Ciasta z dodatkiem warzyw stały się ostatnio bardzo popularne. Są o wiele mniej kaloryczne a do tego bardziej wartościowe od tradycyjnych wypieków.
Ciasto marchewkowe z mąki gryczanej
Składniki:
-340 g cukru
-2 jajka
-250 ml oleju
-335 g mąki gryczanej
-2 łyżeczki sody
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżeczka cynamonu
-3 łyżki powideł
-350 g startej marchewki na dużych oczkach (2-3 sztuki)
Polewa:
-100 g gorzkiej czekolady
-4 łyżki mleka
-szczypta soli
-1 łyżka cukru pudru
W misce mieszamy mąkę z proszkiem, sodą i cynamonem. Ubijamy jajka, gdy będą już lekko podbite wsypujemy cukier i ubijamy aż zrobią się białe a pod palcami nie będziemy wyczuwać grudek cukru. Następnie cienkim strumykiem wlewamy olej i dorzucamy powidła, miksujemy do połączenia. Delikatnie mieszając wsypujemy mąkę a na koniec dodajemy marchewkę. Całość przekładamy do foremki keksówki i pieczemy w 180*C do suchego patyczka około 45-50 minut.
Polewa: Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, wrzucamy do miski z pozostałymi składnikami i ustawiamy ją nad garnkiem z gotującą się woda, mieszamy do rozpuszczenia. Po lekkim przestudzeniu polewamy ciasto. Dodatkowo wierzch możemy posypać wiórkami kokosowymi albo drobno pokrojonymi orzechami.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/
Ciasto marchewkowe z kremem czekoladowym
Ciasto:
-4 duże jajka,
-20g kakao,
-150g drobnego cukru do wypieków,
-150g mąki pszennej,
-180g marchewek,
-50g zmielonych orzechów włoskich,
-2 łyżki oleju z pestek winogron.
Jajka z cukrem ubić na parze na kogel-mogel. Dodać mąkę przesianą z kakao i bardzo dokładnie wymieszać. Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do ciasta. Na koniec dodać zmielone orzechy włoskie oraz olej z pestek winogron. Wymieszać, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Ciasto przelać do przygotowanej formy o śr. 21cm. Piec ok. 35-40min w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na 2 warstwy.
Biały ser dokładnie utrzeć z cukrem pudrem oraz jogurtem naturalnym. Następnie dodać stopioną, przestudzoną czekoladę i dokładnie wymieszać. Połową kremu przełożyć warstwy ciasta, resztę rozsmarować na wierzchu, tworząc przy pomocy noża fantazyjne kształty. Przechowywać w lodówce.
Tort marchewkowy z ananasem i kokosem
Składniki na ciasto:
-300 g drobno startej marchewki
-100 g ananasa (świeżego lub z puszki), odsączonego i posiekanego
-40 g orzechów włoskich
-30 g płatków migdałowych, drobno posiekanych
-80 g wiórków kokosowych
-300 g mąki pszennej
-1 łyżka cukru wanilinowego
-2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika
-1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
-3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli
-3 jajka
-200 g brązowego cukru
-225 ml oleju roślinnego
Wykonanie
W jednej misce umieścić marchewkę, ananasa, wiórki kokosowe, orzechy i płatki migdałowe. Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawę do piernika, dodać szczyptę soli i wymieszać.
W trzeciej misce ubić jajka, stale upijając dodawać stopniowo cukier i miksować do uzyskania gładkiej, puszystej masy. Ubijając na najwyższych obrotach cienkim strumieniem wlewać olej i mieszać aż olej zostanie wchłonięty przez masę. Dodać zawartość miseczki z marchewką, delikatnie łyżką połączyć wszystkie składniki. Następnie dodać przesianą mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać i wylać do tortownicy.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni przez 70 minut. Sprawdzić patyczkiem czy się upiekło i wyciągnąć na blat, ostudzić.
Składniki:
-20 dag marchewki,
-2 szkl. mąki pszennej,
-250g masła lub margaryny,
-3 łyżki cukru pudru,
-łyżeczka cynamonu.
Przygotowanie
Marchewkę oczyścić, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Mąkę przesiać, dodać cynamon, cukier puder oraz plasterki masła. Posiekać nożem. Następnie dodać startą marchewkę i zagnieść kruche ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 30min do lodówki. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na kształt koła i podzielić na 8 równych trójkątów. Zwijać rogaliki. Piec ok. 30 min w temp. 170st. Ostudzić na kratce.
Do mąki dodajemy drobno pokrojone masło i dorzucamy pozostałe składniki. Zagniatamy. Ciasto nie powinno kleić się do rąk w razie czego można dosypać mąki. Zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Nadzienie: Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Rodzynki zalewamy ciepłą wodę i odstawiamy na chwilę.
Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą część ciasta wałkujemy dopasowując ją do kształtu foremki. Najlepiej jest to zrobić na pergaminie posypanym mąką potem z łatwością przeniesiemy ciasto na blaszkę. Ciasto posypujemy kaszą manną, wykładamy startą marchewkę, posypujemy łyżką cukru a na koniec równomiernie rozkładamy odcedzone rodzynki. Wałkujemy drugą część ciasta i przekładamy na nadzienie, delikatnie dociskając. Białko mieszamy z mlekiem, smarujemy wierzch ciasta a na koniec całe ciasto posypujemy posypką. Pieczemy 45 minut w 180*C.
*Możemy też zrobić wersję z puree marchewkowym. Wystarczy do marchewki dodać budyń śmietankowy albo łyżkę mąki ziemniaczanej.
*Rodzynki możemy zastąpić żurawiną.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/
Tort marchewkowy
Składniki na ciasto:
-450 g marchewki
-315 g mąki
-200 g cukru
-330 ml oleju
-3 duże jajka
-1 łyżka ekstraktu waniliowego
-2 łyżeczki cynamonu
-1 łyżeczka imbiru
-1 łyżeczka sody
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki soli
-200 g posiekanych orzechów
-skórka otarta z jednej pomarańczy
Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach, wymieszać ze skórką W jednej misce utrzeć razem olej, jajka i cukier. Następnie dodać ekstrakt waniliowy i jeszcze chwilę ucierać. W drugiej misce wymieszać mąkę, cynamon, imbir, sól, proszek do pieczenia i sodę. Dwie łyżki suchej mieszanki wymieszać ze startą marchewką. Z suchymi składnikami wymieszać orzechy. Przesypać suche składniki do mokrych i wymieszać łyżką tylko do połączenia składników. Dodać marchewkę i wszystko wymieszać. Gotowe ciasto wylać do wyścielonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec ok 1 godziny w 180 stopniach. (jeśli pieczemy w prostokątnej foremce 26×32, piec ok. 40 minut). Ciasto wystudzić na kratce.
Składniki na krem:
-350 g twarogu mielonego
-1 serek Philadelphia (ok 120 g)
-70 g masła (w temperaturze pokojowej)
-70 g cukru pudru
-1 łyżka ekstraktu waniliowego
Twaróg, serek i ekstrakt waniliowy utrzeć mikserem z masłem, stopniowo dodawać cukier puder i miksować aż cukier się rozpuści.
Ostudzone ciasto przekroić na pół. Pierwszy blat posmarować kremem i ułożyć na nim drugi blat ciasta. Gotowy tort dowolnie udekorować. Ja zrobiłam dekorację z masy cukrowej.
Można zostawić trochę kremu i posmarować nim górę tortu, następnie udekorować go orzechami.
– 2 jaja
– 200 g cukru brązowego
-140 ml oleju
-250 g marchwi, obranej i startej
-100 g rodzynek
-75 g orzechów włoskich, posiekanych
-175 g mąki
-łyżeczka sody
-łyżka cynamonu
-1/2 łyżki przyprawy korzennej
-cała gałka muszkatołowa, koniecznie świeżo starta
-szczypta soli
na polewę:
-125 g serka naturalnego (kanapkowy Turek, Philadelphia)
-25 g miękkiego masła
– 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
– skórka starta z 1/2 pomarańczy
-125g cukru pudru
Wykonanie:
Piekarnik nastawić na 160 stopni. Jajka zmiksować z cukrem i olejem, wsypać mąkę wymieszaną z przyprawami, solą i sodą, dalej miksować. Dodać resztę składników i całość delikatnie wymieszać łyżką.Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 1,5 h i zostawić do całkowitego wystudzenia. Gdy ciasto się chłodzi, przygotować polewę. Wszystkie jej składniki MUSZĄ mieć temperaturę pokojową. Miękkie masło miksować i powoli, łyżka po łyżce, dodawać do niej serek na przemian z cukrem pudrem. Dodać ekstrakt waniliowy i startą skórkę pomarańczową (zostawić łyżkę do dekoracji), wymieszać.Polewę wylać na wystudzone ciasto, posypać resztą skórki pomarańczowej. Całość trzymać w lodówce.
-150 g czekolady mlecznej
-4 łyżki mleka
-50 g drobno pokrojonych orzechów laskowych albo włoskich
Jajka ubić, powoli wsypywać cukier i ubijać do momentu, aż masa zrobi się jasno żółta a pod palcami nie będziemy wyczuwać drobinek cukru.
Do miski wsypać mąkę, kakao, proszek, sodę, cynamon i wymieszać. Jajka ubijać na najniższych obrotach, powoli na przemian dosypywać mąki i wlewać olej. Cały czas ubijać do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Wyłączyć robot, wsypać orzechy, włożyć marchewkę i wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy. Piec około 40-50 minut w temp.180*C. Ostudzić.
Nad garnkiem z gotująca się wodą rozpuścić czekoladę z mlekiem. Wsypać orzechy. Jak czekolada delikatnie zgęstnieje polać ciasto.
Ciasto można piec w dowolnej formie keksówce, prostokątnej albo w tortownicy.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
W jednej misce wymieszać składniki sypkie: przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy i cynamon. W drugiej misce ubić jajka z cukrem, dodać olej, jogurt, marchew i orzechy. Połączyć składniki obu misek, wymieszać do połączenia składników. Wypełnić masą papilotki. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni, ok 30 minut.
Składniki na lukier:
-szklanka cukru pudru
-3 łyżki gęstej śmietany
-3 łyżeczki startej skórki cytryny
-sok z jednej cytryny
Wszystkie składniki razem wymieszać. Jeśli lukier wyjdzie za rzadki dosypać cukru pudru. Gotowy lukier wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie posmarować ostudzone muffinki i posypać kolorową posypką.
-3 jajka
-180 g cukru
-100 ml oleju
-250 g mąki
-50 g kakao
-1 łyżeczka sody
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli
-1/2 łyżeczki cynamonu
-150 g drobno pokrojonej gorzkiej czekolady
-400 g startej na dużych oczkach cukinii
Masa:
-500 g serka mascarpone
-100 g gorzkiej czekolady
-1 czubata łyżka kakao
-szczypta soli
-3 łyżki cukru pudru
Tortownica o wymiarze 21 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona
Do miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek, sodę, cynamon i sól. Odstawiamy na bok. Ubijamy jajka z cukrem do momentu aż masa zrobi się jasna a cukier się rozpuści. Następnie cienkim strumykiem wlewamy olej. Delikatnie mieszając wsypujemy mąkę. Gdy masa będzie już gotowa dodajemy czekoladę i odciśniętą cukinię. Mieszamy i przekładamy do tortownicy. Pieczemy w 180*C do suchego patyczka około 45-60 minut. Studzimy.
Masa: Czekoladę łamiemy, wkładamy do miski z dodatkiem soli i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Serek mascarpone mieszamy z kakao, cukrem i cały czas mieszając cienkim strumykiem wlewamy czekoladę. Ciasto przekrawamy na pół. Na jedną połówkę wykładamy połowę masy, przykrywamy i wykładamy pozostałą masę. Wierzch możemy posypać startą czekoladą. Przechowujemy w lodówce.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/
Czekoladowe z cukinią druga wersja
Składniki:
-100 ml oleju
-180 g cukru
-wanilia – użyłam ekstraktu waniliowego
-3 jajka
-250 g mąki
-50 g kakao
-1 łyżeczka sody
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli
-400 g startej cukinii
-150 g pokrojonej gorzkiej czekolady
Jajka utrzeć z cukrem, dodać wanilię i stale ucierając wlać strumieniem olej. Mąkę przesiać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać do masy jajecznej, wymieszać. Dodać odciśniętą z soku cukinię i czekoladę, wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, przez 45 minut.
-12,5 dag masła
-10 dag cukru
-opakowanie cukru waniliowego
-szczypta soli
-3 jaja
-15 dag mąki
-10 dag mielonych orzechów laskowych
-1/2 opakowania proszku do pieczenia
-5 dag gorzkiej czekolady
-mała cukinia
-15 dag marchewki
Wykonanie
Gorzką czekoladę drobno posiekać, cukinie oraz marchewkę obrać a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Miękkie masło utrzeć ze szczypta soli i cukrem waniliowym na puszystą masę. Nie przerywając ucierania wbić jaja. Mąkę wymieszać z proszkiem i mielonymi orzechami laskowymi. Porcjami wsypywać do ucieranej masy. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać. Do masy wbić starta cukinię i marchewkę, dokładnie wymieszać. Do foremki przełożyć ciasto, piec 40 minut w temp. 175 stopni C.
Czekoladowe ciasto z cukinią i wiórkami kokosowymi
Masło ucieramy z olejem i cukrami, aż powstanie jednolita masa. Dodajemy ekstrakt waniliowy, a następnie po 1 jajku po każdy miksując chwilkę. Mąkę łączymy z sodą, proszkiem, cynamonem i kakao. Dodajemy do masy. Ucieramy chwilkę całość. Na koniec dodajemy jogurt i mieszamy. Ostatni element to cukinia. Dodajemy i mieszamy całość szpatułką. Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (25 cm na 25 cm). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok. 45 minut do tzw. suchego patyczka. Następnie dodajemy kokosowy wierzch.
Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę. Wykładamy na ciasto i dopiekamy ok. 7 minut. Wyjmujemy i studzimy chwilkę w formie, a potem przekładamy na kratkę do studzenia.
Autor: http://kuchcikola.blogspot.com/
Brazylijskie ciasto z kukurydzą
Składniki:
-2 jajka,
-1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
-1/2 szklanki mąki pszennej,
-puszka kukurydzy,
-puszka mleka skondensowanego słodzonego,
-łyżka masła lub margaryny,
-80g wiórków kokosowych,
-płaska łyżka proszku do pieczenia.
Przygotowanie
Kukurydzę osączyć, przelać zimną wodą. Zmiksować przy użyciu blendera. Wlewać po trosze mleka, zmiksować. Wbić jajka, ponownie zmiksować. Dodać przesiane mąki oraz wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać masło oraz proszek do pieczenia, wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy (u mnie w kształcie serca). Piec ok. 45minut w temp. 180st. Ostudzić, podawać oprószone cukrem pudrem.
Ciasto bananowo – szpinakowe
Składniki na formę 28×10 cm + foremki na babeczki:
-250 g obranych bananów
-250 g serka mascarpone
-2 duże garści liści młodego szpinaku (ok.120 g)
-4 jajka
-250 g cukru
-300 ml oleju
-460 g mąki pszennej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-kolorowa posypka do dekoracji
Dodatkowo:
-szklanka cukru pudru
– łyżeczka soku z cytryny
-odrobina gorącej wody
Całość dokładnie wymieszać, tak by powstał dość gęsty lukier. W razie potrzeby dosypać cukru lub dolać gorącej wody.
W jednym pojemniku rozdrobnić blenderem banany, w drugim liście szpinaku. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Stale miksując stopniowo dodawać serek mascarpone. Następnie dodać rozdrobnione banany, cienkim strumieniem olej oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać. 2/3 ciasta przelać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną. Do pozostałej 1/3 ciasta dodać szpinak i dokładnie wymieszać. Część zielonego ciasta przełożyć do foremek na babeczki, a resztę wylać na jasne ciasto i widelcem delikatnie zamieszać gdzieniegdzie obydwa kolory ciasta, tak aby utworzyły się esy floresy. Ciasta piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Ciasto w dużej formie około 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka, a babeczki przez 15-20 minut. Upieczone, po 5 minutach wyciągnąć z formy i ostudzić na kratce. Wystudzone babeczki pokruszyć na drobne kawałki. Natomiast ciasto posmarować lukrem i obsypać zielonymi okruszkami i kolorową posypką.
Fasolę zalać wodą i odstawić na całą noc. Następnie ugotować do miękkości. Odcedzić, do jeszcze gorącej fasoli dodać połamaną na kawałki czekoladę i zmiksować blenderem, aż czekolada się rozpuści. Następnie dodać cukier puder i kakao. Płatki uprażyć na suchej patelni, ostudzić i posiekać. Dodać do masy. Formować małe kuleczki. Wstawić na 2 godz. do lodówki. Następnie obtaczać kolejno w kakao, wiórkach kokosowych lub podprażonych płatkach migdałowych.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać płatki owsiane, cukier brązowy oraz sól. Fasolę odsączyć, przelać wodą, by usunąć nadmiar soli. Dodać wodę oraz olej rzepakowy i zmiksować blenderem na gładkie puree. Dodać do suchych składników. Na koniec dodać umyte i odszypułkowane porzeczki. Dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy np. w kształcie serca i piec ok. 35-40min w temp. 180st. Ciasto musi być nieco wilgotne nie pieczemy do tzw. suchego patyczka. Ostudzić. Czekolady połamać na kawałki, stopić na parze. Na wierzchu ciasta polać esy-floresy. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto buraczane z serkiem mascarpone
Składniki:
-100 g mąki
-250 g buraków (surowych) startych na średnich oczkach
-200 g gorzkiej czekolady
-200 g zmielonego cukru trzcinowego
-3 jajka
-50 ml oleju
-1 łyżka ekstraktu waniliowego
-1 łyżeczka sody
-1/2 łyżeczki soli
-1 łyżka kakao
-duża szczypta kardamonu
Polewa:
-250 g sera mascarpone
-100 g białej czekolady
Tortownica 21 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona
Mąkę, sól, kardamon, sodę i kakao przesiewamy, odstawiamy na bok. Czekoladę z olejem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym do momentu zgęstnienia masy i rozpuszczenia cukru. Gdy masa będzie już gotowa zmniejszamy obroty i cienkim strumykiem wlewamy rozpuszczoną czekoladę. Ubijamy do połączenia składników. Następnie dodajemy mąkę mieszamy, potem buraki, ekstrakt i mieszamy. Ciasto przelewamy do foremki i pieczemy w 180*C około 40-50 minut ( do suchego patyczka). Studzimy.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Serek mieszamy w misce a następnie pomalutku dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Mieszamy do połączenia tych dwóch składników. Na ciasto nakładamy masę serową. Ewentualnie wierzch ciasta możemy posypać startą czekoladą.
Mąkę przesiać wraz z kakao, wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, solą, soda i siemieniem lnianym. Buraki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać pokrojonego w plastry banana. Zmiksować na gładkie puree. Dodać olej rzepakowy oraz mleko. Dokładnie wymieszać, dodać suche składniki, wymieszać, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Na koniec wlać stopioną na parze, jeszcze ciepłą czekoladę. Wymieszać i przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę o wym. 24x27cm. Piec ok. 30min w temp. 180st – ciasto musi być nieco wilgotne. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto czekoladowo – dyniowe z orzechami pekan
Składniki:forma o średnicy 23 cm
-125 g orzechów pecan
-łyżeczka pieprzu kajeńskiego
-225 g gorzkiej czekolady, grubo posiekanej
-150 g masła + do wysmarowania formy
-3 jajka
-275 g ciemnego cukru muscovado
-275 ml wody
-ziarenka z jednej laski wanilii
-250 g mąki pszennej
-3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-3 łyżeczki cynamonu
-100 g dyni, startej na małych oczkach
-kakao do oprószenia
Formę wysmarować masłem i wyścielić papierem do pieczenia. W miseczce wymieszać orzechy z pieprzem. Wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i prażyć w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni, ok. 10 minut – do nabrania złocistego koloru i kruchości. Wystudzić i z grubsza posiekać. W żaroodpornej miseczce roztopić czekoladę z masłem nad garnkiem z lekko gotującą się wodą. Dno miseczki nie może dotykać powierzchni wody. Jajka ubić z cukrem na gładką masę. Dodać stopioną czekoladę, a następnie wodę i ziarenka wanilii. Mąkę z cynamonem i proszkiem do pieczenia przesiać i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Dodać dynię, orzechy – zamieszać. Gotową masę przelać do formy, piec w temperaturze 170 stopni ok. 1 godzinę i 10 minut (u mnie godzina), do suchego patyczka. Ostudzić w formie przez 10 minut, następnie wyłożyć na kratkę do zupełnego wystudzenia. Ostudzone ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 24 godziny. Przed podaniem oprószyć kakao.
Dynię pokroić w kostkę, wrzucić do wrzątku i gotować około 15minut na małym ogniu. Następnie odcedzić i zmiksować blenderem na puree, przestudzić. Drożdże wkruszyć do letniego mleka, dodać 2 łyżki cukru i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na 15minut, by drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać, dodać wyrośnięty zaczyn, zmiksowaną dynię, szczyptę soli, jajko, olej, resztę cukru i cynamon. Zagnieść elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swą objętość ponownie zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25x40cm, po czym przeciąć go na dwa prostokąty o wymiarach 20x25cm.
Stopione masło wymieszać z cukrem i przyprawami. Masę rozsmarować na obu prostokątach. Zwinąć w dwie rolady. Kroić na plastry- z każdej rolady otrzymamy około 10 plasterków. Ułożyć je ściśle, jeden obok drugiego, w przygotowanej tortownicy o śr. 27cm. Odstawić na kolejne 15minut. Następnie posmarować mlekiem. Piec ok. 25minut w temp. 180st. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto śmietankowo – dyniowe
Składniki:
-herbatniki
-3 galaretki pomarańczowe
-około 1 l piure z dyni
-250 ml śmietany kremówki
-serek mascarpone
-żelatyna
-cukier puder do smaku
-tabliczka białej czekolady
Wykonanie
Do ciepłego piure z dyni wsypać galaretkę, wymieszać do rozpuszczenia i odstawić. Na blaszce rozłożyć herbatniki, wylać tężejący mus z dyni, ułożyć drugą warstwę herbatników.
Żelatynę namoczyć w wodzie, poczekać do napęcznienia i rozpuścić podgrzewając na małym ogniu, odstawić do wystygnięcia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać serek, cukier i żelatynę, wymieszać.
Masę śmietankową przełożyć na blaszkę, ułożyć kolejną warstwę herbatników i polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/
Mąkę zmieszać z cukrem pudrem, szczyptą soli oraz cukrem waniliowym. Dodać żółtko oraz posiekane masło. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, owinąć a folię spożywczą i włożyć na 30min do lodówki. Następnie wylepić dno przygotowanej tortownicy o śr. 24 cm, formując mały rant. Ciasto nakłuć widelcem.
Miąższ dyni pokroić w kosteczkę. Ugotować ją w niewielkiej ilości wody, około 10min, po czym odsączyć na sicie. Śmietanę wraz z przyprawami mocno podgrzać, lecz nie gotować. Jajka ubić z żółtkiem, sproszkowanym budyniem i cukrem. Wlać ciepłą śmietanę, dodać dynię. Dokładnie wymieszać i wylać na ciasto. Piec ok. 40minut w temp. 180st. Ostudzić, podawać oprószone cukrem pudrem.
Sernik dyniowy na czekoladowym spodzie
Składniki na czekoladowy spód:
-65 g ciemnej czekolady
-65 g miękkiego masła
-50 g drobnego cukru
-1 jajko
-40 g mąki
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć dużym krążkiem z papieru do pieczenia, zapiąć tortownicę wypuszczając krążek poza obręcz. Tortownicę wysmarować miękkim masłem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę (ok. 7 minut). W osobnej miseczce ubić na pianę jajko. Delikatnie łyżką połączyć utarte masło z przestudzoną czekoladą, dodać przesianą mąkę, następnie ubite jajko. Jednolitą masę przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec przez 6 minut, aż na wierzchu pojawi się skorupka.
Składniki na masę serową:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
-1 i 1/2 szklanki musu z dyni
-1 kg sera zmielonego trzykrotnie
-5 jajek
-2 żółtka
-1 i 1/2 szklanki słodzonego mleka skondensowanego
-1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
-łyżka cukru z wanilią
Dodatkowo:
– 200 g gęstej śmietany 18% połączonej z 3 łyżkami cukru
Składniki masy serowej umieścić w misie miksera i na małych obrotach zmiksować tylko do połączenia składników. Wylać na podpieczony spód. Piec w temperaturze 175 stopni przez 15 minut, następnie zmniejszyć do 120 stopni i piec jeszcze 1,5 godziny. Po tym czasie sernik wyjąć, posmarować masą śmietanową i wstawić ponownie do piekarnika i piec 15 minut. Po upieczeniu sernik studzić na blacie, następnie schłodzić w lodówce minimum 12 godzin.
Sos toffi:
-1 szklanka śmietanki kremowej 30% lub 36%
-1/4 szklanki brązowego cukru
-1/4 szklanki płynnego miodu
-1/4 szklanki masła
Wszystkie składniki umieścić w rondelku i mieszając zagotować. Gdy cukier się rozpuści gotować masę na małym ogniu przez około 15 minut, aż się zredukuje mniej więcej o połowę. Sos jeszcze trochę zgęstnieje po ostudzeniu. Sernik podawać z sosem.
-200g herbatników,
-125g masła lub margaryny,
-szczypta cynamonu.
Herbatniki zmielić w blenderze na pył. Dodać cynamon oraz stopione masło. Krótko zmielić, aż składniki się połączą. Wylepić dno tortownicy o śr. 24cm. Schłodzić.
Masa serowa:
-1kg obranej i wydrążonej dyni,
-800g półtłustego twarogu,
-5 jajek,
-250g cukru pudru,
-sok z 1/2 cytryny.
Dynię pokroić w kostkę i gotować ok. 15minut we wrzątku, odcedzić. Ser zmielić, dodać dynię, cukier puder oraz sok z cytryny. Miksując, dodawać po jednym jajku. Masę wylać na przygotowany spód. Piec ok. 90min w temp. 150st. Ostudzić i wstawić na noc do lodówki.
Cukier rozpuścić na wolnym ogniu, aż się rozpuści i lekko zbrązowieje. Dodać masło, mieszać, aż się rozpuści. Wlać śmietankę, dodać nasiona z laski wanilii. Gotować ok. 10 minut, aż masa zgęstnieje, często mieszając. Lekko ostudzić i wylać na wierzch sernika. Ciasto przechowywać w lodówce.
Białka ubić, pod koniec ubijania stopniowo dosypując cukier. Dodać kolejno żółtka. Dodawać na przemian olej oraz mąkę przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodać cynamon oraz dynię startą na tarce o drobnych oczkach. Delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy o śr. 24cm. Piec około 50-60minut w temp. 180-190st. Ostudzić i przekroić na 3 części.
Dynię pokroić w kostkę, zalać wodą i gotować około 15minut. Następnie odcedzić i ostudzić, po czym zblendować na puree. Czekoladę połamać na kawałki i stopić na parze, przestudzić. Serek zmiksować z dynią i cukrem, dodać przestudzoną czekoladę. Zmiksować na gładki krem. Masą przełożyć blaty ciasta.
Beza szwajcarska:
-200g drobnego cukru,
-4 białka.
W kąpieli wodnej mieszać białka z cukrem przez około 3 minuty. Następnie zdjąć z ognia i ubijać aż masa stanie się sztywna. Pianę rozsmarować na wierzchu i bokach tortu, tworząc fantazyjne esy floresy. Całość podgrzewać palnikiem do creme brulee, aż beza stanie się odrobinę brązowa.
Drożdżówka dyniowa
Składniki na długą keksówkę:
-1/2 szklanki letniego mleka
-190 ml puree z dyni
-30 g roztopionego, lekko przestudzonego masła – u mnie 30 ml oleju rzepakowego
-skórka otarta z jednej pomarańczy
-2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
-15 g świeżych drożdży
-1/3 szklanki cukru
-szczypta soli
-płaska łyżeczka cynamonu
Kruszonka:
-90 g mąki pszennej
-50 g cukru
-łyżeczka cynamonu
-60 g roztopionego gorącego masła + łyżka do posmarowania ciasta
Puree z dyni – małą dynię przekroić, wydrążyć środek. Pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na blaszce, przykryć folią aluminiową i piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po upieczeniu dynię obrać i zmiksować. Można też dynię obrać i pokroić w kosteczkę, ugotować w małej ilości wody a następnie zmiksować. Drożdże połączyć z połową mleka i odrobiną cukru, odstawić na 15 minut by drożdże ruszyły. Resztę mleka wymieszać z puree dyniowym, masłem i skórką pomarańczową. Mąkę połączyć z solą, cukrem i cynamonem, wlać mieszankę mleka i dyni oraz rozczyn drożdżowy. Ciasto wyrobić, gdyby było za rzadkie dosypać 2 łyżki mąki, nie więcej. Z ciasta uformować kulę i włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 1,5 godziny, do podwojenia objętości. W tym czasie przygotować kruszonkę: Mąkę wymieszać z cukrem i cynamonem, dodać gorące masło i wymieszać widelcem, następnie palcami. Gdyby była za mokra dodać 1-2 łyżki mąki. Wyrośniętym ciastem mocno uderzyć o blat i krótko wyrobić – moje było tak rzadkie że wyrobiłam je chwilę w misce i przelałam do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wierzch posmarować masłem i obsypać kruszonką. Przykryć i odstawić ciasto do napuszenia – powinno podwoić objętość. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 35-45 minut, do suchego patyczka. Po przestudzeniu ciasto obsypać cukrem pudrem.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszysty kogel-mogel. 100g gorzkiej i 50g mlecznej czekolady połamać na kawałki i stopić na parze, lekko przestudzić. Dodać do żółtek. Następnie dodać startą na drobnych oczkach dynię, zmielone migdały oraz mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Dodać cynamon oraz skórkę startą z wyparzonej pomarańczy i 3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy. Wymieszać. Na koniec dodać białka ubite ze szczyptą soli na sztywną pianę. Całość bardzo delikatnie wymieszać, by piana nie opadła. Przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 22cm. Wierzch posypać resztą grubo posiekanej czekolady. Piec około 45 minut w temp. 180st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Dyniowe muffinki z orzechami i cynamonem
Składniki na muffinki:
-400 g puree dyniowego
-350 g jasnego brązowego cukru – u mnie trzcinowy
-4 jajka
-szczypta soli morskiej
-300 g mąki pszennej
-2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
-garść pokrojonych orzechów włoskich – dałam więcej
-łyżeczka cynamonu
-175 ml oliwy extra virgin Kwaskowata polewa
-skórka otarta z jednej klementynki
-skórka otarta z jednej cytryny i sok z połówki cytryny
-140 ml zakwaszanej śmietany
-2 kopiaste łyżeczki przesianego cukru pudru
-pesteczki z jednej laski wanilii
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Jajka lekko rozbić z cukrem, dodać puree dyniowe i olej. Wymieszać składniki. Dodać przesianą mąkę, sól, proszek do pieczenia, cynamon i orzechy – zmiksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Masę wylać do formy wyłożonej papilotkami. Piec ok 20-25 minut. Po upływie 25 minut, sprawdzić babeczki patyczkiem, jeśli patyczek jest mokry piec jeszcze chwilę. Studzić na kratce.
Na polewę:
Do miski wsypać większość skórki z klementynki (zostawiając szczyptę do posypania), całą skórkę i sok z cytryny. Dodać śmietanę, cukier puder i pesteczki wanilii, dokładnie wymieszać. Spróbować polewę, czy nie trzeba dodać więcej soku z cytryny lub cukru, aby wyważyć słodycz i kwaskowaty smak. Wstawić do lodówki, a kiedy babeczki ostygną, nałożyć na każdą trochę polewy (tyle, żeby nie ściekała na boki). Można udekorować muffinki kwiatami lawendy lub płatkami róż.
-200g puree z dyni,
-250g margaryny,
-3 łyżki cukru,
-2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
-łyżeczka proszku do pieczenia,
-szczypta soli,
-konfitura do nadziania,
-szklanka cukru pudru,
-łyżka soku z cytryny.
Wykonanie
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, szczyptę soli i margarynę. Dodać puree z dyni (dynię pokroić w kosteczkę, ugotować do miękkości i zmiksować na papkę). Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Rozwałkować na kształt koła. Podzielić na 8 trójkątów, na każdy trójkąt nałożyć po łyżeczce konfitury. Zwijać rogaliki do środka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30-35 minut w temp. 180st. Z cukru pudru i cytryny zrobić lukier, w razie potrzeby dolać odrobinę wody. Zimne rogaliki polać lukrem.
Budyń z dyni
Składniki potrzebne na 5 porcji budyniu
-miąższ dyni 500 g
-bułka tarta 4 łyżki
-5 jajek
-5 łyżek cukru
-Skórka otarta z 1 cytryny
Wykonanie
Dynię rozgotować i przetrzeć przez sito lub zmiksować w blenderze. Z białek ubić pianę i usztywnić cukrem. Miąższ dyni połączyć z żółtkami i bułką tartą, następnie dodać pianę i delikatnie wymieszać, włożyć do formy wysmarowanej masłem. Zamknąć. Gotować w łaźni wodnej 45 minut.
Ciasto z dyni w białej czekoladzie
Składniki :
-0.5 dyni – 250 ml musu z niej
-200 g masła
-szklanka cukru
-opakowanie cukru waniliowego
-skórka starta z mandarynek 2-3
-3 jajka, oddzielić od razu żółtka od białek
-2 ,5 szklanki mąki pszennej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Na początek musimy przygotować mus z dyni, a żeby to zrobić musimy ją upiec. Piekarnik nagrzewamy na ok 180 – 190 ‚ C . Dynię kroimy na duże kawałki – razem ze skórą. Usuwamy pestki. Kawałki układamy na blasze skórką do dołu i pieczemy ok 40 min. Łyżką wyjmujemy miąższ ze skórki o miksujemy na gładki mus. Odmierzamy ok 250 ml musu. W czasie pieczenia się dyni, możemy już uszykować sobie tortownicę – śr 26 cm. Smarujemy ją masłem i wykładamy papierem.
Przygotowanie ciasta:
Piekarnik nagrzewamy do ok 180 ‚ Do średniego garnka wkładamy 1/3 kostki masła. Masło topimy na ogniu ciągle mieszając – nie rozgrzewamy masła! Do roztopionego masła dodajemy szklankę cukru i cukier waniliowy, mieszamy i odstawiamy z ognia do ostygnięcia. Z musu z dyni odlewamy pół szklanki na polewę. Do ostudzonego masła z cukrem dodajemy całą resztę musu z dyni i potartą skórkę z mandarynek i żółtka. Dokładnie wymieszać łyżką, bądź jak kto woli w mikserze. Mąkę należy przesiać do czystej miski dodając do niej proszek do pieczenia. W trzech partiach dodając mąkę do musu energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Delikatnie wszystko wymieszać łyżką. Tak zrobioną masę wyłożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 45 min. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić. Na małym ogniu roztopić tabliczkę białej czekolady, dodać do niej odstawione 0.5 szklanki musu i delikatnie mieszać. Po 10 min delikatnie polać ciasto polewą!:)
-1 i 1/2 sporej słodkiej pomarańczy
-Czekolada i czekoladowe ażurki do dekoracji
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem i wmieszać energicznie czekoladę roztopioną z 2 łyżeczkami mleka. W dalszej kolejności dodać ziemniaczane puree oraz kolejno żółtka a następnie małymi porcjami ciągle mieszając wsypywać mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia i przyprawy do pierników. Następnie wlać mleko i delikatnie wmieszać ubite białka jaj. Ciasto podzielić na dwie części. Z każdej z nich upiec placek w natłuszczonej i wyłożonej pergaminem formie, którą trzeba włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 35 minut (najlepiej sprawdzić stopień upieczenia ciasta wykałaczką). Po wystudzeniu obu placków, należy przełożyć je kremem. Krem przygotowujemy ubijając śmietanę, a gdy będzie już dość sztywna wsypujemy powoli cukier puder i ciągle ubijając wlewamy do kremu roztopioną (z odrobiną mleka) czekoladę. Pierwszy placek nasączamy herbatą z wanilią i kładziemy nań obraną i pokrojoną w cienkie plastry pomarańczę a następnie połowę kremu. Teraz należy położyć drugi placek, nasączyć go i posmarować wierzch pozostałym kremem. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, żeby krem stężał. Po schłodzeniu ciasto można dowolnie udekorować np. plasterkami połówki pomarańczy, kawałkami czekolady i czekoladowymi ażurkami.