Rozgrzewające i sycące pożywne zupy – przepisy
Dzisiaj zapraszamy na zupy – te pyszne, gęste i sycące, odpowiednie na zimę, a często zastępujące także drugie danie. Zupy na gęsto, które ostatnio najczęściej goszczą na moim stole. Oto kilka ciekawych i smacznych pomysłów.
Zupa meksykańska pikantna
Składniki:
– 2 puszki pomidorów w puszce
– czosnek
– korpus z kurczaka
– włoszczyzna
– fasola czerwona
– 2 limonki
– 2 garście kaszy kuskus
– sos tabasco z papryczek jalapeno
– papryka chili
– przyprawy: pieprz, sól, papryka ostra, oregano, oliwa z oliwek
– koncentrat pomidorowy (mała puszka)
Przygotowanie:
Ugotować rosół na korpusie oraz włoszczyźnie (około 3-4 litry). Po ok. 40 min. dodać 2 garście kaszy kuskus. Na rozgrzanej oliwie usmażyć czosnek, cebulę oraz 2 puszki pomidorów z puszki (wcześniej można je rozgnieść widelcem). Połączyć pomidory z rosołem, wyjąć z niego pora i korpus i wszystko razem zmiksować na jednolitą masę. Do zupy dodać łyżeczkę oragano. W międzyczasie na patelni usmażyć mieloną wołowinę wraz z solą , pieprzem, papryką sypką, papryką chili (im bardziej ostre tym lepsze). Do zupy dodać mięso, sok z 1-2 limonek (do smaku, ok. 2 łyżek sosu jalapeno (zielone tabasco), koncentrat pomidorowy oraz czerwonej fasoli (może być z puszki). Można dodać rozgniecione 2-3 ząbki czosnku. Wszystko razem zagotować, doprawić do smaku, podawać z pieczywem. Zupa powinna mieć gęstą konsystencję. Podając na talerzu można posypać ostrym serem żółtym. Ozdobić świeżym oregano.
Zupa meksykańska z kukurydzą
Składniki:
– 450 g karkówki
– 350 g piersi kurczaka
– 1/4 łyżeczki kuminu
– 1 łyżeczka oregano
– 1/2 szklanki posiekanej cebuli
– 1/4 łyżeczki pieprzu
– 1,5 litra bulionu
– puszka kukurydzy
-puszka czerwonej fasoli
– 5 papryk czerwonych
– 3 papryczki pasilla (namoczone w gorącej wodzie przez ok. 15 min – oczyszczamy z miąższu i miksujemy w blenderze na pastę i przecieramy przez sitko, dodajemy do garnka kiedy mięso będzie miękkie)
Przygotowanie:
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać mięso pokrojone w kostkę, przyprawy, chwilkę smażyć, całość zalać bulionem, doprawić do smaku, na koniec dodać kukurydzę i fasolę. Dodać ostrą paprykę, doprawić do smaku, podawać z nachosami.
Gulaszowa ostra
Składniki:
– 600 g miękkiej wołowiny
– 400 g ziemniaków
– 3 łyżki koncentratu pomidorowego
– 2 cebule,
– 2 łyżki margaryny
– czerwona i zielona papryka
– 1 pietruszka
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżeczka ostrej papryki
– 2 łyżeczki kminku
– 1/2 łyżeczki majeranku
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso umyć, pokroić w duże kostkę. Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć, pokroić w kostkę. Papryki umyć, przepołowić, oczyścić z pestek, miąższ pokroić na grubsze kawałki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Cebule obrać, drobno posiekać. W szerokim rondlu rozgrzać margarynę, wrzucić cebulę, zrumienić, wymieszać z ostrą papryką. Dodać mięso, smażyć około 5 minut. Przyprawić kminkiem, czosnkiem, podlać 1-2 łyżkami wody. Dusić około 10 minut. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, dodać do mięsa, przesmażyć. Wrzucić marchewkę, pietruszkę i paprykę. Dolać tyle wody, aby zupa była gęsta. Gotować jeszcze 15 20 minut. Tuż przed końcem gotowania zaprawić koncentratem pomidorowym, posypać majerankiem.
Zupa gulaszowa z fasolką
Składniki:
– 40 dkg wieprzowiny (łopatka, biodrówka)
– 1 cebula
– 1 litr bulionu
– 2-3 marchewki
– por
– 5 ziemniaków
– 1 puszka/słoik fasolki szparagowej
Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę. Na patelnię na olej drobno posiekaną cebulę i mięso – przesmażyć aż nie będzie czerwone. Odcedzić od tłuszczu, przełożyć do garnka, zalać wodą tyle żeby przykryło lub bulionem. Po zagotowaniu zebrać pianę, dodać 2 marchewki pokrojone w plastry, 1 pora pokrojonego w krążki, można dodać seler. Gotować aż warzywa zmiękną. W osobnym garnku ugotować ziemniaki pokrojone w kostkę. Po ugotowaniu ziemniaki dodać do zupy. Dodać 1 puszkę fasolki szparagowej. Wszystko doprawić do smaku, ja lubię na ostro, wiec daje ostrej papryki + łyżeczkę ketchupu dla koloru. Podawać z bagietką, lub z grzankami (doskonałe z rozpuszczonym serem na wierzchu! ).
Gulaszowa z cukinią
Składniki:
– 1 cukinia
– 3 papryki
– udziec z indyka 600 gr
– 1 cebula
– 2 pomidory
– mały przecier pomidorowy
– przyprawa do gulaszu
– majeranek
– natka pietruszki
– ziele angielskie 3-4 ziarna
– 0,5 l bulionu
Przygotowanie:
Mięso pokroić na kawałeczki, przysmażyć razem z czosnkiem i cebulą na patelni. Pokroić paprykę. Włożyć do garnka podlać bulionem i gotować do miękkości z dodatkiem przyprawy do gulaszu ziela angielskiego i majeranku. Kiedy mięso już jest miękkie dodać pokrojoną cukinię i pokrojone w kostkę pomidory oraz przecier. Gotować ok 10-15 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać natką pietruszki.
Zupa kalafiorowa z oliwkami
Składniki:
– kalafior – 50 dag
– bulion na wędzonym boczku
– parówki cienkie – 20 dag
– cebula – 10 dag
– boczek – 5 dag
– mąka pszenna – 1 łyżka
– groszek konserwowy – 10 dag
– keczup – 2 łyżki
– tłuszcz
– natka pietruszki
– pieprz
– ocet
– majeranek
Przygotowanie:
Ugotować z wody i kostki esencjonalny wywar. Oczyścić kalafiora i moczyć go przez 15 min. w wodzie z octem. Następnie podzielić na różyczki. Zalać kalafior wrzącym wywarem i ugotować. Posiekać cebulę. Usmażyć, oprószyć mąką i zasmażyć. Pozbawić osłonek parówki, pokroić w plasterki. Boczek pokroić w paski. Połączyć z kalafiorem, cebulą i boczkiem pokrojonym w paski. Dodać wszystko do zupy. Dodać oliwki, groszek konserwowy i keczup. Doprawić do smaku pieprzem i majerankiem. Zupę gotować 10 min. i podawać posypaną natką pietruszki.
Zupa ziemniaczano-grochowa
Składniki:
– wywar z mięsa i warzyw – 1, 5 litrów
– bulion na wędzonym boczku – 1 sztuka
– groch – 20 dag
– ziemniaki – 30 dag
– cebula – 10 dag
– kiełbasa – 10 dag
– pieprz
– czosnek
– majeranek
Przygotowanie:
Groch włożyć do wody na dwie godziny. Następnie ugotować w wywarze z mięsa i warzyw. Obrać i pokroić w kostkę ziemniaki. Pod koniec gotowania grochu włożyć pokrojone ziemniaki i majeranek. Pokroić boczek i cebulę. Usmażyć boczek dodając posiekaną cebulę. Pokroić kiełbasę w plasterki. Dodać do zupy boczek , cebulę i kiełbasę. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do zupy, doprawić do smaku pieprzem. Do gotujące się zupy, dodać kostki. Gotować 10 minut i doprawić do smaku.
Zupa pomidorowo-fasolowa
Składniki:
– fasola perłowa (moczona 2 h) – 20 dag
– wędzony boczek – 10 dag
– bulion na wędzonym boczku
– pomidory – 10 dag
– papryka – 20 dag
– cebula – 10 dag
– jajko – 1 sztuka
– mąka pszenna – 10 dag
– mąka pszenna – 1 łyżka
– woda
– pieprz
– czosnek
– majeranek
Przygotowanie:
Zagotować 1 litr wody, dodać kostki i ugotować wywar. Namoczyć w wodzie fasolę, następnie ugotować w części bulionu. Przesiać mąkę, dodać jajko i odrobinę wody, zagnieść twarde ciasto. Zetrzeć ciasto na tarce o dużych oczkach i dodać do fasoli pod koniec gotowania. Gotować do momentu, aż będzie miękkie. Pomidory sparzyć i obrać, a następnie pokroić w plastry. Obierać cebulę i razem z papryką pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę i częściowo stopić na patelni. Dodać cebulę i paprykę, smażyć wszystko razem. Oprószyć mąką, zasmażyć, gotować 10 minut. Pozostały bulion dodać do ugotowanej fasoli, następnie wrzucić podsmażone warzywa i kostkę. Posypać majerankiem, doprawić do smaku i podawać z pokrojonym w ćwiartki jajkiem.
Zupa porowo-ziemniaczana
Składniki:
– wędzony boczek – 200 g
– rosół drobiowo-warzywny – 2 kostki
– ziemniaki – 300 g
– por (tylko białe części) – 0,5 sztuki
– cebula – 2 sztuki
– śmietana 18 % – 200 ml
– 450 g karkówki
– 350 g piersi kurczaka
– 1/4 łyżeczki kuminu
– 1 łyżeczka oregano
– 1/2 szklanki posiekanej cebuli
– 1/4 łyżeczki pieprzu
– 1,5 litra bulionu
– puszka kukurydzy
-puszka czerwonej fasoli
– 5 papryk czerwonych
– 3 papryczki pasilla (namoczone w gorącej wodzie przez ok. 15 min – oczyszczamy z miąższu i miksujemy w blenderze na pastę i przecieramy przez sitko, dodajemy do garnka kiedy mięso będzie miękkie)
Przygotowanie:
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać mięso pokrojone w kostkę, przyprawy, chwilkę smażyć, całość zalać bulionem, doprawić do smaku, na koniec dodać kukurydzę i fasolę. Dodać ostrą paprykę, doprawić do smaku, podawać z nachosami.
– pieprz – 1 szczypta
– olej słonecznikowy – 20 ml
– liść laurowy – 2 sztuki
– ziele angielskie – 2 sztuki
– pęczek szczypiorku – 1 sztuka
– majeranek – 1 szczypta
Przygotowanie:
Boczek pokroić w kostkę, po czym na odrobinie oleju wysmażyć go na skwarki. Następnie wyjąć i przełożyć do miseczki. Cebulę i pora pokroić w kostkę, ziemniaki obierać i pokroić w plastry. Na pozostałym ze smażenia boczku tłuszczu podsmażyć cebulę oraz pora. Dodać ziemniaki i całość zalać 1,5 litrem wody. Dorzucić również przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy i czosnek) oraz 2 kostki rosołowe. Zupę gotować na wolnym ogniu przez około 30 minut – do momentu, gdy ziemniaki będą zupełnie rozgotowane. Następnie zmiksować ją dokładnie dla uzyskania kremowej konsystencji. Doprawić do smaku majerankiem, odrobiną czarnego pieprzu i soli. Zupę zaprawić śmietaną i podawać ze skwarkami z boczku, posypaną świeżo skrojonym szczypiorkiem.
zobacz również:
-
Jak usmażyć pyszne, puszyste pączki: przepisy
-
Przepisy na gorące napoje na zimę
-
Sycące sałatki na zimę: pomysłowe przepisy
-
Jak zrobić grzaniec z wina i jakie stosować przyprawy?