Polewa krówka

9 listopada 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Jak zrobić polewę krówkową?

200 gram krówek dość kruchych włożyć do rondelka, dodać mleko i troszkę masła. Gotować na małym ogniu aż do powstania gęstej masy.
Odstawić do przestudzenia.

Zobacz tez przepis na ciasto: Ciasto „krówka”

składniki na ciasto:

  • 300g mąki
  • 200g masła
  • 100g cukru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

składniki na masę śmietankową:

  • 250g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 serek waniliowy 200g
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 2 łyżki soku z cytryny

Polewa krówkowa: według przepisu wyżej

Z podanych składników na ciasto szybko zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce. Rozwałkować i upiec w dwóch jednakowych blaszkach o wymiarach 24×30 cm.
Piec około  20 minut w temperaturze  180 stopni.
Masa: Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać serek i mleko w proszku. Na końcu sok z cytryny.

Ciasto po przestygnięciu przekroić na pół i smarować masą śmietankową, wierzch polać polewą krówkową.

Wersja druga na ciasto krówkowe kruche:
Składniki  na ciasto kruche:

  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół kostki masła lub margaryny
  • cukier waniliowy
  • 2/3 szklanki cukru
  • łyżka śmietany w razie gdyby ciasto było za gęste

Krem śmietanowy:

  • śmietanka kremówka 500 ml
  • cukier waniliowy
  • śmietana śnieżka w proszku
  • żelatyna
  • cukier puder wg uznania

Wierzch ciasta:

  • paczka herbatników
  • pół kostki masła
  • kilka łyżek mleka
  • gorzka czekolada lub orzechy włoskie do posypania ciasta
  • 30-40 dag krówek (ewentualnie gotowa polewa)

Połączyć wszystkie składniki ciasta kruchego, zagnieść, wyłożyć na blachę i upiec w temp ok 180 stopni około 40 minut.

Po wystudzeniu ciasta przygotowujemy krem śmietanowy. Najpierw rozpuścić 1,5 łyżki żelatyny w 4 łyżkach gorącej wody. Ubijać śmietankę kremówkę a w trakcie dodać  do niej cukier waniliowy, śnieżkę w proszku i łyżkę cukru pudru. Na koniec wlać ostudzoną żelatynę i zmiksować na jednolitą masę. Krem śmietanowy wyłożyć na ciasto kruche. Na wierzchu poukładać herbatniki.

Polewa krówkowa: roztopić  pół kostki masła z mlekiem, wrzucić krówki i czekać  aż się się całkowicie rozpuszczą. Gotową polewą smarować herbatniki. Wierzch posypać  startą gorzką czekoladą lub orzechami włoskimi. Włożyć ciasto na kilka godzin do lodówki.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Polewa krówka

  1. avatar Kolorowapani pisze:

    uwaga: aby ciasto było naprawdę kruche moja mama dodaje łyzkę smalcu do ciasta kruchego – wtedy jest naprawdę super!

Dodaj komentarz