Kwaśnica po góralsku

22 listopada 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • ½ kg wędzonych żeberek
  • 30 dkg kiszonej kapusty
  • 2 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • 5 dkg korzenia selera
  • 2 litry wody
  • ½ łyżki soli
  • ½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 3 średnie ziemniaki

Żeberka dzielimy na 3 porcje. Wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy marchewkę, pietruszkę, seler, liść i ziele. Gotujemy na minimalnym ogniu do czasu, aż mięso na żeberkach zacznie odchodzić od kości. Wyjmujemy wszystko z wywaru, jarzyny kroimy w kostkę, wrzucamy (do wywaru) kapustę z jarzynami i gotujemy do miękkości kapusty. Doprawiamy solą i pieprzem. Żeberka wrzucamy do zupy i podgrzewamy w niej (można wyjąć kości). Ziemniaki gotujemy osobno, układamy na talerzach, zalewamy je zupą, do której wkładamy po porcji żeberek.

Do kwaśnicy można użyć żeberek wędzonych lub świeżych.

Smacznego!

file1264850152

Przeczytaj również:

  1. Prażoki do kwaśnicy
  2. Kwaśnica z ziemniakami
  3. Diabelski kociołek
  4. Jesienny kociołek z zacierkami
  5. Gorący kociołek meksykański
  6. Rozgrzewający kociołek na zimę
  7. Jednogarnkowe danie z fasoli i ziemniaków
  8. Pyszne zupy czytelników



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Motyle w obiektywie
Gdzie one latają o tej porze roku? Ja ich w moich okolicach nie spotykam....
Motyle w obiektywie
https://w.fotka.com/024/123/2e6b905b31.jpg https://w.fotka.com/024/123/9ea41a32b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/830abd9232.jpg https://w.fotka.com/024/123/38604270b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/ebb4908516.jpg Rusałka Kratkowiec - Araschnia levana. Wiosenna szata barwna.
Błąd lekarski?
Nie bardzo wierzę , że coś nie działa bo to taki organizm....
Multicooker: Philipsa czy Redmonda?
Ja nie mam i jakoś żyję ☺