Przepisy na gorące napoje na zimę
Co powiesz na aromatyczną kawę z czekoladą? A może wolisz tisane imbirowo-cytrynowe albo poncz? Zima to doskonała pora roku na ciepłe, rozgrzewające napoje z dodatkiem korzennych przypraw, owoców egzotycznych i alkoholi. Do ich zrobienia nie potrzeba specjalistycznego sprzętu ani wymyślnych składników. Przyda się zaś spora doza fantazji do wymyślania własnych rarytasów.
Egzotyczna kawa z rumem
Przepis na 4 osoby
- 250 ml świeżo zaparzonej gorącej kawy
- 500 ml mleka
- laska wanilii
- 2 jajka
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki ciemnego rumu (opcjonalnie)
Mleko zagotuj razem z laską wanilii. Jajka utrzyj z cukrem i przyprawami. Delikatnie wymieszaj je z mlekiem i gotuj na wolnym ogniu 2-3 minuty, stale mieszając. Napój powinien lekko zgęstnieć. Zdejmij z palnika i wymieszaj z kawą i rumem.
Tisane to słowo pochodzące z j. francuskiego. Oznacza „napar z ziół, kwiatów lub liści”. Kiedyś napoje takie stosowano w celach leczniczych. Dziś nie tylko leczą (np. łagodzą stres, poprawiają trawienie), lecz przede wszystkim stanowią rozkosz dla naszego podniebienia.
Tisane imbirowo-cytrynowe
Przepis na 4 osoby
- 5-centymetrowy kawałek korzenia imbiru
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- 4 łyżeczki miodu
- 8-12 plastrów cytryny
Imbir pokrój na cienkie kawałki. Łodygę trawy cytrynowej przekrój na pół (najpierw w poprzek, potem wzdłuż). Jedno i drugie rozdziel do filiżanek. Do każdej filiżanki dodaj łyżeczkę miodu i po 2-3 plastry cytryny. Zalej gorącą wodą.
Przepis na 4 osoby
- 4 łyżeczki liściastej czarnej herbaty
- 4 owoce anyżu gwiazdkowego
- cukier i mleko (opcjonalnie)
Dobrą liściastą herbatę zaparz w imbryku. Rozlej do filiżanek, wrzuć do każdej gwiazdkę anyżu i cukier (opcjonalnie, jeśli słodzisz). Herbata ta, podawana z mlekiem, ma niebanalny i niepowtarzalny smak.
Mleczna fantazja
Przepis dla 5 osób
- 3 szklanki pełnotłustego mleka
- puszka (400 ml) mleka kokosowego
- puszka (400 ml) skondensowanego słodzonego mleka
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- ćwiartka laski wanilii
- bita śmietana (opcjonalnie)
W rondelku wymieszaj mleko pełnotłuste, kokosowe, skondensowane i laskę wanilii. Gotując na wolnym ogniu, mieszaj od czasu do czasu i doprowadź do wrzenia. Dodaj kakao, ubijając mleka trzepaczką tak, by kakao dokładnie się rozpuściło. Zdejmij z ognia, wyjmij laskę wanilii. Udekoruj bitą śmietaną.
Przepis dla 8 osób
- 7 szklanek wody
- 1 szklanka cukru
- 4 torebki czarnej dobrej herbaty
- 2-centymetrowy kawałek korzenia imbiru
- 3 goździki
- 3-centymetrowy kawałek laski cynamonu
- 2 gwiazdki anyżu
- 1 szklanka soku z granatów
- ¼ szklanki soku z limonki
Do dekoracji:
Plastry limonki i laska cynamonu
W rondelku wymieszaj wodę, cukier, imbir, goździki, cynamon i anyż. Doprowadź do wrzenia, mieszając, by cukier się rozpuścił i nie przypalił. Zdejmij z palnika, dodaj torebki herbaty. Pozostaw je na 10 minut, a następnie usuń. Dolej sok z granatów i limonki, ponownie podgrzej przed podaniem. Udekoruj cynamonem i plasterkami limonki.
Przepis na 12 osób
- 8 szklanek półtłustego mleka
- ¾ szklanki brązowego cukru
- 1/3 szklanki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/8 łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej
- ok. 100 g gorzkiej startej czekolady
Do dekoracji:
12 cukierków typu candy canes lub podobnych
pianki marshmallows
kilka gałek muszkatołowych
W rondelku wymieszaj mleko, cukier, kakao, ekstrakt waniliowy, sproszkowaną gałkę muszkatołową i gorzką czekoladę. Podgrzewaj na wolnym ogniu ok. 25 min, aż napój zrobi się jedwabisty. Mieszaj od czasu do czasu. Udekoruj przed podaniem piankami marshmallows, gałkami muszkatołowymi i candy canes.
Herbatka z witaminami
Przepis na 12 osób
- 5 łyżeczek dobrej czarnej herbaty
- 5 szklanek wody
- 5 szklanek niesłodzonego soku jabłkowego
- 2 szklanki soku żurawinowego
- ½ szklanki cukru
- 1/3 szklanki soku z limonki
Herbatę parz ok. 3 min pod przykryciem. Następnie dodaj do niej soki i cukier.
Przepis na 5 osób
- 5 szklanek cydru jabłkowego
- 10 goździków
- 10 ziaren pieprzu
- 5 cienkich pasków skórki z pomarańczy
- laska cynamonu
Wszystkie składniki zmieszaj w dużym rondlu, wolno podgrzewaj, aż alkohol zacznie lekko wrzeć. Zdejmij z palnika, odstaw na pół godziny, by składniki dobrze się połączyły. Przed podaniem ponownie podgrzej napój. Jeśli na jego powierzchni pojawi się piana, zdejmij ją.
zobacz również:
- Sycące sałatki na zimę: pomysłowe przepisy
- Czy warto jeść podroby – wątróbka inaczej – różne przepisy
- Jak zrobić grzaniec z wina i jakie stosować przyprawy?
- Pasty jajeczne – przepisy na pomysłowe kanapki