Śledzik a’la Luna

30 grudnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Podpatrzone u Luny19 .Mniej więcej poznałam główne składniki – przepisu nie. Dopasowywałam „na oko”. Pewnie smakowo jest zupełnie inny.

Czas : 20 minut

Składniki :

2 płaty śledzia w oleju

¼ szklanki oleju słonecznikowego

½ łyżeczki przecieru pomidorowego

2 łyżki wody

¼ szklanki pokrojonego w pół plasterki pora ( biała część )

½-1  łyżeczki przyprawy Gyros

szczypta mielonego zielonego pieprzu

syrop klonowy do smaku ( lub odrobina miodu lub cukru )

½ szklanki pokrojonej w drobną kostkę Fety

2 łyżki pokrojonej w paseczki czerwonej papryki

2 łyżki pokrojonej natki pietruszki

Śledzia wyjąć z oleju i pokroić w paseczki ( tak po cm ). W garnuszku zagotować olej, wodę , przecier pomidorowy. Wrzucić por, paprykę  i mieszając ogrzewać kilka minut na małym gazie. Doprawić do smaku przyprawą Gros, syropem klonowym , zielonym pieprzem .Ostudzić zalewę . Do zimnej domieszać natkę pietruszki i ser Feta . Wyłożyć na półmiseczek i obłożyć kawałkami śledzia.

Wstawić do lodówki i zostawić na kilka godzin by smaki się wymieszały .

file1262198787



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Co oznacza ochota na kwaśne?
Ochota na kwaśny smak może nie być tylko zachcianką, ale objawem choroby lub niedoborów...
Podwyżki cen prądu
Podwyżki cen energii mają być wyższe niż zapowiadał rząd. W drugiej połowie...
Banany, którymi można się zatruć…
Jakie banany kupować, a jakich unikać? Wiadomo, że banany są zdrowe, mają dużo potasu, regulują...
Przepis na długowieczność
Niemiecki lekarz Andreas Michelsen ogłosił, że nasze zdrowie w 91% zależy tylko od nas....