Jednogarnkowe danie z fasoli i ziemniaków
Artykuł zewnętrzny
– 40 dag białej fasoli
– 20 dag wędzonki
– listek laurowy
– 3 marchewki
– 3 ziemniaki
– szczypta tymianku
– szczypta majeranku
– 2 kostki rosołowe
– 2 jabłka
– natka pietruszki
Fasolę umyć i namoczyć poprzedniego dnia. Do fasoli dodać wędzonkę, listek laurowy i gotować. Po około 45 minutach (fasola powinna być miękka) dodać do garnka umytą oskrobaną i pokrajaną w talarki marchew, obrane, pokrajane w kostkę ziemniaki, tymianek, majeranek, kostki rosołowe. Na 15 minut przed końcem gotowania wrzucić do garnka obrane ze skórki ćwiartki jabłek, wędzonkę wyjąć z rondla, pokroić w plasterki i dodać do garnka. Ja wole ją jednak przesmażyć na patelni a dopiero potem gotować.