URODA I ZDROWIE

Pierś z kaczki z puree ziemniaczanym

5 stycznia 2021, dodał: Redakcja

składniki:

2 piersi z kaczki

2 jabłka

majeranek

sól, pieprz

 

składniki na puree:

300 gram ziemniaków

2 łyżki czubate masła

2 łyżki śmietanki kremówki

sól, pieprz biały

majeranek lub tymianek

Wstawić ziemniaki, aby się ugotpwały.

Pierś z kaczki w całości naciąć w kratkę od strony skóry, natrzeć solą i pieprzem, ułożyć na gorącej patelni skórą do dołu, zrumienić skórę i wytopić tłuszcz. Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Mięso przewrócić na drugą stronę i chwilkę smażyć. Kaczkę przełożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 10 minut, tłuszczu nie wylewać.

Na patelni z tłuszczem od kaczki podsmażyć pokrojone w ósemki jabłka. Doprawić majerankiem lub tymiankiem. Mięso wyjąć z piekarnika, aby odpoczęło. Można je przykryć folią aluminiową.

Ziemniaki odcedzić, dodać masło, przyprawić do smaku, dodać śmietankę i utłuc na gładkie purre lub zmiksować blenderem. Kaczkę podajemy pokrojoną na plasterki z kawałkami jabłka i purre ziemniaczanym.

 

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Samoopalacze
Ja w zeszłym roku kupiłam jakiś drogi zagraniczny - i był tak ciemny,...
tworzymy opowiadanie - zabawa
Tam na imprezach kobiety wreszcie mogły być sobą, i coraz bardziej widziały, że świetnie...
Koronawirus - Wasze historie, ostrz…
Na szczęście wreszcie nie ma tych przyłbic w użyciu, to był śmiech...
Problemy z leczeniem w publicznej s…
Ja z usunięciem ósemki miałam czekać do kwietnia, bo w moim mieście tylko jeden...