Desery i różne dania z zielonej herbaty – przepisy

3 grudnia 2018, dodał: pinkmause

Dla wielu zielona herbata jest w miarę nowym odkryciem, ale niemal wszyscy miłośnicy herbaty świętują jej powrót do łask. Od kilku lat liczba fanów tego czarodziejskiego naparu ciągle wzrasta. Sprawdź czego możesz dokonać z zieloną herbatą w kuchni…

Ochazuke – zupa z zielonej herbaty

Składniki:
– 1 łyżka ziaren sezamowych białych
– 3 filiżanki gotowanego ryżu
– 1 kwadrat alg nori
– mała kępka świeżej rzeżuchy
– 1 płaska łyżeczka pasty wasabi
– 2 filiżanki świeżo zaparzonej dobrej zielonej herbaty
Przygotowanie:
Ziarna sezamowe uprażyć, aż zaczną wydawać przyjemny aromat. Rozdzielić ryż równo do 4 czarek, posypać sezamem i gałązkami rzeżuchy. Algi pokroić na cieniutkie paseczki o długości 4 cm i posypać nimi ryż. W oddzielnych naczyniach podać stożek pasty wasabi oraz resztę sezamu. Zalać ryż herbatą, podawać natychmiast. Do zupy można dodać małe kawałki świeżej ryby (zwłaszcza łososia) lib/i marynowane śliwki.

Lody z zieloną herbatą

Składniki:
– 500 ml lodów waniliowych
– 5 g zielonej herbaty matcha
Przygotowanie:
Lody lekko rozmrozić i dodać do nich zieloną herbatę matcha (zielona herbata w proszku). Całość dobrze wymieszać. Deser gotowy. Lody z zieloną herbatą świetnie komponują się z lodami malinowymi, ponieważ herbata nadaje apetyczny pistacjowy kolor i szczególny aromat.
Składniki:
– 2 szklanki mleka
– 1 łyżeczka liściastej zielonej herbaty
– 6 żółtek
– ½ szklanki cukru
– 2 szklanki śmietany kremówki
– 1 i ½ łyżki japońskiej zielonej herbaty w proszku
Przygotowanie:
Podgrzać w rondlu mleko z herbatą, nie doprowadzając do wrzenia. Za pomocą trzepaczki zmieszać w misce żółtka z cukrem i stale mieszając powoli zalać gorącym mlekiem. Przelać wszystko z powrotem do rondla i mieszając drewnianą łyżką podgrzewać na wolnym ogniu, aż mieszanina zgęstnieje. Przecedzić krem przez sito i całkowicie ostudzić. Dodać śmietanę i zieloną herbatę w proszku, dokładnie wymieszać i wlać do maszynki do lodów zgodnie z instrukcją obsługi. Zamrozić.

Jabłkowy syrop z zieloną herbatą

Składniki:
– 1,6 l wody
– sok z 2 cytryn
– 6 sztuk średniej wielkości jabłek pozbawionych gniazd nasiennych
– kilka listków szałwii
– 12 łyżeczek zielonej herbaty
– 1 opakowanie Gelfix Extra 2:1
– 600 g cukru
Przygotowanie:
Jabłka ze skórką pokroić na małe kawałki, dodać wodę i sok z cytryny. Gotować 5-7 minut by jabłka zmiękły. Zdjąć z ognia, dodać szałwię i zieloną herbatę, wymieszać. Pozostawić na 10 min. pod przykrywką. Odcedzić, dodać Gelfix 2:1 zmieszany z cukrem, zamieszać, doprowadzić do wrzenia, gotować 1 min. Przelać syrop do butelek, zamknąć, przenieść w chłodne miejsce. Podawać rozrzedzony z wodą: 1 część syropu-2 lub 3 części wody. Można dodać lód  i plasterek cytryny.

Ciasto czekoladowe z zieloną herbatą matcha

 

Składniki:
– 200 g czekolady
– 200 g masła
– 80 g cukru pudru
– 4 jaja
– 80 g mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 płaskie łyżeczki herbaty matcha
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, a następnie pokroić czekoladę na duże kawałki, włożyć do metalowej miski i rozpuścić w gorącej wodzie. Utrzeć masło z cukrem pudrem na kremową masę. Mieszając, do masy dodawać po jednym jajku. Następnie wlać płynną czekoladę i wymieszać. Do masy dodać mąkę, proszek do pieczenia i 1 łyżeczkę zielonej herbaty. Całość dokładnie wymieszać. Tortownicę wysmarować tłuszczem, wlać do niej ciasto i wygładzić wierzch. Ciasto należy piec w rozgrzanym piekarniku ok. 20-25 minut. Po upływie tego czasu wyjąć z piekarnika i przestudzić w tortownicy. Gotowe ciasto równomiernie posypać herbatą w proszku.

Sorbet z zieloną herbatą

Składniki:
– 4 szt. herbaty zielonej (saszetki)
– 1 l wody
– 40 dag cukru
– sok z 1 cytryny
– 125 ml soku jabłkowego
– 10 dag miodu
Przygotowanie:
Herbatę zaparzyć w 0,5 l gorącej wody. Wlać do rondelka również 0,5 l wody, dodać miód i cukier. Gotować chwilę cały czas mieszając. Ostudzić, wlać zaparzoną herbatę i sok z owoców. Wymieszać i przelać do pojemnika. Wstawić na 2 godziny do zamrażalnika. Mieszać od czasu do czasu by masa nie zamarzła.

Tort z zieloną herbatą

Składniki:
– 125 g (1 szkl.) mąki pszennej
– 145 g (1 szkl.) mąki tortowej
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka soli
– 4 łyżeczki sproszkowanej zielonej herbaty
– 250 g (1 i 1/4 szkl.) cukru
– 235 ml (1 szkl.) oleju roślinnego
– 3 jajka
– 235 ml (1 szkl.) jogurtu naturalnego
– 1,5 łyżeczki aromatu waniliowego
– 155 g (1 i 1/4 szkl.) cukru pudru
– 2 łyżeczki sproszkowanej zielonej herbaty
– 2 łyżki masła o temperaturze pokojowej
– 85 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
– 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
– 1,5 łyżeczki mleka
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką 2 tortownicę o średnicy 23 cm. Przesiać razem mąkę pszenną z tortową, sodą oczyszczoną, solą i zieloną herbatą w proszku; odstawić.  W dużej misce zmiksować na gładką masę cukier z olejem i jajami. Wmieszać 1,5 łyżeczki wanilii. Miksując, dodawać na przemian mieszaninę z mąką i jogurt, mieszając, aż wszystko się połączy. Wlać ciasto do przygotowanych blach.  Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 do 40 minut, studzić przez 30 minut na metalowej podstawce, a następnie wyjąć z blach. Przesiać razem cukier puder i zieloną herbatę w proszku. W średniej misce wymieszać mieszaninę z herbatą z masłem, serkiem śmietankowym, mlekiem i wanilią. Zmiksować na gładką masę.  Gdy warstwy ciasta całkowicie ostygną, położyć jedną z nich na płaskim dużym talerzu. Posmarować polewą. Przykryć drugą warstwą ciasta, a następnie udekorować bitą śmietaną i posypać zieloną herbatą w proszku.

Łosoś w zielonej herbacie

Składniki:
– 4 filety z łososia
– 4 ząbki czosnku
– 1 por
– ok. 1 cm świeżego imbiru
– 4 plasterki cytryny
– 2 łyżki sosu sojowego
– 3-4 łyżki białego wina półsłodkiego
– 1 łyżeczka zielonej herbaty liściastej
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– oliwa z oliwek
– sól, pieprz.
Przygotowanie:
Zagotować ok.2 szklanek wody i odstawić na 2-3 minuty, zalać herbatę i parzyć ok. minuty, po czym zlać herbatę do rondelka. Posiekać drobno czosnek i imbir i wrzucić do rondelka z herbatą, razem z plastrami cytryny oraz sosem sojowym i winem. Białą część pora posiekać na plasterki. Na oliwie przesmażyć filety w towarzystwie pora. Wlać herbacianą zalewę tak, żeby nie przykrywała całkowicie ryby. Zmniejszyć ogień i gotować jakieś 8-10 min. Wyjąć ryby. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w odrobinie zimnej wody i wlać do gotującego się sosu herbacianego, od razu mieszając. Rybę na talerzu posolić i doprawić pieprzem, wlać sos.

Panna cotta z zieloną herbatą

Składniki:
– 500 ml śmietanki kremówki 30%
– 200 ml mleka
– 2 łyżeczki pudru z zielonej herbaty „matcha”
– 2 łyżki cukru pudru
– 100 g białej czekolady
–  1 łyżka stołowa i 1 łyżeczka od herbaty żelatyny w proszku lub 3 listki żelatyny
Przygotowanie:
Do rondelka wlać śmietankę i mleko. Podgrzać prawie do momentu zagotowania. Wyłączyć ogień, dodać puder z zielonej herbaty „matcha” i dokładnie wymieszać. Wsypać cukier puder i dodać połamaną na kosteczki białą czekoladę. Mieszać aż do całkowitego roztopienia się czekolady. Trzymać na ciepłej kuchence, pod przykryciem, aby masa za bardzo nie ostygła. Żelatynę w proszku zalać 1/4 szklanki bardzo ciepłej wody, wymieszać i odstawić do namoczenia na około 5 minut. Listki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie przez 5 minut, odsączyć na sitku i odcisnąć z wody. Żelatynę w proszku lub listki dodać do rondelka z masą. Mieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. W razie konieczności bardzo delikatnie podgrzać, gdyby żelatyna nie chciała się całkowicie rozpuścić. Przelać do filiżanek i studzić przez około 1 godzinę. Następnie wstawić do lodówki na całą noc.

Ryż z zieloną herbatą

Składniki:
– 2 łyżeczki liści zielonej herbaty
– 1 szklanka ryżu
– 1 szklanka wody
– 1 łyżka cukru
– 1 łyżka octu ryżowego
– 1 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Ryż z liśćmi herbaty gotować na małym ogniu, aż woda wyparuje. Na małym ogniu rozpuścić cukier i sól w occie. Dodać do ryżu. Podawać do potraw z grilla.

Shake z zielonej herbaty

Składniki:
– 1/2 szklanki lodów waniliowych
– 1/2 szklanki chłodnego mleka
– cukier (najlepiej w syropie) według uznania
– 8 kostek lodu
– 1 łyżeczka zielonej herbaty
– 4 kiwi
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksować blenderem i wlać do wysokiej szklanki. Do napoju można dodać dwie łyżeczki cukru przed miksowaniem.
Składniki:
– 1 dojrzały banan
– 1 szklanka mleka
– 1 gałka lodów waniliowych
– ¼ szklanka mleka skondensowanego słodzonego
– 1 łyżeczka herbaty matcha
– 3 łyżki cieplej wody
Przygotowanie:
Do herbaty dodawać po łyżce wody stale mieszając. Kiedy herbata się już rozpuści zmiksować ją razem z bananem. Dodać pozostałe składniki i dalej miksować. Ozdobić bitą śmietaną i szczyptą herbaty.

Sernik z zieloną herbatą

Składniki:
– 140 g cukru
– 6 białek i 6 żółtek
– ¼ łyżeczki cream of tartar
– 50 g masła
– 250 g serka kremowego
– 100 ml mleka
– sok z 2 limonek
– skórka starta z jednej limonki
– 50 g mąki tortowej
– 20 g skrobi kukurydzianej
– 10 g herbaty matcha (3 łyżeczki)
– ¼ łyżeczki soli
Przygotowanie:
Ser, masło i mleko utrzeć na parze. Wystudzić miksturę. Następnie dodać mąkę, żółtka sok z cytryny i dobrze zmiksować. Białka ubić z cream of tartar, aż się spienią potem dodać cukier i ubić na sztywną pianę. Połączyć ubite białka i masę serową – wymieszać delikatnie. Przygotować tortownicę. Wyłożyć ją papierem do pieczenia, a od zewnątrz można zabezpieczyć folią aluminiową. Przygotowaną masę wlać do tortownicy. Piec w kąpieli wodnej, w 160°C, przez 1 godzinę i 10 minut. Po upieczeniu pozostawić sernik w uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia. Polać polewą czekoladową.

Ptasie mleczko z zielonej herbaty

Składniki:
– 250 ml skondensowanego mleka
– 250 ml wody
– 5 saszetek dowolnej, zielonej herbaty
– 1 łyżeczka zielonej herbaty w proszku
– 8 łyżeczek cukru (ilość można zmienić zależnie od własnych upodobań)
– 3 łyżeczki żelatyny
– biszkopty

 

Przygotowanie:
Zagotować wodę i zaparzyć w niej herbatę, osłodzić, rozpuścić żelatynę, dodać herbatę w proszku. Pozostawić do ostygnięcia. Skondensowane mleko ubić mikserem na pianę, bardzo ładnie ubija się mleko dobrze schłodzone w lodówce. Do piany dolewać stopniowo przestudzoną herbatę z żelatyną, cały czas ubijając. Napełnić pianą pucharki, wyłożyć biszkoptami i pozostawić do stężenia. Wyjąć z pucharków i udekorować. Z podanej ilości otrzymujemy sześć dość dużych porcji.

Babka z zieloną herbatą

Składniki:
– 6 żółtek + 2 jajka
– 3 szklanki mąki
– 1 szklanka cukru + łyżeczka do drożdży
– 60 g drożdży
– 1 szklanka mleka
– 150 g masła + do wysmarowania formy
– 3 łyżeczki zielonej herbaty sproszkowanej (matcha)
Przygotowanie:
Utarzeć żółtka z cukrem na kogel-mogel. Roztopić masło w rondelku. Rozrobić drożdże z mlekiem i cukrem i odstawić na kilka minut. Do żółtek dodać 2 jajka, mąkę, roztopione masło, drożdże z mlekiem i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać 3 łyżeczki herbaty. Wymieszać i odstawić do podrośnięcia. Włożyć ciasto do formy i znowu odstawić do wyrośnięcia. Piec około 30 minut w 180°C.

Rolada z zieloną herbatą

Składniki:
– 6 g zielonej herbaty matcha
– 75 g mąki
– 3 jajka
– 95 g cukru
– 150 ml śmietany
– 2 łyżki mleka
– garść owoców jagodowych
Przygotowanie:
Wymieszać mąkę z herbatą matcha, następne dwukrotnie przesiać. W dużej misce ubić mikserem jajka z 90 g cukru. Wstawić miskę do naczynia z gorącą wodą i pozostawić w niej do momentu aż ciasto będzie miało temperaturę około 37°C. Ponownie ubić ciasto mikserem, przez 3-5 minut, aż powierzchnia ciasta stanie się sztywna. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z herbatą. Delikatnie wymieszać ciasto. Dodać gorące mleko i bardzo delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto na blachę pokrytą natłuszczonym papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez około 7-10 minut. Odstawić ciasto do ostygnięcia. Ubić śmietanę z pozostałym cukrem by powstała sztywna masa. Dodać owoce i całość wymieszać. Równomiernie rozsmarować masę śmietanową na cieście. Ostrożnie zwinąć ciasto. Zawinąć roladę w pergamin i wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny.
Materiały polskie: www.cojemy.pl, www.w-spodnicy.pl,www.zpierwszegotloczenia.pl, www.przepisy.wortale.net, www.kwestiasmaku.com, www.czarherbaty.pl, www.niam.pl.

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

10 komentarzy do Desery i różne dania z zielonej herbaty – przepisy

  1. avatar łasuch napisał(a):

    a jest przepis na to pierwsze od góry ciacho?

  2. avatar Julka napisał(a):

    Bardzo ciekawe przepisy i jak to super wygląda na zdjęciach. Chciałabym taki efekt osiągnąć ptzy herbacie w torebkach. Robiłam boczniak marynowany na bazie herbaty zielonej i było super. Teraz jakiś sernik bym zrobiła.

  3. avatar LAURCIA Z ZAWADY napisał(a):

    ptyś to zbyś

  4. avatar LAURCIA Z ZAWADY napisał(a):

    niebo w gębie . ;]\\// ;] \\// ;]

  5. avatar LAURCIA Z ZAWADY napisał(a):

    Jakie to wszystko bardzo ładne . Aż ślinka leci . No poprostu niebo w gębie. /;]//;]/;]

  6. avatar trycja13 napisał(a):

    pierwsze ciasteczko wyglada zniewalająco:)

  7. avatar andzia6668 napisał(a):

    ten sernik i ptasie mleczko pysznie wyglądają :)

  8. avatar mofozz napisał(a):

    ale to wszystko pysznie wygląda!

  9. avatar Madzia444 napisał(a):

    Jakie smakołyki,aż ślinka cieknie :-)

  10. avatar Dobika napisał(a):

    Pyszności!!!

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Duże rozmairy - sklep EDorota.pl
Cena:
179 zł
Sklep EDorota.pl
Cena:
199 zł
Technologia ŻYWEJ WODY
Cena:
290 zł
Technologia żywej wody „Living Water Technology”
Cena:
390 zł
Krystalicznie czysta woda
Cena:
799,99 zł
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 ZŁ
STOP

FORUM - bieżące dyskusje

Powiększanie oraz wypełnianie ust
A jak szybko widać efekt końcowy? Od razu? Czy jest jakaś opuchlizna czy coś?
Fundacja WOŚP - wielka pomoc dla ch…
Myślę, że w tym roku nie będzie tego wakacyjnego festiwalu, ale za rok...
prezent na imieniny
Ja myślę, że fajnym pomysłem na prezent jest ... taki ze słodyczami!
Powiększanie oraz wypełnianie ust
Dzięki, sprawdzę :) A powiedz jak długo Ci się efekt utrzymał po zabiegu?...