URODA I ZDROWIE

Pierś z kaczki z puree ziemniaczanym

5 stycznia 2021, dodał: Redakcja

składniki:

2 piersi z kaczki

2 jabłka

majeranek

sól, pieprz

 

składniki na puree:

300 gram ziemniaków

2 łyżki czubate masła

2 łyżki śmietanki kremówki

sól, pieprz biały

majeranek lub tymianek

Wstawić ziemniaki, aby się ugotpwały.

Pierś z kaczki w całości naciąć w kratkę od strony skóry, natrzeć solą i pieprzem, ułożyć na gorącej patelni skórą do dołu, zrumienić skórę i wytopić tłuszcz. Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Mięso przewrócić na drugą stronę i chwilkę smażyć. Kaczkę przełożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 10 minut, tłuszczu nie wylewać.

Na patelni z tłuszczem od kaczki podsmażyć pokrojone w ósemki jabłka. Doprawić majerankiem lub tymiankiem. Mięso wyjąć z piekarnika, aby odpoczęło. Można je przykryć folią aluminiową.

Ziemniaki odcedzić, dodać masło, przyprawić do smaku, dodać śmietankę i utłuc na gładkie purre lub zmiksować blenderem. Kaczkę podajemy pokrojoną na plasterki z kawałkami jabłka i purre ziemniaczanym.

 

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Co na trądzik i blizny po trądziku…
Też mam problem z bliznami po trądziku. Zastanawiam się nad usunięciem ich, bo...
Suszarki
Ja mam jakąś taką starą turystyczną, kupioną kiedyś na szybko przed wyjazdem. Właściwie przydałoby...
Skarby torebki:)
ja mam sprawdzony sklep vintage - powinien go poznać każdy kto...
Rower stacjonarny zamiast zwykłego
Na psy wystarczą perfumy/dezodorant, zwłaszcza jak widzisz że raczej nie ugryzie...