Rozgrzewający diabelski kociołek
Artykuł zewnętrzny
Dlaczego diabelski? Taka zupa mocno rozgrzewa dzięki ostrym przyprawom i sosu tabasco – piekielnie ostra i niezwykle smaczna kusi swoim wyglądem i aromatem… Można ją przygotowywać przez cały rok i cieszyć się jej smakiem, szczególnie w chłodne lub deszczowe dni – od razu poprawia humor, gwarantowane!
Do tego świeża bułeczka lub bagietka, piwo z pianką i od razu świat staje się piękniejszy! Do zupy można dodać swoje ulubione zioła, warzywa np: kukurydzę lub fasolę czerwoną, świeży majeranek, bazylię itp.
składniki:
- 75 dag wieprzowiny (biodrówka, łopatka) lub wołowiny bez kości
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 25 dag podwędzanych surowych kiełbasek
- 2 pomidory
- 2 strąki papryki czerwonej lub zielonej, papryczka chili
- 1 łyżeczka ostrej papryki i łyżeczka sosu tabasco
- sól, pieprz, papryka ostra w proszku
- łyżka smalcu
- natka pietruszki
- dwa ziemniaki
- litr wody
Wrzucić na tłuszcz czerwoną paprykę w proszku (aby wydobyć aromat z przyprawy) pokrojoną cebulę, zrumienić, zdjąć z patelni. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w paski lub drobną kostkę, włożyć na patelnię, smażyć kilka minut na mocnym ogniu, wsypać paprykę, cebulę, czosnek, tabasco, chili oraz sól i pieprz. Dusić na małym ogniu, mieszając, aż mięso będzie miękkie, podlać gorącą wodą. Dodać drobno pokrojoną paprykę i pomidory oraz zgnieciony czosnek, pokrojone kiełbaski i dusić na małym ogniu około 20 minut.