Kwaśnica z ziemniakami
Artykuł zewnętrzny
3 i 1/2 l wywaru z kości
10-20 dkg wołowiny
1/2 kg kapusty kwaszonej
3 dkg cebuli
1,8 kg ziemniaków
5 dkg cebuli
szczypta cukru
2-3 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
szczypta papryki
2 dkg natki pietruszki
pieprz, sól
Przygotowanie:
Kwaszoną kapustę niepłukaną poprzekrawać i ugotować z dodatkiem części pokrojonej cebuli, przypraw oraz wywaru z kości i mięsa. W odmierzonej ilości gorącego wywaru ugotować ziemniaki pokrojone w grubą kostkę. Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na złoty kolor. Jarzyny z wywaru (100 g) cienko poszatkować. Do ugotowanych ziemniaków dodać kapustę wraz z wywarem i poszatkowane jarzyny. Dodać przyprawy do smaku. Przy porcjowaniu można dodać do zupy posiekaną zieloną pietruszkę. Kapuśniak podawać z chlebem.