Prażoki do kwaśnicy
Artykuł zewnętrzny
Prażoki – podawane obowiązkowo do kwaśnicy (kapuśniaku) przygotuj następująco:
składniki:
3 kg ziemniaków,
1 szklanka mąki pszennej,
sól
Przygotowanie:
Ziemniaki gotować. Około 5 minut przed końcem gotowania dosypać mąkę, przykryć pokrywką i gotować do momentu gry ziemniaki staną się miękkie. Wodę powoli i delikatnie odlać, aby mąka została w garnku. Całość ubijamy tłuczkiem do wyrobienia jednolitej masy. Łyżką wykładać na talerz. Przed podaniem polać tłuszczem ze skwarkami i podsmażoną cebulką.]
Zobacz również:
- Kwaśnica z ziemniakami
- Diabelski kociołek
- Jesienny kociołek z zacierkami
- Gorący kociołek meksykański
- Rozgrzewający kociołek na zimę
- Jednogarnkowe danie z fasoli i ziemniaków
- Pyszne zupy czytelników