Uszka z farszem rybnym do zupy z karpia

30 grudnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Pracochłonne . Podaję do „Wigilijnej zupy z karpia rodem z kresów”

Z tej porcji farszu i ciasta wychodzi 50 małych uszek .

Czas : 1 godzina

Składniki :

1/3 szklanki ugotowanego mięsa z karpia ( rozdrobnionego i dobrze oczyszczonego z ości )

1 średniej wielkości cebula

sól

pieprz mielony

1 jajko

2 łyżki wody

10-12 łyżek mąki + mąka do podsypywania w czasie wałkowania

Pokroić bardzo drobno cebulę i zeszklić ją na 1 łyżce masła. Dodać drugą łyżkę masła i rozdrobnione gotowane  mięso z karpia .Smażyć 2-3 minuty. Doprawić farsz solą i pieprzem mielonym .Ostudzić farsz .

Zagnieść sprężyste ciasto z jajka, wody i mąki ( 10-12 łyżek zależnie od wielkości jajka. Jeśli trzeba dodać trochę mąki .Rozwałkować cienko ciasto. Kieliszkiem do jajek na miękko wykrawać kółeczka . Na każdy kawałek ciasta nakładać farsz – zlepiać jak pierogi , a następnie skleić dwa rożki tworząc kształt uszka. Układać na wysypanej mąka tacce .

Zagotować w szerokim garnku osoloną wodę .Dodać 1 łyżkę oleju . Delikatnie wkładać na wrząca wodę uszka tak by nie przerwać wrzenia. Gotować 2 minuty od wypłynięcia . Ostrożnie wyjmować łyżką cedzakową i rozkładać na tacce .

Na talerzu układać uszka i zalewać  zupa rybną .

file1262198639



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz