasta

OPIS PRZYGOTOWANIA:

Twarożek wymieszać (utrzeć) z mlekiem, olejem, cukrem zw. i waniliowym, odrobiną soli i skórką cytrynową. Mąkę przesiać z proszkiem d. piecz., dodać do masy, szybko zagnieść – ciasto ma mieć konsystencję dość miękkiej plasteliny. Brzoskwinie osączyć, jajko rozbić odzielić białko, żółtko wymieszać ze śmietanką. Ciasto rozwałkowywać dość cienko, ok. 3mm, podsypując mąką, wycinać koła albo kwadraty, ok. 10-12 cm bok lub średnica. Na środku każdego ułożyć połówkę brzoskwini, miejscem po pestce do dołu. Kwadraty naciąć ukośnie w rogach, koła na obwodzie, pięcio-, sześciokrotnie w odstępach, boki zawinąć do środka – można posmarować białkiem żeby się trzymały. Ułożyć luźno na blasze (rosną!) posmarować cały wierzch żółtkiem ze śmietanką, piec ok. 10-15 min. w 200 st. C. Wierzch można polukrować albo posypać cukrem pudrem. Z podanej ilości składników wyszło mi 12 sztuk wiatraczków. W sezonie letnim wykorzystuję świeże owoce brzoskwiń, nektarynek i moreli. Trzeba je jednak sparzyć i obrać ze skórki a brzoskwinie czy nektarynki dodatkowo obgotować przez chwilę w syropie z wody i cukru (pół na pół) bo inaczej puszczą za dużo soku na ciasto. Owoce świeże nie mogą też być zbyt dojrzałe i miękkie. W połówki brzoskwiń, w miejsce po pestce można włożyć połówki orzechów włoskich.

Na koniec mam jeszcze dla Was kilka cennych rad dotyczących pieczenia pączków…

  •          Najlepiej jest nadziewać pączki już upieczone, wówczas zyskujemy pewność, że nadzienie nie wypłynie. Pomoże nam w tym szpryca cukiernicza z długa końcówką.

 

  •          Jeśli jednak nadziewamy pączki przed smażeniem, musimy pamiętać, aby farsz miał taką konsystencję jak ciasto i by dokładnie zlepić pączki!

 

  •        Aby pączki i faworki wchłaniały mniej tłuszczu podczas smażenia do ciasta należy dodać odrobinę spirytusu lub octu.  Dodajmy także kieliszek spirytusu do tłuszczu, pączki będą chudsze o 40kcal!

 

  •      Usmażone pączki zawsze układajmy na ręczniku papierowym, dzięki temu wchłoną  mniej tłuszczu.

                                              Smacznego!!!

zobacz również:

Soczyste pieczone mięso na różne okazje – przepisy

Karnawałowe smakołyki: pomysły na przekąski i przystawki

Pasty jajeczne – przepisy na pomysłowe kanapki

Sycące i pożywne zupy – przepisy