Dietetyczne desery – różne przepisy na lekkie słodkości

7 września 2017, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Znacie to uczucie, gdy dopada nas nagle ochota na coś słodkiego, ale mamy świadomość, że jesteśmy na diecie i staramy się ograniczać słodycze? Wiele z nas w tej sytuacji sięga po prostu po jogurt, zapominamy jednak o tym, że w nim kryją się niemałe ilości cukru. Podobnie z owocami np: banany też nie należ do najmniej kalorycznych. Co w sytuacji gdy lubimy podobnie jak Francuzi zaczynać dzień od kawy i czegoś słodkiego? Można przygotować dzień wcześniej np. pyszne ciasto z warzyw – przepisy znajdziecie TUTAJ.

Oto przepisy na dietetyczne desery, które nie dodadzą nam zbędnych kilogramów

 

Płatki owsiane z jogurtem

 

Składniki:                                                                                                                płatki owsiane

·         2 łyżki Płatków Owsianych Błyskawicznych marki Halina,

·         150g jogurtu naturalnego,

·         4 orzechy włoskie,

·         2 orzechy laskowe, 2

·          orzechy nerkowca,

·         kilka malin.

Sposób przygotowania:

Jogurt naturalny wymieszać z gotowymi Płatkami Owsianymi Błyskawicznymi Halina. Dodać obrane ze skórki, posiekane orzechy i maliny. Smacznego!

Crostata z dżemem i owocami

 

Ciasto:                                                                                           Crostata z dżemem!

  •  2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 250g masła,
  • szczypta soli,
  • 4 łyżki zimnej wody.

Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli oraz masło. Posiekać nożem, dodać zimną wodę, zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię i włożyć na 30minut do lodówki.

3/4 ciasta wylepić dno i boki formy na tartę o śr. 20cm. Nakłuć widelcem.

Piec około 20-25minut w temp. 180st.

Dodatkowo:

  • 5 jabłek,
  • 2 łyżki cukru,
  • słoik powideł śliwkowych (mogą być inne domowe konfitury),
  • cukier puder trzcinowy Diamant do oprószenia.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do rondla, podlać kilkoma łyżkami wody, zasypać cukrem. Dusić około 20 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Lekko przestudzić i wyłożyć na podpieczony, wystudzony spód.

Posmarować dokładnie powidłami.

Z reszty ciasta utoczyć wałeczki, ułożyć na wierzchu ciasta tworząc kratkę.

Piec około 15-20minut w temp. 180st.

Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.

Autor: z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com

Prosty przepis na ciasteczka owsiane

Składniki:                                                                                         ciastka owsiane

-2 ,5 szklanki płatków owsianych
-1 łyżka ziaren słonecznika
-1 łyżka wiórków kokosowych

-szklanka cukru

-1 łyżka miodu

-5 dag rodzynek
-5 dag margaryny lub masła

Sposób wykonania:

Rozpuszczamy na patelni masło lub margarynę z cukrem i miodem. Po chwili dodajemy płatki owsiane, ziarna słonecznika, wiórki kokosowe i rodzynki. Wszystko mieszamy i po chwili zdejmujemy z gazu. Piekarnik rozgrzewamy do 150oC. Na blasze rozkładamy papier do pieczenia. Nabieramy masę łyżką i układamy z niej ciasteczka w odstępie około trzech centymetrów. Pieczemy około 10 minut, a następnie zostawiamy do zastygnięcia. Smacznego! :)

Brownie fasolowo – porzeczkowe

 Składniki:

                                                                                                           Ciasto fasolowo- porzeczkowe!

szklanka mąki żytniej,

2 czubate łyżki kakao,

łyżeczka proszku do pieczenia,

1/2 szklanki brązowego cukru,

łyżeczka soli,

puszka czerwonej fasoli,

1/3 szklanki oleju rzepakowego,

szklanka czarnej porzeczki,

szklanka wody,

1/2 szklanki płatków owsianych,

50g gorzkiej i 50g mlecznej czekolady,

cukier puder do oprószenia.

 

Przygotowanie

Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać płatki owsiane, cukier brązowy oraz sól. Fasolę odsączyć, przelać wodą, by usunąć nadmiar soli. Dodać wodę  oraz olej rzepakowy i zmiksować blenderem na gładkie puree. Dodać do suchych składników. Na koniec dodać umyte i odszypułkowane porzeczki.

Dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy np. w kształcie serca i piec ok. 35-40min w temp. 180st. Ciasto musi być nieco wilgotne nie pieczemy do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.

Czekolady połamać na kawałki, stopić na parze. Na wierzchu ciasta polać esy-floresy. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Autor: z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com

Czereśnie zapiekane w budyniu

Składniki:                                                                     Czereśnie zapiekane w budyniu!!

200g czereśni (mogą być mrożone),
3 jajka,
120g cukru pudru,
450ml mleka,
1/2 laski wanilii,
2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej,
łyżeczka cynamonu.

 

Przygotowanie

Owoce umyć, wypestkować. Mrożone rozmrozić i osączyć na durszlaku. Owoce rozłożyć do 4 kokilek do zapiekania o pojemności ok.180ml.
Jajka rozkłócić, dodać cukier puder oraz nasiona z laski wanilii. Dodać 2 łyżki ciepłego mleka. Resztę zimnego mleka zmieszać z mąką ziemniaczaną i, stale mieszając, wlać do masy jajecznej. Masą zalać czereśnie.
Piec ok. 45-50min w temp. 160-170 stopni.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i cynamonem.

Autor:  z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com

Tarta z jabłkami i rabarbarem

Ciasto:                                                       Tarta z rabarbarem i kruszonką!

jajko,
150g masła lub margaryny,
300g mąki pszennej,
3 łyżki cukru pudru,
4 łyżki śmietany 12%.

Mąkę przesiać, zrobić dołek, wbić jajko. Następnie dodać masło, posiekać nożem. Dodać cukier puder oraz śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie wylepić dno i boki formy na tartę, nakłuć widelcem. Obciążyć np. ziarnami fasoli. Piec ok. 15min w temp. 180st.

Masa owocowa:

1/2 kg jabłek,

1/2 kg rabarbaru,

3/4 szkl. drobnego cukru do wypieków,

czubata łyżka mąki pszennej,

czubata łyżka mąki ziemniaczanej,

łyżeczka cynamonu.

Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, rabarbar oczyścić. Pokroić w kostkę. Zmieszać  z cukrem, mąkami oraz cynamonem. Odstawić na 15min, by owoce puściły sok. Następnie wyłożyć na podpieczony spód.

Kruszonka:

1 i 1/2 szkl. płatków owsianych,

1/4 szkl. cukru,

60g masła lub margaryny,

1/2 łyżeczki cynamonu.

Masło stopić, wraz z cukrem, płatkami cynamonem przełożyć do blendera i zmiksować. Gotową kruszonką posypać wierzch ciasta. Piec ok. 40-25min w temp. 180st. Ostudzić, podawać oprószone cukrem pudrem.

Autor: z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com

 

Waniliowe ptasie mleczko

                                                                                                                                    Ptasie mleczko!

Składniki: 

  • 600g serka homogenizowanego waniliowego,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 100g masła,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 3 łyżki żelatyny,
  • galaretka truskawkowa,
  •  galaretka agrestowa

Wykonanie

Każdą galaretkę rozpuścić osobno w 2 niepełnych szklankach wrzątku. Ostudzić.

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Ucierając dodawać po jednym jajku, a następnie po jednym serku homogenizowanym.

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki zimnej wody. Dodać wrzące mleko, mieszać, aż żelatyna się rozpuści, po czym przestudzić. Zimną żelatynę dodać do masy, krótko zmiksować.

Tortownicę o śr. 21 cm delikatnie natłuścić. Wylać połowę masy waniliowej i wstawić na 15 minut do zamrażalnika.

Następnie wylać tężejącą czerwoną galaretkę i ponownie wstawić na 15minut do zamrażalnika.

Wylać resztę masy waniliowej i wstawić na 15 minut do zamrażalnika.

Na wierzch wylać zieloną galaretkę i wstawić do lodówki, by masy całkowicie zastygły.

Autor: z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com

 

Owsiane ciasteczka z jagodami goji

Składniki:                                                                                                Ciasteczka z jagodami goji

  • 3/4 szklanki mąki razowej,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (użyłam Rapso),
  • 3/4 szklanki brązowego cukru,
  • szklanka marmolady jabłkowej,
  • białko,
  • 1/2 laski wanilii,
  • 3/4 szklanki płatków owsianych,
  • szczypta soli,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/4 szklanki suszonej jagody goji ,
  • 1/3 szklanki prażonych solonych migdałów (użyłam Kresto),
  • 1/4 szklanki suszonych moreli (użyłam Kresto),
  • 50g gorzkiej czekolady.

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem i olejem. Dodać mąkę, płatki owsiane, sól, cynamon, marmoladę z jabłek oraz ubite na sztywną pianę białko. Zagnieść. Dodać nasiona wanilii, suszone owoce oraz posiekane migdały oraz posiekaną czekoladę. Zagnieść ciasto. Odrywać małe porcje i formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczać.
Piec około 12-14minut w temp. 190st.

Autor: z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com

 

 Krem budyniowy z owocami

 

                                                                                                                           Krem budyniowy z owocami!

Składniki:

  • 300 g mrożonych owoców (truskawki, wiśnie, maliny),
  • budyń waniliowy z cukrem,
  • 1/2 l mleka,
  • laska wanilii,
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%,
  • 50g masła,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 3 biszkopty,
  • kostka gorzkiej czekolady.

Wykonanie:

Owoce oprószyć cukrem pudrem i odstawić do całkowitego rozmrożenia.

450ml mleka zagotować, w reszcie rozrobić budyń. Wlać na gotujące się mleko, gotować, aż zgęstnieje. Następnie ostudzić.

Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce budyniu.

Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz nasiona z laski wanilii. Ubitą śmietankę połączyć budyniem.

Na dno pucharków nałożyć owoce, przykryć kremem, ponownie nałożyć owoce i krem, udekorować pokruszonymi biszkoptami, wiórkami z czekolady oraz kilkoma owocami.

Autor:  z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com

Wegański keks

 

Składniki:

                                                                                                                            keks

  • 2 kg jabłek
  • 250 g dowolnych suszonych owoców (rodzynki, żurawina, papaja, morele itp)
  • 100 g orzechów włoskich albo laskowych drobno pokrojonych
  • 250 g cukru (może być trzcinowy)
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • 2 łyżki rumu
  • 500 g mąki krupczatki
  • 500 g mąki tortowej + mąka do podsypania
  • cytryna
  • 1 łyżeczka sody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier puder i sok z cytryny na lukier

duża foremka keksówka albo dwie małe, wyłożone pergaminem i natłuszczone

 

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy owoce, cynamon, kardamon, rum, sok z cytryny, posypujemy cukrem. Całość mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki.  Na stolnice przesiewamy mąki, dodajemy sól, proszek i sodę, lekko należy przemieszać. Do mąki dodajemy jabłka i zagniatamy. Jeśli ciasto będzie bardzo mocno się kleić dosypmy jeszcze mąki, ale też nie przesadzajmy bo ciasto nie będzie miało konsystencji tak jak ciasto kruche. Dodajemy orzechy. Ciasto przekładamy do foremki i pieczemy do suchego patyczka około 50-60 minut w 180*C. Po przestudzeniu, przekładamy na paterę i lukrujemy.

Autor:   olainthekitchen.blogspot.com

Ciastka z brązowego ryżu

Składniki:

  • 200 g brązowego ryżu                                                                                       ciastka z ryżu
  • 100 g migdałów
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 100 g suszonych owoców (rodzynki, żurawina, daktyle)
  • 100 g masła pokrojonego w kostkę
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowy)

 

Ryż i migdały mielimy w blenderze albo innym podobnym urządzeniu. Ryżu nie jesteśmy w stanie całkowicie zmielić na mąkę, zostanie odrobina grudek wielkości ziaren piasku. Wszystkie składniki (oprócz owoców) przesypujemy na stolnice i zagniatamy. Ciasto nie będzie miało takiej elastycznej, zwartej struktury jak ciasto kruche, będzie się kruszyć. Dodajemy owoce i łączymy z ciastem. Odrywamy kawałek ciasta i formujemy w dłoniach kulkę wielkości orzecha włoskiego, następnie delikatnie spłaszczamy i przekładamy na foremkę. Pieczemy 15 minut w 180*C. Ciastka studzimy na blaszce. Dopiero po przestudzeniu przekładamy ciastka na talerz. W przypadku próby odklejenia ich gorących może się to skończyć pokruszeniem i połamaniem.

* Część masła możemy zastąpić jajkami

Autor:    holainthekitchen.blogspot.com

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

Składniki: 

  • 2 szklanki płatków owsianych                                                              z płatkami ows.
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 żółtka
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 3 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Foremka: 26×21 cm, wyłożona pergaminem

 

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Nadzienie: Ubijamy białka, cały czas ubijając wsypujemy cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy około 2 minuty. Cienkim strumykiem wlewamy jogurt a gdy masa ładnie się połączy wyłączamy mikser i delikatnie mieszając dodajemy wiórki i proszek. Na spód blaszki wsypujemy około 70% płatków owsianych i mocno dociskamy. Przekładamy nadzienie i posypójemy pozostałymi płatkami. Pieczemy 30 minut w 180*C.

Autor:  olainthekitchen.blogspot.com

Dietetyczna szarlotka

Składniki: 

  • 1 szklanka mielonego cukru trzcinowego                                                      szarlotka
  • 1 szklanka mielonych płatków owsianych
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki mielonych wiórków kokosowych
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1 kg jabłek
  • 2-3 cm korzenia imbiru
  • szczypta soli
  • cukier do smaku

Tortownica 31 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona

 

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka, podlewamy odrobiną wody i dusimy od czasu do czasu mieszając do momentu, aż się rozpadną. Dodajemy obrany i starty na drobnych oczkach imbir, sól i cukier do smaku. Studzimy.
Cukier trzcinowy, płatki owsiane i wiórki kokosowe zmieliłam w blenderze. Wszystkie składniki ciasta zagniatamy tworząc kulę. Ciasto dzielimy na 70% i 30%. Większy kawałek ciasta wykładamy na spód blaszki, przykrywamy musem jabłkowym na wierzchu układamy poszczypane kawałki pozostałego ciasta. Pieczemy 45 minut w 180*C.

* Cukier możemy zastąpić płynnym miodem

Autor: olainthekitchen.blogspot.com

jabłecznik

Jabłecznik z kaszą jaglaną

Składniki:

  • 300 g kaszy jaglanej
  • 1 kg jabłek
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 1 banan
  • 50 g orzechów włoskich
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Banana rozgnieść widelcem na papkę. Orzechy włoskie drobno posiekać. Wszystkie składniki ciasta połączyć razem i przełożyć do foremki. Moja miała wymiar 22×24 cm. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około godziny.

Autor:  olainthekitchen.blogspot.com

Wafle ryżowe z kremem gryczano – czekoladowym

Składniki:

8 wafli ryżowych,                                                   Wafle ryżowe z kremem gryczanym!
3/4 szklanki kaszy gryczanej,
100ml powideł śliwkowych,
50g gorzkiej czekolady,
30g mlecznej czekolady,
1/3 szklanki cukru,
4 łyżki mleka,
200g świeżych malin i borówek.

Przygotowanie

Kaszę ugotować na sypko we wrzątku, odcedzić i ostudzić, po czym zmiksować przy pomocy blendera na papkę. Dodać cukier oraz powidła śliwkowe, ponownie zmiksować. Czekolady połamać na kawałki i stopić na parze z dodatkiem mleka. Jeszcze ciepłe dodać do masy, zmiksować. Krem odstawić na 30minut, by nieco zgęstniał.

Następnie nakładać porcje kremu na wafle ryżowe, udekorować świeżymi owocami.

Autor:  z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com

Owsiane ciasteczka dziecinnie proste

Składniki:                                                          Wylepiane ciastka owsiane

40g mąki pszennej pełnoziarnistej,
100g masła,
80g cukru pudru,
130g płatków owsianych,
60g orzechów włoskich,
40g żurawiny,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
1 jajko+ 1 żółtko.

Przygotowanie

Mąkę przesiać, zmieszać z sodą oczyszczoną, cukrem pudrem i cynamonem. Dodać zmielone w blenderze orzechy, płatki owsiane, żurawinę, jajko oraz żółtko. Na koniec dodać pokrojone w plastry masło. Całość dokładnie posiekać i zagnieść.

Uformować wałek, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.

Następnie odrywać małe kawałki ciastka i wylepiać nimi malutkie formy silikonowe do ciasteczek.

Piec ok. 20min w temp. 170st.

Ostudzić i udekorować 100g stopionej czekolady.

Autor: z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com

Ciasteczka zbożowe z nutką pomarańczy

Składniki: Ciastka zbożowe!

szkl. mąki pszennej,
 szkl. otrąb pszennych,
szkl. płatków owsianych,
2/3 szkl. rodzynek,
jajko,
2/3 szkl. cukru brązowego,
2/3 szkl. soku pomarańczowego,
50ml oleju rzepakowego,

 łyżeczka proszku do pieczenia.

 

Przygotowanie

W miseczce zmieszać przesianą mąkę, płatki, otręby, rodzynki i proszek do pieczenia. Jajka zmiksować z sokiem pomarańczowym i olejem. Dodać do zmieszanych sypkich produktów. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10min. Kłaść łyżką małe ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 10 min w temp. 200st. Ostudzić na kratce.

Autor: z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com

Ciastka Fedory – z fasoli

Składniki:                                                                             Ciastka Fedory!!

szkl. fasoli Jaś,
100g gorzkiej czekolady,
4 łyżki cukru pudru,
łyżka kakao,
4 łyżki płatków migdałowych,
do obtoczenia: kakao, wiórki kokosowe, płatki migdałowe.

 

Przygotowanie

Fasolę zalać wodą i odstawić na całą noc. Następnie ugotować do miękkości. Odcedzić, do jeszcze gorącej fasoli dodać połamaną na kawałki czekoladę i zmiksować blenderem, aż czekolada się rozpuści. Następnie dodać cukier puder i kakao. Płatki uprażyć na suchej patelni, ostudzić i posiekać. Dodać do masy. Formować małe kuleczki. Wstawić na 2 godz. do lodówki. Następnie obtaczać kolejno w kakao, wiórkach kokosowych lub podprażonych płatkach migdałowych.

 Autor: z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com

Ciasto bananowo-owsiane

Składniki:

  • 3 banany                                                                                                              bananowe
  • 3/4 szklanki mąki razowej
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki posiekanych bakalii wg upodobań (ja dałam orzechy włoskie, migdały i żurawinę)
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 1/2 łyżki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu

 

Sposób przygotowania:

Banany miksujemy w blenderze na jednolitą masę. W dwóch osobnych miskach łączymy składniki mokre (jogurt, banany, jajko, olejek waniliowy, oliwa) i suche (mąka, płatki owsiane, cukier, bakalie, soda, kakao, cynamon). Składniki mokre dokładnie mieszamy widelcem żeby jajko było dobrze „rozbełtane”. Łączymy zawartość obu misek razem ze sobą. Wylewamy gotową masę do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy w 180 st. ok. 60 minut. Po ostygnięciu możemy posypać cukrem pudrem ale i bez posypki ciasto jest pyszne.

Autor: kuchcikola.blogspot.com

 

zobacz również:

Wszystkie inspiracje kulinarne

 

 

Ciasta z gruszkami – różne przepisy

 

Hummus na wiele sposobów

 

Przepisy na dania z dyni – pomysłowe i smaczne