Poziomka pospolita na wzmocnienie organizmu
Poziomki to owoce, po które bardzo często sięgamy latem. Rosną w lipcu, czerwcu oraz sierpniu. Są pyszne, soczyste, a w dodatku pełne witamin. Zobacz jakie właściwości posiada ten wspaniały owoc.
Co nieco o poziomce
Poziomkę wykorzystywali już zielarze w średniowieczu. Tworzyli napar, który łagodził bóle, działał przeciwzapalnie i likwidował gorączkę. Znany był również okład z poziomki na szybsze gojenie się ran, czy zmniejszanie opuchlizny dziąseł. Dzisiaj najbardziej popularną odmianą jest poziomka pospolita, która wpływa pozytywnie na nasze zdrowie.
Wartości odżywcze
Najważniejsze, że poziomka to owoc niskokaloryczny. W 100 gramach mieści się jedynie 36 kalorii. Dodatkowo znajdziesz w poziomce:
- błonnik pokarmowy
- kwas foliowy
- potas
- wapń
- magnez
- cynk
- fosfor
- witamina A,b i C
- antyoksydanty
Na cholesterol
jedz poziomki regularnie, a zahamujesz wchłanianie się szkodliwego cholesterolu do krwi. Zmniejszy to ryzyko wystąpienia miażdżycy i nadciśnienia. Dodatkowo poprawią Twoje krążenie krwi.
Na zakażenia
Poziomki zawierają garbniki, czyli substancje przeciwbiegunkowe i przeciwzapalne. Świetnie więc się sprawdzą jako lekarstwo przy zakażeniach. Odkażą i odtrują Twój organizm, możesz je również jeść przy diecie oczyszczającej.
Na układ pokarmowy
Jedzenie poziomek poprawia proces trawienia, spalania tłuszczu, a także łagodzi zaparcia i wzdęcia.
Na skórę
Poziomki nie tylko przyspieszają gojenie się ran, czy działają antybakteryjnie. Potrafią też wspomóc pielęgnację cery mieszanej oraz trądzikowej. Wystarczy regularnie stosować maseczkę z kilku poziomek oraz 3 łyżek jogurtu naturalnego. Zmiksuj składniki i nałóż na twarz na 15 minut. Pod koniec spłucz ją ciepłą wodą.